Domů > Různé > USK A – TJ Kobylisy C

USK A – TJ Kobylisy C

Zápas plný zvratů skončil spravedlivou remízou.

Před zahájením zápasu jsem musel vyměnit baterie v hodinách na 2. šachovnici. Po 2 letech se projevila ztráta energie. Shodou okolností partie skončila jako první smírem. Oběma – Pavel Komprda/Alena Kubíková – se nechtělo moc bojovat. Měl jsem je nechat hrát bez hodin!
Komprda – Kubíková A. 1/2

Na ostatních deskách se rozhořel boj. Otakar Macháček byl záhy prohraný, ale soupeř nenašel, jak prolomit obranu. Bylo nutné hrát i na druhém křídle. Bez komentáře ponechávám Otakarovy poznámky o tom, jak měl partii pod kontrolou. Naše plus.
Macháček – Pištík 1/2

Naděje jsem vkládal do partie Milana Vogla. Měl dva pěšce navíc proti dvojici střelců. Nakonec materiál odevzdal, aby nedostal mat a bylo mu umožněno zlikvidovat dvojici střelců. Naše mínus.
Vogl – Turková 1/2

Na první desce prohrává Michal Veselský. Strategická partie, kdy mi po partii Michal říkal, že přehlédl mezitah (šachy jsou kombinační hra) a ztratil pěšce.
Veselský – Formánek 0-1

Kupodivu jsem vyrovnal osobně, přestože jsem v zahájení zaváhal a téměř jsem si nechal zavřít černopolného střelce. Naštěstí soupeř celou partii pod tlakem nezvládl a nestihl časový limit. Naše plus.
Strahl – Kříž 1-0
Po 33. tahu černého Sc8 hraji 34.Kg2, což je chyba. Po 34.Kg1! má bílý najednou malé plus. Vtip je v tom, že černý může po Kg2 kalkulovat s otevřením e-sloupce pro dámu, s otevřením úhlopříčky a8-h1 a střelec na e4 je defacto ve vazbě a černý může hrát např. 34.-; Jc6! 35.Sxc6 Sc5!! Nicméně se stalo 34.- ;Jd7 35.Vae1 a černému došel čas. Objektivně po 35.-; Je5 bílý bojuje jen o remízu.

Přichází Lukáš Fuchs, že má nabídnutou remízu. Dotlačil jsem ho k jejímu přijetí. Stejný materiál, jakž-takž rovná pozice (těžké figury) a o půl hodiny horší čas. Naše plus.
Fuchs – Srostlík 1/2

A najednou to vypadá na výhru. Hrají se dvě partie. Adam Lorenc je vyhraný. Taktikou uzavírá partii.
Lorenc – Strnad 1-0

Michal Koval má těžší koncovku V+J a stejný počet pěšců. Ale remíza se jeví „téměř“ jistá a s ní i vítězství v zápase. Ale v okamžiku, kdy vyhrává Adam Lorenc, Michal nastaví zcela zdarma jezdce. Naše mínus.
Musím poznamenat dvě věci. Za prvé: Michal měl o něco lepší čas v časové tísni (cca 2 minuty soupeře proti jeho 8 minutám). A za druhé: Michal si byl vědom i bez mé nápovědy, že pro celkový vítězný výsledek stačí partii remizovat.
Koval – Plašil 0-1

  1. Lukas
    11.03.2022 na 13:33 | #1

    Tak dotlacil, ja jsem to chtel jenom zodpovedne zkonzultovat s kapitanem. Bral jsem to remizu vsemi deseti. V podstate jsem mel stesti, ze se souperi uz nejak nechtelo hrat, no…

  2. Paprsek
    11.03.2022 na 13:46 | #2

    @Lukas
    OK, ber to jako autorskou nadsázku. Nicméně v prvním okamžiku se mi zdálo, že chceš hrát na výhru a Michal V. vedl taky k tvé partii bojovnou rétoriku.:-)

  3. Michal K.
    11.03.2022 na 15:33 | #3

    Velmi ma mrzi ten moj skrat vcera, sypem si popol na hlavu…

  1. Žádné zpětné odkazy