Domů > Přebor Prahy > USK A – Kobylisy C

USK A – Kobylisy C

Čekali jsme (nebo aspoň já osobně), že se dostaví aspoň jedna žena.
Soupeři ale nastoupili v silnější sestavě, neboť jim už teče do bot. Vepředu nás elově o dost převyšují.

Jako první končí na Pavel Komprda rychlou výhrou. Chtělo by to diagram. Osobně jsem to neviděl.
Tady je komentář Pavla:
Martin Formánek (2214) – Pavel Komprda (2065)
Po 21. tahů bílého (viz diagram) stojí už černý dobře ale pozice po prvotním zběžném hodnocení nijak nenasvědčuje tomu, že by partie měla končit za dva tahy rezultativním výsledkem:
Formanek – Komprda po 21 Sxc4.

Při prvním pohledu na pozici jsem chtěl blokovat pole d5 tahem 21…Jd5, hrozí přece 22.Jf5 s rozbitím pozice černého, no dobrá ale co dál? Pak jsem zkoumal 21…Vg8. Ale po 22.f3 nevidím inteligentní pokračování. „Do čerta, tam přece něco musí být!: Král bez rošády, poněkud odhalen, slabiny, kde se jen podíváš, b4, g4, f3, izolovaný pěšec…“, řekl si černý. A tak, po krátkém zhodnocení dalších možností uviděl „zrno“: Přišlo brutální 21….Je5! Ano! To je ono! Jezdec je pochopitelně tabu pro ztrátu dámy na d2. Dále visí střelec na c4, pěšec na g4 a vidličky na f3. Po tomto tahu adrenalin v mém životem opotřebovaném těle dostoupil vrcholu, šel jsem se uklidnit cigaretkou. Viděl jsem, že ještě nejmenší zlo za bílého je tah 22. Dc3. Musí pokrýt Střelce a uhnout z vazby. Černý u cigaretky už přemítal, kterého pěšce si tedy vezme a s vědomím hesla „S pěšcem víc – vítězství vstříc“ se chtěl těšit lepším zítřkům. Když se po návratu k šachovnici objevilo 22.Da2?, všechno je rázem jinak. Bílý byl tahem jezdce natolik rozhozen, že tah Dc3, který by ho sice patrně nezachránil, ale mohl vzdorovat, neobjevil. Teď však už padá celá figura: 22. ….Dxb4+!. Bílý se okamžitě vzdává a černý má radost se získaného skalpu dvatisícedvoustovky… A ještě k tomu ve 22 tazích a černýma…
1-0

Druhý jsem to zabalil já. Odevzdaná partie.
Jiří Janda – Strahl 1-0
1-1

V tu dobu se Otakar už plácal v jakž-takž rovné koncovce, kterou spolehlivě prohrál.
Macháček – Kříž 0-1
1-2

Po pauze (přesun a piedi) následuje pokračování.
Zatím jsem přidal Pavla Komprdu a další až po snídani.

Zbytek už byl několik hodin se dívat na to, jak se jednotlivé partie – potažmo i celý zápas – překlápí na stranu soupeřů.
Poslední světlý okamžik, i když nervydrásající. Jarda Veselý je vyhraný na několik způsobů. Po zoufalém šachu soupeře uhýbá králem tak nešťastně, že umožňuje výměnu dam, po které by dokonce prohrál! Dlouze přemýšlí a nakonec volí oběť figury, aby zabránil výměně. Soupeř nezvládá obranu a Jarda vítězí!
Paulovič-Veselý J. 0-1
V této pozici (možná pěšci na sloupci a+b stojí trošku jinak, ale to není podstatné) měl asi úplně bezbolestně vzít Jarda Jxg6 a pozice bílého se hroutí. Jarda zvolil ústup králem na g8 a přišlo Da2, kdy po výměně Dxa2 Vxa2 padne pěšec e5 a partie je prohraná za černého! Jarda objevil naštěstí Jd5! a bílý už nezareagoval správně Vh4 (i když i po tomto správném tahu je to ruplý za bílé).


2-2

Zápletka.
Je vyrovnáno a zbylé partie hodnotíme s Pavlem Komprdou takto:
Na 1. desce je Pavel Janda vyhraný s Kiliánem Slovákem. I když to bude ještě těžké. Černý má dvojici střelců a řadu nepříjemných šachů a hrozeb maty po diagonále. Pavel má ale výrazně lepší čas.
Na 3. desce Michal Veselský s Koptou by měl udržet již remízu v koncovce tří lehkých figur + 5 pěšců na každé straně.
Na 6. desce je Pepa Poborský vyhraný. Má i lepší čas.
Na 8. desce máme jedinou obavu o Láďu Kvasničku. Soupeř je sice na pokraji spadnutí, ale má pěšce více. Pozice je však oboustranně ostrá a vyžaduje hluboký propočty při každém tahu. Uvidíme. Pavel vidí prohru, já spíše remízu. 🙂

Rozuzlení.
Po třetí kávě je mi nějak divně, tak raději vycházím ven na vzduch a nezdržuji se v místnosti. Vzduch houstne před časovými kontrolami. A tam se to taky láme.
Po návratu najednou vidím, že je konec na 8. desce. Co se stalo? Láďovi zazvonila upomínka události ve vypnutém mobilu. Říkal, že si to musí příště raději vypnout, ale že neví, zda ty upomínky na události náhodou nefungují i při vypnutém mobilu. Myslím, že ho to mrzelo hodně. Nemám k tomu, co dodat. Snad jen Otakar, který pobíhal po místnosti a furt: „To už tady dlouho nebylo (myšleno zazvonění mobilu)!“
Kvasnička-Gašpar 0-1
2-3

Kontroluji Pepu na 6. desce, který nevyřešil v oboustranné časové tísni klíčovou vyhranou pozici (viz diagram) a partie spěje bohužel k remíze.
Srostlík-Poborský 1/2
Pepa má mohutného střelce na b6 a využívá ho. Hrozí postup e3 nebo Vg6 vynucující g3. Pak by následoval postup h4. Je to vyhraný. Bohužel Pepa to cítí taky, ale nevyřešil v omezeném čase dobře.
Mohla to být perla dne. Dokonce větší než ta Pavla Komprdy.
V pozici je brutální e3!! a nepomáhá nic, ani Jxf7, f3, f4. Jde to do matu po 12 tazích nebo těžké ztráty. Ale objevte např. po vidličkách f4, že máte jít na výměnu dam Dg4!! A taky je třeba spočítat oběti dámy, atd. To bych Pepovi nevyčítal, že to neviděl u šachovnice.
Vyhrávalo jednodušší Vd5! se ziskem figury. Po Jxf7 přijde totiž Df5! A to Pepa neviděl.
Stalo se do remízy směřující Ve7.

2,5-3,5

Na 3. desce Michal končí remízou. Nevím, zda tam byly momenty, kdy mohl koncovku prohrát. O výhře jsme vůbec neuvažoval. 🙂
Veselský – Kopta 1/2
3-4

A na 1. desce vše završil Pavel Janda, který nevyužil možnosti (určitě nějaké byly, podle toho, co jsem slyšel v hospodě od protihráče), jak partii dovést do vítězného konce. Zcela zmordovanej dává za remízu již v pozici, kdy se nemůže bez ztrát zbavit věčného šachu.
Pavel Janda – Slovák 1/2
3,5-4,5

Tentokrát se k nám štěstí obrátilo zády. Místo výhry nebo remízy velká nula.

PS. Úplně jsem zapomněl! Na konci jsem musel celý náš klub sponzorovat. Kapitán neměl na úhradu rozhodčímu a pak ještě ze mě vytáhl peníze na jídlo, že nemá, co večeřet a přitom mi mával kouskem plastu před nosem, že mu na něj nechtějí ve večerce prodat vajíčka. Jestli on to není šachista?

  1. Paprsek
    08.02.2020 na 09:13 | #1

    Něco jsem přidal. Nesmí se na mě spěchat…venku je pěkně.
    Tančím jenom tak rychle, jak dovedu.

  2. Paprsek
    08.02.2020 na 10:49 | #2

    Už je to komplet, víc ze mě dnes nevypadne.

  3. JirkaR
    08.02.2020 na 12:32 | #3

    V pozici Pepy Poborského je vidět že je na tahu. Právě drží svého K v ruce a bude nucen s ním táhnout (nikoliv Ve7, ale K někam. 🙂 )

  4. Lukas
    08.02.2020 na 12:38 | #4

    jaaaj tak to je fakt skoda, nechce se mi to ted hledat ale nezmirnili se pravidla vzhledem k mobilum, ze prvni zazvoneni je pouze varovani a az pri druhem nasleduje ukonceni partie? aby se prave predchazelo temto situacim

  5. Uhlihazi
    08.02.2020 na 16:51 | #5

    Co jsem načetl v loni, poté co mi zazvonil budík, chápu pravidla tak, že nějaké zvonění není důležité. Mobil nesmí mít hráč u sebe, ale uložit ho u rozhodčího. A pak je jedno, když zazvoní.

  6. Paprsek
    08.02.2020 na 17:35 | #6

    @JirkaR
    Kg8. Až se dostanu k pořádnému soustruhu, tak to opravím.

  7. Jarda
    08.02.2020 na 18:03 | #7

    pravda, chtělo to Jxg6, ale při hře mi bylo podezřelý, jak by to bylo po bílého Jg5: já musím vzít hxg5, a potom mi teprve bere hxg6+. Černý to dobere králem a má to pořád jasně lepší, ale nějak se mi -zbytečně – nelíbil jeho volný h sloupec a Dh5+. Ústup na Kg8 byla ovšem hrubka, to jsem po Da2 čuměl.

  8. Michal
    10.02.2020 na 12:09 | #8

    Paprsek :
    Na konci jsem musel celý náš klub sponzorovat. Kapitán neměl na úhradu rozhodčímu a pak ještě ze mě vytáhl peníze na jídlo, že nemá, co večeřet…

    Prostě jsem se rozhodl prověřit „bojovou připravenost“ zástupce kapitána.

  1. Žádné zpětné odkazy