Domů > Turnaje > MČR v rapidu družstev – online přenos

MČR v rapidu družstev – online přenos

Níže jsem přidal report z akce (viděno očima Paprska) a pár postřehů, co jsem stačil v tom hektickém tempu zaregistrovat.

Přenos z partii bude zde. Tak nás nezapomeňte sledovat 😉

Liberec, Babylon, sál EXPO, 23. 9. 2017

A výsledky zde: www.chess-results.com
Report
V 7,30 přijíždí Otakar s naloženým zbytkem týmu. Jediný předseda se dopravuje individuálně. Jirku Řeháka vidíme v bráně libereckého Babylonu již při parkování. Zařídil prezentaci a nezbytnou administrativu.
Sál je výborný, velký. Vypadá to, že nebude vydýcháno už po pár kolech. Plní se šachisty. Je to taková zvláštní skupina lidí. Na moment jsem měl pocit, že mezi ně nepatřím…ale po pár slovech s Otakarem, který v místnosti ještě blicá na mobilu(?!), zapadám do řad „šílenců“ perfektně.
Genderově je to celé nevyvážené. Cca 3,4 nebo 5 (?) hráček. Zbytek jsou chlapi. Ještě, že jako rozhodčí a organizátoři, a to výborně, fungují dívky.

V 1. kole (Vyšehrad A-průměr ELA 2287 proti našim 2007) 0,5-3,5. si zahrál předseda Jirka Řehák (pauzíroval Pavel Komprda), protože se předpokládal silný soupeř, se kterým si můžeme jenom zahrát. Ale cokoliv nad 0 bodů, bude úspěch. Vyfasoval jsem „dlouholetého“ soupeře Vaňka. Nedokázal jsem zúročit útok a nakonec jsme se spokojili oba dva s remízou.

2. kolo – na dlouho (až do posledního kola) jediná týmová výhra se Slavií Hradec Králové. 3,5-0,5.

2. kolo-vítězství-USK-Slavia Hradec Králové-1.deska: Veselský-Jezbera

3. kolo – ŠK Líně. 1-3. To už bych se nejraději někam nakopal, protože jsem měl pěkného trojpěšce a dva pěšce navíc. Pak přehlédnu obrat, kterým přicházím o figuru a už nezachráním ani remízu.

4. kolo – ŠK Novoborský. Nastupují proti nám děti. Vzadu mají rapidová ELA 1400. Ještě říkám Michalovi, že se budeme moci pochlubit, že jsme porazili Nový Bor. Odpovídá, že se tak ještě nestalo. Prorocká slova! To byl nářez. Jediný jsem neprohrál a vyhrál. Ale objektivně jsem měl být nejméně poražen a v závěru se soupeř nespokojil (po partii říkal, že to neviděl) s věčným šachem. V koncovce V+J+5p proti stejnému materiálu už jsem mu nedal šanci.

5. kolo – ŠK Praha 4. 2-2. Můj tradiční soupeř Hájek. V pražském kole jsme je porazili. Tady ale bohužel začíná špatný výkon Otakara. Nejvíce ho rozhodila vyhraná partie, ve který přehlédl šach(?) nebo dámu(?).

5. kolo USK-ŠK Praha 4, 4.Strahl-Hájek, 3.Macháček-Tejkal, 2.Komprda-Galandauer, 1.Veselský-Bílý


Obědová pauza. Během dne nás kapitán Jirka Řehák zásobuje plechovkovou kolou a banány, i přesto chceme do hospody. Sedáme do auta. Michalem doporučená hospoda u nádraží je v rekonstrukci. Hledáme cokoliv k jídlu směrem na Hanychov. Hospody vidíme, ale vesměs uzavřené. Otakar diagnostikuje důvody: 1. EET, 2. zákaz kouření. Vracíme se do centra a zakotvíme nedaleko Babylonu v Asia baru, kde už dojídají kluci z Oázy. Akorát jsme se připravili o klidný průběh obědu.

6. kolo – Bakov n. Jizerou „B“. 2-2. K šachovnicím dorážíme cca 2 minuty po oficiálním začátku, Otakar ještě později, protože musel zaparkovat. Hodiny už běží. S plným žaludkem mozek odmítá podávat přiměřený výkon. V koncovce nestejných střelců přijímám podruhé nabídnutou remízu, než to prohraju. Předseda i s Otakarem mi vynadají, že jsem neviděl zisk pěšce, ještě když byly na šachovnici na obou stranách věže.

6.kolo-USK-Bakov n. Jizerou

7. kolo – Desko Liberec C. 2-2. Totální výbuch proti Fromovu gambitu. A po skončení partie mi opět předseda s Otakarem sdělují, že pěšcovka byla remíza, proč jsem se vzdával? Doteď tomu nemůžu uvěřit; to postavení muselo být trošku jiné. Není možné, abych neviděl remízu při krajním pěšci. Jsem z toho pořádně vzteklej. Ale pokud si pamatuji dobře postavení, tak stroj mi taky ukazuje remízu.

Strahl-Kučera 0-1

A Otakar už zaznamenává třetí nulu. Registruji, že je sám sebou znechucen. Přenáší to i na mě. Prioritou pro nás dva je už dohrát turnaj bez ostudy.
8. kolo – Desko Liberec B. 1,5-2,5. Jsem na dně. Přehlížím primitivní kombinaci – jednoduchou vidličku pěšcem. A s figurou méně je po všem. Otakar raději remizuje.
9. kolo – Lokomotiva Liberec. 3-1. Poslední tři kola – samý Liberec. Tento tým se jevil jako nejslabší. Nebo my jsme se s vidinou konce vzepjali k výkonu? Otakar půlka.
Paprsek opět zahodil vyhranou partii a pouze remizuje.

Strahl-Tejnský 1/2

Jediný pozitivní je, že to osobní trápení skončilo a po vyhlášení jedeme z deštěm promočenýho Liberce do zatím suché Prahy.
Musím speciálně vyzdvihnout Pavla Komprdu, který s přibývajícím časem hrál lépe a lépe. Viděl jsem sice jeho dvě nervydrásající partie, které se hrály už vlastně pouze na přídavku, kdy dokázal soupeře shodit. Ale to k rapidu patří.

Jeden postřeh z partie našeho bývalého hostujícího hráče: David Výprachtický-Michal Konopka 1/2. Po třetím kolem jsem měl čas to sledovat. David „špinavým“ trikem zachránil prohranou koncovku. Stroj ukazuje mat 9. tahem. Ale David našel pěknou záchranu po chybném natažení pěšce. Hrálo se už ale na 5 sekundovém přídavku. To je omluva pro Konopku. 🙂

Černý pod tlakem času hraje: h2 a přichází okamžitě Va3! s patem nebo po výměně věží se ztrátou posledního pěšce. 

Jak se bojovalo o špici a jak to viděl jiný účastník je zde

  1. Kvasňa
    23.09.2017 na 20:55 | #1

    Pěkný výsledek, gratuluji!

  2. Paprsek
    24.09.2017 na 10:26 | #2

    Přidal jsem report.

  3. Michal
    24.09.2017 na 16:35 | #3

    Pěkný report! Drobet zachranil náš bezkonkurenčně nejhorší týmový výkon za poslední roky 😉 Jo, jo, měli jsme ve čtvrtek postupovat dle Jirkova tréninkového plánu…

  4. JirkaR
    26.09.2017 na 18:33 | #4

    Přidal jsem pár fotek.

  5. Uhliházi
    26.09.2017 na 21:20 | #5

    Napoprvé dobrý…

  6. Paprsek
    28.09.2017 na 09:12 | #6

    Přidal jsem na konec článku odkaz na report „boje o špici“ z té samé události z nss.cz.

  7. Michal
    29.09.2017 na 09:13 | #7

    Jenom když to oboje čtu, tak za mě ta hrací místnost byla příšerná, neb neměla jediný okno. Umělý osvětlení je zabiják. Radši se budu někde tisnit a poradne videt…

  8. OTA
    02.10.2017 na 19:59 | #8

    Vůbec mě to nešlo. Musel jsem si spravit náladu na turnaji v Týnci n/Sázavou. 6 Bodů z devíti. To bylo myslím docela dobrý

  1. Žádné zpětné odkazy