Domů > Různé > Smíchovský soudek 2015 – aneb jak to všechno dopadlo

Smíchovský soudek 2015 – aneb jak to všechno dopadlo

Letos jsme málem postavili dvě družstva.

Soudek se tentokrát dostal do hledáčku hráčů světového formátu, když v barvách Aurory startoval Sergej Movsesian, aktuálně 82. hráč světa podle blitz ratingu FIDE.
Přirozeně, na takový tah ze strany Aurory, musel zareagovat i náš výběr a výsledkem byla akvizice v podobě Jindry Nováka, kterého domluvil Ota (se Zdeňkem?). V průběhu turnaje se ukázalo, že angažmá zkušeného šachového matadora bylo skvělým tahem.

Rozjezd byl rozpačitý. Já se zasekl na Roztylech, kvůli přerušenému provozu metra, což Ota těžce rozdejchával. Bylo vidět, jakou má obavu, abychom v prvním kole vyhráli 4:0. Nakonec jsem díky dopravní kombinaci kolo+metro stíhal na Smíchov na devátou a měl tak hodinu na pokec a tréninkové blicky, protože Soudek začal, jako již tradičně, s hodinovým zpožděním. Navíc jsem nedorazil jako poslední, tím byl Jarda M. Nestihlo se tak postavit béčko a naši dva hráči byli draftováni do ostatních týmů. Aleš do Smíchova „D“. Jarda do Viktorky Žižkov.

Sestava USK byla tedy následující: Novák, Macháček, Strahl, Veselský.

První kolo znamenalo hořkou pilulku. Mahrla, nasazená až jako číslo 29, si nás vychutnala 3,5:0,5, což pro nás znamenalo slušný šok. Zkušenější borci z týmu to řešili přesunem na bar, aby si upravili hladinku na správnou úroveň. Ve druhém kole získali 3,5 bodu a začali jsme se vracet nahoru. Půlku ztratil Paprsek, který si dal netakticky nealko. Mimochodem, letos se fasovaly 4 lístky na hráče, oproti dvěma z minulých let a navíc nedošlo pivo, jak se někdy stávalo, takže pochvala.

Tradičním rivalem byl GROP (dříve PORG). Ani přejmenování je před námi nezachránilo. Jejich céčko sice zahrálo 2:2, ale áčku jsme nadělili čistokrevného sněhuláka (4:0), takže tradice sněhuláků GROPu/PORGu byla dodržena i letos.

V 9.kole jsme se probojovali na 2. stůl proti Unichessu, druhému nasazenému celku. V divoké partii s věží míň jsem se proti takticky zdatnému soupeři (pozdějšímu vítězi 4. šachovnice) neprosadil a utrpěl jedinou prohru. Letmý pohled ukázal, že Ota s Paprskem jsou na tom stejně. Jindra, který měl GM Michalika, už někde poletoval po sálu, takže první čisté KO v náš neprospěch… když tu se ukázalo, že na 1. šachovnici vyhrál náš hráč! Běžím Jindrovi gratulovat a ten je překvapený: „Já ho vůbec neznám.“ Každopádně velmistrovský skalp byl na světě.

Veselé utkání přinesl duel proti ŠK Lípa (u Hradce Králové). Dostal jsem soupeře, který mě před 10 lety na Soudku drsně vykostil a tehdy konstatoval, že ještě určitě někdy bude šance na odvetu. Ta přišla letos. Po pár minutách bylo vymalováno. Díky tomu zbyla spousta času pobavit se o jejich bývalém kolegovi, který patřil mezi největší šachové svérázy. Bylo kouzelné sledovat jak při našem povídání zbytek družstva Lípy vybuchuje smíchy. Někteří šachisté po sobě zanechávají výraznou stopu „Pohor“ byl jedním z nich…

Závěr nám už příliš nevyšel, když jsme v posledních třech kolech získali jen 5/12. Celkové 10. místo tak v zásadě odpovídá našim možnostem.

Jindra (8,5/13)
Výborný výsledek. Na vyrovnané 1. šachovnici skončil na 5. místě! Kromě zmiňovaného velmistra porazil i další hráče přes 2300. Mrzet ho může jen fakt, že si nezahrál s Movsesianem.

Ota (5,5/13)
Nevyšly mu poslední tři kola, což ovlivnilo celkový výsledek. Každopádně pomýšlel na víc a dával to najevo při svém zhodnocení turnaje.

Paprsek (3,5/13)
Prakticky vždy v našem týmu někdo vybouchne a tentokrát to vyšlo na třetí prkno. Paprsek prohrál hned několik vyhraných partií, ale na to se holt historie neptá.

Michal (10/13)
Historie se naštěstí nebude ptát ani na některé mé obskurní výhry a remízy na čas. Bylo znát, že většina soupeřů na poslední desce nejsou vyloženě blicaři. Chvíli jsem měl strach, abych s těmito výkony nevyhrál 4. desku, ale naštěstí se tak nestalo.

Aleš (4/10), Smíchov „D“
V týmu šesti hráčů nehrál všechny partie, takže celkem slušný výsledek. Odlepit Smíchov z posledního místa však nedokázal.

Jarda (1/13), Žižkov
V týmu s hráči s elem přes 2000 dostával o dvě až tři třídy silnější soupeře. Na vzájemný zápas s námi naštěstí/bohužel nedošlo.

„After turnaj“ v přilehlé restauraci se natáhl až do večera. Jindra vítězstvím ve třech ze čtyř miniturnájků potvrdil, že byl ten den nejlepším hráčem v barvách USK.

Výsledky Soudku zde:
Vysl_Smichovsky soudek 2015

  1. 04.06.2015 na 11:05 | #1

    @Paprsek
    není třeba se omlouvat, spojení Lípa – pípa obsahuje i náš bojový chorál. Ne nadarmo máme pivo i ve znaku …

  2. Michal
    05.06.2015 na 17:11 | #2

    @Ondra
    Díky za info, opraveno. Až budete pořádat nějaký turnaj, dejte vědět.

  3. OTA
    05.06.2015 na 18:46 | #3

    Dejte vědět, přijedem se nažmolit

  4. Uhliházi
    06.06.2015 na 10:57 | #4

    Lípa? To znám, podle ní je pojmenován i nejvyšší kopec v našich Jizerkách a taky se jmenoval tak v osmašedesátém předseda Národního shromáždění….

  5. van Grog
    08.06.2015 na 11:43 | #5

    @Uhliházi
    Píšeš o Smrku (Smrkovský). Ale máš recht, jehličnan jako jehličnan 🙂

Stránky s komentáři
1 2 6873
  1. Žádné zpětné odkazy