Domů > Různé > USK A – Unichess ČSOB E

USK A – Unichess ČSOB E

Dnes přišel další přímý souboj o záchranu.
Unichess zatím nastupuje v hodně slepované sestavě a naštěstí se toho přidržel i v našem zápase. Dokonce jdeme do utkání jako mikroskopicky papírový favorit.

Mě čeká sympatická Elena. Evidentně není v úplně bojovné náladě a už ve třetím tahu nabízí otevření d-sloupce s výměnou dam, čemuž se vyhýbám.
Paprsek má Martina Královského. Člověk by čekal ostrou řežbu, ale oba dva hrají hodně opatrně. Pozice je symetrická. Jedinou odlišností je Paprskova věž na c8, zatímco bílá se stále nachází na a1. Hle, zdá se že náš kavárník umí hrát i pozičně, už po pár tazích má tempo k dobru!
Ota se tlačí do útoku, ale není úplně jasné kudy pozici černého prorazit:

mach2
černý na tahu

Pavel má nejtěžšího soupeře, který v dosavadních čtyřech kolech nasbíral 3,5/4. Bílý získává ze zahájení prostorovou převahu, ale i slabého pěšce na d4 (e-pěšec už je pryč a druhý bílý kolega už stojí na c5) na nějž může tlačit po d-sloupci.
Peter rozehrává vcelku opatrně a při pěšcové struktuře c3-d4-e3 je z něj spíše černý, byť stojí pevně.
Jirka volí černými Skandinávskou, ovšem soupeř se snaží držet si převahu v centru.
Milan hraje s chutí a od samého začátku tlačí:
milan1
černý na tahu

Bohoušovi vzniká přehozením tahů více méně Sicilská struktura. Stojí lehce pasivně, ale pevně.

Jelikož letos zatím čekám na výhru, umíním si, že je třeba se držet se aktivní hry a obětuji pěšce za aktivitu figur. Černá zatím nestihla rošádu.
chered1
bílý na tahu
Cítím, že by v pozici mohlo něco být, ale nenacházím konkrétní variantu a spokojuji se s klidným 17.a3?! Ve skutečnosti už to bylo vyhraný. Co měl bílý hrát?
Vedle sedící Paprsek se ptá, zda stačí remíza. Jen se směju… Kdo to může teďka vědět? O chvíli později nabízí Královský plichtu. Zatím se hraje dál.
Ota vyhrává! Soupeř buď něco přehlédl, nebo už byla pozice příliš přetížená. 1-0
O chvilku později to už dává Paprsek definitivně za remis. Nic se s tím dělat nedalo. 1,5-0,5
Pavel to měl o trochu lepší, ale bílý mu roztrhal pěšce na dámském křídle a je to objektivně remis. Každopádně koncovka není jednoduchá a stát se může cokoliv.
kompr1
černý na tahu

Peter se zatím snaží podminovat černé centrum. Tradičně se zahloubal do pozice a vše bude jako obvykle směřovat k ďábelskému rozuzlení.
Jirka stojí s dvojicí jezdců proti dvěma střelcům hůře a budou ho čekat těžké záchranářské práce.
Naopak Milan řádí:
milan2
bílý na tahu
Hodnocení počítače hodně skáče, ale pohybuje se mezi půl až pěšcem pro bílého.

Bohouš se mezitím vypořádal s tlakem soupeře a vznikla vyrovnaná, ale současně asymetrická pozice.

Další rozuzlení přichází v rychlém sledu. Milan nakonec pouze remizuje (Paprsek tu sliboval výhru). 2-1
Naopak další zářez přidává Bohouš (Paprsek sliboval remízu). 3-1!

Máme pěkně našlápnuto, ale ještě to nebude snadné.
Mě se podařilo přejít do vyhrané věžovky, ale volím špatné pokračování a už je to jen mírně lepší.
Pavel stojí vyrovnaně v živé koncovce.
Petera čeká brutální časovka.
Jirka Řehák brání horší pozici.

Další dobrá zpráva přichází od Pavla. Pozici zašmodrchal natolik, že z ní vytěžil celý bod. 4-1!

Už je jasné, že budou body, teď to jen nezkazit…

Peter je prohranej. Na 10 tahů mu zbývá 9 vteřin! Ale ani soupeř na tom není o mnoho lépe – na hodinách mu svítí 46 vteřin. Zahraje a tah a přemýšlí. Už je to 0.08 vs. 0.25. Raději jdu pryč, třeba bude i nadále rozjímat… O chvilku později se od Peterovy šachovnice ozývá hluk. Bude třeba rekonstrukce. Naprosto neuvěřitelný je stav na hodinách. Peterovi zbyla vteřina právě v momentě, kdy se jeho protivník zřítil do časové propasti. Takhle nějak musí vypadat uštknutí kobrou… 5-1!

Je to doma! Teď už jen o čest a slávu.
Ve věžovce opakovaně vypouštím výhru, ale stále držím výhodu. S posledními cca třemi minutami na hodinách u obou, zahraje černá několik pasivních tahů, které vyústí v neodvratnou zkázu. Věž musí být odevzdána za posledního bílého pěšce a černý h-pěšec nemá šanci doběhnout… 6-1!

Jirka hraje dámskou koncovku K+D vs. K+D+p. Ve chvíli kdy má ambiciózně vyhlížející soupeř 12 vteřin do konce je dána gentlemansky za remízu. I když teď už by ho Jirka asi shodil. 6,5-1,5!!!

Neuvěřitelný nášup, který by před zápasem nikdo nehádal! Už je to o poznání veselejší než po třetím kole. Prosázené pivo od Zdeňka chutnalo báječně 🙂

  1. OTA
    11.02.2015 na 03:53 | #1

    Michale, u mě ses špatně koukal. Pozice je za bílého v podstatě vyhraná. Černý nemá žádný útok, ba ani nemůže napadat žádnou mojí figurku. Naopak, jeho figury stojej všechny na zbytečných polích. Rozbití králova krytu je jen otázkou času. Taky na to došlo. Aby černý udržel aspoň chvilku pozice, tak musel obětovat kvalitu. Soupeř se asi na 40 minut zdravě zamyslel a pak vzal černopolního střelece věži. To ale situaci moc neřešilo.
    Jo, tvůj vyhrávající tah je dáma c4. Jak to, žes to neviděl? Ta pozice si o to sama říká. Ale řeknu vám, že je dobrý, že nenastoupila Jaščenko. Ta by paprskovi vyprášila kožich 🙂

  2. Paprsek
    11.02.2015 na 08:15 | #2

    Když jsme šli s Pavlem na tramvaj, tak řekl – cituji: „Když nenastoupí Obrázek a Matouš, tak se vyhrává.“ 🙂
    Můj názor je, že nám přály okolnosti – viz sestava Unichess. Nevíte někdo podrobnosti? Např. proč nehrál Gáj, který byl v místnosti? Chřipka? Souběh utkání?

  3. Paprsek
    11.02.2015 na 08:16 | #3

    Příště Oaza. Důležité bude, jak zahrají zadní 4 šachovnice u nás.

  4. JirkaR
    11.02.2015 na 08:21 | #4

    Díky sázce Zdenka jsem měl o jednu malou plzeň navíc. Zbytek mančaftu máte u mě každý vekého panáka plzeňské 12

  5. Tony
    11.02.2015 na 10:19 | #5

    Velká gratulace, paráda! 🙂
    Zdravíčko mi nedovolilo přijít fandit, šetřím se na zítřejší mač. Příště musím použít Otův trik.
    Ze sestupu už strach nemám. Je vidět, že když USK musí zabrat, tak se to povede! 🙂

  6. Robert (Unichess)
    11.02.2015 na 10:26 | #6

    Ahoj,

    Gáj byl na horách, asi jste si ho spletli se mnou. Jinak jsme postavili to nejsilnější, co v podstatě máme (holt můžeme postavit jenom 3 hosty), jenom Honza Lamser musel na poslední chvíli hlídat děti. Bohužel není u většiny hráčů forma … 🙁

    Proč píšu, je incident u partie Vass-Rada, kde nejdříve (cca v čase 1,5 vs. 7 minut) Vass zahrál nemožný tah, což rozhodčí neviděl a nepřidal našemu hráči 2 minuty. Následně při kisně Vass boural figurky na Radův čas a když Rada spadnul, tak reklamoval dost sugestivně výhru (tvářil se, že to má spočítané). Bohužel náš hráč je impulzivní a férový, což je v tomto světě dost nešťastná kombinace (budeme se ho to snažit odnaučit), takže se v průběhu rekonstrukce náhle bez mého svolení (jako kapitána) vzdal. Samozřejmě se následně ukázalo, že tahů bylo dost a reklamace Vasse byla neoprávněná. Vass z toho měl ještě nakonec radost (pozici na šachovnici měl prohranou), ale nám z toho bylo smutno … 🙁

    Prohru týmu beru (na té by se nic nezměnilo), ale tohle mi úplně zkazilo náladu na šachy … Jinak děkuji Zdeňkovi za následnou omluvu.

  7. Robert (Unichess)
    11.02.2015 na 10:45 | #7

    Ještě k tomu „Ve chvíli kdy má ambiciózně vyhlížející soupeř 12 vteřin do konce je dána gentlemansky za remízu. I když teď už by ho Jirka asi shodil.“: Kdybychom chtěli remízu, tak by náš hráč (aspoň doufám) reklamoval Rychlé zakončení partie.

  8. Michal
    11.02.2015 na 11:09 | #8

    @Robert (Unichess)
    Díky za komentář.
    Peter Vass je hodně impulsivní hráč. Šachy má hodně rád, svět se mu v tu chvíli doslova scvrkne na oněch 64 polí. Někdy ho dokonce podezřívám, že zahraný tah záměrně odkládá a pozici si užívá esteticky jako divák prohlížející si obraz v galerii… A v téhle kombinaci vznikají poměrně často hraniční situace. Přiznávám, že bych na jeho místě mnohdy také reagoval jinak (ať už po vyhrané nebo prohrané partii). Čas od času si s Petrem podobné situace vyříkáváme a musím říci, že je jich méně než v minulosti.
    Každopádně se tímto připojuji ke Zdeňkově omluvě.

    K gentlemanské remíze: samozřejmě záleží na konkrétní pozici. Obecně mi ale přijde, že rozhodnutí zda chci remízu či ne (v momentě, kdy mám šanci hrát na výhru), by mělo padnout ve chvíli, kdy mám na hodinách ještě alespoň 1-2 minuty. Pokud se rozhodnu pokračovat i poté, jsem vždy částečně vydán na milost či nemilost soupeře (v případě, že remíza nejde okamžitě technicky vynutit).

    Přeji hodně úspěchů v dalších kolech!

  9. Uhliházi
    11.02.2015 na 11:14 | #9

    Co tam dělal rozhodčí?

  10. Robert (Unichess)
    11.02.2015 na 11:15 | #10

    Když si přečteš článek G5 v Pravidlech FIDE, tak to ta pozice splňovala (náš hráč by šachoval a Váš by musel uhýbat tak, aby se nevyměnily dámy, kdyby se tak stalo, tak už by dokonce ani neměl matící materiál). Stačí, že tohle reklamuješ v posledních dvou minutách a nejpozději před pádem praporku.

  11. Michal
    11.02.2015 na 11:36 | #11

    @Robert (Unichess)
    Ok, uznávám, že formulace v článku není šťastná, zejména v kontextu partie na 5. desce. Určitě bych nerad, aby to vyznělo že někoho ponoukám ke shazování soupeře na čas. Navíc náš hráč nic takového nezamýšlel. V hospodě jsme se pouze bavili, že Váš hráč Vít Žemlička už neměl dost času na realizaci převahy pěšce (pokud to bylo vyhrané) a že v případě, kdy by v partii pokračoval, by prohrál na čas. To mi pak utkvělo v paměti. Report byl dopisován ve dvě v noci, aby byl ráno čerstvý na stánku. A v takovou chvíli už se s tím moc nemažu a komentář dostává nevyhnutelně subjektivní charakter. Jako takový ho, prosím, i berte.

  12. Paprsek
    11.02.2015 na 12:37 | #12

    @Robert (Unichess)
    1. Spletl jsem si ho s Vámi.
    2. Výhoda I. třídy je, že je tam rozhodčí-hromosvod. Tím by měly být třecí plochy mezi soupeři minimalizovány…ale nevymizí. 🙁
    3. Hodnocení zde na těchto stránkách bude vždycky subjektivní…ve prospěch USK. Vždycky lze napsat a přečíst i report (z) druhé strany.
    4. Osobně lituji, že jsem nebyl v hospodě…GENS UNA SUMUS.

  13. OTA
    11.02.2015 na 12:54 | #13

    Já zase nesouhlasím s tím, že banka hrála v nejsilnější sestavě! Byl jsem svědkem a zároveň i obětí slečny Jaščenko. Myslím, že kdyby nastoupila, tak si odvezla bodik.

  14. Paprsek
    11.02.2015 na 12:56 | #14

    @OTA
    …vezmi do ruky radši sekeru a nečti tolik! Duševní činnost je pro Tebe moc náročná, Otakare.

  15. OTA
    11.02.2015 na 13:03 | #15

    Ještě malá poznámka: Ten rozhodčí je dobrej, ale pravdu má každej tu svojí. Dokud nebudou povolený tělesný tresty, tak budou soupeři vždycky držkovat. To se tu jedná o vážných partiích. Pravidla jsou jasná a času je dost. Jak by se asi chovali tihle impulsivní hráči u bleskovky? Ještě že to Petr nehraje.

  16. Robert (Unichess)
    11.02.2015 na 13:04 | #16

    @Michal
    Nic se neděje, textace v článku byla úplně v pohodě 😉 spíš jsem chtěl připomenout pravidla, zrovna v tomto bodě bývá dost sporů. Budu muset provést totéž hlavně u našich hráčů … 😉

    Zajímavou novinkou od letoška je, že už druhý nepřípustný tah prohrává (dříve to byl třetí). Proto je docela důležité reklamovat tyto nepřípustné tahy, nejlépe zastavením hodin a přivoláním rozhodčího. Na druhou stranu u partií dětí se toto pravidlo ani nedá hlídat, to by nedohrály ani jednu partii … 😉

  17. OTA
    11.02.2015 na 13:08 | #17

    @Paprsek
    Ty by si měl občas vzít za pořádnou práci, ingouste!

  18. Paprsek
    11.02.2015 na 15:18 | #18

    @OTA
    Hele, Matyska říkal, že by se mu šiklo nějaké dřevo. Tak zkus se s ním domluvit a máš dalšího zákazníka…

  19. Uhliházi
    11.02.2015 na 16:06 | #19

    Dyk snad Paprsek psal, že dělá do medu, nebo do mazání medu,…?

  20. Ruda
    11.02.2015 na 16:53 | #20

    Gratulace k vítězství.Vše jsem si pozorně přečetl a vyvodil jsem z toho závěr,že si půjdu zahrát až budeme bezpečně zachráněni.

Stránky s komentáři
1 2 6183
  1. Žádné zpětné odkazy