Domů > Různé > USK A – Unichess ČSOB E

USK A – Unichess ČSOB E

Dnes přišel další přímý souboj o záchranu.
Unichess zatím nastupuje v hodně slepované sestavě a naštěstí se toho přidržel i v našem zápase. Dokonce jdeme do utkání jako mikroskopicky papírový favorit.

Mě čeká sympatická Elena. Evidentně není v úplně bojovné náladě a už ve třetím tahu nabízí otevření d-sloupce s výměnou dam, čemuž se vyhýbám.
Paprsek má Martina Královského. Člověk by čekal ostrou řežbu, ale oba dva hrají hodně opatrně. Pozice je symetrická. Jedinou odlišností je Paprskova věž na c8, zatímco bílá se stále nachází na a1. Hle, zdá se že náš kavárník umí hrát i pozičně, už po pár tazích má tempo k dobru!
Ota se tlačí do útoku, ale není úplně jasné kudy pozici černého prorazit:

mach2
černý na tahu

Pavel má nejtěžšího soupeře, který v dosavadních čtyřech kolech nasbíral 3,5/4. Bílý získává ze zahájení prostorovou převahu, ale i slabého pěšce na d4 (e-pěšec už je pryč a druhý bílý kolega už stojí na c5) na nějž může tlačit po d-sloupci.
Peter rozehrává vcelku opatrně a při pěšcové struktuře c3-d4-e3 je z něj spíše černý, byť stojí pevně.
Jirka volí černými Skandinávskou, ovšem soupeř se snaží držet si převahu v centru.
Milan hraje s chutí a od samého začátku tlačí:
milan1
černý na tahu

Bohoušovi vzniká přehozením tahů více méně Sicilská struktura. Stojí lehce pasivně, ale pevně.

Jelikož letos zatím čekám na výhru, umíním si, že je třeba se držet se aktivní hry a obětuji pěšce za aktivitu figur. Černá zatím nestihla rošádu.
chered1
bílý na tahu
Cítím, že by v pozici mohlo něco být, ale nenacházím konkrétní variantu a spokojuji se s klidným 17.a3?! Ve skutečnosti už to bylo vyhraný. Co měl bílý hrát?
Vedle sedící Paprsek se ptá, zda stačí remíza. Jen se směju… Kdo to může teďka vědět? O chvíli později nabízí Královský plichtu. Zatím se hraje dál.
Ota vyhrává! Soupeř buď něco přehlédl, nebo už byla pozice příliš přetížená. 1-0
O chvilku později to už dává Paprsek definitivně za remis. Nic se s tím dělat nedalo. 1,5-0,5
Pavel to měl o trochu lepší, ale bílý mu roztrhal pěšce na dámském křídle a je to objektivně remis. Každopádně koncovka není jednoduchá a stát se může cokoliv.
kompr1
černý na tahu

Peter se zatím snaží podminovat černé centrum. Tradičně se zahloubal do pozice a vše bude jako obvykle směřovat k ďábelskému rozuzlení.
Jirka stojí s dvojicí jezdců proti dvěma střelcům hůře a budou ho čekat těžké záchranářské práce.
Naopak Milan řádí:
milan2
bílý na tahu
Hodnocení počítače hodně skáče, ale pohybuje se mezi půl až pěšcem pro bílého.

Bohouš se mezitím vypořádal s tlakem soupeře a vznikla vyrovnaná, ale současně asymetrická pozice.

Další rozuzlení přichází v rychlém sledu. Milan nakonec pouze remizuje (Paprsek tu sliboval výhru). 2-1
Naopak další zářez přidává Bohouš (Paprsek sliboval remízu). 3-1!

Máme pěkně našlápnuto, ale ještě to nebude snadné.
Mě se podařilo přejít do vyhrané věžovky, ale volím špatné pokračování a už je to jen mírně lepší.
Pavel stojí vyrovnaně v živé koncovce.
Petera čeká brutální časovka.
Jirka Řehák brání horší pozici.

Další dobrá zpráva přichází od Pavla. Pozici zašmodrchal natolik, že z ní vytěžil celý bod. 4-1!

Už je jasné, že budou body, teď to jen nezkazit…

Peter je prohranej. Na 10 tahů mu zbývá 9 vteřin! Ale ani soupeř na tom není o mnoho lépe – na hodinách mu svítí 46 vteřin. Zahraje a tah a přemýšlí. Už je to 0.08 vs. 0.25. Raději jdu pryč, třeba bude i nadále rozjímat… O chvilku později se od Peterovy šachovnice ozývá hluk. Bude třeba rekonstrukce. Naprosto neuvěřitelný je stav na hodinách. Peterovi zbyla vteřina právě v momentě, kdy se jeho protivník zřítil do časové propasti. Takhle nějak musí vypadat uštknutí kobrou… 5-1!

Je to doma! Teď už jen o čest a slávu.
Ve věžovce opakovaně vypouštím výhru, ale stále držím výhodu. S posledními cca třemi minutami na hodinách u obou, zahraje černá několik pasivních tahů, které vyústí v neodvratnou zkázu. Věž musí být odevzdána za posledního bílého pěšce a černý h-pěšec nemá šanci doběhnout… 6-1!

Jirka hraje dámskou koncovku K+D vs. K+D+p. Ve chvíli kdy má ambiciózně vyhlížející soupeř 12 vteřin do konce je dána gentlemansky za remízu. I když teď už by ho Jirka asi shodil. 6,5-1,5!!!

Neuvěřitelný nášup, který by před zápasem nikdo nehádal! Už je to o poznání veselejší než po třetím kole. Prosázené pivo od Zdeňka chutnalo báječně 🙂

  1. Aleš
    12.02.2015 na 01:53 | #1

    Tohle je skvělý úspěch! Áčkaři naši šikovní…ještě tu záchranu dotlačit do konce a první třídu si užijeme i za rok. 😉

  2. JirkaR
    12.02.2015 na 08:47 | #2

    @Robert (Unichess)
    Mluvím o své partii a těch 12 vteřinách. Právě na cestě na pivko jsem našim říkal jak by soupeř chtěl reklamovat 3x opakování pozice, když NIKDO nezapisoval tahy, a to ještě při reklamaci musí být tentýž hráč na tahu (aspoň podle starých pravidel.) Měl jsem ještě možnosti jít pod pika H, zatím jsem se králem držěl na A+B sloupci, tak aby nedošklo k výměně D. Vyprovokoval bych však správný postup bílého pochránit svého p D a nechat šachování ať šachuji já a postupovat D+pikem k poli proměny. Soupeř hrál v časovém stresu dále na výhru na nějaké reklamace remizy neměl myšlení. Hra byla divoká soupeř svalil svého krále, postavil ho zpět na jiné pole a zmáčl mi hodiny.
    Než jsme se dohodli kde původně stál, tak mi stále šel čas. Když měl jen pár vteřin tak jsem udělal tah a zeptal jsem se !Remiz nebo to necháme spadnout?“ Zastavil hodiny a remiz přijal. Reklamaci remízy jsem v podstatě provedl za svého soupeře.

  3. Tony
    12.02.2015 na 09:07 | #3

    Jestli je to tak, jak Jirka píše, tak je to pro mě (na rozdíl od toho prvního případu) krásný příklad fair play a jsem rád, že s takovými hráči můžu hrát.

    Navrhoval bych však podat stížnost na rozhodčího. Zdá se, že byl na zápase úplně k ničemu a zasloužil by potrestání!

  4. OTA
    12.02.2015 na 11:28 | #4

    @Tony
    Tohle je náhodou jeden z nejlepších rozhodčích. Ale funguje to tak, že rozhodčí zasahuje na nějaký podnět. Hráči hrajou a jeden začne zlobit. Tak ten druhý přivolá rozhodčího a upozorní ho na to. Ten pak přijde a rozhodne. To že se hráči dohadujou mezi sebou, kdo zbořil figurky a na čí čas se budou stavět, to akorát upoutá pozornost rozhodčího. Takové výtečníky pak už pozorněji sleduje.. A k takové situaci došlo. Nebyl důvod, aby rozhodčí zasahoval do partie kde je na hodinách 12:3 vteřinám.to už se dá jen dohrát. Každý zásah z venčí partii jen poškodí. V partii Jirky Řeháka soupeř nechtě shodil krále. Měl už posledních 20 vteřin. Rychle ho postavil, ale na čas Jirky. Postavil ho však na jiné pole. Nikdo přesně nevěděl, kde král stál. Trvalo dost dlouho, než se dohodli na správném místě. Rozhodčí u toho byl, ale nevměšoval se. Ničemu by nepomohl. Byl by konec partie na čas. Jirka by si místo půlky připsal bod. Podle pravidel v pořádku, ale kde jsou šachy? Chci říct, že je to jak ve fotbale. Čim víc rozhodčí ovlivní zápas, tím hůř pro sport. Jirka se nakonec se soupeřem dohodl na půlce a rozhodčího nepotřebovali.

  5. OTA
    12.02.2015 na 11:35 | #5

    To jsem napsal nějak nepřehledně. Těch 12:3 vteřinám se jednalo o partii Petra. Tam byl ten hlavní konflikt.

  6. zdeněk
    12.02.2015 na 17:30 | #6

    Ota má pravdu..rozhodovat se má na šachovnici a rozhodčí zasahuje až v momentě,když jeden z hráčů zastaví hodiny a obrátí se na něj s reklamací(v prvním případě soupeř nerozdýchal dramatickou rekostrukci po nervydrásající časovce,možná došlo i na nějakou gestikulaci,nebyl jsem sice u toho,ale u Petera se hektické situace stávají..pokud soupeř VZDAL před dokončením rekonstrukce,byl to jeho ústupek,nikoli chyba rozhodčího!?O pravidle,kdy soupeř má usilovat o výhru,by mohl vyprávět Milan Košař,stalo se mu to na Vršovickém OPENu..V takovém případě by měl reklamující hráč zastavit hodiny a zavolat rozhodčího alespoň 2min před limitem,aby nechal pokračovat 5-10tahů ve hře a posoudit,zda hráč usiluje o výhru,nebo ‚přešlapuje‘ na místě a je situace srovnatelná s opakováním tahů. .U Jirkovi partie se v závěru už blicalo,tak by zapisovat stíhal málokdo..Myslím,že rozhodčí kontroloval opakování tahů,případný pád figurek(pokud by se ale někdo ozval!?),usilování o výhru..Soupeři se dohodli na remíze,tak neměl co řešit..ROZHODČÍ zcela v pohodě

  7. zdeněk
    12.02.2015 na 17:39 | #7

    Krása šachu je ale někde úplně jinde,v některé z publikací(možná o Opočenském)byly šachy přirovnány k poezii..Kéž by do budoucna vítězily šachové(taktické,strategické,matové i patové..)motivy nad spory . .a POEZIE nad DRAMATEM 🙂

  8. OTA
    12.02.2015 na 17:55 | #8

    @zdeněk
    Hezky si to napsal. Já to tak neumím, ale myslel jsem to tak.

  9. Paprsek
    12.02.2015 na 18:54 | #9

    @JirkaR
    Pravidla se trochu změnila a upravila, Jirko.
    1. Soupeř může BĚHEM posledních 2 minut kdykoli reklamovat remízu s tím, že soupeř neusiluje o výhru. (Čili nejde o opakování pozice). Rozhodnutí je na rozhodčím.
    2. I pro Otakara a pro Zdeňka. Rozhodčí má bohužel posíleny a rozšířeny pravomoce a do některých situací, pokud je u partie, má aktivně zasahovat!
    ad 1. Řešením je zavedení času „s přídavkem“. Mimochodem, čas osobně považuji za velice důležitý faktor hry a „jeho osekávání“ např. zrovna tímto pravidlem není to pravé ořechové.
    ad 2. Ideální je hrát bez rozhodčího. S tím, že se nějak dohodneme…viz III. a II. třída…zatím jsme se ještě nikde nepoprali, ale někdy je k tomu blízko.

  10. Paprsek
    01.03.2015 na 11:10 | #10
  11. OTA
    01.03.2015 na 11:52 | #11

    Napsal to tam moc pěkně . To jak se zachovat v časovce. To je dobrá rada i pro naše šneky.

Stránky s komentáři
1 2 6183
  1. Žádné zpětné odkazy