Domů > Různé > ERA C – USK A

ERA C – USK A

Dnes došlo na prestižní souboj prvního s druhým.

Do budovy ČSOB se trousíme poměrně pozdě. V šest jsou na místě jen Jirka S. a Jarda. Hodně z nás zde hraje poprvé. Nakonec se ale všichni šťastně sejdou a začíná se skoro na čas.

Na první šachovnici rozehrávám černým poměrně lehkovážně a nechávám soupeře natáhnout e4-e5, figury rázem přestávají hrát a je jasné, že nadcházející hodiny se budu muset urputně bránit.
Vedle mě Karel hraje Caro-Kann a má vcelku pěknou pozici s iniciativou.
Jirka na třetí stojí vyrovnaně.
Ota staví neortodoxní pozici, kde jezdec z h5 napadá g7 a černý má tak problémy s vývinem střelce, jelikož na g6 mu stojí vlastní jezdec.
Peter stojí zhruba vyrovnaně.
Ruda má mírnou výhodu, nicméně pozice je vcelku poklidná.
Jirka Ř. se neoblíbenými černými snaží zbořit soupeřův stonewall.
Jarda má v zablokované pozici mírnou prostorovou převahu.

První končí překvapivě jeden hráč, kterého u šachů nebaví moc přemýšlet – vždyť ty tahy jsou přeci jasné! Tak proč si s tím lámat hlavu? Ruská ruleta končí tentokrát v neprospěch našeho špílmachra. Asi ho baví víc kibicovat než hrát, protože pak vydržel až do konce… 1-0

Jak skončila první partie rychle, tak nyní (po třech hodinách) se bojuje na zbylých sedmi šachovnicích o každou píď, o každé pole. Časová kontrola nám přináší dobré i špatné zprávy. Karel s malou rošádou rozpochodoval všechny královské pěšce. V polozablokované pozici stojí král na g1 a pěšci f4-g4-h5. Bohužel si však příliš neporozuměl s hodinami (nefungovalo červené „blikátko“, ukazující kdo je na tahu). Asi dvakrát je tak nechal běžet. Výsledkem je pád praporku v 39. tahu… pozice však už byla obtížná.
Opačný případ je Ruda. Hraje rychle, prakticky vždy má lepší čas než soupeř, ale přitom mám u něj (na rozdíl od Oty pocit), že u toho stíhá i přemýšlet 🙂 Jeho soupeř překračuje čas v momentě, kdy už je stejně prohraný.
Zhruba ve stejný moment pak končí Jirka Řehák. Soupeř hrál opatrně, nepřipustil zbytečné komplikace a partie dospěla do remízy. 2,5-1,5

Je jasné, že pokud se nestane nic mimořádného, vrátíme se bez bodů.
Já mám pěšce míň v koncovce D+V vs. D+V. A posléze, když se všechny figury vymění, by si na mě s pěšcovým deficitem už nikdo nevsadil. Jediný, kdo mi, zdá se, aspoň trochu věří, je Zdeněk, který mi přináší tatranku (Milu). Nebo to má být náplast na prohru?
Naděje však umírá poslední. Jak se má černý pokusit držet remízu?

Hula – Veselský
Po 41. Ke4-d3

Lépe se situce vyvíjí u Jirky. Má dámu za věž a lehkou figuru a měl by vyhrát.
Peter hraje koncovku V+V vs. V+J, přičemž má o pěšce méně. I zde je šance na celý bod.
Dokonce i Jarda by možná mohl pozici udržet.

Na mě se nakonec usměje štěstí – na šachovnici je vysněné bílo… Zbyli pouze dva králové. Uff… 3-2
Vzápětí přichází špatná zpráva z od Jardy. Nezdařil se přechod do koncovky a skóre se posouvá na nepříznivých 4-2
Naději nám vrací Jirka. Královského rozebral. 4-3

Peter mezitím vyměnil věž za jezdce a dva pěšce. Vzniklá věžovka se zdá být vyhraná. Problémem je čas. Peterovi na hodinách svítí 4:00, zatímco protihráč má pořád přes dvanáct minut. Sledovat tu partii je skutečně za trest… Co tah to perla 🙂 Peter volí špatný plán a postupuje opačným pěšcem, než by měl. Sice donutí soupeře odevzdat věž za dva pěšce, ale ten poslední ve hře (bílý) má našlápnuto a není vidět, jak ho zadržet. Rozuzlení přináší následující pozice (Oba hráči mají v tuto chvíli na hodinách poslední minutu a půl):

Bílému stačí zahrát Kc8 a černý nemá nic lepšího než opakovat tahy. No jo, jenže: „Nebude lepší zůstat u pěšce?“ Asi tak nějak musel uvažovat bílý, protože světlo světa spatřuje Ke8?? Kdybychom ten bod tolik nepotřebovali, řekl bych, že byl nezasloužený… takhle by se koncovka hrát neměla – už jen s ohledem na psychické zdraví kolegů v týmu… 4-4

Sláva a čest je zachráněna! První místo jsme udrželi a postup máme ve svých rukách. Za dva týdny se to rozlouskne…

  1. Robert
    13.03.2012 na 03:16 | #1

    Gratulujeme, zasloužili jste si dneska remízu a už v podstatě jasný postup, hráli jste celý rok dobře … Z mého pohledu je to hrozně smutný příběh, je mi jako bych to pos.al sám … Pavlovi Jandovi se letos nedařilo, ale věřil jsem mu, že to zlomí, bojoval, dokonce dostal od soupeře šanci na to stát se hrdinou, ale v kritickém momentu to nezvládnul (jako bych viděl sám sebe) … Mohl jsem dneska sestavu ještě zahustit hráči našeho Béčka, kteří jsou rozehranější a asi bychom dneska vyhráli, ale nemělo by smysl postupovat a vytvářet v jedné soutěži dvě podobná družstva. Aspoň budeme mít pozitivní motivaci příští rok …

  2. OTA
    13.03.2012 na 03:35 | #2

    Dneska jsem hrál nějak dlouho…Soupeř vyčerpal skoro všechen čas a i já jsem se chvílema musel zamyslet. Bylo to teda houbes platný, pač jsem stejnak rupnul. Ještě že to kluci zachránili. Mě se nějak nedaří. Asi se budu věnovat svejm oblíbenejm bleskovkám, to mě jde mnohem líp.

  3. Miloš
    13.03.2012 na 07:46 | #3

    blahopřeji nám
    a pro Petera: nic si z toho, co o tobě Michal píše nedělej, byls lepší, proto jsi vyhrál, zaslouženě, i to štěstí přeje většinou lepšímu
    kluci jste dobří!
    A Oto, já myslel, že to byla oběť. Svou prohrou jsi ostatní vyburcoval k lepšímu výkonu.

  4. Aleš
    13.03.2012 na 10:39 | #4

    No tak gratulka kucí! To byl zase jednou adrenalin. Díky Michalovi za skvělou reportáž, tohleto utkání evidentně dýchalo svým vlastním životem. Áčko rulezzz!

  5. Michal
    13.03.2012 na 11:27 | #5

    Robert: Děkujeme za pěkný zápas! Kapitánským pocitům moc dobře rozumím. Taky si často lámu hlavu, koho povolat, kdo je ten správný žolík. Třeba včerejší prohra našeho Jardy Veselého mě mrzí stejně, jako musí mrzet jeho…
    Do budoucna přeji hodně úspěchů!

    Miloš: Ten komentář k Peterovi, je samozřejmě částečně v nadsázce. Navíc po půlnoci už člověk nebývá zrovna formulačně precizní… Doufám, že i on to tak chápe 🙂

  6. OTA
    13.03.2012 na 12:22 | #6

    Miloši, to je vlastně pravda. Je třeba hned na začátku prohrát jednu-až dvě partie, aby ostatní viděli, že všechny stromy nerostou do nebe a o to víc se snažili!

  7. Miloš
    13.03.2012 na 12:36 | #7

    hele vy dva, zablicáme? všechny tři následující dny v poledne můžu, možná by přišel i Roman

  8. JiříS
    13.03.2012 na 12:39 | #8

    @OTA
    …můžu do Tebe bušit, nebo už mám začít s psychoterapií?

  9. JiříS
    13.03.2012 na 12:41 | #9

    @Miloš
    Michale, Otakare,
    jestli saháte na figurky – s Milošem – mimo družstva, podrýváte jeho touhu po šachách v družstvech. Jen ho nechte pěkně vyhladovět…a poslední kolo by mohl odehrát.

  10. Michal
    13.03.2012 na 12:51 | #10

    @Miloš
    Miloši,
    jsem nachlazený. Už včera jsem to odehrál s lehkým sebezapřením… Navíc zítra odjíždím cca na týden pryč. Možná bychom mohli zablicat koncem toho příštího, ještě dám vědět.

  11. Michal
    13.03.2012 na 12:52 | #11

    @JiříS
    Čestně prohlašuji, že svůj předchozí příspěvek jsem napsal před přečtením toho Tvého 🙂

  12. Lukas
    13.03.2012 na 14:58 | #12

    Gratulujem a verim, ze uz nam postup neujde! 🙂

  13. Honza
    13.03.2012 na 15:08 | #13

    Připojuji se ke gratulantům, dobrej výkon, jenom si Oto nedovedu představit,
    kdyby to dopadlo o něco hůře, už by jsi asi nebyl (((((((((((((((((((((((((((((

  14. OTA
    13.03.2012 na 15:14 | #14

    @JiříS
    Jestli potřebuješ psychouše, tak já znám přednostu jednoho oddělení v bambulárně. Je to kapacita. Určitě by ti pomoh.

  15. JiříS
    13.03.2012 na 16:54 | #15

    @OTA
    Je mi to jasné. Takže…
    Včera jsi možná trhl opět jeden ze svých rekordů. V 10. tahu ztráta figury bez kompenzace, jeden jezdec vyměněnej, druhý stojí na kraji šachovnice, a s tou dvojicí střelců ti to fakt nejde.
    Demoralizuješ celé družstvo! Zejména toho na 3. desce, už jen tím, že zasedneš a taháš a taháš a taháš…kdo udělá nejvíc tahů do večerníčku, tak vyhrál….šachy se hrají HLAVNĚ něčím jiným než jenom rukama….někde mezi to vlož kousek mozkové hmoty…mám takové udělátko a mohl bych ti to něco v mozku trochu zvrásnit, aby to nebylo hladké jako klouzačka na dětském hřišti.
    PS. Nebo by ti možná pomohl ten pán, co běhá v metru s francouzskými holemi a mlátí s nimi lidi po hlavě…je mi jasné, že metrem nejezdíš a tady bude ta hlavní chyba.

  16. JiříS
    13.03.2012 na 17:03 | #16

    @Honza

    Honza :
    Připojuji se ke gratulantům, dobrej výkon, jenom si Oto nedovedu představit,
    kdyby to dopadlo o něco hůře, už by jsi asi nebyl (((((((((((((((((((((((((((((

    Honzo, na nervy to bylo včera dívat se spíš na Petera Vasse… 🙂 Otakar, to už byla jen taková tichá rezignace…
    Ale jinak ho máme rádi…musel jsem si výše ulevit, abych opravdu nemusel využít služeb toho psychouše. 🙂

  17. OTA
    13.03.2012 na 17:34 | #17

    Jirko. tys na to nějak blbě koukal. Já neztratil jezdce, ale dva pěchy. Až mnohem později jsem jezdce obětoval za útok na kryt krále a kdyby to nevyšlo, tak aspoň za zablokovanou pozici, s tim, že budu hrát na remis. Soupeř ale vyměnil věže a prorazil moji obranu. ještě jsem to zkusil na čas, ale ani to nevyšlo, No stane se.

  18. Víťa
    13.03.2012 na 20:50 | #18

    Já se musím Oty zastat. Je pravda, že jsem porazil Tomáše Fráňu i Otu, ale proti Tomášovi jsem před dvěmi lety byl rozehraný, v pohodě a ve formě.

  19. JirkaR
    14.03.2012 na 00:12 | #19

    Zajímavé na tomto utkání o první místo ve skupině byla statistika. Hráči obou družstev s bílými kameny byli přemotivovaní tak, že přehnali útok a místo obvyklých 55% bodů získali pouze 37,5% za dvě výhry a dvě remizy z osmi partií, což za černé by v běžné praxi znamenalo vyvrácení zahájení.

  20. JiříS
    15.03.2012 na 09:41 | #20

    @Víťa
    …až VV dořeší své právní věci se Šachovým svazem (je vůbec v současné době šachistou?), mohl by vlastně hrát u nás 1. desku …a kdoví… možná i kandidovat na prezidenta…klubu

Stránky s komentáři
1 2 3474
  1. Žádné zpětné odkazy