Domů > Klubový přebor, Šachová pravidla > Ještě k průběhu 5.kola…

Ještě k průběhu 5.kola…

Nemáte se k tomu, tak to nakopnu…opět nevyřešený mobil.
Popíšu situaci. Cca po 1,5 hodině hry se ozvalo od pasu Otakara Macháčka, který hrál s Milanem Košařem, několikeré ostré zapípání. Všichni se začali usmívat-všichni tedy zvuk zaregistrovali a Ota mobil umlčel. Už jsem měl dohráno, tak jsem šel pošťouchnout Michala, zda by to neměl zkontumovat bez ohledu na to, že se to stalo „velkému“ Otovi. Michal řekl, že to nechává na jejich vzájemné domluvě. Milan nereklamoval, stál v tu chvíli s Otou lépe, nakonec však prohrál.
Vyjádření Oty: V hospodě vysvětlil, že měl mobil vypnutý, ale měl nastavený budík (což je pravda, protože tou dobou vstává). A ještě tvrdil, že on by nikdy v takové situaci nežádal kontumaci soupeře, protože chce vyhrát na šachovnici.
Vyjádření Milana: neznám.

Vzhledem k tomu, co proběhlo již minule bychom se měli domluvit na nějakém univerzálním postupu, aby se necítili někteří z nás znechuceni dojmem, že pravidla i při takovémto malém „vnitřním“ turnaji neplatí pro všechny. Třeba by stačilo jenom veřejně deklarovat, že se nebude v případě zvonění-zvuku mobilu zasahovat do partie a že je to záležitost té které konkrétní dvojice?!
Toť vše, co jsem měl na srdci.

  1. michal
    18.11.2009 na 12:52 | #1

    Jsem nejdřív řekl směrem k Otovi: „kontumace“. Ale reklamaci jsem ponechal čistě na soupeři a ponechám i do budoucna.
    Shodou okolností se mě Milan před zahájením hry vyptával, že prý proběhla v předminulém kole kontumace a co se přesně stalo, takže jsem mu to přiblížil. O možnosti reklamovat věděl.

  2. JirkaS
    18.11.2009 na 14:47 | #2

    @michal
    Tak a vyjasnilo se pro tento náš turnaj:
    „Nikdo, kromě mého současného soupeře, nemá právo žádat moji prohru při zazvonění mobilu.“
    Předpokládám, že může reklamovat pouze bezprostředně, ne až po dohrání partie. 🙂

  3. OTA
    19.11.2009 na 04:08 | #3

    Milan je srdcař a přišel si zahrát šachy. Výsledek dopad líp pro mě, ale požitek ze hry jsme myslim měli oba.
    Je to ale dobrej poznatek pro družstva. To se mě klidně loni mohlo kdykoli stát. Říká se přece „všichni vypnout mobil“. Vubec mě nedoklaplo, že vlastně může zazvonit i když je vypnutej. Na družstvech by to asi určitě kontumovali. Tak příště z něj pro jistotu vyndat baterii. 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy