Domů > Přebor Prahy, Různé > USK A – Praga A

USK A – Praga A

Za družstva splněná povinnost. Za mou osobu – tragikomedie pokračuje.

Těsně před zápasem mi Michal povídá, že už jsme v baráži bez ohledu na výsledek, protože Kobylisy prohrály s Oázou. Ale měl jsem to tajit. Vykecal jsem to hned po hodině hry Radkovi, Láďovi, Pavlovi,….jenom Otakarovi jsem nic neřekl.
Tentokrát komentuji po deskách, nebude to chronologické.

1 – deska – Radek Wasserbauer – Dalibor Procházka 0,5
Shodli se docela svižně na remíze, i když Radek hledal nějakou cestu k výhodě, přece jen měl bílé. O to déle analyzovali.
Malý potlesk.

2 – deska – Michal Veselský – Vladislav Machala 0,5
Na 2. desce naopak skončila partie až jako úplně poslední a rozhodovala (po mém kolapsu) vlastně o celkovém výsledku zápasu za stavu 4-3 pro nás. Dokonce nás i přišla vyhazovat vrátná. Pánům zůstalo každému na hodinách po 1 minutě. Koncovka 4 jezdců a několik pěšců. Byl to boj. Michal dá možná diagramy a svůj koment.
Potlesk.

3 – deska – Pavel Komprda – Alexej Šimeček 0,5
Pavel stál chvilku divně, potom měl dva pěšce navíc v koncovce S+J proti dvojici střelců, ale byl v jeden okamžik dokonce prohraný. Soupeř neviděl, překryl diagonálu na špatném místě, takže půlka.
Potlesk.

4 – deska – Kamal Jarrah – Pavel Padevět 1-0
Kamal opět ve formě. Postavil věže na 2. řadu a bylo hotovo. Spravil si chuť po prohře na Oáze.
Velký potlesk.

5 – deska – Jiří Strahl – Jiří Šrámek 0-1
Naprostá tragédie, zoufalství. V okamžiku, kdy počítač ukazuje +8,0 pro mě přetáhnu políčko pro šach, resp. domnívám se, že král je na 8. řadě místo na 7. řadě. Neomluvitelná nepozornost, zbrklost. Další partie absolutně vyhraná (vím, až když je podepsáno, je to bod) a já dokážu obrátit z +8,0 do -2,0. Potom následovaly nejtěžší okamžiky v mém šachovém životě – za trest jsem musel poslouchat od všeuměla Otakara, kde jsem udělal chybu a jak jsem neměl obětovat dámu za dvě věže a vyhrávat partii úplně jinak – po Macháčkovsku….opět se mi udělalo nevolno, když si na to vzpomenu.
Strahl – Šrámek 0-1
Počítač to ještě nechápe, ale po 35.Dd2 a následně po otevření dámského křídla je konec. Diagram sem dávám kvůli tomu skladišti černých figur v rohu.

Hraji nesmyslně 46.Va8 a po Dxd3 mi hrozí na h3 mat.

Strahl – Žáček 0,5
Nechtěl jsem to sem dávat před 14 dny, kdy jsem na Kladně za Hostivice zkolaboval obdobným způsobem. Počítač hlásí +10,0. Naprosto vyhrané, stačí zapojit do útoku dámu Dc1. Nestalo se. Viděl jsem, že Vg1+ Sg7 Vxg7+ nevede k matu, ani k definitivní výhodě, ale přesto jsem to zahrál
Něco je v mém osobním vesmíru špatně.

Fuj.

6 – deska – Otakar Macháček – Pavel Kolečkář 0-1
Klasická partie Otakara, na kterou je lepší se nedívat. Nebudu to více komentovat. Ale na druhou stranu: Otakar hrál velice rychle.
Fuj.

7 – deska – Ladislav Kvasnička – Jiří Felcman 1-0
Láďa od začátku v útoku. On i já jsme si mysleli, že celá jeho partie skončí dříve. Soupeř byl ale úporný.
Velký potlesk.

8 – deska – Pascal Jorrat – Josef Chaloupka 1-0
Upřímně. Pascal měl štěstí, že jeho soupeřem byl old man, který v okamžiku zápletek už nevydržel tlak. Na začátku se jevilo, že je strategicky přehrán a na pokraji prohry.
Potlesk.

  1. Paprsek
    01.04.2022 na 10:41 | #1

    Za 14 dní baráž. A soupeřem bude Pankrác. Hrát se bude ve Vršovicích.

  2. Paprsek
    01.04.2022 na 10:49 | #2

    Máme malou výhodu, možná nám bude stačit remíza v baráži. Neměl jsem to říkat. 🙂

    Baráž bude utkání ve stejném tempu, jakým se bude soutěž hrát. O postupujícím z barážového utkání (dále jen BU) rozhodnou kritéria v následujícím pořadí: skóre BU, lepší výsledek ve skupině, skóre z prvních 6 šachovnic BU, skóre z prvních 4 šachovnic BU, skóre z prvních 2 šachovnic BU, vyšší počet vyhraných partií černými v BU, los.
    Barážová utkání (obě) se budou hrát ve čtvrtek 14. dubna 2022 od 17.30 ve Vršovické sokolovně.

  3. OtA
    01.04.2022 na 17:49 | #3

    No Jirko! Už zase píšeš z cesty!
    Já ti rozhodně neříkal že dáma za dvě věže byla chyba. To bylo naopak vyhravajici. Říkal jsem ti, že si nesměl ztratit pěcha na d3. Možností bylo hodně. Třeba Va3, pak Vb3. . Bod tam byl jistej.
    Ná moji šachovnici se všechno vyvíjelo slibně, než jsem si nechal chytit figuru za dva pěchy. I když snaha byla, tak jsem to už neudržel. No nerostou všechny stromy do nebe a i mistr tesař se někdy utne. Nevím, že bych hrál nějak rychle, když jsem dohrál v 21.30.

  4. Paprsek
    05.04.2022 na 12:01 | #4

    Do baráže jdeme z pozice domácích tzn. na první desce bílé.
    Rozhodl o tom netradiční los, o kterém jsme s Michalem dlouze spekulovali. Předložil jsem mu losování jako matematický problém 🙂 a on to uzavřel jako otázku psychologie účastníků losu. V hospodě někdy popíšu.

  1. Žádné zpětné odkazy