Domů > Přebor Prahy > USK C – Vršovice F

USK C – Vršovice F

První letošní utkání Céčka…

Zpočátku to vypadalo, že dáme dohromady sotva 4 – 5 hráčů, nakonec se podařilo sehnat podporu z Béčka. 7 hráčů bylo maximum, co jsme byli schopni dát, soupeř to naštěstí moc nehrotil a když viděl, že jsme v sedmi, též už osmého hráče nesháněl (prý byl nejistý).

První končí Jarda Veselý. Na první desce to měl složité, navíc se mu nepovedlo zahájení, takže musel odevzdat kvalitu a pěšce.
0-1

Na poslední desce (pro tento den, tedy na sedmé desce) končí také Mója. Ten se držel vcelku solidně, pak ale také něco přehlédl a soupeřův bod byl na světě.
0-2

Začátek tedy nic moc a zbytek desek také nevypadá bůhvíjak…Jediný Láďa má o pěšce více. Milan stojí o něco hůře, ale pořád je to vyrovnané…má ale i horší čas, Jarda Mráz má také možná o něco pasivnější pozici, ale také je to nejasné, Pascal získal pěšce a má zajímavou otevřenou hru plnou různých divokých kombinací…to bych počítat nechtěl :-D.
Aleš je pod tlakem. Nechal jsem se zatlačit útokem na krále po silné diagonále b1-h7. Ještě to ale bráním, hrozí ovšem oběti na g6…

Náš první bod přidává Pascal, který si svojí zajímavou aktivní pozici dobře spočítal a udržel, soupeř navíc dělá další chybku.
1-2

Milan se oklepal, udělal rošádu a pozice se uklidnila. Nikdo už žádnou zradu nevymyslel a partie končí smírem.
1,5-2,5

Kde vzít a nekrást? Jardovi M. se pozice zhoršila, navíc má o pěšce méně. Láďa naopak s pěšcem navíc utahuje šrouby. Tyto dvě partie se asi vyruší a vše bude zase záležet na výsledku mé partie, říkal jsem si. Naštěstí se moje pozice zlepšila, ubránil jsem se z nejhoršího a trochu zaktivnil figury.

Láďa rozpochodoval svého volného pěšce na dámském křídle a skvělou souhrou dámy a střelce začal obstřelovat bílého krále…to se dařilo a díky tomu jsme vyzobali ještě pár dalších pěšců. Už si nepamatuji, zda-li to dospělo až do matu, ale tato partie každopádně skončila dobře. Gratulace!
2,5-2,5

Aleš přešel z tvrdé defenzívy do tvrdého útoku. Moje pozice se mi začala více líbit, podařilo se mi získat pěšce navíc a mohl jsem přidat i druhého, pod chytrým odskokem jezdcem s hrozbou matu na g2. Tuto kombinaci bohužel nalézám až o tah později, kdy již ztrácí svůj efekt, nicméně díky ní alespoň vyměním většinu figur. Partie jde do koncovky S+7p proti S+6p, tedy s pěšcem navíc. Soupeř nabízí remízu. Cestu k výhře nevidím, ale Jarda v tu chvíli už tahá za dost kratší konec provazu, navíc si říkám, že toho pěcha navíc musím nějak prosadit. Nakonec nalézám typický průnik a soupeř vzdává.
3,5-2,5

Poprvé v tomto zápase vedeme…

Mrazík dospěl do zajímavé pozice. Má o pěšce méně, ale oba hráči mají V+S s tím, že se jedná o střelce nestejnobarevné…Jardův soupeř ovšem docílil dokonalé pozice, kdy Jardovi figury stojí všechny tak špatně, že ať Jarda táhne jakoukoliv figurou, přichází o materiál. Soupeř to takto hrál cíleně, moc pěkné (pro oko diváka). Né už tak pěkné pro Jardu, kterému navíc hrozí ztráta dalšího pěšce. V této beznadějné pozici Jarda nakonec volí raději ztrátu střelce a partii vzdává, to už se ale zkrátka nedalo…
3,5 – 3,5

Aleš: Jardův soupeř (černý) docílil divácky atraktivní pozice, kdy Jarda už nemá téměř žádný tah. Černému již stačí zablokovat bílé pěšce na královském křídle a nevýhoda tahu bílého je na světě. Jardovy figury jsou tak svázané, že ať pak zahraje cokoliv, vždy ztrácí materiál. To je v této fázi hry neobvyklé a klobouk dolů před soupeřem, který Jardu do této pozice úmyslně vlákal (samozřejmě s dopomocí bílého 😉 ) .
Jarda nicméně soupeři situaci trochu usnadnil, tahem Se1. Po … Vxg2+ se již ukázala beznadějnost naší pozice v celé své kráse. Nicméně Jarda neměl lehkého soupeře a celou partii se snažil bojovat, tak snad to příště vyjde lépe.

A je to! Stejně jako Béčko, i Céčko má první letošní zápas remízu a nakonec…proč ne… 😉
Hlavně, že jsme se takto pěkně sešli, tak snad se to podaří i příště!

  1. Aleš
    23.01.2022 na 17:58 | #1

    Přidal jsem Jardovu zadušenou pozici…

  1. Žádné zpětné odkazy