Domů > Přebor Prahy > ŠK Praha 4-USK Praha A

ŠK Praha 4-USK Praha A

Hrálo se v podzemní hospodě u magistrály.

Prvních 6 desek vyhrálo. A protože si toho moc už nepamatuji, každý se může podělit o svoji partii.

  1. Radek Wasserbauer – Šimeček Bohumil.
    Viděl jsem kvalitu navíc v koncovce V+3 lehké figury.
  2. Michal Veselský – Bílý Michal (to Bílý je příjmení v tomto případě, a ne přidělení barvy figur).
    Není Míša jako Míša. Náš kontroloval průběh hry i celou šachovnici od začátku do konce. Mně osobně se zdálo, že ukončení neřešil dost energicky (navrhoval jsem po f5 oběť kvality na g7). Počítač byl jiného názoru a Michal prý hrál zcela bezchybně na konci.

Michal: Mě hlavně potěšilo, že jsem našel nejsilnější pokračování v následující pozici:

Po 21…Jh8

Přišlo: 22.Dc2 g6 23.hxg6 Jxg6 24.d5 e5 a černý střelec spolu s většinou černých figur zůstává mimo hru.

V závěru jsem pak měl hrát podle hráčů, co nejradši vyhrávají partii ve 3. tahu okamžité 40.Vxg7+, ale křemík hodnotí o trochu výše tah v partii 40.Sxf5.

Následovalo 40… Jf8 41.V7h4 Vxd5 42.Da2 Je6 43.Vg4 a černá pozice se rychle zhroutila.

3. Kamal Jarrah – Novák Fr.
Zde jsem viděl časovku Kamala – prý absolutně kontrolovanou z jeho strany – a ostrou pozici, kdy jsem si nebyl jistý, zda hraje na výhru nebo na nulu.

4. Michal Koval – Kopta Jiří

Michal V.: Michal získal v zahájení dvojici střelců i lepší pěšcovou strukturu a stupňoval poziční převahu… Závěr jsem neviděl.

5. Jiří Strahl – Blažek Mir.
Hrál jsem se známým blicařem. V 9. tahu zahrál podivné Jh2 a od té doby už jsem jen útočil na očekávanou malou rošádu a hlavně se mu během hry absolutně rozpadala souhra figur.
Blažek-Strahl po 20. tahu bílého Sxf1 je pozice již dost neobvyklá. Bílý vyrazil s králem do útoku, ale bez podpory ostatní armády. Zajímavé je, že i když má černý figurky jen na 7. a 8. řadě, jejich mobilizace a působnost je důraznější a rychlejší než u bílého. Počítač doporučuje 20.-;Jf5! Zvažoval jsem to, ale neviděl jsem dál nic moc konkrétního. Počítač nabízí variantu 20.-;Jf5 21.exf5 Dxf5 22.Dd2 Df4+ (spíš jsem počítal s tahem soupeře Df3, ale na to počítač reaguje Dc2 a pozice bílého hodně smrdí, protože souhra figurek je tristní).

Bílý by rád tahem Dd3 vyměnil dámy nebo vytlačil dámu z oslabených bílých polí. Ale objevil jsem pěkný a vyhrávající převod dámy po ose c4-a6-c8-g4.

Mám figurky na 8. řadě (bílý je má o řadu výše), a přesto už neexistuje pro bílého záchrana. Buď mat nebo těžké materiální ztráty. Najděte si to.

6. Otakar Macháček – Kopecký Fr..
Na rozdíl od partie na Vyšehradu jsem nepochyboval o vítězství, protože černý zvolil draka a Otakar klasicky urychlené f4-f5. Tentokrát hrál ale tento postup v pravou chvíli a ne, jak je u něho obvyklé – předčasně. Dohrál jako první. Koho to překvapuje (kromě tedy toho, že vyhrál)?

7. Jaroslav Veselý – Hájek Jiří.
Celou partii byl Jarda těžkými figurami mačkán a nakonec podlehl a nechal se úplně udusit.

8. Ivan Procházka – Galandauer Jan.
Byl jsem zvědavý na souboj dvou vědců. Atomový fyzik versus historik. Ivan získal pěšce, ale hra přešla do koncovky V+S a střelci byli nestejnobarevní. Nicméně získal ještě jednoho pěšce, ale nepočínal si okamžitě dost opatrně a nezajistil si druhou řadu, kam mu vtrhla černá věž. Hlavně to stálo Ivana spoustu času, takže se nakonec dohodli na remíze.


  1. Paprsek
    19.01.2022 na 11:32 | #1

    Byli potíže se sestavou. Nejdříve to vypadalo, že Ačko i Béčko nastoupí v 7 lidech. Naštěstí Michal doplnil na poslední chvíli Áčko na plný počet.
    Nyní po bitvě vidím, že jsme měli vzhledem k výsledku nechat Béčku aspoň Ivana, aby nehráli v 7 lidech. Ale nejsem jasnovidec a několikrát už se nám při souběhu spekulace v tomto směru (je to slabý soupeř, lehce vyhrajeme) vymstili.

  2. OTA
    19.01.2022 na 13:17 | #2

    Naši kluci zase bojovali, jako rozběsněný lvi. Mám z toho obrovskou radost. To teda jo! Když jsem teď ten kapitán náhradník (-:

  3. Kamal
    20.01.2022 na 12:10 | #3

    Ahoj, já jsem měl podobnou partii (opačnými barvami) jako před týdnem. Nejdřív jsem oba soupeře nechal vyřádit, aby pak mohli v euforii trochu přepnout strunu. Za to pak byli oba pánové po zásluze potrestáni, sice lehce efektně, avšak v obou případech druhý den počítač ukázal ještě důraznější nádherné varianty s obětmi obou věží – to je velká náhoda. Kdo to má ale s těma pár minutama za šachovnicí hledat, pro bod družstva stačí vidět i „sušší“ výhru :-).

  4. Aleš
    23.01.2022 na 16:11 | #4

    Skvělý výsledek,
    obrovská gratulace!

  1. Žádné zpětné odkazy