Domů > Různé > Kbely A – USK B

Kbely A – USK B

Updatovaný report ze Kbel – dopadlo to velice těsně…

Zápasu předcházelo trochu starostí se sehnáním 8 hráčů. Vaškovi se krapet přitížilo a projevil zájem raději nehrát. Obvolávání jednoho hráče za druhým neneslo mnoho úspěchů, proto jsem nakonec byl rád, že se Vašek z nejhoršího „vyspal“ a k zápasu nakonec nastoupil.

Den to byl deštivý, ponurý. Jeli jsme daleko. Velmi daleko. Po malém bloudění dorážím do klubovny spolu s Lukym, pár minut po šesté. Zápas může začít. Soupeř je naladěn v přátelském duchu, na začátku malá vložka s povídáním o mobilních telefonech ze strany kapitána soupeřů a Lukyho zlobící tlačítko na jeho telefonu, kdy se nepodařilo telefon vypnout. Zrovna Lukyho soupeř je onen kapitán, následuje dohoda a po humorné vložce se začíná hrát.
Vy kdož znáte Kbelskou klubovnu víte, že větrání není dobře řešené, v místnosti je tedy obrovské vedro a kyslíku pomalu ubývá, možná i proto se dělo nad šachovnicemi to, co se dělo… ;-P

Jako první končí Ota, jak je ostatně většinou jeho zvykem. Svého soupeře převálcoval přes útok na f7 a přes silný f-sloupec. Závěr partie byl tak rychlý, že jsem ho již neviděl, ale rozhodně skvělé vítězství!
Macháček Otakar (1907) – Žváček Antonín (1962)1-0
0:1

Začátek super, jak to vypadá dál?
Mišo čekal na soupeře, tak má časový náskok, Vašek nestojí vůbec špatně, minimálně remiz. Tu také soupeři nabízí velmi rychle, pro jeho zdravotní stav, který přece jenom není ještě stopro. Soupeř ovšem remízu nebere. Kvasňa si hraje svojí hru, těžko říci, jak to dopadne. Luky hraje své zahájení, ne zcela tradiční a cítí se komfortně. Soupeř ztrácí čas. Já se ve svém zahájení s bílými cítím též dobře a i můj soupeř má horší čas. Mimochodem, hraji to samé, co Kvasňa, pak už se ale ve svých variantách rozcházíme. Nebudu prozrazovat pro špehounské uši ani oči:-P. Jarda V., to je jiný příběh. Zahájení se mu vůbec nepovedlo a dělá „školáckou“ chybu. Nechává si slabé f7, které nelze chránit! Tady to vypadá ztraceně. Pascal stojí celkem vyrovnaně, hraje si svoji hru, tady věřím v úspěch.

Po čase následuje sled pár remíz…
Kvasňa by rád soupeře přehrál, jeho partie se hodně přiostřila a nakonec nestojí nejlépe. Detaily si už nepamatuji, Láďo zkus přidat komentář/pozici. Tuším ale, že jsme byli za remízu rádi…
Kvasnička Ladislav (1816) – Krotký David (1788)1/2-1/2
0,5:1,5

Vašek se dočkal remízy po urputné bitce, pokud přidáš Vašku partii, bude to super.
Železný Jan (1793) – Janeček Václav (1890) 1/2-1/2
1:2

Lukyho partie se nevyvíjí dle jeho představ. Ze zahájení přichází o pěšce. Jeho časový náskok se pomalu ztrácí a nevypadá to nejlépe. Luky má ale aktivnější figury a asi i trochu toho štěstí, soupeř nehraje nejpřesněji a partie končí smírem.
Černý Karel (1828) – Fuchs Lukáš (1776) 1/2-1/2
1,5:2,5

Úplně špatně to nevypadá. Máme náskok.
Moje partie je navíc skvělá, dost tlačím soupeře. Bohužel Jarda je od začátku na tom špatně, Pascalova pozice se silně zhoršila, přišel o materiál! A Mišo srovnal čas, pozice ale jasná ještě není. Jeho soupeř mu nabízí navíc remízu. Mišo stojí lépe, jak sám říká, prohrát by to neměl a vzhledem k nejasnému vývoji ho nechávám hrát dále. Mít věšteckou kouli, tak ho tu remízu nechám vzít, ale víte jak… ;-P

Jak jsem zmínil, moje partie je skvělá:


Po mém 17. 0-0
spřádám plány s útokem na dámském křídle přes b-sloupec, s využitím slabin v černé pozici (b7, c7, c6, skoro chycená dáma apod.).
Úplně ovšem přehlížím soupeřovu jednoduchou taktiku!!!
17. … Jxc5!

A mám o pěšce míň, stejně jako vedle hrající Luky. Času mám zase podstatně více, stejně jako Luky.Svých pozičních výhod se však nehodlám vzdát ale nehraji nejlepší pokračování:
18. Sd6 Jd7
19. Db2 Se7
20. Db7 Dd8(?)

Soupeř ovšem pod tlakem dělá také chybu a na d8 ustupuje dámou. Správně tam měla přijít věž.
Každý z vás jistě nyní vidí, že získávám kvalitu. Kvalita je hezká věc, já ale vidím nějaký bludy a hodlám z pozice vytěžit více…
21. Sc7 Dc8
22. Dxc6 Sd8
23. Vb7 0-0


Správně jsem nyní měl hrát Sa6 s dalším ziskem kvality, nebo dámy proti V+S. Chci soupeře ještě dusit a hraji:
24. Vfb1 Jb6 (?)

Soupeřův tah je ovšem další chyba, kterou já nevyužívám.
25. Sb5 (měl tam přijít jezdec!)
25. … Sxc7
26. Vxc7 Dd8

27. Sa6 (další můj slabší tah)
27. … Jf6
28. Jb5 De8 (?)

Opět další slabý tah černého. Nyní jsem měl vyměnit dámy a získat a7 pěšce. Partii bych stále měl vyhrát. Nutno podotknout, že všechny tyhlety moje výmysly mě stály enormní porci času a už jsem neměl časový náskok. Do konce navíc zbývala asi jen již minuta-dvě a mě zbývalo udělat ještě více jak 10 tahů do konce časové kontroly. Pod dojmem, že už jsem „zpackal“ co se dalo, jsem se pomalu chystal nabízet soupeři remízu.


Dále se hrálo:
29. Db7 Jc4
30. Ve7 Dd8

Nabídka remízy – remíza.
Plán s výměnou dam a ziskem a7 ještě stále fungoval, já ani soupeř jsme ovšem již neměli dostatek času a pravděpodobnost, že už bych to do časovky nedal, byla veliká.
Dvořák Aleš (1749) – Ševčík Zdeněk (1891)1/2-1/2
2:3

Škoda, tato „ztráta“ půl bodu nás bude také mrzet. Celkové skore je hezké, ale Pascal vypadá prohraně, Jarda je ruplý od začátku, Mišo navíc nezahrál nejpřesněji a jeho výhoda není vidět. Jedná se o koncovku J + P a pozice je jedovatá za obě strany.
Co ten Jarda teda? Jaktože to ještě neprohrál??? Jako jediný byl z nás ruplý hned od začátku. On ten vykuk sice přišel o pěšce a i o rošádu díky slabému f7 bodu, náš obranář Jarda ale nedal svou kůži lacino. Matové hrozby pokryl a po výměně pár figur mu zbyla dvojice střelců se kterou se bránil jak to jen šlo. Tu se mu navíc podařilo vyměnit do nestejných střelců, šikovně zablokovat pozici a soupeřův pěšec navíc mu byl k ničemu. On to ten Jarda nakonec uplichtil! Super!
Krůta Jaroslav (1853) – Veselý Jaroslav (1711) 1/2-1/2
2,5:3,5

Njn ale, kde vzít a nekrást? Pascal s materiální nevýhodou překvapivě bojuje statečně, to by ale soupeř musel udělat chybu. Mišo bohužel partii nezvládá a soupeřův neposlušný pěšec se blíží nezadržitelně na pole proměny.
Černoch Vít (1953) – Kovaľ Michal ((0)2027) – 1-0
3,5:3,5

Celý zápas tedy rozhodne Pascal, který jak je ostatně již celkem jeho zvykem, dohrává jako poslední…Rozhodne, jestli se mu podaří zadržet soupeřovi pěšce s kvalitou namíň. Beru tužku a zapisuji tahy, hraje se doslova do posledních vteřin, tempo je zběsilé. Pascal měl možnost vyrovnat, to ale viděli diváci. V zápase je toto těžké pod tlakem celé partie vidět a Pascal se dopouští několika nepřesností, díky nímž ztrácí celou partii. Bylo ovšem obdivuhodné, jak bojovně partii sehrál a jak dlouho vzdoroval i s materiálem namíň, než úplně podlehl. Nic totiž nebylo ještě ztracené.
Jorratt Pascal (0) – Bednář Jiří (1838)0-1
4,5:3,5

Nutno podotknout, že soupeř nastoupil ve velmi silné sestavě a nasadil některé hráče „z daleka“, kteří tolik nehrají, včetně první desky. Ač to tak možná dle ela na první pohled nevypadá, zápas to byl rozhodně nelehký a za celkový výsledek se nemusíme stydět.
Užívejte domácí pauzy, trénujte a třeba to ještě někdy dohrajeme. 😉

Od Jirky:
Družstvo nastoupilo v sestavě: Koval(0), Macháček(1), Janeček(1/2), Kvasniška(1/2), Fuchs(1/2), Dvořák A.(1/2), Veselý J (1/2), a Jorratt(0). Těsným vítězstvím 4,5:3,5 se soupeř v tabulce dostal na 5.místo se stejnýným počtem bodů jak 4. USK B.
Průběh zápasu doplní aktéři.

  1. Aleš
    22.03.2020 na 15:03 | #1

    Report přidán. Doplňte vaše partie 😉

  2. JirkaR
    23.03.2020 na 15:09 | #2

    Trošku štěstí a mohli jste i vyhrát.

  1. Žádné zpětné odkazy