Domů > Přebor Prahy > USK C – Bohemians G

USK C – Bohemians G

Ve čtvrtek nastoupilo z A+B+C družstvev
současně 24 hráčů. Za Milana a Ivana, co nám přetáhlo béčko, zaskočil Karel a Mojmír.
Před zahájením volá Karel, že přijde o něco později. SMS mu posílám zprávu, že má velmi známého soupeře – paní Hanku Modrovou. Začínáme. Soupeř má na první až sedmé šachovnici elovou převahu. Na 3. šachovnici má Pepův soupeř +350 elo bodů. Na první šachovnici se dějí věci. Můj soupeř naznačil, že chce hrát caro-can ale po 1.e4 c6 2.d4 přešel do nepravidelného zahájení tahem 2…g6. Byl opožděný ve vývinu a ve 13. tahu ztrácí figuru. Na 2. prkně Petr bojuje o vyrovnání. Na 3.šachovnici Pepa stojí hůře. Soupeř má dvojici Střelců a lepší pěšcovou strukturu. Na 4.šachovnici Karel jako černý vyrovnal hru. Má již rošádu a soupeřka ještě dokončue vývin. Na 5.šachovnici Honza přichází o pěšce, ale má protihru. Na 6.šachovnici Jarda vykrývá hrozby útoku na svoji rošádu. Má těžkého soupeře s elovou převahou 200 bodů.
Na 7.šachovnici má Láďa mírnou aktivitu. Na 8.šachovnici Mojmír již vyrovnal hry.
Po 50-ti minutovém přemýšlení můj soupeř provedl 13. a 14.tah, aby pokryl hrozící mat. Ztrátě figury však nešlo zabránit. Mezitím se mu i ozval telefon, který zkrotil a zase uložil zpět do bundy. Hrajeme dál. Soupeř si nechává dojít čas a snaží se mně strhnout k rychlé hře. A najednou Mojmír, který měl za kvalitu tři volné pěšce, nechává stát svého nechráněného Střelce.
Soupeř jej dobírá a prohráváme 0:1.
Je to letošní první Mojmírova prohra. Tak musíme zabojovat. Na 7.šachovnici Láďovy figurky ztrácejí souhru, bílý již stojí hůře. Karel na 4. šachovnici vytvořil na f sloupci baterii dvou Věží a Dámy. Současně svázal Střelcem soupeřce Jezdce na f3. Není vidět jak soupeřka zabrání ztrátě figury.
Mezitím další rána. Láďa přehlédl uzavření svého střelce a partii vzdává.

Prohráváme 0:2.

Na druhé šachovnici Petr získal kvalitu, ale soupeř má dva spojené volné pěšce a+b. Petr uhrál remízu.

Stav utkání je 0,5:2,5.

Na 1. šachovnici po dalších ztrátách soupeř vzdává. Stav ukání je 1,5:2,5.

Na 3.šachovnici se dějí věci. Pepa remizuje, tak gratulace!

Stav utkání je 2:3.
Hrají se tři poslední partie. Karel má navíc figuru a lepší čas 20:8 min. Honza získal pěšce zpět, stojí lépe a má lepší čas 16:13 min. Jardův soupeř si věří a pokračuje v útoku na Krále. Čas mají vyrovnaný 14:14 min.
Karel zaútočil D+V na oslabeného Krále a soupeřka vzdává.
Stav utkání je 3:3.

Honza získává kvalitu. Bojí se dvojice Střelců a nabízí remízu.
Téměř celou partii stál hůře a tak byl za remizu šťastný. Až do chvíle, kdy jsem mu ukázal, že vynuceně mohl získat figuru a vyhrát.
Stav utkání je 3,5:3,5.
Utkání se rozhodne se na 7. šachovnici. Jardův soupeř obětoval Jezdce za rošádového pěšce. Jarda má o figuru více, ale při nestejných Střelcích útok soupeře pokračuje.

Jarda se dostává do časové tíseně. Na poslední 4 tahy má 90 vteřin. Vše ustál a ještě mu ve 40. tahu 22 vteřin zbylo. Jardovi se podařilo vyměnit Dámy. Soupeř stále hraje na výhru. Nenachází však správné pokračování, postup pěšci na dámském křídle. Oba soupeři se dostávají na konec časového limitu. Jarda rozehrál svoji Věž a dobírá soupeři b běšce a svého b pěšce chrání.
Oba soupeři maji na dohrání partie necelé dvě minuty. Jardův soupeř se rozhoduje opakovat tahy napadáním nechráněného Střelce. Dáno za remiz.
Konečný stav 4:4.
Uklízíme hřiště. Máme s Petrem domluvenou hospodu, kde ve 23. hod. zavírají. Nestíháme. S Láďou a Jardou si dáme u konkurence po jedné plzni. Rozebrali jsme Láďovu partii a už je 24.00. Přerušujeme přehrávání a prcháme na spoje.

  1. Uhliházi
    28.02.2020 na 12:06 | #1

    Mno, snad kvůli Mójovi a Láďovi Céčko nakonec nesestoupí…? 😮

  2. Moja
    28.02.2020 na 12:53 | #2

    Vážení šachoví přátelé! Omlouvám se za kiks, kdy jsem dal zcela zdarma střelce (uhamounil jsem se na pěcha, kterého jsem mohl vzít), a pak to vzdal. Naštěstí nemáme kam sestoupit, a ani postoupit nevypadá…. Příště jsem zase ochoten nastoupit, a slibuji, že nebudu tak pospíchat. Dejte mi vědět, zdali mám příště přijít, nebo mi dáte „pauzu“? Zdraví Moja.

  3. JirkaR
    28.02.2020 na 13:06 | #3

    @Moja
    Mojmíre nemůžeš stále vyhrávat. Udělal jsi tomu mladíkovi radost.
    Držíme ti šachovnici s černými figurami. Lepšího „Psa obranáře“ neseženeme :).

  4. Petr
    28.02.2020 na 13:24 | #4

    Jirko, zavírají ve 24, ale to nevadí. Kdybys mi byl napsal, že jdete Pod Nuselský most do Jaromírky, přešel bych tam. Ještě jsem se nestihl podívat na partii, ta Markova oběť kvality byla docela dobrá, ale myslím, že jsem v tu měl šanci. A nakonec to asi bylo křachlé, alespoň já tam viděl odtažný šach, on to ale zahrál opačně, tak jsem vyklouzl.

  5. hONZA
    29.02.2020 na 06:35 | #5

    @JirkaR
    No že bych byl šťastný za remizu to jsou silná slova, byly tam z mé strany jisté nepřesnosti ale jak říká Otakar celou partii jsem měl pod kontrolou (((

  1. Žádné zpětné odkazy