Domů > Přebor Prahy > Bohnice A – USK A

Bohnice A – USK A

Rozkaz zněl jasně: Vyhrát!

Souboj s Bohnicemi byl zápasem o udržení. Ostatně jako obvykle v našem případě v této sezóně.

Vystupuji z autobusu a se mnou soupeři. Milan Petras mě bere pod křídlo se slovy „….kdybych náhodou netrefil, tak mě tam raději dovedou.“ Jdeme k hrací místnosti – domovu důchodců. Prší a před budovou pod střechou se krčí už naše kompletní družstvo. První osobní průšvih je na světě. Přicházím v doprovodu a v rozhovoru se soupeřovým kapitánem. Náš kapitán vše pozoruje. Raději již dopředu hlásím, že jsem zápas prodal. Náš kapitán opáčí, že na tu dálku nikoho nepoznal, jenom můj způsob koloběžkářské chůze mu byl povědomý.
V místnosti se zdravím s Josefem Sedlákem. Já si ho pamatuji, protože: za a) je to stálý soupeř a za b) je to vzdálený příbuzný Otakara Macháčka. To se nedá zapomenout! On mě nejistě zdraví s výrazem: Kterej ty vlastně seš? Samozřejmě ví, že jsem šachista. Taky mu říkám, že Otakar vychází na sedmé desce právě jemu. Opáčí, že to bude řežba.

Nastupujeme komplet dle představy našeho kapitána (Michal Veselský s mírným zpožděním). Bohnice postavili prvních pět desek, což předtím udělali pouze dvakrát ze sedmi kol. Hraje poslední tým tabulky s aktuálním předposledním týmem.

Hrajeme už od 17,30 hodin, což se ukázalo jako výborný; byl čas na hospodu. 🙂

První dohrává náš kapitán Jirka Řehák na osmé desce. Dal pěšce za aktivitu, ale couvl před obětí kvality a raději zopakoval pozici. Čekal, že soupeř s vyšším elem se nespokojí s remízou a zvolí trochu horší pokračování. Nestalo se tak.
0,5 – 0,5

Následně vyhrává (není to už nějak často?) Otakar Macháček. V zápletkách získává kvalitu, pak jsem viděl transformaci materiálu, že měl figuru navíc asi za 2 pěšce a sbíral soupeřovy pěšce. Ale hlavně měnil figury, včetně dámy.
0,5 – 1,5

Paprsek už stojí na prohru. Ale ještě než to složím, vyhrává Michal Veselský na čtvrté desce.
Michal:


Pozice po 21…De7-f6
Soupeř hrající zatím dobře zahrál nepřesně ve 21. tahu a poté přehlédl hrozící nebezpečí po 22. cxd4.
Následovalo 22… Jxd4 23. e5 dxe5 24. fxe5 Dg5 25. Jxd4 se ziskem figury. Pozice navíc neskýtala účinnou protihru, takže partie skončila vcelku rychle: 25…f4 26. Sf2 Vab8 27. Se4 Vh8 28. Vg1 Dxe5 29. Dg4 Kg8 30. Jf3

0,5 – 2,5

Vypadá to dobře, zvláště, když Petr Tomíšek na 6. desce vedle mě nabízí už podruhé remízu. Soupeř by ji i vzal, ale nedostal „povolení“. Ale je to střelcová koncovka, pěšci symetricky na obou stranách. Nakonec to přejde do remízové pěšcovky, která zůstane stát na šachovnici hodinu(?) a soupeř čeká, jak se vyvine situace na prvních třech deskách, protože Paprsek na 5. desce vzdává.
Hořínek-Strahl 1-0
Jenom pro ilustraci, jak žádná partie není zcela ztracená, dokud se hraje. Protivník není ve své kůži. Já ostatně taky ne. Už mě mohl zaříznout několikrát a i teď mě má zcela na lopatkách a po 30.Dh4 je to na ručník. Maty bych odvracel za těžkých ztrát, počítač ukazuje +12,0. Udělat ten poslední krok je vždy nejtěžší. A v této pozici hraje 30.Dc3? Otazník je tam proto, že se najednou hodnocení mění na +1,7. Při partii jsem sice viděl, že bych utekl hrobníkovi z lopaty, ale i po výměně dam 30.-;Dxc3 31.bxc3 jsem to považoval za hladce prohrané. Což nebyla zcela pravda. Ale hlavně jsem uviděl 30.-; Jxf4? přišlo 31.Df3 a je to nula pro mě.

Pro ilustraci mých předchozích slov. Protihráč zvolil měkké pokračování: 32.Sxg2.
V této pozici je 4-tahový mat za bílého. Matí bělopolný střelec. Hledejte.

1,5 – 2,5

Vedeme, ale na 1. desce prohrává věžovku s pěšcem méně Radek Wasserbauer. Je vyrovnáno.
2,5 – 2,5

Na 2. a 3. desce je tuhý dlouhý boj. De facto o výsledek celého zápasu. Chvilku to vypadá, že bychom mohli vyhrát; pak chvilku, že prohrajeme a nakonec se tříbí, až se vytříbí celková remíza. Pavel Janda na 2. desce v kombinační bouři prohrává. Po zápase ani nešel na pivo, že se necítí dobře, že má nějakou virózu.
3,5 – 2,5

Náš mladej Bolatbek Minbayev na 3. desce by měl vyhrát. Zatlačil soupeře (Milan Petras) do hluboké časovky, což je u něj naprosto standardní.

Michal:

Bula v partii dominoval. Hodně diskutovaná byla následující pozice:

Jednoduše vyhrávalo Vxh5, s čímž se ale Bula nespokojil. A po 1…Jb6? 2.Sxb6 cxb6 3.f5 šel vstříc napínavé časovce…

Viděl jsem nespočet partií, včetně mých, které zachránil (Petras), ne-li vyhrál v časovce. Vždy je to o 1 vteřině nebo o 1 tahu. Tentokrát to nevyšlo. Remízovou věžovku (má pěšce navíc, ale jsou to věžový a střelcový pěšec) vyhrál Bula na čas, protože již před i po rekonstrukci se prokázalo, že bílý neudělal 40. tah.
3,5 – 3,5

Během rekonstrukce partie na 3. desce se konečně i formálně dohodli hráči na 6. desce (náš Petr Tomíšek) na remíze.
4 – 4

Na závěr jsme vyrazili ve velkém počtu a dvěma různými dopravními prostředky (auto/autobus) do Kobylis do Kobyly na Plzeň za 48,- Kč. Byl jsem příjemně překvapený vstřícnou a milou obsluhou, včetně tou mužskou částí. Proto tam taky asi chodí tolik ženských. Alespoň včera tam bylo obsazeno muži:ženy ne zrovna 50:50, ale 60:40 určitě. Je vidět, že majitel umí.
Mně to sedlo. Dobře jsme pokecali. Snad jsem i docela naše mlaďase (všichni pod 30) poslouchal. Snažil jsem se. Nebo máš, Michale, jiný dojem?
PS. Nemůžu si odpustit poznámku na adresu Otakara ohledně orientačního smyslu. S Petrem jsme si „vynutili“ (ve skutečnosti to Otakar udělal naprosto dobrovolně) odvoz do Nuslí. Podmínkou bylo ale najít auto. Otakar si i pamatoval, kde auto zaparkoval, ale nebyl schopen trefit ten správný východ z podchodu! Trochu jsme se proběhli a poznali Kobyliské náměstí v nočním osvětlení.
PPS. Ještě perlička na závěr. Nyní během psaní tohoto příspěvku mi přišla SMS na pevnou linku tohoto znění: „Dnes v 17,30 hodin zápas Bohnice-USK. Nezapomeň.“
…kdo má takovýho kapitána jako my, nemůže sestoupit. 🙂

Michal:
Tabulka je výjimečně vyrovnaná. Například mezi druhým a desátým týmem je rozdíl jen pěti olympijských bodů:

Dodatek PPPS. Domácí kapitán zapomněl zápis v hospodě. Požádal našeho kapitána, aby tedy odeslal svoji kopii zápisu organizátoru soutěže, kterou si nechal vyhotovit při zápasu. Nicméně náš kapitán zatím marně hledá. V hospodě po zápase jsme byli i my, včetně našeho kapitána. 🙂

  1. JirkaR
    02.03.2019 na 09:59 | #1

    Tak už vím proč z hromadné SMS je u jedné vykřičník, jako nedoručeno. Tvoji pevnou si smažu 🙂

  2. OTA
    02.03.2019 na 12:05 | #2

    Jo je pravda jak píše Paprsek, že se v podchodech hůře orientuj. Parkoval jsem před divadlem Na Stirce. Potřebovali jsme se k autu dostat přes křižovatku. Ale v tom podchodu jsou východy popsány hrozně nesmyslně! Například : výstup autobusy Holešovice. Výstup autobusy Dolní Chabry. Já ale do Chaber autobusem nikdy nejel!

    Ještě se musím vrátit k Paprskově partií. Trpěl jsem, jak raněný zvíře a jedno oko nezůstalo suchý. Věž uvězněna na h8. Král pod útokem. Pěšci před králem žádný, obrana nemožná, partie ztracená. Klasický obrázek Paprskova gambitu! Zatím co běžné gambity dávají hráčům možnost útoku, Paprskův gambit nedává šance ani na útok, ani na obranu. Tak jsem si musel aspoň v hospodě spravit chuť buřtama na černém pivu!

  1. Žádné zpětné odkazy