Domů > Přebor Prahy > USK A – TJ Kobylisy D

USK A – TJ Kobylisy D

Kapitán výborně poskládal sestavu.
Poprvé jsme nastoupili první čtyři ze soupisky. Navíc mě a mému příteli Otovi kapitán svěřil bílé figury. Více již nemohl pro družstvo udělat.
Na místě jsme jako domácí byli všichni. Hosté se scházeli. Musím poznamenat, že naši hosté (Radek W. a Pavel J.) i stavěli šachy.

Hodně dlouho se jenom hrálo.
Jako první vyhrává Otakar M., kdy jsem mu na jeho dotaz, zda má přijmout remízu, opáčil, že má zapsat (=) do partiáře a hrát dále.

1-0

Jako druhý vítězí Jirka Ř. na osmé desce.

2-0

Bohužel na první desce prohrává Radek W. A to vypadala jeho pozice velice slibně. Sice bez pěšce, ale velice aktivní.

2-1

Přichází časovky. A v nich prohrává Petr T.

2-2

Remizuje Pavel J. na druhé desce, kdy to lítalo na všechny strany. Ale litoval, že nevyhrál, že nedal mat.

2,5-2,5

Paprsek vypadá na páté desce připrohraně, ale nakonec kvůli časovce soupeře z toho vyjde s figurou méně a s 3 pěšci navíc. Hrozí dokonce dát jednotahově mat. Ale soupeř má evidentní věčný šach. Nechává po kontrole běžet hodiny a obhlíží ostatní partie a čeká se. Mám ale náskok přes jednu hodinu v čase, tak musí taky něco tahat. A hlavně se rozhodnout, zda remíza nebo zda má pokračovat.
Nakonec se splete a prohrává.

Paprsek-Kostelecký 1-0
Černý má jednoduchou remízu věčným šachem.

Nakonec dává šach střelcem na f1 a po Kf2 je najednou pozice prohraná i s figurou více. Matu nelze zabránit bez materiálních ztrát.

3,5-2,5

Blicá se na třetím prkně. Bula M. a protihráč už nezapisují a jsou na pár vteřinách. Nakonec Bula zlomí pozici do vyhrané věžovky. Vítězství!

Poznámka rozhodčího, kterou si nemůžu odpustit. 
Nejdříve vzniklou situaci popíšu podle pravidel.
V případě, že oba dva hráči před první kontrolou nezapisují, má rozhodčí povinnost okamžitě po pádu jednoho z praporků zastavit hodiny (bez ohledu na to, že on si průběh partie zapisuje). Následně si oba hráči musí doplnit zápis za pomoci rozhodčího, případně rekonstruovat partii na vedlejší šachovnici. A zjistit i případné překročení času. Je to čl. 8.5.1, 8.5.2, Pravidel šachu FIDE.
A teď do reality.
Kluci blicají cca od 30. tahu bez zapisování na pár vteřinách. Sice odškrtávají, ale nezapisují. Rozhodčí správně sleduje a zapisuje. Padá praporek hráči Kobylis. Chvilku se nic neděje. Pak do toho nahlas vstupuji (jako pouhý divák již v tomto případě, potažmo zástupce kapitána domácího týmu), ukazuji na hodiny, šachovnici a obracím se na rozhodčího, že by měl zastavit hru. Samozřejmě se strhne „slovní peklo“ chytrých, ale pravidel neznalých hráčů, jak si můžu dovolit vstupovat do partie a ovlivňovat ji, už děti učíme nezasahovat do probíhající partie, atd. Na to reaguji, že jsem už jen divák a rozhodčí má možnost mě ihned vykázat. A zkušenost z let minulých mě poučila, že diskrétní upozorňování rozhodčích se míjí účinkem. Jsem „vyštěkán“ na okraj hrací místnosti, abych pozoroval, jak si nejdříve jeden hráč na svůj čas doplňuje zápis dle zápisu rozhodčího, následně udělá tah a začne si doplňovat zápis na svůj čas protihráč. Ještě si dovolím dotaz, zda se nebude zjišťovat překročení času (v tomto kruciálním případě u hráče Kobylis), ale jsem domácím(!) hráčem Otakarem definitivně vyhnán na chodbu, abych se do toho nepletl, když je zřejmé, že mají „hafo“ tahů přes limit 40 tahů.
Konfliktem člověk žije a roste….jenom kdyby ta rýma nebyla tak strašná. 🙂
4,5-2,5

Ještě dohrává Michal V.

Michal: Chtěl jsem vložit partii (která by zabrala méně místa), ale poslední dobou se mi vůbec nedaří je sem nahrávat :-/

Hrálo se mi dobře. Vyhovoval mi soupeřův svérázný styl, prakticky okamžitě mě napadaly rozumné tahy a prakticky okamžitě jsem je hrál, což postupně znamenalo skoro hodinu k dobru.

V 10. tahu se mi podařilo vyrovnat. Bílý nechěl zploštit hru po výměnách na d4 i e4 a snažil se pokračovat na výhru. Po 11.Jd2?! c6 12.Sg4?! cxd5 už stojí černý lépe.

Kolem 23. tahu je bílý v solidní časové tísni. Asi i díky ní před pár tahy zahrál brutálně oslabující g2-g4. Do kontroly mu zbývá nějakých 6-7 minut. Rozmýšlím se, zda to sušit postupným přesunem figur, což je v časovce nepříjemné, anebo vše rozseknout 23… e4, které je i objektivně nejsilnější.

Výhru zahazuju ve 26. tahu (přitom jsem vyhrávající tah zvažoval), potom už soupeře jen zkouším a smiřuju se s remízou.

5-3

 

  1. JirkaR
    08.02.2019 na 09:12 | #1

    Paprsku skvélé a rychlé. Nějak jsme předběhli report z béčka.
    Musím poděkovat prvním řadám, že nastoupili a v některých případech i obětovali svůj život 🙂 pro snažší nástup druhé řady. Pokud se Kobylisím podaří na 1. až 5. desce zvítězit, tak je score 6 : 2.
    S trochou štěstí prvních 5 šachovnic vyhrálo mini zápas 3:2 a byl položen základ k celkovému vítězství.

  2. OTA
    08.02.2019 na 09:26 | #2

    Vypadá to, že se konečně chytil i nejslabší članek,. Sice náhodou a soupeř hodně pomohl, ale přesto je Paprskův bodík důležitý!

  3. Paprsek
    08.02.2019 na 11:48 | #3

    Musel jsem napsat svůj postřeh o tom, jak hráči znají a respektují pravidla (zejména ti staršího data narození, protože oni se naučili pravidla před 20, 30, 50 lety a od té doby si nepřipouští žádné změny. Takže každá partie probíhá podle různých pravidel, protože každý z těch dvou hráčů je zná v jiné formě a z jiné doby). 🙂
    PS. Píšu o pravidlech, ne o nějakých šachových uzusech, který by se měly dodržovat, jako např. nefackovat soupeře, pokud zrovna přemýšlí.

  4. Honza
    08.02.2019 na 13:34 | #4

    @Paprsek
    Tak, že Ota má pravdu ??? (((((

  5. Paprsek
    09.02.2019 na 10:25 | #5

    @Honza
    Musel jsem ten Tvůj koment, Honzo, obnovit, abych na něj mohl reagovat. 🙂
    „Jak jsi vůbec mohl vypustit tak zbytečnou otázku do světa? No cement (chtěl jsem napsat: No comment).“
    🙂

  6. Aleš
    09.02.2019 na 18:15 | #6

    Kluci z Áčka obrovská gratulace! Jen tak dál! A gratulace i kapitánovi, že to tak hezky postavil.

  1. Žádné zpětné odkazy