Domů > Přebor Prahy > USK A – AURORA

USK A – AURORA

Na 1. šachovnici nastoupil proti Radkovi GM Sergeev.
Úvodník s GM to byl reklamní tah, abyste si rozklikli článek. -:)
A teď od počátku. Hráči Aurory nastoupili v obvyklé sestavě, kdy postaví max. počet tří cizinců.
Sestavy :
1. Wasserbauer 2167 – Sergeev 2412 GM
2. Veselský 2091 – Movsesian 2305 WGM
3. Komprda 2075 – Mukashev 2226
4. Strahl 1965 (FIDE 1930) – Anaškin 2167 (FIDE 2201)
5. Jarrah 2043 – Sargysan 1912
6. Tomíšek 1777 – Gorbunov 1782
7. Macháček 1917 – Mazuret 1267
8. Kvasnička 1821 – x 1:0 kontumačně

Odtud už to píše Paprsek.

Ze strany kapitána jsou vypsány prémie. Kdo vyhraje, dostane v korunách rozdíl mezi jeho a soupeřovým elem. Při remíze se suma dělí dvěma.
(Poznámka češtinářská, není nutno číst: V současné době máme možnost téměř denně slyšet, a to dokonce i v projevech oficiálních, chybné užití koncovek u základní číslovky dva, dvě. Nejčastěji se jedná o podobu 7. pádu – dvěmi: šest děleno dvěmi, s dvěmi dalšími spolupachateli, úročení dvěmi procenty apod. Ne ojedinělé jsou také další tvary: bez dvouch, dvoum, dvouma. Kodifikované jsou však pouze následující tvary dvojného čísla neboli duálu: 2. a 6. pád dvou, 3. a 7. pád dvěma. Z uvedeného je zřejmé, že máme dva typy nespisovných tvarů – na jedné straně z běžného mluveného projevu –  dvouch, dvoum, dvouma, na straně druhé hyperkorektní dvěmi. Zdroj, citace odpovědi na dotaz: PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.)

Jak to dopadlo, se dočtete na konci článku.

Utkání začíná, vedeme 1:0 soupeři nastoupili v 7 hráčích.
1-0

Jako první končí Otakar Macháček. A kupodivu vítězně. Navyšujeme vedení!
2-0

Ota právě zahrál pěkné b6.

Obešel jsem partie. A zdálo se mi, že po 12. tahu bílého dobře stojí Radek Wasserbauer. Bohužel i přesto, že on si myslel to samé, zařval na vazbu figury. Nechci Radka vůbec podceňovat, ale chápání šachu od určité výše ela je trochu jinde, než to naše.
2-1

Vzápětí se zhroutí i pozice u Pavla Komprdy. Soupeř začal pochodovat spojenými centrálními pěšci. Jak po zápase říkal Michal: „Když jsem viděl Paprskovo a Pavlovo centrum v háji, byl mi jasný výsledek u obou.“
2-2

Jak už bylo naznačeno, Paprsek sice ze zahájení vyšel dokonce s mírným plus, ale pak už pozici rozuměl úplně jinak než soupeř. A ten měl pravdu. Taktiky tam bylo opravdu hodně a soupeř se aspoň nadřel, když to počítal. 🙂

Zde jsem nepochopil poprvé, že mám hrát místo do centra 12.-;Jd4 správně hrát na křídlo 12.-;Jb4. Hodnocení cca 1,0 pro černého. 

Zde jsem nepochopil podruhé, že jezdce je nutno vyměnit 14.-;Jxe2 a ne se s ním vracet 14.-;Jc6.  

Pozice se vzájemně napadenými figurkami. Zde je to už přizdechlé. Ale ještě byla možnost hrát 27.-;Sxg2+ než zcela pohřbívající pozici 27.-;Jd5.


I tady ještě byla možnost hrát 31.-;Jc6 dále bez braní figury. Nebrat (!) figuru v této pozici?! Hrál jsem automaticky 31.-;Kxg8 a po 32.Dg4 je konec. 

 

2-3

Naděje jsem upíral k 5. a 6. desce. Na 6. desce, ale Petr Tomíšek od zahájení stál stísněně s opožděným pěšcem d7. A soupeř mu nedal vůbec šanci.
2-4

Hrajeme už pouze o remízu. Michal Veselský má o pěšce méně ve 4-věžovce a Kamal Jarrah má o pěšce méně v 4-střelcové koncovce. Kapitán se vrátil z hospody a už opět spěchal do hospody, ale chtěl nás všechny s sebou, tak nabízel soupeřům bez konzultace s hráči ihned obě partie za remízy. U nás ale Michal získal pěšce a protože utkání ještě nebylo definitivně rozhodnuto, odmítl takovou možnost. U soupeřů to byl opět protihráč Kamala, který nechtěl o remíze ani slyšet.
Rozuzlení u Michala přišlo velmi záhy. Pěšce navíc by neprosadil, tak se pokusil dát mat. Yulia Movsesian se tomu ale po partii smála.

Michal: Vyzkoušet to byla povinnost, navíc v koncovce po x hodinách hry se může seknout každý… Navíc mi nepřijde, že by se nějak moc smála, spíš rychle odešla 😉

V partii jsem prošvihl silné 13… Jd4! a zahrál tak teprve v 18.tahu, kdy se mi nechtělo čekat, až začne bílá utahovat šrouby. klíčový tah byl 29…Ved8, kdy jsem hlavně přemýšlel  jak paralizovat falangu bílých pěšců na královském křídle, než mi došlo, že mnohem důležitější získat prostor pro obě své věže a že případná výměna jednoho páru mi spíš nahrává.

Později jsem naopak vyměkl a šel do zjednodušení, když 35… Vbc3 a o tah později 36…Vb7 by soupeřku stavělo před větší problémy.

2,5-4,5

Je rozhodnuto, ale soupeř Kamala je zarputilý, stejně jako Kamal. Kdybych nedělal současně i rozhodčího, tak už jsem byl v hospodě – včera s příznačným názvem pro nás – „Marná snaha“. Naštěstí cca po půl hodině uznal, že to nepůjde vyhrát.
3-5

Podepsáno. Hospoda. Stihl jsem dát jedno. Jirkovi jsem to nepočítal. A u Kamala registruji 3 kusy (možná bylo i rychlé čtvrté?), protože se včera nadřel, i když bod z toho nebyl.
Prémie za utkání dopadly výborně pro Jirkův důchod, protože vyplatil jen z poloviny jedinou partii, a to Michala. Ten sportovně z darovaného obnosu uhradil část naší útraty. Možná je to kandidát na cenu fair-play. V každém případě má na něho pobyt v naší společnosti pozitivní dopad. Konečně se socializuje!

  1. Paprsek
    22.02.2019 na 14:04 | #1

    Doplňujte fotky.
    Doplňujte diagramy.

  2. Petr T.
    22.02.2019 na 14:23 | #2

    Ota vyhrál, ale asi by na rozdíl v elu doplácel Jirkovi on 🙂 Já jsem partii zprasil. Myslel jsem si, že už výměnami, ale ne, to bylo OK. Pak jsem ale zvolil špatné pokračování a trpěl do konce.

  3. OTA
    22.02.2019 na 23:52 | #3

    Jak píše Paprsek,.. Každý má jiný chápání šachu.
    On klidně napíše, že ze zahájení vyšel s mírnou výhodou. Teda takhle zdechlou partii krátce po zahájení, jsem už dávno neviděl. Král uprostřed šachovnice, bez možnosti rošády, pod těžkým útokem. A soupeř veselé vybíral pěšáky na královském křídle. Jinde už totiž nebylo co brát. Normálka se v téhle pozicích už vzdává. Paprsek se ale cítil vyhranej až do té doby, než byl pod matem. Možná by to chtělo nějakej diagram.
    Ale abych jen nekritizoval…. V pravidlech českého jazyka se vyzná líp než já .

  4. JirkaR
    23.02.2019 na 09:39 | #4

    Jak píše Paprsek tak v té hospodě probíhaly fotbalové odvety Záhřeb- Plzeň a ppzději Geng – Slavia. Když Plzeň po poločase prohrávala 0:2, tak jsem dostal od Ládíka SMS, že vedeme již jen 2:1. Tak jsem chvátal zpět fandit na šachy. V dohrávce posledních dvou partií. Ta Michalova věžovka byla po 41.tahu bílého jasná remi. Soupeřka měla správně věže v týlu jeho pěšce a krále pod svými piky. Naopak jsem se bál o druhou partii, kde ta remíza pro nás byla složitější. Musel jsem mlčet, prémie promluvily proti původní myšlence získat co nelepší score :). Michal ještě zkoušel všechny možnosti na výhru. Hlavně že oběma dopadla remíz na 3:5. Nakonec jsme stihli v hospodě i část druhého poločasu odvety Slavie. Hurá, Slávia navyšuje český koeficient venkovní výhrou 1:4.

  5. JirkaR
    23.02.2019 na 09:46 | #5

    Hlavní přínos utkání vidím v partii na 2. šachovnici . Zde sympatická GM Julia donutila Michala
    se soustředit na svoji partii (aby se Ota nesmál, že prohrál se ženskou) a navíc se naučil i vkládat do příspěvku místo diagramů záznam celé partie:) Jen více takových utkání se štíhlými a současně i silnými ženami a brzy z něj bude IM.

  6. Paprsek
    23.02.2019 na 10:41 | #6

    @OTA
    „Kontraataka“ na Paprska nemá razanci a potřebnou ironii a satiru.
    Mimochodem – kromě češtiny i lépe řídím a lépe se orientuji než OM. 🙂

  7. Paprsek
    23.02.2019 na 10:44 | #7

    @JirkaR
    Jirko, tak to má být (bez ironie). Kapitán posadí mužstvo a maže do hospody na fotbal. Protože svým svěřencům věří a ví, že je dobře připravil, nepotřebují dozor. Po zápase zhodnotí a jede se dál.
    Konečně jsi mi připadal jako ten nejlepší kapitán na světě.

  8. Paprsek
    23.02.2019 na 12:13 | #8

    Přidal jsem 4(!) diagramy. Bylo to dost složitý a bílý nehrál vždy ten nejrazantnější tah. A černý se samozřejmě taky nebránil bezchybně, že jo, jinak by neprohrál.
    Je vidět, že vše bylo z našich hlav. 🙂

  9. JirkaR
    23.02.2019 na 12:18 | #9

    @Paprsek
    Díky za důvěru. Asi převezmu po Jansovi vedení olympijského družstva a vezmu tě do realizačního týmu 🙂

  10. OTA
    23.02.2019 na 16:22 | #10

    @Paprsek
    Co že řídíš líp než já, ty blafoune?!
    Tak možná schůzi!
    Jo a asi i koloběžku

  11. Paprsek
    24.02.2019 na 07:50 | #11

    Opět mi byl ne smazán, ale drsně upraven komentář – pravděpodobně JŘ. Asi z titulu, že jsem vyzradil TABU – sestavu na pátek. Naposledy – už toho nechej JŘ. Zde to považuji za svobodné fórum, a pokud obsah neuráží atd., mělo by platit:
    Právo vyjadřovat své myšlenky má význam jen tehdy, jsem-li schopen vlastní myšlenky vůbec mít.
    …a je jedno jak hloupé, nesmyslné, netaktické, nestrategické, atd. ty myšlenky jsou.
    Howgh.

  12. Paprsek
    24.02.2019 na 08:12 | #12

    Schválně. Jestli Bohnice „zajímá“ naše sestava, tak kolik nabídnou? Možná kdyby mi byl předložen p. Milanem Petrasem do čtvrtka pekáč buchet….odolám jako zástupce kapitána?
    Dle mého jsou maximálně ochotni obětovat jeden dotaz na to, kdo hraje 1., 2., 3. desku….zbytek je ve hvězdách.
    Naopak. Zveřejněním sestavy týden dopředu, dáváme jasně najevo naši sílu. 🙂

  13. Michal
    24.02.2019 na 22:28 | #13

    Doufám, že vám to na Bohnicích půjde stejně dobře, jako špičkování v komentářích 😉

    Jinak vkládat partie umím už dávno, ale poslední dobou se mi nedaří vložit partii od určité pozice (i proto jsem úvodní tahy poněkud prohodil).

  1. Žádné zpětné odkazy