Domů > Různé > GROP D – USK B 5,5 : 2,5

GROP D – USK B 5,5 : 2,5

Zápas s favoritem skupiny, který zatím ještě ani jednou neprohrál…
Vítá nás voňavý hotel Brixen. Přicházím a Milan Košař již sedí na recepci a ještě se připravuje na partii. Asi studuje jednu ze svých záludných variant. Na zápas proti „Klausovcům“ se vyloženě těšil, už několik týdnů dopředu mi dával vědět, že by si proti nim rád zahrál. Nebyl důvod ho nepostavit. Čeká nás maličká, ale zato útulná místnost, krásné nové figurky, vše naleštěné, voňavé, jen ty palačinky už nám někdo vyfoukl před nosem… ;-P.

Soupeř má problém dát dohromady 8 hráčů, ale tak trochu tušíme, že i v sedmi nám nejspíše dají za uši. Potěšila přítomnost obou Klausů, kteří se takto spolu v jednom zápase sešli až po nějaké době… Milanovi musím oznámit, že si nezahraje…tolik se na ten zápas těšil. Vedeme!
0-1

Klausové a Otův soupeř na první desce ještě nepřišli, když se začalo hrát a tak někteří naši hráči získali slušný časový náskok.


Ota tedy na 1.desce čeká na Vaculíka Martina.
Vašek na 2.desce hraje proti soupeři: Pavel Postupa.
Předseda rozehrává svou teoreticky zmáklou variantu proti soupeři: Vacek Radomír.
Bohouš hraje proti známému hráči: Matocha Pavel
Aleš hraje proti Špačkovi Michalovi, hráčovi, který zatím vždy nastoupil a vždy zvítězil (má 100%!).
Jarda Veselý má tu čest rozehrát partii s Klausem Janem. To bude těžké.
Víťa čeká na Václava Klause. (možná i na Santa Klause?…:-P)
Milan fandí.

Bohouš nerozehrává nejlépe, dělá chybu v zahájení a má o středového pěšce méně. To je škoda, tohle bude těžké!
Jirka naopak hraje divočinu, ze které se lépe zorientovává a získává kvalitu!
Vašek začíná stát krapet hůře.
Aleš získává lehkou převahu na královském křídle, hrozí potencionální maty, ale soupeř samozřejmě vše vidí a kryje.
Přichází i ostatní soupeři…


Ota hraje svojí hru, vymění ovšem dámy…Naštěstí má ještě koně. V klíčový moment získává figuru za dva pěšce. Nutno podotknout, že to soupeř takto obětuje a jako kompenzaci má k tomu o něco lepší pozici. Tohle bude zajímavé, ale chvílu jsem si říkal, že tohle by Ota mohl zvládnout a figuru prosadit.

Jarda hraje rovnou hru, nikam se nehrne a ani se nenechává ničím zahrnout…

Víťa hraje svou hru, ale s černými. Chce útočit na krále…

Jako první končí partie Bohouše. Celou dobu tahal za kratší konec provazu a ke ztrátě pěcha přidal ještě ztrátu figury. Tahle partie se mu holt nepovedla.
1-1


Naopak předsedovi se partie povedla velmi! Se zkušeností sobě vlastní prosadil kvalitu. Závěr partie jsem už neviděl, ale on byl v tento den jediný, kdo svého soupeře doopravdy přehrál… Skvělá práce!

Bílý na tahu zahrál 1.Sxc4 ?
Správné bylo 1.dxe6 Dxd1+ 2.Kxd1 0-0-0+ 3.Ke2! (3.Ke1 Jc2+) 3…Jb4 4.Se3 fxe6 5.Jf7 Vg8 6.Jxd8 Kxd8
1-2

Nějaký čas se bojuje…

Partie se také nepovedla Víťovi. Při přechodu do střední hry dělá dvě hrubky za sebou a odevzdává figuru. Bohužel za ní nemá žádnou kompenzaci. Škoda, věřil jsem, že by Vaška mohl říznout jinak…
2-2


Jarda vytěžil ze své pevné hry plichtu! Myslím, že proti Honzovi je to skvělý výsledek. Gratulka!
2,5-2,5

Celkem vyrovnaný zápas, že? 😉

Vašek mezitím přišel o pika a jeho pozice je horší. Soupeř zkušeně utahuje šrouby a nedopouští žádné zvraty. Tohle nebylo zkrátka vůbec jednoduché…
3,5-2,5


Aleš bojuje jak lev…chvíli je jeho pozice horší, z toho se ale dostane a střádá plány na útok na královském křídle. Partii jsem ale nezvládl z časového hlediska a posledních cca 13 tahů jsem téměř odblical. Šikovně získávám navíc kvalitu! Nevolím ale správně další tahy a v honbě za zvládnutí časové kontroly hraji nepřesně, obětuji střelce a pozice se mi rozpadá. Škoda, ale i po tomto kole má pan Špaček 100%. Budiž mu to přáno! ;-).
4,5-2,5

Ota byl mezitím donucen vrátit získanou figuru a má o dva piky méně. Navíc si nechal svázat jezdce. Bez něj je Ota ztracený! A soupeř jede nezadržitelně pro dámu…
5,5-2,5


Dokonáno jest. Soupeř by nás nejspíše porazil i v šesti :-P. Ale bojovali jsme, šance tam byly, né že né! Završili jsme ještě večer analýzou v místní knajpě s Víťou a Otou, ostatní se již rozprchli do svých domovů.
Tak za týden nás čekají doma Vršovice!
Hezký den,
Al.

  1. JirkaR
    27.02.2018 na 13:43 | #1

    Soupiska soupeře má na 1. až 3. šachovnici hráče s elem nad 2200. Poprvé nastoupili
    v sestavě, že hrál současně 1. a 3. hráč jejich soupisky. Odnesl to Ota a Vašek.
    Další šachovnice jsou již hratelné.
    Na mě měl na 3. šachovnici vyjít Fin Sandvik (hraje poze 1.e4) nebo Vacek (ten hreje výhradně 1.d4!!). Připravil jsem si málo hranou variantu a soupeř Vacek se kupodivu časově zasekl
    již na 5. tahu. Na 10 tahů jsem měl spotřebovanou jednu minutu a soupeř 43 minut.
    Právě 10. tah bílého již byl chybný. Soupeř po výměnách mohl získat kvalitu zpět s o něco horší pozicí. Dám diagram. Po 20. tazích měl soupeř spotřebovánu 1hod. 32minut.
    Po dalších chybách a ztrátě věže v 34. tahu soupeř překročil čas.

  2. Jarda
    27.02.2018 na 21:08 | #2

    děkuji za pochvalu, ve chvíli, kdy jsem přijmul nabídnutou remizu jsem měl v 35. tahu o dost víc času a kvalitu k dobru. Jednoznačné využití převahy jsem ale v dost (na mě) složité pozici neviděl, to samozřejmě až doma. Radši jsem tedy vzal nabídnutého vrabce.

  3. Uhliházi
    27.02.2018 na 22:13 | #3

    Václav na mě nastoupil s útokem na královské křídlo. Když pak polevil slabším Jg3, odfrkl jsem si a chtěl vzít iniciativu do svých rukou. Bez velkého rozmyslu jsem vystrčil dámské pěšáky a s hrůzou zjistil, že díky vazbě přijdu o centrální pěšce s následným drtivým útokem. Proto jsem raději obětoval figuru za nějaký útok na krále. Soupeř však hrozby viděl a s přehledem pokryl. Po třech letech moje nejhorší hra!

  4. Aleš
    01.03.2018 na 00:28 | #4

    Fotky přidány + jsem upravil nastavení gallery pluginu, aby zobrazoval ty náhledy fotek centrovaně.

  1. 09.03.2018 na 11:58 | #1