Domů > Partie, Přebor Prahy > USK B – Unichess Ž 4,5-3,5

USK B – Unichess Ž 4,5-3,5

Ženy favoritky…

…nás přijely poctít svou přítomností k nám domů, na Folimanku. Že to nebude snadné, to tušil každý z nás.Papírově velmi silný soupeř, silnější, než-li Pragovka z prvního kola, se kterou jsme prohráli 3:5.

Přicházím do klubovny v šest hodin, v patách mi jde Bohouš. Klubovna je naštěstí volná, takže můžeme v klidu připravit vše potřebné.Postupně přichází ještě pomoci Jarda i Vašek, zanedlouho Paprsek i první soupeřky a hra může začít v 18:30. Za nás chybí jen Ota, který skejsnul v zácpě, ale i ten zanedlouho doráží. Potěšila i návštěva Lukyho, který přišel na chvíli fandit, aby pak mohl dále pokračovat za kulturou. Později ještě přichází Michal, který vydrží až do konce.
Tož, pojďme se ale již podívat, jak se nám dařilo proti něžnějšímu pohlaví na jednotlivých šachovnicích…

Jako první tentokráte končí Jarda Veselý. Jeho soupeřka, Prokopová Jiřina, se mu prokopala na slabé místo f2, kdy se Jarda nechal načapat a se svázanou věží mohl jen vzdát.
Toto bylo překvapivě rychlé, holt není každý den posvícení ;-).
0-1

Většina partií není jasná a těžko odhadovat výsledek v tuto chvíli. O něco lépe je na tom Kvasňa. Hodně podezřele a zavinutě zase stojí Aleš. Holkám se zkrátka začátek celkem povedl…


Po čase sice vyrovnává Kvasňa, který získává figuru, ale Ota i Předseda nestojí moc přesvědčivě. Láďova soupeřka, Souralová Venuše, Kvasňu dle jeho vlastních slov prý v zahájení jednoznačně přehrála, pak zřejmě někde něco pokazila a bod byl na světě.
1-1

Bohouš pokukuje po remíze, což se zprostředkovaně dozvídám od Michala. Na toto je ovšem ještě brzy! Vašek sice vypadá přivyhraně (jeho pozice se mi zdá o něco lepší), Ota ale již zase nemá stejný počet pěšců, jak soupeřka a stojí „divně“.
Do problémů se dostává i předseda. Dobře se naopak drží Paprsek. Pozitivní je, že Aleš rozehrál pár figur, stále je ale pod lehkým tlakem s méně prostoru. Mimochodem, již potřetí za sebou hraji s černými… 😉

Jedním, jediným tahem se Bohouš pouští do zajímavého tahu a pozice se celkově přiostřuje. Chvíli to vypadá, že by z toho mohl i něco vytěžit, za další chvíli se mi to ale přestává líbit, jeho potenciální slabina na první a druhé řadě vypadá nebezpečně.
V ten moment bych mu remízu dovolil. Ještě, že se mě na ni nezeptal 😉


Zanedlouho rupne Jirka Řehák, soupeřka (Dočekalová Alexandra) se mu dostala svým volným pěšcem daleko a už se s tím nedá nic dělat. Ženy opět vedou.
1-2

Zajímavý obrat nastává u Aleše. Jeho soupeřka, Černoušková Alena, vymýšlí rozřešení pozice a dává dvě figury za věž a dva pěšce.To by byla ještě dosti nejasná a těžká hra, naštěstí se mi ale daří aktivizovat figury a zamknout soupeřce krále. Ta by musela hrát velmi přesnou obranu, aby se nic nestalo. Naštěstí ale dělá chybu, musí dát materiál, aby zabránila matu a partii vzdává.
2-2

Černoušková Alena – Dvořák Aleš 0-1
BNT. Klíčový moment partie. Soupeřka se rozhodla do toho říznout a získat mého pindíka. Klidně i dva. 🙂

BNT. Vyrovnaná pozice. Trochu lepší pro černého. Dle Fritze…
Já mám dvě figury za věž, navíc dvojici střelců, soupeřka má ale k tomu dva volné spojené pěšce.
Nebylo by to vůbec snadné. Bílá měla správně hrát Kg2. Rozhodla se ale pro naoko lákavé 29. Vc4
Následovalo 29. … Sf3. Jezdec v centru je sice napaden 2x a krytý jen jednou, nelze ale brát pro hrozící mat na e1

BNT. Partie pokračovala:
30. h3 Je2+
31. Kh2 Vd8
32. Vf4 Jxf4
33. gxf4 Sh4

a soupeřka vzdala.
Vtipné je, že několik posledních tahů černého jsem mohl brát nekrytého pěšce na b2, tentokráte jsem se ale neuhamounil a šel tvrdě po králi.
Nutno podotknout, že bez spolupráce soupeřky by to tak hezky nešlo…to už tak bývá.

Opět je vyrovnáno! A pokud někdo neudělá chybu, vypadá to na celkovou remízu, což by byl úspěch!

Zanedlouho totiž sice vyhrává Paprsek, který hrál své oblíbené f4 a jeho soupeřka, Děcká Eliška, je evidentně celou hru v pozici, která ji moc nesedí. Na dvojce je ale zase již zcela ruplý Ota, který má o devadesát pěšců méně v koncovce J proti S.
3-2 VEDEME!

Strahl-Děcká 1-0
BNT. Podobnou partii už jsem jednou hrál. Jenom jsem bral všechny pěšce, co soupeř nabízel. Tato byla zvláštní ještě tím, že asi po 13 tazích jsem měl náskok v čase 1 hodinu a 10 minut. 1.f4! překvapilo.
Potřebuji rozvázat figury a nedostat při tom mat nebo ztratit materiál.

BNT. A tady už černému nic nevychází po Vxa6.

Ota je na vzdání, ale ještě čeří vodu, přece jenom má koně a všichni víme, jak s ním Ota umí čarovat. Bohouš má lepší čas, remízu asi zvažuje…Vašek na trojce stále stojí lépe, ale je to střelcovka a nic není ještě jasné.


Soupeřka Oty, Hodová Lucie, si v partii celkem hoduje. Podařilo se ji proměnit už jednoho ze svých mnoha pěšáčků v dámu, Ota ale ještě nevzdává. Soudnost ho ale neopustila. Udělá ještě jeden tah a pak podává soupeřce ruku. Trápení a mučení neviňátek ukončeno.
3-3 Už nevedeme… 😉

Dohrává Bohouš a Vašek. Vaškova pozice dospěla do bodu, kdy soupeřka sice stále tahá za kratší konec provazu, Vašek ale již bude hledat cestu k výhře velmi těžko. Chce nabídnout remízu, už ho to nebaví tahat, vypadá trochu „unaveně“. Já ho ale ještě nechávám, věřím, že tu plichtu tam má tak jako tak. Snad 😉

Bohouš totiž může ještě skončit také remízou a někde ve skrytu duše jsem věřil, že by mohl třeba Vašek ještě vyhrát. Nutno podotknout, že měl výrazně lepší čas, jak soupeřka.
Táta ovšem přechází do koncovky, která je pro něj evidentně lepší. Stejní střelci, ale má lépe postavené piky a soupeřka má slabinu na jednom křídle k tomu. Bylo fajn, že Nytrová Adéla neměla ambici zlobit bílého na jeho dámském křídle, kde bychom měli starosti. Místo toho totiž jen vymění zbývající těžké figury a výše zmíněná výhodnější střelcovka může začít. Čas máme také lepší. Tohle už vidím za nás vyhrané, pokud Bohouš neudělá nějaký přehmat. Soupeřka nabízí remízu, ani nemusím zasahovat, tady už to vypadá „jasně“.

Vašek, který poslušně ještě tahá svou nyní již jasně remizovou pozici dostává svolení k nabídce remízy.


Bohouš hraje předpisově, to už bylo jen o technice, získává důležité pěšce a soupeřka vzdává.
4-3

Vaškova partie končí smírem. Soupeřka, Jedličková Petra, může být za tento výsledek své partie sice ráda, celkové skóre ji tuto radost ale krapet stíní.
4,5 – 3,5 VAU!!! Jste borci!

Ženám jsme radost neudělali, ony nám ano 😉 Tak už to někdy bývá…
Jdeme na pivo.

  1. Honza
    17.01.2018 na 18:14 | #1

    Chápu to dobře, že dámy mají přednost ????

  2. JirkaR
    17.01.2018 na 18:41 | #2

    Aleš vyhrál, vyhrálo i družstvo, tak Vás napíná 🙂

  3. Uhliházi
    17.01.2018 na 20:06 | #3

    @JirkaR
    …ale prdlajs, zase chlastá!

  4. Aleš
    17.01.2018 na 20:08 | #4

    😉

  5. Honza
    17.01.2018 na 20:43 | #5

    To jste toho Romana naklonovali ?? Hrál za Céčko a zároveň je uveden ofiko v zápisu Pražského svazu za Béčko.

  6. Aleš
    17.01.2018 na 20:46 | #6

    Nee, to jenom šéf skupiny 21 zadal blbě (či kdo to zadává…). V zápisu i emailu to má dobře. Už jsem mu napsal, ať to opraví. Al.

  7. Uhliházi
    18.01.2018 na 22:22 | #7

    Gratulace, i když výsledek odpovídá síle obou týmů (prům. elo USK 1843, Unižetky 1836). To Céčko se svým průměrem 1626 remízou překvapilo (Praga průměr 1769)

  8. Aleš
    18.01.2018 na 22:56 | #8

    @Uhliházi
    To máš Víťo pravdu. Měli jsme kliku, že proti nám nepostavily ty dvojlitry 😉 Remíza Céčka je super!

  9. Aleš
    18.01.2018 na 22:58 | #9

    Jinak ten špatný výsledek na chess.db je již opraven.

  10. Aleš
    19.01.2018 na 00:42 | #10

    Přidány fotky a diagramy 😉

  11. Uhliházi
    19.01.2018 na 01:46 | #11

    @Aleš
    Škoda, že na Otovu podivnou hru skáčou akorát chlapi, to ženský si ho dávají k snídani 🙂

  12. Paprsek
    19.01.2018 na 06:59 | #12

    Na šachovnici je už 1.f4 a soupeřka vůbec není překvapená:
    https://www.facebook.com/unichessz/photos/pcb.1575559815869896/1575556882536856/?type=3&theater

  13. Paprsek
    19.01.2018 na 07:14 | #13

    Aleši, mé bedlivé feministické oko vidí sexistickou narážku:
    „Ženám jsme radost neudělali, ony nám ano.“
    …Aleši, abys nebyl za chvíli obětí MeToo. 🙂

  14. OTA
    19.01.2018 na 07:58 | #14

    Já vím, proč to takhle vypadá.
    Jsem dost citlivej, dá se říct až citově vyprahlej. To schválně proti mě postavěji ty nejhezčí holky, co v oddíle najdou. Minule jsem marně bojoval s krásnou Aničkou Bálkovou (v letních šatičkách) a teď zase Lucka Hodová. Ta používá i takový zbraně, jako vysoký boty až ke kolenům. Je mě jasný, že se na šachy vypravujï, jako když jdou na přehlídku. Jak se mám potom soustředit, můžu pak vůbec sledovat dění na šachovnici? Copak mám to srdce tyhle stvoření porážet. Celé život hraju proti plesnivejm dědkům, nebo těm modelům u nás v USK a najednou tohle! Pak nevím, co se se mnou děje.

  15. Paprsek
    19.01.2018 na 08:09 | #15

    @OTA
    …nemáš čumět pod stůl, ale na šachovnici.

  16. JardaM
    22.01.2018 na 11:38 | #16

    A to jsem to u Céčka zazdil já s Víťou. Výhra byla na dosah ruky.

    Řídit se podle průměrného ELA je dost zavádějící. Taková Aurora když byla ve 3. třídě určitě měla obrovské průměrné ELO a stejně prohrávala, protože ho neměla rozložené rovnoměrně. Jako vhodnou metriku bych navrhoval trapné porovnání ELA na jednotlivých šachovnicích.

    Když jsme takoví modelové, tak by jsme proti Unižetkám mohli začít používat jejich vlastní zbraně. Povinně nosit co nejvíce úplé trika (dobrovolně s co největším výstřihem) a košile, velmi krátké kraťasy a mnoho dalšího. Fantazii se meze nekladou. No a kdyby jsme je spíše vystrašili, tak by to také nebylo na škodu. 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy