Domů > Různé > DDM Praha 6 – USK B

DDM Praha 6 – USK B

Bitva na Bílé hoře!

Stíhám dřívější tramvaj a potkávám Košaře. Přijíždíme něco po půl, soupeř ale již je vzorně nachystaný, pokecám se svým soupeřem, se kterým jsem zde bojoval před 14 dny za áčko.Postupně doráží Jarda V., Zvóňa, překvapuje Ota včasným příchodem, v závěsu Paprsek, včas přichází i Pepa! Luky volá a omlouvá se, že bude meškat, trochu ho pozlobila pražská MHD…

Celý zápas se odehrál v sympatickém pohodovém duchu, i když na šachovnicích to občas pěkně vřelo.

Jako první (opět překvapil) dohrál Pepa. Svého soupeře likviduje brutálním útokem již v 18ti tazích! Gratulace Pepo!
0-1

Postupně přidávají body i Ota, Paprsek a Zvóňa.
0-4

Bod přidávám i já, i když z partie mám rozporuplné pocity. Můj soupeř mě v zahájení přehrál, já navíc dělal chyby a mohlo to dopadnout nemile. Za bílé jsem musel řešit své „slabiny“ na b2 a c2, které byly pod útokem. Naštěstí se mi podařilo trochu zkonsolidovat své figury, pozici ubránit a naopak začít zlobit. Soupeř dělá chybu, ztrácí pika a pak už se mu to začne hroutit, díky pasivnějším figurám. Ve věžovce, kdy nakonec získám dva piky navíc a třetí je na cestě soupeř vzdává.
0-5

Luky vedle mě přišel poměrně pozdě, takže honí ztracený čas, nechá se svázat a ztrácí pika. Bojuje statečně, ale jeho král je zahnán na delší procházku a do úzkých, čehož soupeř nakonec využívá.
1-5

Košař vypadá vyhraně (má pika navíc, pak dva), soupeř ale kalí vodu a urputně se brání. Jardu V. tipuji na remízu, i když soupeř stojí o něco lépe. Bojuje se na krev a musíme počkat do první časové kontroly.
Milan si svůj bod již ale ujít nenechává, soupeři nakonec nezbývá nic jiného, než vzdát. To Jarda má o čem přemýšlet. Hrál bezzubě, nemastně neslaně a čeká, co na to soupeř. Z remízovější pozice se najednou stává pozice prohraná, protože Jarda soupeři dovolil rozjet své piky, získat více prostoru a začít útočit na královském křídle. Vzniká velmi zajímavá pozice, Jardovi nezbývá nic jiného, než dvakrát obětovat figuru, protože soupeřův útok se beze ztrát zastavit již nedá. V jednu chvíli má Jarda napadené současně tři své figury (V, S, J) soupeřovými pěšci a ten si již může vybírat, co sezobne dříve. Jarda ještě vydrží do časové kontroly, ale pak vzdává. (Pozn. autora: ani vymyšlené studie by nevymyslely kouzelnější pozici!)
2-6

Výsledek příjemný, ale je dobře, že nás posílily naše špičky, bez nich by se vše posunulo a nikdy neříkej nikdy. Soupeř navíc nastoupil v téměř nejsilnější sestavě a hrál bojovně.
Po zápase se nakonec vše rozprchlo, Luky ještě razil na konzert, já se pak přesunul na domácí půdu za áčkem, oslavit i jejich vítězství.

Uteklo to opravdu jako voda a už nás čeká jen poslední kolo.
Nezapomeňte, že zápas hrajeme již v úterý 28.3. venku, tedy na Praze 4 – Braníku.

Al.

Paprsek-Rylek 1-0
BNT.
Nádherná ukázka toho, jak je dvojice střelců na dvě věci. Moje („Otakarovy“) koně pozici rozložily.
Pokusím se sem ještě přidat závěr partie, pokud to zvládnu technicky.


Jenom tři poznámky-perličky.
a) Pan Rylek hrál rychleji než Otakar! Najednou jsem měl úplně ze všech v místnosti nejhorší čas! Na druhou stranu už jsme byli někde ve 30. tahu a já si říkal, jak poběžím po 1,5 hodině hry podívat se na Unižetky.
b) Kupodivu rychleji než my s Otou vyhrál Pepa! Pak tam ale prudili spolu s Otakarem hlasitou analýzou.
c) Když se soupeři začala pozice pomalinku zhoršovat, povídá směrem ke mně: „Nedáme si čaj?“ Což jsem považoval za nabídku ke smíru. Odmítl jsem, že mám svoje pití (paranoidní: doping číhá dnes všude!). Soupeř nicméně drsně kontroval: „No, já že bych vám ten čaj něčím otrávil!“ Po partii jsme si to vysvětlili, že má p. Rylek stejný smysl pro humor jako já. 🙂

Zahajovací fotky zápasu:

Paprskovo hřiště. Brýle si nasadím, jen co je vyčistím. PS. Stížnosti: – nebylo kam odkládat figurky, kam dát pití, dámě vypadávala korunka a po pravici seděl Otakar.

Někdo má na hlavě, někdo má v hlavě a někdo má na hlavě i v hlavě.

To jsou šachistický pohledy, aneb chovanci z Bohnic dostali na zápas vycházku.

Tam někde v dáli za sloupem bude hrát Paprsek.

  1. Paprsek
    24.03.2017 na 12:05 | #1

    Béčku jakákoliv výhra v posledním kole zajišťuje 100% postup.

  2. Uhliházi
    24.03.2017 na 14:32 | #2

    Jakákoliv? Nevím, nevím, například 9-3 by mohlo vypadat podezřele 🙁

  3. Zdenek
    24.03.2017 na 15:38 | #3

    . .reálná. .

  4. Jarda
    25.03.2017 na 10:40 | #4

    Pravda, konečná pozice mé partie byla neuvěřitelná, na zvracení. Zmatlík by už dávno vzdal, ale jako docela reálné jsem pořád viděl dvě možnosti. Buď mohl nastat black-out (stále nám ho slibují) nebo u soupeře mohlo dojít k zástavě nějakého pro hru důležitého orgánu. Bohužel nic se nestalo a ke všemu pan Kaprálek minutu před koncem záludně chtěl, abych si dopsal do partiáře tahy. Viděl jsem, že to myslí vážně a mrtvice ho už asi nevezme, ke všemu jsem měl o věž míň a mat nedaleko. Tak jsem radši, ač nerad, vzdal. Cestou domů v elektrice mi Pepa celou dobu důrazně vysvětloval, že takhle připosraně se hrát nedá, že to nikdy nikam nemůžu dotáhnout. Když na Vypichu vystoupil, tak na refýži viditelně odplivoval. A já ho předtím chválil!

  5. Baron Prášil
    25.03.2017 na 14:07 | #5

    @Jarda
    No obrazně řečeno, protože jak to já viděl tak „Pepa“, i když nepoužívá takový slovník jako ty, tak takovou nějakou atmosféru asi navodil. Ale Jardo, „Pepa“ těsně před tím než vystoupil ještě mluvil s Lukim, který taky „exceloval“ u svoji partie. A doporučoval mu poohlídnout se po jiném klubu, který by alespoň něco dělal pro zkvalitnění šachové přípravy svých členů.

  6. Uhliházi
    25.03.2017 na 14:51 | #6

    @Baron Prášil
    Dáky konkrétny klub odporúčaj. Takto to je iba prášenie, či vyprážanie…? Ja trénujem v suboty v reštaurácii Na Chlumecké a výsledky to prináša…

  7. Baron Prášil
    25.03.2017 na 17:54 | #7

    @Uhliházi
    Šipky?

  8. Paprsek
    25.03.2017 na 18:55 | #8

    Jsem nějak mimo….ale Pepa Smižanský se nám snaží rozložit Béčko?

  9. Paprsek
    25.03.2017 na 19:31 | #9

    Přidal jsem závěr své partie…už umím rozpohybovat v novém pluginu figurky…to bude diagramů!

  10. Uhliházi
    25.03.2017 na 21:12 | #10

    @Paprsek
    … přímo rozprášit 🙂

  11. OTA
    26.03.2017 na 12:46 | #11

    Jsme dobrovolné sdružení a tudíž každý může odejít, kdy ho napadme. Jenom je důležité, aby měl zaplacený příspěvky!
    Kvůli tomu, že je někdo studijní typ , tak se nebudu učit teorii! Jestli jsou mezi námi jedinci, kterým se stýská po škole a mají fůru času, tak se můžou přihlásit na univerzitu čtvrtého věku !

  12. Uhliházi
    26.03.2017 na 21:34 | #12
  13. Paprsek
    28.03.2017 na 08:38 | #13

    Speciální odkaz pro Jardu Veselého: http://prazskysach.cz/zlata-prazska-mladez-na-mcr-2017/

  14. Lukas
    28.03.2017 na 10:49 | #14

    Lukášovi sa hlavne samotnému trénovat nechce, tudíž zmena klubu by zlepšenie nepriniesla 🙂

  15. Paprsek
    28.03.2017 na 12:56 | #15

    Lukas :
    …. trénovat nechce, tudíž …

    Jak nechce? Je to jen otázka pomoci v podobě (ne)přiměřeného fyzického násilí. Už je to na cestě!

  16. Zdenek
    29.03.2017 na 14:16 | #16

    Gratulace ke včerejšku a k celé sezóně všem!!!

  1. Žádné zpětné odkazy