Domů > Různé > Oaza G – USK B 3-5

Oaza G – USK B 3-5

První silnější soupeř nás potrápil…

Po prvních „dvou hladkých“ kolech jsme se střetli s vážnější konkurencí a papírově silným soupeřem, byť to tak dle nasazených hráčů na první pohled nevypadalo 😉
Sestavu jsme měli de-facto nejsilnější, co mohla být. Připraveni jsme tedy byli…naše výkony posuďte už sami posléze 😉

Soupeř nám to lehce ulehčil a rozhodl se nenastoupit v plné síle – možná či právě proto to dopadlo, jak to dopadlo :-P.

Sešli jsme se v přátelském prostředí Oázy, snad jen ta teplota v místnosti mohla býti o trochu vyšší.
Na první desce si velmistrovskou partii střihl Michal s nám již dobře známým soupeřem – Vedralem Oldřichem. Michal to měl těžké, jako jediný z nás měl papírově silnějšího soupeře. Od střední hry tahal za kratší provaz, když mu soupeř pronikl do jeho tábora na dámském křídle. Partie nakonec dospěla do věžovky s pěchem (pak dvěma namíň), a zřejmě to už byla otázka času, i když Michal se snažil klást pastičky. Určitě sem přidá diagram a vlastní komentář sám Michal.
1-0

Na druhém prkně Ota nedokázal prosadit svou drobnou výhodu a partie skončila smírem.
1,5 – 0,5

Na trojce se blýskl Paprsek, zřejmě si potřeboval spravit chuť ze své hořké partie z předešlého dne za Áčko.
Jeho vlastní slova:

Palla-Paprsek 0-1
Nejkratší moje partie za posledních pár let v družstvech.
Černý na tahu (13. tah) získává rozhodující výhodu. Bílý se nesmířil se ztrátou figury, takže vzdal v 15. tahu v okamžiku chycení dámy.

1,5 – 1,5

Jirka Řehák hrál svou hru na čtvrté desce proti: Koršinskij Marek. Více než remiz z toho ale vydolovat nedokázal.
2 – 2

Nutno pochválit výkon obou bratrů Koršinských, neb jejich výsledky jsou doposud skvělé a dá se s jistotou říci, že jejich současné elo neodpovídá kvalitě jejich hry. Kluci jdou zřejmě herně nahoru. Svou hořkou zkušeností mi může dát za pravdu Bohouš, který přišel o figuru (za dva pěšce) a jeho soupeř Nikolas Koršinskij si již nenechal partii proklouznout mezi prsty a slavil vítězství.
3 – 2

Jarda Veselý naproti tomu svého soupeře s přehledem přehrál a ani se u toho moc nezadýchal…
3 – 3

Roman Fejt se naopak zadýchal celkem dost. Jeho partie byla také nejdelší a rozhodovala o finálním výsledku. 😉
Podařilo se mu získat kvalitu navíc, pak soupeř uzmul věž za střelce a bylo to naše V + J + S proti soupeřovým V + V.Romanovi se podařilo tuto výhodu uplatnit a získat jezdce navíc do koncovky V+J proti V + 2(volní)p na obou stranách.Už to vypadalo rozhodnutě, ale Roman zahrál pár nepřesností a zbytečně si to trochu zkomplikoval. Naštěstí se mu pak povedlo z toho vybruslit a zkonsolidovat své síly, prosadil oba piky a postavil dámu + věž navíc a soupeře zmatil minutu a půl před vypršením svého času…bylo to jen tak tak, ale Roman to prý měl pod kontrolou. Dobrá práce. Jak se říká, nejtěžší je vyhrát vyhranou partii. Romanovi se to nakonec povedlo ;-).
3 – 4

Moje partie byla sice vítězná, ale úplně nejlepší pocit z ní nemám. Můj soupeř, Kovář Pavel začínal jakoby laxně, ale hrál skvěle. Evidentně zná hodně teorie a zahájení hrál jistě. Jak je mým častým zvykem, ze zahájení jsem vyšel o něco hůře a navíc můj čas byl o půl hodiny horší! Soupeř měl navíc útok na královském křídle a já neměl nic. Naštěstí svůj útok krapet uspěchal a přepálil. Spadl mi do jedné léčky, kdy jsem se sice jakoby bránil, ale zároveň jsem mohl svázat soupeřova jezdce. Toho se mi podařilo získat a nabalováním dalších výhod byl konec partie již jen otázkou času. Uf-uf.
3-5

Nutno podotknout, že za stavu, kdy jsme měli 4 body to ještě chvíli nebylo jasné a celý zápas tak byl poměrně těsný ;-).
Klobouk dolů před soupeřem, většina z nich byli děti a pěkně nás dokázaly potrápit.
Příští týden hrajeme doma v úterý proti „bývalému Porgu“.
Tak trénujme! 😉

  1. Paprsek
    09.02.2017 na 16:29 | #1

    Ukázka šachového pravidla, že hráč má vyhnat nebo zlikvidovat každou figuru, která překročí demarkační linii šachovnice. 🙂

  2. Pclector
    09.02.2017 na 17:01 | #2

    No vidíš Paprsku, občas něco vidíš: …Ja5 14.Da4 a6 15. Dxa5 axb5 a dáma jde do kytek…

  3. Paprsek
    09.02.2017 na 17:21 | #3

    @Pclector
    …naopak. Vidím všechno, ale občas co vidím, tam není. 🙂

  4. Uhliházi
    09.02.2017 na 21:25 | #4

    Koršinskij Marek? Se mi moc nezdá, před rokem to byl splašenej, roztěkanej hráč. Odhadl jsem, že to brzy podělá a taky že jo. Ovšem to jsem za bílého táhl geniální 1.f4! Jedna z mých snadných výher. Když tak v neděli odpoledne bych si mohl na předsedu udělat hodinku času a něco ho naučit 🙂

  5. JirkaR
    10.02.2017 na 14:02 | #5

    @Uhliházi
    Takže Víťo kde Tě najdu v neděli v 17 – 1 8 hodin. Rád se něco přiučím.

  6. OTA
    10.02.2017 na 19:04 | #6

    Haló, co to zase je? Já že jsem neprosadil výhodu? Soupeř mi nabídl remis a v tu ránu se kolem vyrojilo koncilium bafuňářů, kteří mě přikázali remis přijmout. Myslím, že jsem to měl vyhraný. Vzal jsem remis kvůli výsledku družstva!

  7. Uhliházi
    10.02.2017 na 21:11 | #7

    @JirkaR
    Jsem v Hostivaři. Naučím tě něco za bílé. Za domácí úkol si dokola opakuj: 1.f4,1.f4, 1.f4 ….. – nejlépe s figurkami na šachovnici 😀

  8. JirkaR
    11.02.2017 na 11:41 | #8

    @OTA
    Ota má pravdu, byla to taktická pojistka našeho 4. bodu. Další minimálně remíza byla u Romana.

  9. Aleš
    11.02.2017 na 15:25 | #9

    Ota má pravdu a díky za něj. Však ten report berte s nadhledem a s humorem… 😉

  1. Žádné zpětné odkazy