Domů > Přebor Prahy > Teplárna Malešice – USK B

Teplárna Malešice – USK B

První letošní zápas Béčka a povinné vítězství…zadařilo se? 😉

Na začátek musím všechny pochválit za vzornou docházku, pozdě přišel jen Pepa, ale u toho jsme na to zvyklí a jeho zpoždění nebylo nikterak dramatické.
Začátkem týdne jsme ještě museli měnit sestavu, Paprsek ze zdravotních důvodů nemohl, povolal jsem místo něj Košaře.

Začátek byl neskutečný. Milan Košař po cca 10-15 minutách dohrává. Zmastil soupeře zase nějakou svou záludnou variantou a soupeř v 7.tahu vzdává! Mě se velmi rychle daří získat figuru, soupeř to ještě zkouší, ale to vypadá dobře. Soupeře zlobím i dále, získávám ještě pěcha a skvělou pozici. Soupeř vzdává.
0:2

Start byl super, pak to ale začlo trochu váznout.
Nějakou dobu se hrálo a pak…
Tristní pohled byl na Pepu a trochu i Jardu Veselého, kteří seděli vedle sebe.
Oba dva měli pár minut do časovky, zatímco soupeř měl hodinu… U Pepy jsme na to zvyklí, u Jardy tolik ne.
Pepa vypadal nemastně neslaně, figury mu nehrály, nebyla to ta jeho obvyklá pozice, ale času ztratil mnoho i tak.
Jarda zpočátku prohrával o pěcha, pak se materiál srovnal, ale nebyla to žádná sláva, černý vypadal zajímavěji…a s tím časem…
V duchu jsem si říkal, že tím pádem se náš skvělý náskok nějak vytrácí…

Ota na první si pěkně zahrál. Kladl pastičky, soupeř ale hrál velmi přesně. Chvíli to vypadalo pro něj i nadějněji, ale Ota dle vlastních slov měl prý vše pod kontrolou a plně ve svých rukách.
Bohouš hrál klasicky Dvořákovic zahájení s černými a vytěžil z toho centrálního pika navíc. To vypadalo nadějně, rozhodně lépe pro nás. I s časem na tom byl lépe.
Roman Fejt hrál s Žáčkem takovou vyrovnanou, polootevřenou hru, s tím, že soupeř s bílými stál o něco lépe a i s větším prostorem. Neviděl jsem, jak by to mohl Roman vyhrát, to vypadalo maximálně na remiz.
Zvóňa hrál svojí hru a vypadalo to rovně.

Občas začaly padat nějaké návrhy na remízy, ale vzhledem k ne zcela jasné situaci, kdy to mohlo ještě dopadnout jakkoliv jsem remízy nebral.

Dohrává Smíža, nemá čas, ani materiál. Nutno podotknout, že jeho soupeř hrál skvěle a našel v zablokovanější pozici zajímavý průlom. Pepa přichází o kvalitu, o pěšce, o hru.
1:2

Velmi mile překvapil Jarda Veselý. Časovkou se zaskočit nenechal, zlepšil svou pozici a s pomocí soupeře získává dvě věže proti soupeřovým dvoum lehkým figurám.
Úžasná a důležitá výhra!
1:3

Zvóňovi se naopak nedaří a z vyrovnané hry se dostává do jezdcové koncovky s pěšcem na míň a prohrává.
2:3

Zbývají tři prkna.
Ani na jedné šachovnici není vyložená prohra, ani výhra. Tři remízy by stačily na celkovou výhru.
Nic ale není ještě vůbec jasné.

Ota eliminoval soupeřova postouplého volného pěcha, dostává se ale do věžovky, která může skončit jakkoliv. Času má Ota milión…
Bohouš má stále o pěcha více, ale koncovku V+D, takže prosadit jednoho pěcha nebude zase tak jednoduché. Má skvělý čas.
Romanovi se pozice zlepšila. Soupeř povyměňoval dost figur a s každou výměnou to pro něj bylo spíše k horšímu.Materiál je shodný, ale Roman má lepší pěšcovou strukturu a méně slabin. Jak to ale prosadit ještě není tak jasné. Čas shodný.

Jako první dohrává Ota. Opravdu asi měl všechno pod kontrolou, ten vykuk jeden a skvělou hrou získává lepší postavení krále,
což vede k zisku posledního pěcha a k prosazení toho svého. K tomu již nedojde, protože soupeř nakonec vzdává. Parádní partie hodna první desky!
Oto, gratulace!
2:4

Nyní již s klidným svědomím dovoluji nabízet/přijímat remízy oboum naším dohrávajícím hráčům.

Romanova partie se ještě o něco zjednodušuje. Soupeř má izolovaného dvojpěcha a v tom vidím veliký potenciál pro našeho krále.Roman to naštěstí vše vidí také a hrozí nebranitelným průlomem do soupeřova tábora se ziskem dvou pěšců.To se také uskuteční a po soupeřově posledních pokusech o kalení vody končí partie příjemným bodovým ziskem pro nás.
2:5

Bohouš stále drží pěcha navíc a postupně zatlačuje soupeře. Spíše věřím v remízu,
i když Fritz asi najde za černého výhru. V tu také věří náš hráč a partie tak ještě nějakou dobu pokračuje.Nakonec ale končí partie stejně předčasně smírem, přijímáme remízu, k radosti soupeře – kapitána Pavla Rychteckého.
2,5:5,5

Tedy výhra!
Jen tak dál, ale i se trochu ještě polepšit.
Další soupeři nám již tak snadno rychlé, dvoubodové vedení, do začátku nedají! 😉

  1. OTA
    12.01.2017 na 00:43 | #1

    Hurá hurá hurá

  2. Uhliházi
    12.01.2017 na 08:37 | #2

    Gratulace a pochvala za pěknou reportáž. Naopak některým hráčům doporučuji místo šampaňského kvalitnější trénink 😀

  1. Žádné zpětné odkazy