Domů > Různé > TJ Praga E – USK C

TJ Praga E – USK C

V utkání jsme byli mírnými favority. Řešení diagramu zašlete emailem.

Soupeř nanastoupil kompletní a tak naše tři zadní šachovnice 5.7. a 8. měly elově slabší soupeře o 200 až 500 elo bodů.
Ostatní desky 1.2.3.4. a 6. dostali břibližně Elově stejně silného soupeře.

První vyhrál Zvonimír. JardaV na druhé šachovnici přehlédl ztrátu dámy.
1:1
V dalších partiích se ukázala neše převaha a jako hosté vedeme 1:5.
Dohrává se na na 4. a 1. šachovnici. Obě partie končí naším vítězstvím. Konečný stav 1:7.
Výhra: 1. JirkaR 3.Milan 4.JanO 5.Zvonimír 6.HonzaT 7.Ivan 8.Zdenda
Prohra: 2. JardaV

Na první šachovnici jsem stál hůře, po mé chybě soupeř nenašel správné pokračování.
V mírné časové tísni jsme stihli 40 tahů. Hráli jsme s mechanickými hodinami a Zvonimír musel reklamovat nastavení 30 min na dohrání partie. Našel jsem cestu k věčnému šachu a dál jsem nehledal. Bylo tam i vyhrávající pokračování viz diagram. Soupeř nereagoval správně a v již prohrané pozici v časové tísni dostal mat.

Na Diagramu ČNT vyhraje. Najděte i druhý dobrý tah, který se se hrál v partii a zaručuje černému minimálně remízu.
Ťoupal-Řehák

Na druhé šachovnici JardaV bílými špatně založil pozici. Při nestejných rošádách měl soupeř výhodu dvojice střelců a Jarda měl pasívního jezdce na 2. řadě. Místo blokády centra a postupu pěšců na soupeřovu rošádu si nechal střed otevřít a partii ztratil pro vazby věží a střelcem na svojí dámu.
VeselyJ-Strakoš

Na třetí šachovnici Milan černými při nestejných rošádách měl horší pozici s izolovaným dvojpěšcem na c sloupci. Plusem byla jeho dvojice střelců. Na 40 tahů spotřeboval téměř celý limit, soupeř měl spotřebu času o 55 minut méně. Musím Milana pochválit, při další obchůzce se již zbavil dvojpěšců a zadního c pěšce dostal na d sloupec k ostatním pěšcům e,f,g ,
vyměnil správného S za soupeřova J a hraje koncovku stejnobarevných střelců a věží se dvěmi piky navíc.
Učebnicový přechod do koncovky!

Na čtvrté šachovnici JanO bílými získal koncovku stejnobarevných S a věže se 6 pěšci u obou soupeřů. Bílý měl výhodu, že soupeř měl izolovaného středního pěšce na barvě střelců. To by se nemělo prohrát, k vítězství je potřeba získat ještě jednu výhodu např. aktivní V nebo K. Správný postup na výhru byl vyměnit věže a získat středního pika soupeře a vyhrát koncovku stejnobarevných S s pikem navíc.
Tak se také stalo a Jan po velkém boji vítězí.

Na páté šachovnici Zvonimír černými s králem ještě bez rošády otevřel h sloupec na malou rošádu bílého. Dám diagram. Soupeř je na tahu a dostane nejpozději mat 8. tahem 🙂
Flusser-Śíša

Na šesté šachovnici HonzaT bílými soupeře značně předstihl ve vývinu. Zdvojil věže na f sloupci, přičemž soupeř měl ještě nevyvinutého Sc8 a Va8. Svůj náskok ve vývinu a slabou soupeřovu 8 řadu uplatnil k získání soupeřovy dámy za věž a bylo rozhodnuto. Musím Honzu pochválit za příkladný vývin figur.

Na sedmé šachovnici Ivan obětoval v zahájení pěšce za vývin a figurovou hru. Soupeře přehrál a po ztrátě své dámy soupeř ještě zkusil pár tahů a vzdal se.

Na osmé šachovnici Zdenda bílými zatlačil soupeře do defenzívy. Po zisku pěšce vyměnil veškeré figury kromě jedné věže a aktivní věží získával další pěšce. 1:0

  1. Uhliházi
    10.02.2016 na 07:49 | #1

    Gratulácia, vidno, že bez Uhliho to ide!

  1. Žádné zpětné odkazy