Domů > Přebor Prahy > Vyšehrad F – USK A

Vyšehrad F – USK A

Štěstí se (konečně!) přiklonilo v tomto zápase na naší stranu.

Jako první odkazuji na komentář Michala z roku 2014 (čili předloni): Report z roku 2014

Za druhé odkazuji na report z roku 2013, ve kterém popisuji onu zmíněnou partii se svým soupeřem: Report z roku 2013

Chronologicky.
Nastupujeme sice v 8, ale Milan Vogl mi hlásí, že udělá jeden tah a „musí“ odejít a možná se vrátí za 1,5 hodiny. Okamžitě mu navrhuji, aby se domluvil se soupeřem na remíze. Ihned po prvním tahu je domluvena remíza (soupeř je elově níže než Milan, a proto jsem počítal s bodem), kterou hatí rozhodčí, že musí odehrát aspoň 3 tahy. Stane se.
1. štěstěna.
0,5-0,5

Otakar Macháček poučen z minulé partie soupeřem, že pěšci se při stejnobarevných střelcích staví na opačnou barvu než mají střelci, toto vzorně dodržuje. Nicméně bez dámy Otakar to na výhru nezkouší…díky Bohu v tomto případě.
Otakar remizuje s Filipim, což je úspěch. Nicméně se mi zdá, že mé články vůči Otakarovi jsou letos málo kritické.
2. štěstěna.
1-1

Michal Veselský je po nějaké nepřesnosti udolán soupeřem Vichnarem s Elo 2360. V hospodě pak říkal, že soupeři měli rozdíl mezi první a poslední deskou 700 Elo bodů. A my jenom 150. Je to takový statistik ten Michal. 🙂 Ale v tomto případě to bylo zajímavé.
2-1

Mezitím „už standardně“ Peter Vass odehraje 17 tahů, zůstávají mu 4 minuty, pozice v troskách, a vzdává.
3-1

A na třetím prkně divoká partie. Pavel Komprda v Caro-Kannu sbíral pěšce, stále mi tvrdil, že je vyhraný, že to má spočítaný, ale jeho král putoval po šachovnici zleva doprava. Pavel postavil obranu na matových hrozbách soupeřovu králi. Nicméně, co na to křemík? Opravdu tam soupeř neměl někde šanci?
3. štěstěna (podle mě).
3-2

Josef Poborský útokem a pěkným obratem vyhrává.
3-3

A jsme u mé partie. Hraji „opět“ s Richardem Šišákem. Hned mi povídá, že jsme spolu hráli. Okamžitě si vybavuji tu partii. Chce vědět, jak to tenkrát dopadlo. Z taktických důvodů mu výsledek (a hlavně průběh oné partie-byl jsem prohranej, ale nechal si dát v časovce mat těžkými figurami. Tak ne, teď jsem se dočetl ve starém reportu od Michala, že soupeř spadl, ale už jsem byl stejně vyhranej.) sdělím až po zápase.
Zahraji 1.f4 a odnaproti se ozve: „F4, jak jinak!“ Asi budu muset změnit repertoár bílými. 🙂 Naštěstí jsem letos drtivou většinu v celé sezóně odehrál černými.
Pamatoval jsem si, že ho musím zatlačit do časovky a pak musí přijít chyba.
Stojím na prohru počítač hlásí +9 pro černého (nebo pro některé dogmatiky -9). Dávám sem 2 poučné diagramy, jak jedna výměna navíc rozhoduje o výsledku partie.
Fatální chyba v časovce rozhoduje partii i zápas. Nakonec nabízím dle pokynu v koncovce V+2p v. J+2p neodmítnutelnou remízu.
4. štěstěna (ale obrovská).
3,5-3,5

ČNT -+ Černý hraje 31.-;Sxf3+, ale má tam tvrdý úder Vd5!, po kterém následuje buď mat nebo těžké materiální ztráty.
JS-Šišák-1

BNT +- Nyní už 32.-;Vd5? nefunguje, protože je odkrytá 8. řada. 33.Va8+Kf7 34.Je5+. Ale pořád velkou výhodu drželo 32.-;Jf5.
JS-Šišák-2

A nakonec tedy dohrává Karel Obrázek. Má věž navíc v koncovce, tak už Paprsek mohl dostat pokyn, že stačí remíza, protože někteří (Michal) měli spíš obavu o moji partii, než o Karlovu.

ČNT +- Jak byste postupovali za černého, abyste to zremizovali?
JS-Šišák-3

3,5-4,5

Naděje ještě žije.

PS. Následně v hospodě „Pod Vyšehradem“ (NEKUŘÁCKÁ!!!) jsme se sešli většina šachistů z USK i z Vyšehradu. My jsme pohovořili, ale vedle se řvalo u šachovnic….a takovej to býval tichej sport. 🙂

PPS. Abyste si protáhli mozek – tak kvíz, s podtextem: „Pro TY, CO VŠECHNO vědí!“ Michal by řekl, že je důležitější než na CO se ptám, JAK se ptám. 🙂
A já dodávám: Mladším by nepomohl s těmito otázkami ani pan GOOGLE nebo pan SEZNAM.

1. Jmenuj jediný sport, ve kterém,jak diváci, tak účastníci, neznají skóre, ani kdo vede, až do konce utkání.
2. Která severoamerická přírodní atrakce se neustále pohybuje směrem dozadu?
3. Ze všech druhů zeleniny jenom dva druhy rodí několik let. Všechny ostatní druhy zeleniny musí být každý rok znova nasety. Které jsou jediné dvě trvalky mezi zeleninami?
4. Které ovoce má semínka na vnější straně plodu?
5. Jmenuj jedinou zeleninu, která je vždy prodávána čerstvá? (Nikdy ji v obchodě nebo na trhu nenajdeš zmrazenou, konzervovanou, uvařenou nebo jakkoli zpracovanou.)

  1. Paprsek
  2. Paprsek
    28.02.2016 na 14:57 | #2

    Už zbývá jenom koncovka. Aspoň Jirka Ř. by mohl napsat něco v tom smyslu, že to vyhraje i hráč III. třídy apod. 🙂

  3. Paprsek
    29.02.2016 na 18:09 | #3

    @ruda
    Rudlo, zapomněl jsem Ti napsat.
    Nyní v úterý 1/3/2016 – nechoď!

Stránky s komentáři
1 2 7702
  1. Žádné zpětné odkazy