Domů > Přebor Prahy > USK B – Černý Baron B

USK B – Černý Baron B

Není každý den posvícení… 😉

Že bude souboj s Baronama velmi tuhý jsme čekali už od zveřejnění soupisek, o to více se dal čekat lítý boj i s ohledem na naší oslabenou sestavu.
Mnoho lidí se nemohlo dostavit, především Michal a Luky, a tak se vše ještě posouvalo směrem nahoru. Soupeř oproti tomu nastoupil ve velmi silné sestavě, kromě nám dobře známého Staňkeva se sešli v plné síle.

Začínáme v poklidu, první dvě desky nám opět zatím nedorazily. Na třetí hraje Bohouš bílými Francii. Je na něm vidět, že mu pozice nesedí,
nerozehrává to nejlépe a trochu se dostává pod tlak. Je vidět, že se celkem trápí, přemýšlí, ale né moc, je to přece Bohouš. Jeho soupeř, Kovář Jan (1944) si asi celkem chrochtá a hraje suverénně na výhru. Alespoň si to tak myslí.

Vedle na čtvrté hraji já, zahájení o kterém jsme se shodou okolností chvíli před začátkem utkání právě s tátou bavili…
Soupeř Krňák Vladimír (1808) vypadá už od pohledu jako ostrý hráč, lehké to s ním mít nebudu.

Tony hraje proti Černý Richard (1856). Na Tonyho hře se mi líbí, že se snaží dávat si větší pozor na čas. Jeho hra není tak divoká, jako v „minulých dílech“. Uvidíme, jak mu to sedne.

Zvóňa rozehrává svou klasickou hru na jistotu. Soupeř Votava Miroslav (1823) se zdá býti naladěn na podobnou vlnu.

Milan na sedmé proti Puchmajer Pavel (1812) hraje rovnou hru. Čas si hlídá…

Zdeněk doráží posléze a rozehrává černými na osmičce proti Janda Jiří (1735). Tuším, že tam se hrála Francie.

Časem doráží i Ota, usazuji ho nezvykle na jedničku a on se tak může pustit do svých blicoidních divočin. Soupeř Strnad Pavel (1913) se jistě již velmi těší na Otovu hru.
Jako poslední, jako již tradičně přichází Pepa. Shodou okolností téměř ve stejný okamžik, jako jeho soupeř, můj kamarád se kterým se známe již z dětství, Tomáš Pazdera (1925). Boj může začít naplno.

Doráží i Paprsek, jakožto divák a „skoro domácí“. Po mém 19. tahu se náhodou potkáváme na chodbě a Jirka mi říká, že jsem zahrál špatně, měl jsem prý obětovat jezdce na e3 a soupeř byl prohraný. Je to možné, v hlavě jsem měl jiný plán a takto rafinovanou oběť jsem ani kouskem oka neviděl.
Posuďte sami:
…po 19. Vfc1…
KrnakDvorakA19

Co myslíte, byla oběť korektní? 😉

Vedle hrající Bohouš se trochu obranně bílými v né moc přesně rozehrané francouzské brání o poznání přesněji. Volí správné tahy a soupeře k ničemu nepouští. Dostává hru pod kontrolu, mění pár figur, včetně dam. Do koncovky zůstala soupeři převaha jednoho pěšce na dámském křídle, zatímco Bohouš má o jednoho pěcha více na druhém křídle. Ještě to ale jasné není.

Špatný pohled není na Zdendu. Získal o pěcha více. Je to zatím jediná šachovnice domácích, kde je vidět nějaká jasnější, byť drobná převaha.
Tony také nevypadá vůbec zle. Hraje rozumně, v zahájení získal dvojici střelců a soupeři udělal dvojpěcha, když mu vynuceně vyměnil jeho černopolného střelce za jezdce. Čas v poho též. Zvóňa stojí vyrovnaně, možná trochu lépe díky fianchetovému střelci, který ovládá hlavní černopolnou diagonálu.
Milan směřuje do remízy, čas dobrý.

Zajímavěji to vypadá vepředu. Ota rozehrává svou divokou hru, a hledá skulinky kterými by soupeře překvapil.
Smíža má vůbec pěknou pozici. Obětoval pěcha za aktivnější figury a střádá útočné plány. Tomáš si musí dávat pozor. Nic konkrétního ale není vidět. Pepa má časovou rezervu, díky pozdnímu příchodu soupeře.

Chvílu se hrálo, situace je nejasná, ale postupně se začíná vyjasňovat…
Bohouš stojí v klíčové pozici, kdy jsou už jen králové a 6 pěchů na každé straně. Soupeřova převaha na dámském křídle se mi zdá býti nebezpečná.
Přišlo mi, že tam soupeř mohl se šachem na b5 vyměnit pěcha a obětovat svou převahu na dámském křídle, ale zato proniknout středem šachovnice na ostatní nic netušící bílé pěchy. Hraje ale jen b6 a to dává toliko potřebný čas pro zbylé bílé pěchy, aby vytvořili neprostupnou hradbu. Soupeř navíc ztrácí svou převahu na dámském křídle díky vytempování krále též a o pár tahů dále vzdává. S prohrou se smiřuje špatně, trochu vztekle lamentuje, jak byl jasně vyhraný. Možná má pravdu. Možná… ale znáte to, na kdyby se nehraje…
Vedeme! 1-0

V podobnou dobu též končí Šíšova partie. Ten během partie sice přišel o již zmiňovaného fianchetového střelce, ale zase získal sloupec, na kterém zdvojil věže. Závěr partie jsem již nestíhal sledovat, ale partie zkončila smírem. Slušný výsledek.
1,5-0,5

Aby to nebylo tak veselé, Na jedničce se nám nedaří. Ota nějak nenachází vhodný útok, nebo nevím, co tam dělal, ale postupně daroval 2, nebo tři pěchy soupeři za nic. Je to smutný pohled. Tohle nevypadá dobře.
1,5-1,5

Smíža získal pěcha zpět, ale jeho útok byl odražen, zkušeně ubráněn a nic moc se už neděje.

Moje partie se dostává do dalšího zajímavého momentu:
…po 20.Db7…
KrnakDvorakA20
Pomýšlím na remízu. Zdá se mi, že mohu chytat dámu a soupeři tak nezbude nic jiného, než opakovat tahy.
Hraji dále:
20. … Dd8
21. Je5 Vb8
22. Da7 Va8
23. Db7 Vb8 nr.

Soupeř se ale s remízou smířit nehodlá. Vidí únik, který zprvu nevidím. Naštěstí si ho všímám též a nachytat se nenechám. Ještě hned v partii se mě soupeř ptá, proč jsem dámu nebral, způsobem jako se ptá mistr svého učně na elementární prvky své výuky, které jest se každý školáček nucen tvrdou dřinou se učiti. Obrázek, nechť si udělá každý sám…
Partie nabrala nový směr…
Pozice to ale byla pěkná, kombinačně zajímavá a opět i s trochou té šachové krásy. Vy jste jistě vše krásně odhalili na první pokus.

Košař stojí remízově.
Tony se přestává líbit. Jakoby si s pozicí nevěděl rady a nevolí asi nejlepší pokračování. Neměl jsem moc času sledovat, ale vypadá to, že Tony začíná pomalu ztrácet trochu času a hlavně si zhoršuje pozici. Nebo ho soupeř prostě přehrává.
Zdeněk někde vrátil pěcha. Škoda. Už tak dobře to s ním nevypadá.

Nemám moc času sledovat, má partie jede na plné obrátky. Bohužel v koncovce jsem nezahrál nejpřesněji a ztrácím pěcha do jezdcové koncovky. To vypadá špatně.

Zdeněk nakonec remizuje. Aspoň tak. Jeho soupeř měl 5,5/6 😉
2-2

Tony to už nedal a ztrácí partii. Dneska to bylo těžké.
2-3

Smíža nakonec plichta, nic více už tam nebylo.
2,5-3,5

Milan Košař má jasně remízu. Černopolný střelec a asi šest pěchů. Soupeř má sice pěchy lépe postavené, ale neprorazí. Jasná remiz.
Milan ale vymýšlí chiméry a padá.
2,5-4,5

Není to u mě zvykem, ale tentokráte je moje partie ta poslední.
Podaří se mi jasně prohranou partii dostat do alespoň chvíli udržitelné pozice:
…po 54. … f6
KrnakDvorakA54
Bohužel mi zbývá už jen pod 5 minut. S časem jsem to také moc nezvládl, soupeř má přes dvacet minut.
Dělám plundr a pozici ztrácím hned.
2,5-5,5

Baroni nás prostě dneska přehráli. 😉
Šli jsme to zapít 😉

  1. Aleš
    13.03.2015 na 21:34 | #1

    Chlapci, budu rád, když dodáte také nějaké partie/diagramy 😉

  1. Žádné zpětné odkazy