Domů > Různé > Viktoria Žižkov D – USK B

Viktoria Žižkov D – USK B

Tentokráte to bylo nejasné a napínavé až do konce… 😉

Proti Viktorce hrajeme tradičně vyrovnané a nelehké zápasy, co historie sahá.
Těžko říci, co říká historie na fakt, že Viktorka Žižkov hraje na Letné, tedy na poli Sparty… 😉

Přišel jsem těsně před začátkem a docela mě překvapilo, že za 5 minut šest tam nebyl skoro nikdo z domácích, od nás jen Zvóňa s Bohoušem a domácí ještě stavěli figury. Během pár minut se ale dveře otevřeli mnohokrát a my se tak mohli vrhnout do lítého boje.

Na jedničce hrál Michal poměrně vyrovnanou partii. Na dvojce Ota též neměl zpočátku žádnou výraznější převahu. Třetí Smíža se pustil do svých tak trochu bohémských myšlenkových pochodů a čas utíkal rychle. Moc nadějně to tam po čase nevypadalo. Bohouš hrál svoji hru, vyměnily se nějaké figury, stát se mohlo cokoli. Lukáš na pětce stál zpočátku trochu rozpačitě, ale včas přeskupil své síly a pozice se vylepšila. Nic se zatím ale nedělo. Na šestce hrál Aleš opět sicilskou bílými a bylo to takové nemastné neslané. Tony si naopak užíval sicilskou za černé a hrál svou hru, pěkně s rozmyslem. Zvóňa na osmičce rozehrál standardní hru, kde se postupně schylovalo k otevření f sloupce.

První, kdo vypadal jasně byl Luky. Herně byl evidentně po kratší pauze při chuti. Nejprve soupeři vzal pěšce, pak dalšího a pak figuru.Anebo po pěšci rovnou figuru a pak pěšce…Každopádně soupeře zařízl a jasně přehrál. Gratulka.
0-1

Druhý jasný zkončil Bohouš. Pozice se trochu přiostřila a v zajímavé koncovce se mohl rozhodnout nechat soupeři o něco lepšího jezdce a hrát tak nejistou hru, anebo toho jezdce naopak vzít, ale s jasnou remízou, kdy soupeř vynutí věčný šach. Zvolil druhou možnost. Partie to tak byla celkem rychlá, ale táta alespoň zůstal fandit.
0,5-1,5

Situace se dále vyvíjela takto:
Michal remizově stál, Ota vyměnil hodně figur, měl jezdce proti střelci a směřoval do koncovky, ale měl lepšího pěšce. Smíža byl prohraný. Stál špatně, král odříznutý, navíc času velmi málo, oproti soupeřově více jak hodině…Já jsem ztratil pěšce na e5, ale soupeř tím nestihl rošádu a hra byla otevřena všemu možnému. Tony si vybudoval velmi zajímavou pozici. Soupeř udělal hrubku a Tony se mu dostal do zad, věží na první řadu. Nabízela se kombinace na zisk figury, ale soupeř toto pokryl možností odšachu. Kombinovat se dalo velmi, na oba krále dosti foukalo. Tony byl vyhraný, ale nenachází správné pokračování a k tomu ho to stojí velmi času. Škoda. Zvóňa má ambici útočit na soupeřova krále, tady to vypadá dobře.

Pojďme přidělovat body.
Ota vyhrává. Zvóňa přetáh nápřah a nechává si svázat dámu pod pohrůžkou matu. Ajtakrajta.
1,5-2,5

V mojí partii se mi podařilo využít ztráty pěšce k mému užitku, soupeři svazuji jezdce a toho také získávám za dalšího pěcha.
Stál jsem lépe a sehrál věže s podporou jezdce a získávám postupně pěchy nazpět a soupeř vzdává.
1,5-3,5

Stav vypadá sice dobře, ale situace tak růžová nebyla. Tony nevyužil převahy ze zahájení, soupeř zkonsolidoval figury a je to špatné.
Smíža je prohraný a má hodně málo času k tomu. Michal je vě věžovce. Soupeř má sice jednoho dvojpěcha, ale tohle se bude vyhrávat špatně.
Shodujeme se, že to vypadá nejlépe na remiz. Škoda.
Tony prohrává, tam se už nic nedalo dělat.
2,5-3,5

Zbývá první a třetí deska. Na chvílu nesleduji a věnuji se spoluhráčům, co už dohráli, pak se k partiím vracíme a nestačíme se divit.
Pepův soupeř dělá nemožňák a Pepovi se tak za stavu, kdy má míň jak dvě minuty do konce proti soupeřově hodině přidávají dvě minuty, které se mu budou sakra hodit. Ba co víc, Pepa získal nějaké pěšáky zpět a navíc míří k proměně. Soupeř jakoby úplně vypnul, což s povzdechem potvrzuje slovy, že toto se mu děje stále. Ani Michal nelenil, se soupeřem vyměnil mnoho pěšců a podařilo se mu i nějakého získat…Najednou hrají obě dvě desky na výhru. Neuvěřitelné! Pepa už moc času nemá, ale naštěstí zažene soupeře do matové sítě s proměnou pěšce v dámu. Michal už nedá soupeři šanci a svou převahu uplatňuje.
2,5-5,5

Výsledek vypadá suveréně, o celkové výhře se ale rozhodovalo až ke konci zápasu a ten tak dostal zajímavý nádech nejasného průběhu…
Díky všem a gratulka! Za týden Pankrác, tam se bude lámat chleba 😉

  1. Lukas
    18.02.2015 na 10:06 | #1

    Diky za report Alesi! Zase som to nejak nestihol napisat…

  2. OTA
    18.02.2015 na 11:39 | #2

    @Lukas
    Aj ja som napísal.

  3. Uhliházi
    18.02.2015 na 13:42 | #3

    Áno, Ota napísal ako prvý, čiže by sa mu malo tiež poďakovať.

  4. jozef
    18.02.2015 na 16:13 | #4

    @OTA
    vďaka Oto, aj za vľúdne slová na adresu „eskamotéra Smížu“, to Aleš ma nešetril.

  5. zdeněk
    18.02.2015 na 16:22 | #5

    Díky Pepo..málokdo ví,že jsi nastoupil navzdory nastupující viróze!?

  6. Aleš
    18.02.2015 na 16:30 | #6

    Pepo, já popsal realitu, nebylo to myšleno nikterak zle. Sám mívám s časem problémy.
    Extrémisti jsou v tomto asi Petr Vass a i Tony se má co učit no a Ty samosebou také, ale od dob na MF ses hodně v tomto zlepšil, to bez debat. Zápas to byl pěkný a kde bychom byli nebýt vás 😉

  7. Lukas
    19.02.2015 na 13:30 | #7

    No samozrejme diky aj Otovi, ze (sice skratene, ale za to v rychlosti) informoval ostatnych clenov o vysledku nasho zapasu 🙂

  8. OTA
    19.02.2015 na 14:05 | #8

    Napíšu rád a brzy po utkání, ale je to i na úkor kvality, páč to většinou píšu za volantem.

  9. Aleš
    19.02.2015 na 14:34 | #9

    Hlavně aby to nebylo na úkor života ;-P

  10. zdeněk
    19.02.2015 na 14:52 | #10

    Hezky jsi to napsal a termín ESKAMOTÉR vejde do dějin

  11. OTA
    19.02.2015 na 19:25 | #11

    @Aleš
    To je pravda. O život mi kolikrát jde. Když vidím ty partie, tak se o mě pokouší infarkt myokardu kříženej s mozkovou mrtvici.

  1. Žádné zpětné odkazy