Domů > Přebor Prahy > USK B – GROP E

USK B – GROP E

Premiéra…

Naše B-éčko hrálo letos vůbec poprvé doma, tož se pojďme podívat, jak nám to sedlo.

Všici se jistě těšili, že dorazí Václav Klaus a od zápasu se dalo čekat cokoli. Na Porgu jsme se většinou prali o každý bod a historie nám říká,
že to často bylo velmi těsné. Pravda, to hráli oba dva „Klausovci“ a sestava soupeřů byla silnější.

Když jsem dorazil do klubovny s dostatečným předstihem, byl jsem mile překvapen,
neb v klubovně se již nacházel Zvóňa a Bohouš a dopřipravovali poslední šachovnice.
Tímto vám kluci děkuji za vaši včasnou a vzornou docházku a pomoc.

Postupně dorazili i ostatní a před zahájením jsme byli vši, krom Oty a Pepy, kteří ale dorazili nedlouho po začátku utkání.
Soupeř to pojal krapet vlažněji, soupisku odevzdal až na poslední chvíli a v plném počtu též nebyl.
Kapitán mi naznačuje, že se hráči na předních deskách nejspíše opozdí a mezi řádky se dalo číst, že si není úplně jist, zda-li dorazí vůbec.
Anebo si jist byl až moc 😉

V uvolněném tempu se začlo tedy hrát, zatím bez prvních třech deskách.
Zanedlouho dorazil Michalův soupeř na první desce, takže se mohl v klidu zapojit.

Zajímavě se vyvíjí hra na páté a šesté desce.
Zatímco můj soupeř na pětce trochu odflákl zahájení a včas neuklidil krále, Tonyho soupeř na šestce zvolil agresivní hru za bílé v sicilské,
kdy obětoval střelce na f7. Nutno podotknout, že oběť to nebyla korektní, ale poznejte to, když nemáte v hlavě počítač. Tonyho partie tak byla velmi divoká,
otevřená a plná nebezpečí, která Tonyho mozek zaměstnala na plné obrátky po celou doby partie.
Já jsem naopak ještě v zahájení velmi rychle získal centrálního e-pěšce a mohl tak hrát relativně na pohodu.
Ostatní partie se rozehráli tak nějak remizově, standardně.

Dorazil Ota, pak Smíža, takže publika bylo dost. Soupeři se totiž nedostavili vůbec a tak jsem mohl po hoďce do zápisu napsat dvě příjemné jedničky pro domácí…
2-0

Zajímavě partii rozehrál Michal, který stál ve střední hře s výbornými vyhlídkami. Nic moc se zatím nedělo, ale Michalovi poziční výhody, volný sloupec a lepší souhra figur dávala tušit jasný bod pro nás.

Bohouš stál vyrovnaně. Já stále s pěchem navíc jsem povyměňoval figury do koncovky S proti soupeřově J.
Jak je u mě zvykem, trochu jsem se do toho zamotal a na partii mi nestačil ani jeden partiář.

Tony mohl získat k lehké figuře další materiál v podobě kvality, takže by měl celou věž, ale pozice byla nebezpečná. Tony raději zahrál více na jistotu.
Však figura navíc také není k zahození 😉 Pozápasová analýza v klasické hospůdce na růžku pak ukázala, že šlo brát Jxc2+ se ziskem věže na a1.

Ivan na sedmé hrál svou hru, v klidu, na jistotu. Bez slabin.
Zvóňa na osmičce se dostal do koncovky těžkých figur – dve věže a dáma a plno pěšců…Vypadalo to remízově a že to má pod kontrolou.

Netrvalo to tak dlouho a situace se změnila. Zvóňa soupeře přechytračil a získává věž!
3-0

Tonyho partie dostává grády, figurky lítají. Tony přemýšlí. Dlouho. Na posledních cca deset tahů mu zbývá 5 minut. Soupeř má času hafo. Tony zrychluje a nepíše tahy.
Soupeř také nepíše tahy. To se přece nedělá, nacož ho Michal jemně upozorňuje. Hmmm, rekonstrukce této partie by asi byla hodně zajímavá 😉
Tony to zvládá a soupeř vzdává.
To už soupeř neměl žádnou figuru, zatímco Tony věž a jezdce…
4-0

Smírem končí partie Ivanova. Na pohodu. Vyhráli jsme!
4,5-0,5

Zajímavě se vyvinula partie Michala. Ten krásně zatlačil soupeře a pod hrozbou matů a silným útokem obětuje jezdce.
Bohouš, kterého jsem tipoval na remiz najednou hraje a má o dva pěchy více. Pozice je napůl otevřená a stát se může cokoli. Není to lehké.

Já se dost trápil v koncovce, soupeř se brání, ale nakonec nalézám průnik abych si uvolnil druhého volného pěšce.
Pouštím pravé křídlo, soupeř se tam dostává a jde pěchem do dámy. Já ale stavím dříve. Na efekt a pro diváky hraji klidným tahem králem na uzavření soupeřova krále.
Tím sice dovoluji soupeři dojít si černým pěchem až na g2, ale zároveň hrozím nekrytelným matem a soupeř vzdává.
5,5-0,5

Už zbývá jen táta a Michal.
Michal stojí po oběti jezdce před rozhodnutím, kam hrát dámou.
Vidím jasný mat druhým tahem a na Zdeňka, který se mezitím připojil aby nás podpořil uznale pokývám hlavou.
K mému překvapení Michal toto nevidí a hraje nabízející se šach dámou, kdy donutí soupeře představit jezdce, kterého pak napadne pěchem a tím pádem může minimálně vyrovnat obětovaného jezdce.
Zároveň tím ale soupeři dává jeden tah navíc, který stačí na to, že soupeř zaktivizuje dámu a navíc dokáže vymyslet zajímavou kombinaci, kterou ještě trochu zahrozí, dokonce s potencionálním ziskem Michalovi dámy! Klobouk dolů před touto šachovou krásou, kterou tam i v takové beznadějné situaci soupeř vydoloval, navíc ve velmi slušném časovém presu…
Ještě štěstí, že soupeř nemůže dámu brát, pod hrozbou matu…
Michal nakonec svou převahu prosazuje a vyhrává.
Krásná partie! Michal ji sem jistě loupne.

Ještě soupeři a Michalovi ukazuji ten mat, ale nevěnují mi pozornost, soupeř si myslí, že tam nic nebylo a že jsem vypadl z Marsu.
Později to Michalovi ukazuji a ten uznává, že to tam opravdu bylo, jen to nebyla dvojtažka, ale trojtažka, neb soupeř mohl ještě představit figuru, což ho ale od matu nezachránilo.

Michal:

Soupeř hrál zahájení hodně svérázně (špatně). Trochu jsem ho podcenil a namísto rychle vyhrávajícího 12.f4! vložil 12.Vad1?, které černému umožnilo přeskupit síly.

Obět figury byla korektní, mat hrozil tak, jak píše Aleš. A přesto je Df5+ silnější, jen jsem nehrál úplně přesně. Po Dg6 odevzdá černý dámu za věž a je to jen asi +7, což by mi bohatě stačilo 🙂 Bílý už to tady, na rozdíl od Df5+, nemůže zkazit…

Obět věže vypadá efektně, ale ve skutečnosti byla prohrávající chybou. Každopádně před vynalézavostí 74-letého soupeře klobouk dolů!
6,5-0,5

Zbývá Bohouš.
Ten o ty dva pěchy navíc přišel a situace, sice i trochu nebezpečná jest nakonec zažehnána a se soupeřem se domluví na smíru.
7-1

Nikdo neprohrál !!!
Tak to byla jízda…
Pak jsme ještě dobře pokecali v hospůdce, kde se nás sešel rekordní počet osmi lidí. Vlastně celý tým, až na Otu, ale zato se Zdeňkem.
Slušná práce! Týme díky!

  1. JirkaR
    13.02.2015 na 19:47 | #1

    Gratulace, málem jste dali kanára. Aleši a Bohouši budete moci aspoň jeden v úterý nastoupit?

  2. OTA
    13.02.2015 na 21:00 | #2

    No vidíte kam vede to pivo. Tony nesměl brát na c2. To byla past. Ztratil by věž, nebo koně a stál by pod matem. Na tah De5 v podstatě není obrana. Sledoval jsem to. Tony to zahrál dobře!

  3. Tony
    13.02.2015 na 21:07 | #3

    Partii sem vložím, během hry jsem si byl taky naprosto jistej, že to vzít nemůžu, ale zázračná analýza počítačem ukázala, že chamtivost a nebojácnost vedla k pohodlnější výhře, obrana tam proti De5 byla…ale jak psal Aleš, radši jsem to zahrál na jistotku, protože riziko porážky bylo dost vysoký…:)

  4. OTA
    13.02.2015 na 21:10 | #4

    @Tony
    Já to spočítal, že když to vezmeš, tak ti zbyde jen kvalita víc. A to s horší hrou.

  5. Tony
    13.02.2015 na 21:18 | #5

    @Ota

    Ona tam šla jedním mezitahem napadnout dáma (d6) a tím by to dohromady dalo ještě dva pěšáčky navíc…ale já jsem tam tuhle přesnou defenzivní kombinaci neviděl a pokud bych se do takové pozice dostal znova, radši to zase ubetonuju s trvalou výhodou a jistotou. Psychologickej aspekt těchhle pozic je dost vysokej, strávil jsem na tom dost času a nechtěl se v tom babrat dál…ale následnej vývin a tak…to jsem mohl udělat líp a ušetřit si práci, čas a nervy…:)

  6. OTA
    13.02.2015 na 22:03 | #6

    @Tony
    d 6 to myslím neřeší. To jsem taky počítal. Dej diagram.

  7. Tony
    13.02.2015 na 22:35 | #7

    @Ota

    http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=0142386233614

    černý na tahu…
    1.Jxc2+ Kd2 2.Jxa1 De5 3.Jf6 Sxf6 4.d6…

  8. OTA
    13.02.2015 na 22:51 | #8

    Jo to by asi šlo. Ale stejnak jsem byl rád, že si to hrál, jaks to hrál 🙂

  9. Aleš
    15.02.2015 na 14:22 | #9

    @JirkaR
    Jirko, už jsem mluvil s Michalem. Potencionálně bych nastoupit mohl, ale hraji i v pondělí. Nechám to na něm.

  10. Michal
    15.02.2015 na 21:44 | #10

    Přidal jsem svou partii. Asi začínám paprskovatět (macháčkovatět?). Podobné přestřelky jsem hrával někdy v 17-ti nemaje žádného tušení o pozičních principech 😉

  11. OTA
    16.02.2015 na 01:43 | #11

    @Michal
    Michale, vůbec takový věci neříkej. Tvoje šachy jsou málo užitečný. Přehledný pozice s branim figur a zjednodušením s jasnou výhrou, dokážeš někdy uplně nesmyslně zkomplikovat. Ale hlavně, že to nevypadá, jako dětská hra. Naposledy jsem zase trpěl u věžovky s tou holkou. Sice si vyhrál, ale nepochopil jsem proč si králem nešel ke svojemu volnýmu pěchovi. Za tři tahy bys postavil dámu a bylo by po partii. Místo toho si běhal zmateně králem a partii sis vychutnával asi o dvacet tahů dýl. A to u tebe vidím každou chvíli. Já doufám, že nikdy nedozraju do takhle mistrovskejch šachů.

  1. Žádné zpětné odkazy