Domů > Různé > Oddílový přebor – konečné pořadí, aneb jak to všechno dopadlo

Oddílový přebor – konečné pořadí, aneb jak to všechno dopadlo

Po dlouhých bojích byla 18. prosince dohrána poslední partie. Vzhledem k vánocům a neschopnosti organizátora turnaje se k vám výsledky dostávají až nyní.
Jako inspirace od Aleše, který pár ročníků nazpět pěkně okomentoval výkony jednotlivých borců, přichází stručný pohled:

1. Michal
„I když se nedotknu absolutní šachové pravdy, můžu se tak alespoň tvářit.“
Turnajem se mu jako jedinému podařilo projít bez prohry, v čemž lze spatřovat základ úspěchu. Výrazně hůř stál pouze v partii s Alešem, ale třetí turnajovou prohru v řadě (po ročníku 2011 a 2012) už budoucí vítěz nepřipustil. Vítej zlatý hattricku!

2. Jirka Ř.
„Základ úspěchu je ukryt v 64 polích na mém domácím stolku.“
Jirka má za sebou dobrý turnaj. Na partie se poctivě připravoval a byl ochoten podstupovat i přiměřené riziko. V partii s Milanem Košařem to vypadalo, že se Jirkovi podařilo Milana vyloženě uhranout… Důležitým se stalo vítězství s Otou, které v té chvíli fakticky znamenalo umístění v první trojce.

3. Paprsek
„Nemusím hrát správně, stačí, když zlomím soupeře.“
Pro druhého Jiřího to naopak nebyl dobrý turnaj: hladká prohra v souboji o první místo, nášup od Honzy Trojánka. Navíc se ocitl v ohrožení i v řadě dalších partií – například s Otou a Milanem. Nezbývá než doufat, že Paprsek rozebere příčiny neúspěchu v klidu domácí laboratoře a na družstvech to bude ten ranař tak, jak ho známe.

4. Ota
„Když prohráváš, hraj jako král.“
Ani strejda Ota nemůže být spokojený. Postupně prohrál proti všem hráčům z první trojky, i když minimálně s Paprskem měl vítězství v kapse. bývala by stačila dobrá vůle pozici zjednodušit a Papi zůstal bez protihry. Každopádně herní výkyvy Otovi nezabránily i nadále zářit v týmu Olšinek.

5. Lukáš
„Není nad to utahovat šrouby pěkně jeden po druhém.“
S ohledem na dvě prohry v úvodu turnaje může být spokojen s umístěním, ale méně už s předvedenou hrou. Lukášovi se dařilo soupeře přehrávat, ale v mnoha momentech ho zrazovala taktika. Toho využili i Aleš s Víťou. Až Lukáš poladí výpadky v propočtu, bude moci atakovat příčky nejvyšší.

6. Honza
„Jenom klid, každý se někdy chytí.“
Má za sebou velmi dobrý turnaj. Po úspěšném startu se většinu turnaje pohyboval v horních patrech a odehrál hodně soupeřů z čela tabulky. Honzův hvězdný moment přišel v 7. kole, kdy rozdrtil tápajícího Paprska. Bylo vidět, že hraje soustředěně a v potřebných chvílích stálo na jeho straně i štěstí, jako třeba v partii s Jardou M.

7. Petr
„Co by tady zahrál Bobby Fischer?“
Sympatický výkon. Příznivec ostrého útočného stylu. I proto se stal jedním z mála hráčů, kteří prošli turnajem bez remízy (dalšími byli Paprsek, Ota a Lukáš). Petr Vavroušek patří mezi hráče s hlubokou znalostí teorie, což mu proti některým soupeřům dávalo značnou výhodu.

8. Víťa
„Hlavně ať se soupeř nenudí.“
Hrál zodpovědněji, když prohrál pouze dvě partie. To se projevilo i na výsledku v podobě velmi solidního umístění. za nejsvětlejší moment lze považovat výhru s Lukášem. Dát do toho ještě trochu více důrazu a překvapení mohlo být na světě…

9. Jarda V.
„Asi je to remíza, ale ještě ho drobet vyzkouším.“
Pravděpodobně pomýšlel výše. Vidět to bylo například po remíze s Ivanem, který se v poslední chvíli vysmekl. Celkově však solidní výkon. Jarda prohrál pouze s hráči ze špice tabulky, zbytku startovního pole už žádnou velkou radost nedopřával.

10. Aleš
„Hlavně aby figury správně lícovaly.“
Hrál o poznání aktivněji, než dříve a také s menším respektem a na šachovnici to bylo znát. Aleš měl dobrý vstup do turnaje, když se blýsknul výhrou proti Lukášovi. Stejně tak byl rovnocenným soupeřem čelu tabulky. Pevné nervy prokázal v partii s Pepou Smižanským, kde udržel složitou koncovku.

11. Pepa
„Šachy jsou úžasná hra, škoda jen, že vždy nevyhrávají ty nejkrásnější tahy.“
Turnaj zahájil podobně špatně jako Lukáš a manko už se mu nepodařilo dohonit. Stejně jako jindy Pepa zápasil s časovou tísní. To však nic nemění na faktu, že na jeho šachovnici spočinulo oko diváka vždy se zájmem. Zejména partie s Lukášem stála za to a je škoda, že ji sem dotyční nedali.

12. Zdeněk
„Nejhorší partie je ta, kterou nezkusíš vyhrát.“
Střídal dobré a špatné momenty. Ale i když se mu zrovna nedařilo, bylo vidět, jak si hru užívá. Zajímavá byla například partie s Otou, na níž však bylo pěkně vidět, že Zdeňkovo herní pojetí se často nachází až za hranicí rizika. Chuť si určitě spravil v partii s Milanem, jež byla duelem 1. a 2. šachovnice C družstva.

13. Milan
„V kročejích starých mistrů chodím rád.“
Milan je výborný teoretik a ze zahájení získává velmi zajímavé a slibné pozice. K lepšímu výsledku ho nepustilo velké množství remíz. Mrzet ho může především promarněná šance proti Paprskovi, kde stál lépe a měl slibné šance na výhru.

14. Ivan
„Neprojdou, o to se postarám.“
Sice prohrál jen tři partie, ale stejně jako Milana ho brzdilo velké množství remíz. Možná k nim přispěla i Ivanova dvoutýdenní služební cesta. Musel tak odehrát partie v kratších intervalech a na bojovnou hru už nezbývalo sil.

15. Zvonimír
„Jak jen to říkal Opo?“
Turnaj se mu nevydařil. Zvóňův typický pevný, těžko průstřelný styl musel tentokrát kapitulovat častěji, než jsme u něho zvyklí. Kde byla chyba, ví Zvonimír asi nejlépe sám. Na družstvech to bude určitě jiné kafe.

16. Jarda
„Hra vrcholí v popartiové analýze.“
Bylo cítit, že se v průběhu turnaje zlepšuje. Několikrát sahal po úspěchu, od nějž ho zatím dělila nedostatečná herní zkušenost. Zápal pro hru si jako jeden z mála dokázal přenést i do přilehlé hospody, kde se s chutí pouštěl do popartiových analýz. Nezbývá než doufat, že nahromaděné zkušenosti zhodnotí ve družstvech.

Konečné pořadí:
poradi_8kolo

cross_8kolo

  1. JirkaR
    26.12.2014 na 20:42 | #1

    Největší překvapení je pro mě hra Honzy Trojánka. Teď musí odhodit psychickou deku z neznámých soupeřů.
    Doporučuji mu v soutěži družstev nastupovat v černých brýlích a zevnitř si nalepit fotku Paprska.

  2. Aleš
    27.12.2014 na 19:04 | #2

    Jirko,

    skvělé zhodnocení turnaje a souhrn výsledků.
    Díky Ti za ně!
    P.S. Předchozí komentář též stojí za to, Honza by to měl opravdu zvážiti 😉

  3. Luky
    01.01.2015 na 22:34 | #3

    Partia medzi mnou a Pepou je v prispevku k 3. kolu. Inak velmi pekne zhodnotenie preboru!

  4. OTA
    02.01.2015 na 07:55 | #4

    To je krásný. Vypadá to, že jsme všichni velmistři. Jenom malé chybky zapříčinily, že jsme všichni nevyhráli. To je správný. Sebevědomí se musí udržovat. Pěkný nový rok vinšuju.

  1. Žádné zpětné odkazy