Domů > Šachová pravidla > Pravidla – mobily

Pravidla – mobily

Pro Vaši informovanost a dostupnost jsem přidal zde lidsky srozumitelný překlad výkladu pravidel ohledně mobilů, apod.
http://pss.chess.cz/PRAVIDLA.HTM

Uplatňování článku 11.3b Pravidel šachu FIDE dle výkladu FIDE

KR ŠSČR vydala na začátku července výklad Pravidel šachu FIDE platných od 1.7.2014 ohledně ustanovení čl. 11 odst. 3 písm. b) (mobilní telefony a EKP). V polovině září se objevila na oficiálním webu FIDE výzva a výklad o uplatňování článku 11.3b a neschválené změně tohoto článku na srpnovém kongresu v Tromso, kterou se od 1.10.2014 mají všichni rozhodčí řídit.

Anglický originál naleznete zde, český překlad zde. Tímto dokumentem je zřejmé, že pozbývá platnost výklad KR ŠSČR v otázce mobilních telefonů ze začátku července tohoto roku, a žádáme všechny rozhodčí a organizátory, aby se řídili a aplikovali článek 11.3b dle výše uvedeného výkladu FIDE!

Zjednodušeně řečeno – nelze mít mobil nebo EPK fyzicky u sebe, ale nový výklad umožňuje hráčům mít své mobilní telefony ve svých taškách, ale zcela vypnuté, pokud to povolují pravidla soutěže. Je tedy zřejmé, že výklad KR ŠSČR byl takřka identický s nově zveřejněným dokumentem FIDE.

Pokud rozhodčí má silné podezření, že hráč využívá mobil nebo jiný elektronický komunikační prostředek k podvádění, pak může rozhodčí nebo jím pověřená osoba požadovat v soukromí kontrolu jeho oděvu, tašek a jiných věcí. Prohlídky je možné provádět jen před a po skončení partie (nelze je provádět v průběhu partie). Toto opatření je třeba vnímat jako krajní řešení a používat ho pouze v případě že existuje ono silné podezření. Smyslem tohoto ustanovení rozhodně není dát rozhodčímu nástroj jak šikanovat hráče (prohlídky nelze provádět na požádání soupeře a rozhodčí nemusí takovému požadavku vyhovět, vždy záleží pouze na rozhodnutí a posouzení rozhodčího).

Pokud rozhodčímu před začátkem utkání oznámí hráč, že z velmi vážných důvodů, jejichž posouzení je na rozhodčím (např. nutná dosažitelnost lékaře, bezpečnostních složek, signalizace vloupání, rodinné důvody atp.) musí být tzv. „na příjmu“, je možné povolit ponechání pouze a jen mobilního telefonu v zapnutém stavu na tichý (tj. bez zvonění, pípání nebo případně jiných zvuků) chod a jeho uložení na místo, kde nebude nijak rušit soupeře ani ostatní hráče (např. blikáním nebo vibrací na stole u šachovnice). Jiná elektronická komunikační zařízení a telefony ostatních, zejména funkcionářů a hostů, je nutné vždy vypnout! Do zápisu o utkání je nutné poznamenat, kteří z hráčů a z jakých důvodů měli povoleno mít zapnutý mobil.

IA Mgr. Ladislav Palovský, předseda KR ŠSČR

  1. Paprsek
    04.11.2014 na 08:30 | #1

    Cituji rozhodčího L. Palovského z diskuze na NŠS:
    „Jen tak mimochodem – když jsem někoho chytil s mobilem, tak jsem ho chytil „při činu“ – ať už telefonoval nebo byl zašitý v autě se zapnutým notebookem.“

  2. Michal
    04.11.2014 na 10:00 | #2

    @Paprsek
    Jo, jo. Přesně takového rozhodčího by někteří z nás potřebovali 😉

  3. Paprsek
    04.11.2014 na 10:32 | #3

    @Michal
    Michale, to je hlavně jeho reakce na to, když si schováme vypnuté mobily do bundy nebo do tašky (vše necháme v místnosti), pak bude soupeř prohrávat a napadne ho tedy, že by zkusil vyreklamovat u rozhodčího osobní prohlídku, že máme u sebe v hrací místnosti mobil. Čili, že hned jako rozhodčí nepoběží na pokyn soupeřů ihned provádět osobní prohlídky, ale pouze začne sledovat, zda jej nepoužíváme jako nápovědu.

  1. Žádné zpětné odkazy