Domů > Přebor Prahy > Radlice A – USK A

Radlice A – USK A

Radlicím se v letošní sezóně zatím daří, takže naše předzápasové ambice nebyly příliš vysoké.

IMG_6199
Kapitán papíruje.

IMG_6198
Ještě to neví, ale měl v rukou osud zápasu, resp. náš případný bodový zisk.

Jedním z klíčů k úspěchu domácích je pravidelně nastupující základní sestava a ani zápas 10. kola nebyl výjimkou, když se za Radlice v zápise o utkání objevila kompletní první osmička. My jsme mohli ze základu nabídnout šest hráčů doplněných o Aleše s Jardou.

Začátek slibuje zajímavý boj. Nejvíce se jiskří u Oty a Rudy, ale raději popořadě:
Černými se mi daří rychle vyrovnat, možná stojím o něco lépe. Pozice vzdáleně připomíná zavřenou Francouzskou, akorát s tou výhodou že střelce z f8 už mám vyvinutého na f5.

Paprsek hraje „to svoje“ a stojí zhruba vyrovnaně. Obě strany se však teprve šikují.

Ota se s tím nemaže. Jeho soupeř Hadžala si libuje v kavárenském stylu, a tak Ota preventivně obětuje dříve než soupeř:

machacek02

Stalo se 8… Jxd4?! a po 9. Jxd4 fxe5 10.Dh5+ získal bílý vyhranou pozici.

Peter volí bílými pevnou výstavbu s mírnou převahou v centru a vyhlídkami na dámském. Soupeř má protišance na královském křídle, kde se chystá rozběhnout nejen f-pěšec.

Rudovi zahrál soupeř v holandské brzy g4 a pozice je hodně divoká (bohužel nejsem schopen rekonstruovat).

Jirka Řehák má ve Francouzské bílými mírnou prostorovou převahu v centru a útočné možnosti na královském křídle.

Aleš se brání rovněž Francouzskou. Bílý mu vyměnil střelce na e7 a drží mírnou poziční výhodu. Mimochodem, pěšcové centrum d4-e5 vs. e6-d5 se v tomto zápase objevilo minimálně na čtyřech šachovnicích.

Na osmičce hraje Jarda proti Pircovce, kde se černý se chystá operovat na královském křídle.

Dá se očekávat rychlý konec u Oty, ale ten se nakonec dostává do koncovky s se stejným počtem pěšců (po partii, tvrdil, že měl o pěšce víc, tak nevím….).

Divoká kombinační přestřelka probíhá u Rudy. Situace je hodně nepřehledná. Ruda proniká svými figurami do soupeřova tábora, ale je donucen k výměně dam. S redukovaným materiálem začínají jeho věže viset ve vzduchoprázdnu a k naší smůle bílý rozhoduje postupem h-pěšce, kterého lze zastavit jen za cenu velkých materiálních ztrát. 1-0

Přibližně ve stejnou chvíli (možná i dříve) vyhrává Ota. Svými fintičkami motal protihráči hlavu a ten mu uvěřil. Ota opět potvrdil, že je hráčem bez nervů. Z jeho tahů v partii by většina z nás zahrála tak maximálně polovinu 😉 1-1
IMG_6202
…byl jsem jasně vyhranej, jen jsem zasedl za šachovnici. Jak jinak!

Chvíli se nic neděje – pokud tedy nepočítám opilecký hluk od pípy ve vedlejší místnosti radlické klubovny a všudypřítomný kouř… o něco později na výsledkové tabuli zasvítí překvapivé skóre: Domácí – Hosté 1:3!

Jeden bod získal Paprsek, který relativně vyrovnanou pozici rychle obrátil ve svůj prospěch. Tímto bodem si s 99% pravděpodobností zajistil zajistil titul KM, protože první FIDE elo spočtené na základě performance (a přepisované na národní) mu už prakticky nemůže spadnout pod 2100, ani kdyby v posledním zápase prohrál.

Strahl-Ševčák 1-0 BNT
První křižovatka, kterou jsem nevyřešil ideálně. Měl jsem připraveno 12.exd4 Dxf4 13.Jxe4 Dxe4 14.Jg5 a teď jsem uviděl mezišach De3+ 15. Kh1 a dobrání koně na Dxg5. Takže jsem hrál 12.Jxd4. Ale kdybych počítal dále: 16.Sc1! a dáma najednou nemá políčko! – viz následující diagram.
Strahl-Ševčák-1

ČNT
Strahl-Ševčák-2

ČNT
Černý volí špatný obranný postup a buď přehlíží (?) figuru nebo ji obětuje za 2 pěšce: 18.-; exf4 19.Jxe4 Sxb2 20.Vxc6 fxe3. Nyní bych měl již vyhrát, ale známe to.
Strahl-Ševčák-3

BNT
Exekuce se mi moc nevydařila. Zahrál jsem 24.Jf6. Ale kůň hxg4 nelze brát, protože je tam srmtící taktika s matem. Copak jsem to měl hrát místo Jf6? Za šachovnicí jsem to nenašel, ale je to docela zřejmé. Procvičte se. Další diagram už zachycuje matovou pozici.
Strahl-Ševčák-4

Strahl-Ševčák-5

Závěrečná pozice partie. S pomocí boží nebo spíš soupeře.
Strahl-Ševčák-6

Druhý přidal Peter, který černého jasně přetlačil. Pěšcový řetěz f3-e4-d5 (plus Jc6) rozčísl šachovnici. Dámské křídlo se otevřelo, černému zde zbyl pouze slabý pěšec na c7 a po výměně dam už jen oči pro pláč.

Větříme šanci. Na zbývajících šachovnicích už to ale tak růžové není. Ve své pozici jsem stál před dilematem, zda postavení uzavřít a hrát proti slabému a-pěšci bílého, nebo držet napětí.
veselsky06

Nakonec volím přetažení. Přesovuvám Va8-c8-c6-b6, ale ukazuje se, že výměna za bílou věž není možná, což de facto hatí vyhlídky na celý bod. Bílý postupně natahuje g4 a posléze i h5 a vyrovnává hru. Ve 41. tahu končí partie remízou. 1,5-3,5

O osudu zápasu se rozhoduje na posledních třech šachovnicích. Jirka Řehák stojí už nějakou dobu o dva pěšce méně. Neopatrným manévrem přišel v zahájení o svoje chlouby d4-e5. Tady se zázraky čekat nedají.

Jarda stojí vyrovnaně a kibicující Paprsek odpovídá, že na zhodnocení je potřeba počkat po časovce. Právě v oboustranné časové tísni se Jarda dopouští v obraně chyby a ztrácí figuru. Škoda, tady to vypadalo nadějně. 2,5-3,5
IMG_6203
Naděje umírá poslední-poprvé.
IMG_6200
Naděje umírá poslední-podruhé.
IMG_6204
Naděje umírá poslední-potřetí.

Aleš přestál útok soupeře, má však o kvalitu a pěšce méně. Přesto je pořád o co hrát. Alešovi pěšci se nachází na g+h sloupci a zatímco falanga bílého na sloupcích a,b,d. Je to hodně o rychlosti a Aleš má alespoň o něco aktivnějšího krále. Diagram zachycuje závěr koncovky (černý na tahu).

dvorak01

Zde už je pozice bohužel ztracená. Po 1… h2+ 2.Kg2 Sa8 3.d5 Ke5 4.b6 Aleš vzdává. Skóre se tak vyrovnává na 3,5-3,5.

Naše poslední naděje se tak upírají na Jirku. Bojuje ze všech sil a snižuje materiální manko na jednoho pěšce. Jenže pořád je to pěšec míň a černý navíc stojí lépe. Jirka ještě vyzkouší pár fíglů, ovšem potom již přichází nevyhnutelné… 4,5-3,5
IMG_6201
Naděje umřela.

I v tomhle zápase bylo v našich silách bodovat. Otázka našeho bytí či nebytí v první třídě se rozhodne v mači 26. března proti Kobylisím!

  1. OTA
    12.03.2013 na 03:48 | #1

    Mňo já myslim, že pan Hadžala je lepší šachista než já. Tedy asi by nemělo cenu hrát při zdi, sušit a hlídat si pozici. To by mně zcela určitě přetlačil. Proto jsem při první příležitosti bětnul koně za dva pěchy a silnej střed. Ukázalo se ale, že je to jen za jednoho pěcha. Jediná kompenzace byla, že bych soupeři zatlačil vyvinutý figury zpátky. Toho se zřejmě obával a brzy mě koně vrátil, ale tentokrát zdarma. Tak že jsem měl pěcha k dobru, volnej sloupec a silnej střed. To už jsem si chrochtal. Ještě jsem trošku dotáhnul šrouby v podobě zisku dalšího pěcha a nakonec ještě střelce. Pak už soupeř vzdal.

    Je zajímavý, že zdánlivě prohrávající tah, vlastně vyhrál partii.

  2. OTA
    12.03.2013 na 07:01 | #2

    Táák a už jsem přišel na to, kdo za to může, že jsme prohráli!
    Je to jasný… první čtyři šachovnice měli uhrát čtyři body! Bylo z toho ale jen 3,5 bodu.
    Tak že je to jasný. Viník je ten, kdo ztratil tu půlku!

  3. Paprsek
    12.03.2013 na 08:31 | #3

    Byl to slušný boj. Myslím, že nám chyběla ještě druhá kapka štěstí. Tu první (a velikou) vylemtal Otakar Macháček, protože jinak byl prohranej už po prvních 5-7 tazích.
    Za stavu 1-3 pro nás jsem dokonce dával Michalovi pokyn, že by měla stačit i remíza u něho (měl horší čas než soupeř a nebylo vidět již, jak by se měl pokoušet o výhru). Aleš Dvořák byl ruplej, ale zkoušel kalit vodu. Po bitvě říkám, že možná měl zkusit hrát rychleji. Jirka Řehák se mi jevil bez dvou pěšců již bez šancí (právě vzhledem i k času). Naděje jsem opravdu vkládal do Jardy Veselého, který ale v časové tísni zvolil nějaké nešťastné řešení, přišel o pěšce, následně o svůj výborný kryt pro krále a završil (již po časové tísni!) vše přehlédnutím figury.

  4. OTA
    12.03.2013 na 09:42 | #4

    Pamprsek má zvláštní úhel pohledu. Kdykoli prohraju, tak kňučí, jak to že jsem prohrál v tak jasně vyhraný pozici. A naopak kdykoli vyhraju, tak se diví, jak je to možný, když jsem byl uplně na ručník. A to potom samozdřejmě připisuje neschopnosti soupeře a mému obrovskému štěstí.

  5. pvass
    12.03.2013 na 09:44 | #5

    Za výhru mohu tak trochu děkovat i Karlu Obrázkovi, který nemohl přijít, jinak bych totiž hrál s Koperem, který je hodně nepříjemný soupeř, i když se mu v poslední době tolik nedaří. Na oba své potenciální soupeře jsem se připravil, otázkou pouze bylo, zda to bude královská indická bílými nebo černými. Koper hraje bílými výstavbu s Jg1-e2-g3, Zdeněk zase černými klasickou blokádovou varinatu s f5-f4. To hraji bílými rád a mám i poměrně kladnou bilanci, tak jsem si věřil, ačkoli měl soupeř o 250 bodů vyšší ELO. Byla to poměrně čistá práce, v celé partii jsem nebyl ohrožen a dokonce ani kolem 40. tahu, kdy jsem si myslel, že tápu a ztrácím nit, jsem hrál poměrně přesné tahy. Komentovanou partii asi dám na web, přibližně tak by se tato varianta měla hrát.
    Jinak po Vyšehradu další smolný zápas, za stavu 3:1 jsem věřil minimálně v půlku. Škoda, ale věřím, že v posledním kole porazíme Kobylisy!

  6. Paprsek
    12.03.2013 na 10:10 | #6

    Z jiného soudku. Pro Rudlu Matouše, Jirku Řeháka a Michala Veselského.
    Paměť mi slouží jenom obden, a to zvláště na čísla. Se jmény a s barvami vlasů jsem na tom špatně. Takže to jméno, nomen omen, není Trejbal, ale TRAPL Jindřich. Vlastně já toho člověka z tý fotky vůbec neznám, tak nechápu proč jsem se k němu hlásil?

  7. Paprsek
    12.03.2013 na 12:34 | #7

    OTA :
    Pamprsek má zvláštní úhel pohledu. Kdykoli prohraju, tak kňučí, jak to že jsem prohrál v tak jasně vyhraný pozici. A naopak kdykoli vyhraju, tak se diví, jak je to možný, když jsem byl uplně na ručník. A to potom samozdřejmě připisuje neschopnosti soupeře a mému obrovskému štěstí.

    …a tak to ma BYT, protože tak je to SPRAVNE. (lašské nářečí) 🙂

    PS. Není pravda, že Tě jenom kritizuji. Nejdříve jsem Ti přece gratuloval k zaslouženému vítězství. Ale pak jsi se sám shodil, protože jsi nám ukázal svoji partii. 🙁

  8. Paprsek
    12.03.2013 na 14:21 | #8

    Michale, Lukáši,
    vzhledem k mému novému Elu, neměl bych vyfasovat nějaké zvláštní šachy, kterých se již nebude dotýkat ruka Otakara? Aby mě nenakazil svým stylem. 🙂
    PS. To bude řečí, až se probudí. 🙂

  9. Michal
    12.03.2013 na 16:17 | #9

    @Paprsek
    No, z mýho pohledu hrajete oba dost podobně už teď. Takže, myslím, nemá cenu, aby Lukáš zatěžoval klubový rozpočet…

  10. OTA
    12.03.2013 na 19:42 | #10

    Jak můžeme hrát podobně? Jirka Strahl hraje chodící šachy, kdežto já u partie sedim! I když tentokrát ani moc necestoval. Taky to bylo znát na hře. Kluci hráli všichni v sedě. Jen Jirka Řehak neklidně pobíhal!

  1. Žádné zpětné odkazy