Domů > Různé > Praga E – USK B 4 : 4

Praga E – USK B 4 : 4

Kýžený bod k záchraně jsme vybojovali, k vítězství chyběl i kousek štěstí..

Předzápasová matematika byla jasná. Soupeř již měl jistý sestup (teoreticky mohl dosáhnout na 7 bodů, ale měl o 12 horší skóre než 10. ŠK Mlejn. My jsme potřebovali bod k zajištění 9. místa. V zápase jsme byli mírnými favority hlavně díky zadním šachovnicím. Nakonec jsme málem sahali po vítězství, ale pomyslné šachové štěstí se bohužel přiklonilo na stranu soupeře a zápas skončil nerozhodně.

Po hodině hry to vypadalo poměrně dobře…

L. Kvasnička stál lépe, když jeho soupeř měl trochu oslabebou pozici v holandské.
Lukášova partie přešla ze zahájení rovonu do koncovky, kde oba soupeři měli dvě věže a jezdce při symetrické pěšcové struktuře. Lukáš měl drobný plus, protože věžemi ovládal e-sloupec, soupeř ale zatím kryl svůj týl.
Jedině Zdeněk Kudrna stál špatně, když umožnil soupeři, aby v italské hře otevřel g-sloupec a zahájil přímý útok na bílého krále.
Jarda Veselý měl vyrovnanou pozici. Oba soupeři měli své figury naskládané na prvních třech řadách. Bílý střelec na b2 trochu budil hrůzu, ale kromě této mikroskopické výhody neměl bílý vůbec nic.
Zvonimír stál trochu hůř, soupeř pronikal do jeho pozice věžemi po otevřeném c-sloupci. Také neměl štěstí se střelci. V jednu chvíli měl bělopolného na a2 a pěšce na c2 a b3, později byl zase trochu mimo hru černopolný kolega na a5 díky pěšci na b4. Nicméně Zvóňa držel pozici a nic konkrétního nehrozilo.
Aleš stál dobře, bohužel o jeho partii toho vím nejméně.
Roman Veselý měl od zahájení prostorovou převahu, soupeř měl navíc špatného bělopolného střelce s pěšci na bílých polích. Pozice bílého se mi hodně líbila.
A nakonec i já jsem stál dobře, soupeř zareagoval na královskou indickou (mimochodem spletl jsem si soupeře a na p. Zemana jsem chtěl hrát černými holandskou, ale mechanicky jsem mu dal 1.-Jf6) zareagoval nemastně-neslaně výstavbou Sf4, e3, h3, Jbd2. Mezitím jsem ale získal převahu na dámském křídle (Db6, Se6, Ja5, Vac8 )a soupeři jsem nakonec rozbil pěšcovou strukturu (zdvojil b-pěšce). Pak mě ale postihla šachová slepota a místo toho, abych jednoduše sebral zdravého pěšce, přešel jsem do koncovky jen s drobnou převahou, navíc jsem měl horší čas. Když mi pak zbyla poslední minuta na cca. 10 tahů, najednou jsem viděl všechno a pomocí malé kombinace jsem konečně sebral pěšce, kterého jsem měl získat před 10 tahy. Oba jsme pak začali „žrát“ soupeřovy pěšce, ovšem i tady jsem z toho vyšel lépe a soupeř vzdal ve 43. tahu, kdy jsem měl již o tři pěšce víc v koncovce střelce proti jezdci, ale co je mnohem důležitější, praporek stále ve vodorovné poloze. Soupeř jen nevěřícně kroutil hlavou, jak jsem mohl všechno vidět…no měl jsem i kliku samozřejmě, ale klíčový obrat jsem zrovna viděl předem.

Překvapením ovšem bylo, že výhrou jsem pouze snížil stav na 2:3. Mezitím totiž prohrál podle očekávání Zdeněk, ovšem již ne tak očekávaně ztratil Aleš věž (?) ve vyhrané pozici, Láďa Kvasnička zase ztratil figuru, ale soupeři se asi nechtělo dlouze uplatňovat převahu a tak nabídl remízu. Remízou také skončila podle očekávání i partie Jardy Veselého.
Příjemně ovšem překvapil Lukáš, který měl v té době už kvalitu, kterou soupeř obětoval. Lukášův kůň totiž proskákal až na e3, což se zrejmě soupeři vůbec nelíbilo a tak ho odstranil tímto radikálním způsobem. Technickou fázi potom zvládl Lukáš znamenitě a odčinil tak minelu z partie se Zajíčkem, kde s kvalitou víc nedokázal vyhrát v koncovce – 3:3.
Poslední dvě partie pak pořádně zabrnkaly nervy všech přítomných, včetně Michala, který mezitím dorazil povzbudit tým. Zvonimír hrál koncovku, kde byly věže, černopolní střelci a pěšci na sloupcích b a h. Bálý král byl zatlačen na okraj šachovnice a soupeř měl i matové hrozby, ale přitom přepjal strunu a Zvóňa mohl pěkným geometrickým obratem získat soupeřova střelce. Příležitost ale nevyužil, obrat neviděl a partie skončila remízou – 3,5:3,5
Roman Veselý měl pěšce v lepší pozici, ale měl horší čas už v „dohrávací fázi“ partie. Soupeř mu pak dobral pěšce a malou kombinací spojenou s výměnou střelce za jezdce dokonce  přešel do věžové koncovky s pěšcem víc, ten ale byl krajní (h). Roman se bránil přesně a s cca 2 minutami na hodinách již měl na šachovnici mrtvé remizové postavení, což záhy uznal i jeho soupeř – 4:4.

Nakonec tedy plichta znamenající záchranu, víc asi nebylo shůry dáno.

Dík všem za bojovný výkon!

Souhrn výsledků:

P. Vass 1
L. Kvasnička 1/2
L. Fuchs 1
Z. Kudrna 0
J. Veselý 1/2
Z. Šíša 1/2
A. Dvořák 0
R. Veselý 1/2

  1. Uhliházi
    29.03.2013 na 12:53 | #1

    Hezká reportáž. A gratulace k záchraně.

  2. Lukas
    03.04.2013 na 01:57 | #2

    Velmi pekne napísané Peter! Mal by som sa od teba učiť ako písať reportáže do budúcej sezóny 😉

  1. Žádné zpětné odkazy