Domů > Různé > Černý baron B – USK B

Černý baron B – USK B

Opět jsme se letos sešli na Václaváku u Černého barona…

Naše béčko nezačalo letošní sezónu vůbec špatně, ale pak se dostavila určitá krize v podobě nestabilních výkonů a též občasné problémy s nedostatkem hráčů i s nedostatkem toho pověstného štěstíčka a tak se po pár kolech béčko ocitlo uprostřed vřavy o záchranu 2. třídy. Vrchol jsme tomu dodali na Bílé hoře, kde jsme pohořeli proti v tabulce téměř nejslabšímu DDM Praha 6, kdy jsme navíc hráli v téměř nejsilnější sestavě vůbec.

Oproti tomu Černému baronovi šlo o teoretickou možnost boje o postup, pokud by dnes nad námi zvítězil. Díky tomu jsme se mohli těšit na opravdu zajímavý duel. Náš tým nastoupil v téměř nejsilnější sestavě, nebýt Bohouše, kterého skolila chřipka, mohla vůbec poprvé v historii nastoupit první osmička. Ani soupeř neponechal nic náhodě, nicméně si na nás věřil natolik, že na osmou desku umístil hráče s elem 1514, Roman tak měl morální povinnost na osmé šachovnici urvat bod, ale znáte to… 😉

Na všech ostatních postech už měl soupeř elově navrch, ostatně dle očekávání.

Zápas se odvíjel v poměrně slušném tempu a již po malé chvíli byla jasná jedna věc: že nic není ještě jasné a ani jen tak nebude ;-).
Hru jsme si tentokráte rozdělili na dvě čtveřice. Jedna se snažila tento duel moc nezdržovat, zatímco druhá si hodlala užít daného šachového času o trochu déle.

V první čtveřici velice mile překvapil Peter Vass, který poráží mého kamaráda z dětství Tomáše Pazderu na první desce a my rázem vedeme!
0-1

Aby toho ale nebylo málo, Lukáš náhle vstává od partie, kde je též dobojováno. Luky si to užil až do matu, který soupeř přehlíží a my vedeme 2-0! Našemu kapitánovi se letos opravdu daří a vypadá to, že zde máme nejužitečnějšího hráče béčka. Doufejme, že mu tato forma ještě pár kol vydrží 😉
0-2

Štěstí se ale přiklonilo i na stranu soupeřů. Kudrna rozehrává kombinaci, kde přehlíží ztrátu materiálu a i tady je dobojováno. Jeho soupeř, nám dobře známý hráč Martin Stankev, hrál jakoby to snad ani nebyl náš hráč!? 😉
1-2

Mě soupeř nabízí remízu. Mám náskok asi 20 minut, tak si vše pořádně promýšlím, konzultuji s kapitánem a váhám. Sice vedeme, ale v další čtveřici vidím dvě prohry, jednu výhru a vše visí na Láďově partii, kde Kvasňa vypadá že získá figuru, ale pohybuje se trochu na tenkém ledě.
Moje pozice dospěla do stavu, kdy každý máme 7 pěšců a už jen dámu. Nikde nenacházím cestu k výhře a spíše bych měl se soupeřovou dámou problémy já, proto se nakonec rozhoduji nabídnutou remízu vzít.
1,5-2,5

Nyní se trochu pročistil vzduch a druhou čtveřici čekal ještě tuhý boj.

Jarda v zahájení ztratil pěšce a celou partii tak tahal za kratší konec.
Zvóňa se s oboustranně otevřeným královským křídlem dostal pod tlak a nevypadalo to moc nadějně.
Nejlépe vypadal Roman, který na osmičce již získal náskok jednoho pěšce a především lepší pozici.
Kvasňa mezitím našel skvělou odpověď na soupeřovu oběť jezdce, která se ukázala nakonec býti správnou.

Nakonec se i druhá čtveřice rozhodla partie dohráti a situace vypadala následovně:

Jarda zkusil soupeře shodit, ale nezapisoval si dobře tahy do partiáře a po následné rekonstrukci partie se ukázalo, že soupeř skutečně dosáhl 40ti tahů včas. To už byl Jarda následkem několika nepřesných tahů prohraný. Škoda, sice Jarda tahal za kratší konec, ale šance na udržení remízy tam stále měl.
2,5-2,5

Po chvíli prohrává i Šíša. Nezvolil nejlepší obranu svého krále, kde mohl aktivně bránit protiútokem na soupeřova krále a vše by mohlo vypadat jinak. Soupeř rozehrál volného h-pěcha a matovým sítím již nešlo zabránit.
3,5-2,5

Po chvilce Roman potvrzuje svou převahu na osmé desce a ztracený bod je zpět.
3,5-3,5

Zbývá Kvasňa, který má již střelce a pěcha navíc, ale ještě musí dávat pozor na soupeřovi dvě věže, což ostatně i soupeř na ty Ládíkovi…
Situace to ale již pro soupeře rozhodně závidění hodna nebyla a po chvíli vzdal.
A my si tak připsali vítězný bod!
3,5-4,5

Bravo chlapci, takhle se mi to líbí, konečně se to štěstíčko k nám zase vrátilo.
Záchrana je za dveřmi. Snad se nám podobný týmový duch podaří už udržet.
Díky všem za skvělé výkony, především první trojici, díky které jsme takto hezky mohli překvapit 😉

Partie z druhého prkna s komentářem

Můj komentář k partii: Asi poprvé jsem zahrál Sg5. Po 6. b6 zvažuji vzít na d5 a tím uzavřít dráhu střelci na b7, kam se černý nejspíš chystá. Stalo se. Po výměně přestávám věřit, že půjde střelec na b7 a hraji h3 (moc se nehraje, asi to nebude dobrý) a očekávám že bude následovat Sf5. Soupeř ale hraje Sb7. 10. Vc1, aby střelec mohl ustoupit na b1. Tahem 12.Sxf6 připravuji útok na krále po bílých polích. Jsem velký optimista, správně jsem měl zarochovat a vůbec neútočit. Po této výměně na f6 už dle počítače získává převahu soupeř. V následujících tazích zvažuji rošádu, ale útok na krále vyhrává. Vůbec nevidím problémy na dámském křídle. V centru se to otevřelo a začíná mi foukat na krále. 18. .. Jc4 – tohohle koně jsem podcenil a přehlídl. Teď mi bude soupeř honit dámu. Po 23. g6 je mi jasné, že se má pozice značně zhoršila a postavení dámy je dost pasivní. Soupeř dlouho přemýšlí a hraje h6. Vyměňuji na g6, čímž otevřu soupeři možnost útoku po f sloupci a sobě po h sloupci, kde se ale nemůžu přes h6 rozumě dostat. Na f sloupci začíná přituhovat. Celou dobu mohl soupeř sebrat na b2 a když se k tomu rozhodne, tak už to nešlo. Nacházím krásný tah Jg5 a dostávám se zpět do hry. Soupeř navíc odpoví špatně Dc7 a situace se rázem obrací. Po 31. Jxg7 soupeř může sebrat na b5 a pak e2. Hrozí ale Dxh6, kde jsem doufal v mat (je tam, ale nedokázal jsem všechny varianty spočítat). Soupeř hraje Dxg7 a tím definitivně získávám figuru. Před 40. tahem si dám pár šachů, abych se dostal za kontrolu. Upřímně jsem v nastalé koncovce tápal a bál jsem se nějaké chyby. Je zajímavé, že ve 40. tahu (i dříve ve stejné pozici) je nejsilnější hezké f3. Po Vxf3 přijde Se4! Ale kdo to má ty šachy spočítat a prohlídnout. Partie končí hrubkou soupeře, kdy zahraje Vh1 a hned se vzdá. Úkol na závěr – místo posledního tahu Vxa7 najděte lepší tah. Láďa

  1. OTA
    08.03.2013 na 15:16 | #1

    No super…tomu řikám výsledek! Gratuluju klucí. Ještě urvat jednu výhru a mohli byste být zachráněný.
    Nějak jsem zapoměl varovat Zdeňka před Martinem Stankevem. Hraju s nim pralesní ligu, za Olšinkÿ-Svádov. Je vedle mně na druhé šachovnici a kosí to slušně. To je nebezpečnej soupeř!

  2. Lukas
    08.03.2013 na 15:22 | #2

    Aleši, díky za veľmi pekný report a družstvu za skvelý výkon – včera to potiahli horné šachovnice, nabudúce zase zabojojú spodné 🙂 Spravili sme dôležitý krok k záchrane, nič však ešte nie je isté a rozhodne sa pravdepodobne v poslednom kole na pôde Pragovky. A kandidátov na najužitočnejšieho hráča je v našom týme určite viacero 😉

  3. Uhlihazi
    08.03.2013 na 15:26 | #3

    Ja, sehr gut! Zdeněk prý stál líp, ale únava způsobila špatný propočet před plánovaným zjednoduššením patie.

  4. Uhlihazi
    08.03.2013 na 16:08 | #4

    Aleši, než začneš chválit Lukáše (nebo někoho jiného), musíš nejdříve velebit Paprdka! Nebo bude zle! 😮

  5. Aleš
    08.03.2013 na 16:12 | #5

    Paprsek letos s Béčkem nepeče 😉 To přenechám jiným… 😉

  6. Kvasňa
    08.03.2013 na 16:21 | #6

    Skvělá práce, skvělá reportáž!
    To nebyla oběť koně, to bylo sebrání pika zadarmo. Ale tím jsem dostal čas k protihře…

  7. Aleš
    08.03.2013 na 16:23 | #7

    Vlastně máš recht, ja už zapoměl, jen pik to byl…tedy by to býval byl 🙂 Dyžtak sem dej tu partii, to bylo hodně zajímavé. Každopádně gratulka!

  8. Kvasňa
    08.03.2013 na 22:43 | #8

    Partii jsem přidal na konec reportáže i s komentářem. Jestli byla tak zajímavá můžete posoudit :).

  9. Honza
    09.03.2013 na 08:42 | #9

    @OTA
    Otakare, kolikrát Ti mám říkat, že nehraješ pralesní ligu ale
    Krajský přebor II.třídy ‚B‘ 2012/2013 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Aleš
    09.03.2013 na 10:20 | #10

    Kvasňo,
    díky za partii se skvělým komentářem! Ohledně Tvého malého HW, jestli jsem počítal správně, tak Sd5. Černý pak musí odpovědět Vf4, ty pak dáš šach dole na Vb8 a postupně dostaneš černého krále až na b5 a po Ve5 tam černý ztrácí další materiál.

  11. Kvasňa
    09.03.2013 na 21:06 | #11

    Odpověď je správně 🙂

  12. 15.03.2013 na 08:59 | #12

    Gratuluji k vítězství a blahopřeji k opuštění zóny rizika sestupu.

    Máte velmi pěkný web. Také se snažím jakousi informační bázi vytvořit pro ŠK Mlejn, ale jako laik s tím mám jisté problémy.

    V příspěvku, na který reaguji, se mi líbí mimo jiné i uvedená partie a její způsob publikování. Dovoluji si proto takto poprosit autora či kohokoli znalého o radu, jak lze partie takto pěkně publikovat. Budu přirozeně vděčný i za každou radu ohledně budování šachového webu včetně předností/nevýhod/doporučení ohledně platforem poskytovatelů web-hostingu. Elektronická adresa mlejnského klubu je skmlejn@gmail.com .

    Závěrem ještě informace:

    Řadu hráčů zajímá aktuální situace v přeborové skupině 22 ještě před uvedením oficiálních výsledků příslušného kola na webu PŠS. Na návrh pana Štohanzla z Viktorky Žižkov C jsem nedávno pro tento účel zřídil chat na adrese:

    http://skmlejn.webnode.cz/tymy/vysledky/22-prubezne-vysledky/

    Zde můžeme předběžné výsledky sdílet a nemusíme je hledat po webu. Soutěž už je sice před koncem, ale přesto budeme rádi, pokud se k užívání tohoto fóra USK připojí.

    Erik Štěrba

  1. Žádné zpětné odkazy