Domů > Různé > USK Praha B – SK Rapid Praha A

USK Praha B – SK Rapid Praha A

Jako prase na porážku…

Pro nedostatek hráčů se béčko dnes sešlo pouze v šesti.
Petra Vasse jsme nechali po předchozí domluvě s Michalem áčku,
i když o správnosti tohoto kroku jsem si nebyl jist ani před zápasem, ani po zápase.
Ale věšteckou kouli mi nenabídl nikdo z vás, takže se nedalo nic dělat.

S Rapidem by se normálně očekávala vyrovnaná hra, takto jsme jim to krapet usnadnili.

Jako první prohrál Kvasňa, který byl na prvním prkně doslova smeten ze stolu. Přestože jeho soupeř, Novák Václav dorazil s mírným zpožděním, partie zkončila jako první. Byl to takový fofr, že jsem vůbec nestihl zaznamenat pohyb šachových figurek, natož nějakou pozici. Láďa dyžtak jistě přidá nějaký ten komentář sám.
0-3

Zdenda někde poztrácel dva pěchy, i když pozici měl o něco aktivnější a ke konci se zdálo, že nějakého píška může získat zpět. Také tam byla šance na výměnu střelců tak, aby zůstali nestejnopolní střelci a celkově možná i malá šance na udržení remízy. Zdenda ale zvolil jiné pokračování, pěšce měl stále o dva méně (5 vs 7). Navíc si zalezl králem do centra, kde ho soupeř uvěznil svými pěšáky. Zdenda přehlíží tento fakt a najednou už jen kouká, jak má krále v matu. Trochu to soupeři usnadnil, ale v této pozici už bylo stejně zřejmě rozhodnuto. Škoda, ačkoli to Kudrna hrál s dvěmi pěchy namíň, partie to byla zajímavá a soupeř se musel ještě hodně snažit, aby se partie neotočila v jeho neprospěch. Snad sem Zdenda partii dodá.
0-4

Bohouš se brzy dostal do remízové pozice, kdy soupeř vyměnil všechny těžké figury a nakonec se hrálo se stejným materiálem na obou stranách: 6 pěšců, J, J a S. Vzhledem k vývoji utkání jsem tátovi dovolil nabídnout remízu, ale jeho soupeř ji dvakrát odmítl. Chtěl to zkrátka vyhrát. O dost minut/hodin 🙂 později už sám viděl, že to opravdu vyhrát nejde a remízu přijal. Pěšci vytvořili zablokovanou pozici a nebylo kudy prorazit ani za cenu obětí. Zasloužená remíza.
0,5 – 4,5

Šíša si partii užil asi nejvíce z nás. Dohrával jako poslední. Nutno dodat, že na začátku stál asi nejhůře a já ho viděl prohraného. Soupeř bílými ve francouzské měl zpočátku obrovský náskok ve vývinu, zatímco Zvóňa dosti zaostával. Díky tomu se bílému podařilo vytvořit tlak na černého krále navíc se silným f sloupcem a hrozily oběti kvality za rozhodující matový útok. Soupeř nakonec oběť udělal, ale podle mého ji uspěchal, díky čemuž Zvóňa získal kvalitu, pozici ubránil a nakonec se prosadil. Jediná naše výhra v tomto utkání!
1,5 – 4,5

Aleš hrál vyrovnanou symetrickou italskou variantu. Po celou dobu to bylo takové vyrovnané, nijaké…pár figur se vyměnilo, nikdo nic nevymyslel a nakonec to došlo do věžovky s lehkou výhodou bílého (tedy mojí).
V tento moment jsem nabídl remízu vzhledem k utkání a také faktu, že na mě vlezla nějaká choroba… a soupeř ochotně přijal.
2 – 5

Poslední hrál Roman proti Kotrčovi. Soupeř se zdál být v první půli hry aktivnější a měl o trochu více ze hry, ale Roman hrozby správně pokryl a partie přešla do remízy.
2,5 – 5,5

  1. Víťa
    16.02.2013 na 05:28 | #1

    Co se dá dělat kucí, se šesti? Vás do houslí nepošlu…. a Míra vyhrál, jo? Tomu se mi ani nechce věřit. 🙂

  2. Aleš
    16.02.2013 na 09:12 | #2

    Tak aspoň že do těch houslí nemusíme… 😉

  3. Michal
    16.02.2013 na 12:32 | #3

    Aleši, objektivně budeme to rozhodnutí moci zhodnotit až na konci sezóny. Myslím si však, že nedávalo smysl, aby nastoupila obě družstva v sedmi… cca 8. místo byste měli na konci sezóny uhájit 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy