Domů > Různé > USK A – LISA A

USK A – LISA A

Toto úterý nás čekalo další napínavé utkání.

Sestava: Veselský, Strahl, Macháček, Vass, Matouš, Řehák, Fuchs, Procházka. Dá se tedy říct, že nastoupila ostřílená šestice doplněná o dva náhradníky Lukáše a Ivana.

Vůbec nejostříleněji si počínal Ruda. Bílými jsem ho ještě nikdy neviděl stát hůř a i dnes od začátku předkládal soupeři úlohy k řešení. Ten evidentně neměl svůj den a díky naprostému zatmění odevzdal v desátém tahu dámu rovnou s matem! Vedeme 1-0.

S takovou se hned hraje příjemněji:
Já stojím vyrovnaně v pozici se zablokovaným centrem a opačnými rošádami. Stát se může ledacos.
Jirka Paprsek i jeho soupeř bojují v Sicilské s 2.c3 svérázným způsobem o střed a prakticky nad každým tahem hloubají mnoho minut. Pozice je nejasná, pokud by měl Jirka rošádu, byl bych o něco klidnější 😉
Ota bílými rozjíždí útok.
Peter stojí vyrovnaně bez slabin.
Jirka Řehák hraje zajímavou pozici se svým přetaženým pěšcem na d4, bílý má naopak více prostoru na královském křídle díky pěšci e5. Celkově však stojí Jirka o něco lépe.
Lukáš má převahu v centru. Ale jeho soupeř chystá kulišárny proti krátké rošádě díky Sh3, který chce být vyměněn za Sg2. Současně je už natažené h4 a hrozí tak výměna střelců, hxg3 s dalším Dh3+. Zdá se, že v Lukášově pozici zůstanou díry.
Ivan stojí vyrovnaně, většina figur je již vyměněna. V momentě, kdy už zbývají pouze jezdci a symetrická pěšcová struktura, je přijata remíza. 1,5-0,5

Na trojce se nedaří Otovi. Útok se zadrhl. Do koncovky rozdílných střelců a dvojice věží má o pěšce méně. Držet se to snad dá… respektive dalo. Ota se však honí dál za růžovejma slonama a záhy je to on, kdo nemůže zabránit matovým hrozbám díky černému postouplému pěšci, který se střelcem vzorně spolupracuje. 1,5-1,5

Moje pozice je hodně plochá. Oba jsme eliminovali útočné možnosti protivníka a prolamovat se po jednom či druhém křídle je prakticky nemožné. Nabízím remízu, kterou černý po konzultaci s týmovými kolegy odmítá, ikdyž se nezdá, že by měl extra velkou chuť do boje.

Jirka získává materiál, ale pořád nemá rošádu, může to skončit jakkoliv.
Peter stojí lépe, ale nakonec se mu nedaří udržet svého a-pěšce a partie končí remízou. Analyzovali jsme pozici na diagramu a asi to ani nejde:

vass02

2-2

Jirka Řehák má pěšce navíc, ale pozice je nejasná.
Lukáš stál chvíli podezřele, přesto nakonec získává velekoně na f5, zatímco černý se musí spokojit s pasivním špatným střelcem. Pozice je strategicky vyhraná.

Jirka Ř., bohužel, přehlíží pěšce a pozice směřuje do remízy. 2,5-2,5
Rovněž u Lukáše došlo k velkým zvratům a hraje nepříliš nadějnou koncovku dvou věží proti černé dámě.

V mé partii se nakonec vyčistilo centrum a končíme v koncovce D+J vs. D+S, kde má černý o něco aktivnější figury a díky tomu i lepší pozici.
Jediný Paprsek stojí lépe. V koncovce D+V má o dva pěšce navíc, ale krále ve volném prostoru. Soupeř mu honí krále po šachovnici a partie směřuje do časovky. I tady to může pořád skončit jakkoliv…

Lukáš nakonec vydře aspoň remízu a naše šance tak stále žijí. 3-3

V tu chvíli mi soupeř nabízí remis, protože se domnívá, že jsme již získali 4,5 bodu. Pravděpodobně i proto, že Paprskův soupeř na vedlejší šachovnici spadl. Ovšem, jak se ukazuje, 40 tahů má. Nabídka přijata. 3,5-3,5

Jirka tak dostává šanci na reparát z Bohemky:

strahl03

Pozice je hodně nadějná. Prohrát bychom už neměli. Velmi slibné se zdá být Kb7, což později potvrzuje i Rybka. Partie však pokračuje: 1…a4 2. h4? Db1+

Jirkův pěšec se postupně dostává až na a2. Není však zcela jasné, kam se schová král, který je neustále pod palbou šachů bílé dámy:

strahl04

Nakonec pomáhá soupeř. po De5+? umožňuje dotáhnout Jirkovi pěšce na d4 a král se může schovat na b1, protože díky d-pěšci už nehrozí věčné šachy. Po pár dalších tazích partie končí. 4,5-3,5!
(Mimochodem křemíková inteligence nemá nejmenší problém najít, že ani po o něco lepším Dc7+ se bílý nezachrání: 1… Kd3 2. Dxh7+ Kd2 3. Dh6+ Kd1 a bílému došly šachy. zda by to našel i Jirka s posledními třemi minutami na hodinách se tipovat neodvažuji…)

HURÁ!!!
Připsali jsme si první body a hned tři. Na záchranu to zdaleka nestačí, ale tabulka už aspoň nebude vypadat tak bezútěšně 🙂 Díky chlapi, dobrá práce!

  1. OTA
    06.02.2013 na 04:26 | #1

    Tak jsem zase byl za sponzora já! No hlavně, že jsme urvali výhru.

  2. Víťa
    06.02.2013 na 23:37 | #2

    uráá, za odměnu nebudu Pamprska tři dny kritizovat 🙂

  3. Paprsek
    07.02.2013 na 15:28 | #3

    @Víťa
    …zase budu 3 dny bez motivace k další hře.

  1. Žádné zpětné odkazy