Domů > Různé > Praga D – USK B 3,5 – 4,5

Praga D – USK B 3,5 – 4,5

Hrálo se až do konce…

Bylo jisté, že nás čeká zajímavý zápas s nejasným výsledkem.
Už podle kontrastu mezi písmenem družstva a jeho výkonny se dalo očekávat spousta legrace. Vždyť první kolo nás vyprovodila Praga G s výsledkem 6:2. Oproti tomu dnešní Praga D se nachází na spodku tabulky a pro nás to tak měla být téměř povinnost vyhrát.

Ale… znáte to. Jednak je to Praga a jednak jsme nenastoupili v nejsilnější sestavě – hned první dvě desky nám chyběly, z důvodu souběhu s Áčkem.
Soupeř oproti tomu nastoupil v téměř plné sestavě. Z prvních osmi jim chyběl akorád jeden hráč (4. šachovnice). Aspoň že vzadu měli poměrně slabého hráče, čehož Honza náležitě využil 😉

Díky sestavě si tak dnes vůbec poprvé zahrál Dvořák Bohouš a hru na prvním prkně si vyzkoušel Zdeněk Kudrna, zatímco Kvasňa si užíval desky druhé.

Ještě před zápasem jsem potkal Milana Košaře v metru, shodou náhod jsem nastoupil do stejných dveří, hned kousek od sedícího Milana, který měl v rukou přenosné šachy a už trénoval. 🙂

To se mu vyplatilo, poněvadž vytěžil ze zahájení maximum. Na h1 zobnul jezdcem věž. Koně měl sice zavřeného a čekalo se, že padne, ale nakonec se mu podařilo ho vysvobodit a tak náskok nebyl jen o kvalitě, ale rovnou o celé věži a soupeř vzdal. Celkově ho Košař rozebral a tím si připsal další cenný bod do sbírky. Zatím má 100% :-).
0-1

Honza velice brzy získává figuru a pozici, je to jen otázka času. Soupeř ještě bojuje, ale moc platné mu to není.
0-2

Já hrál letos vůbec poprvé s bílými. Nerozehrál jsem to špatně, dokonce jsem získal i pěšce. Bohužel mě přepadl nějaký momentální zkrat a nechal si zavazbit střelce. O-ou.
1-2

Tím byl zadek hotov (6.-8. šachovnice done).

Sice jsme vedli, ale… Ilkin měl o pěcha méně ve věžovce, moc nadějně to nevypadalo.
Bohouš měl naopak o pěcha více, ale složitou uzavřenou poziční hru. Lukáš ve složité věžovce tahal za trochu kratší konec. No a vepředu bojovali naše hvězdy. Zdenda se držel a Kvasňa též, ale dopadnout to mohlo všelijak.

Jako první ze zbývající pětice končí Ilkin. Soupeř prosadil výhodu a Ilkinovi nezbylo než vzdát.
A je vyrovnáno.
2-2

Mezitím se Kvasňovi podařil skvělý trik, kdy využil útoku na slabé h7, aby tím tak soupeře připravil o pěšce a i o pozici. To vypadalo nadějně.

Nicméně Lukáš na třetí šachovnici v časovce nehraje nejpřesněji a soupeř posléze vyhrává.
3-2

To už prohráváme. Naštěstí ne na dlouho, Láďův soupeř to nemá jednoduché a k tomu velmi málo času do konce. Kvasňa si to ale už nenechal uniknout a jeho další senzační vítězství je na světě. Bravo!
3-3

Teď už zbývají jen dvě desky, a nic není jasné.
Bohouš má stále o pěcha navíc, ale chvíli to vypadá, jakoby si skoro nevěděl rady, jak se soupeři dostat na kobylku. Táhne se mnoho tahů, bez zjevné změny na šachovnici. Na někoho to mohlo působit bezradně, ale pozor, omyl pánové! O této partii se ještě zmíním. Bohoušovi to sedlo znamenitě. Na tyto poziční tahanice má větší cit než většina nás ostatních a tak soupeře po 69 tazích udolává. Pozice po 69.tahu je šachově opravdu krásná a také po vzdání soupeře bylo slyšet z několika stran uznalé „vau!“
Později sem tu pozici ještě hodim. Přestože bylo ve hře ještě poměrně dost figurek, černý se dostal do nevýhody tahu. Najednou neměl co hrát, jakýmkoli tahem ztrácel materiál a hlavně pozici.
Celkově ta partie byla ale zajímavá přetlačovaná, kdy se dva jezdci a věž na obou stranách snažili různě lavírovat, aby uvedli soupeře v horší postavení vlastních figur. Tato partie sklidila potlesk.
3-4

Uff. Remízu máme jistou. Ještě by to chtělo alespoň půlku. Zbývá Zdenda na první. Ten to neměl na první desce jednoduché, ale v nelehké věžovce chvílema s pěchem namíň se nakonec lépe zorientoval právě on, aby tím zajistil remízu a celkovou výhru družstva. Bravo a obrovská gratulace!
3,5-4,5

Dneska to bylo zkrátka trochu i o tom štěstíčku, však stačilo málo…ale zároveň i o skvělé hře těch, co neprohráli. Už jsme jen krůček od celkové záchrany a navíc, po pěti zápasech si naše Béčko zase tak špatně nestojí 🙂 To jistě čekal málokdo. Ale čas ukáže, jak se nám bude dařit dále.
Díky všem kdo přišli za účast a příště zase naviděnou.

  1. Lukas
    08.02.2012 na 22:47 | #1

    Ja som to cakal 😉 Inac musim podakovat svojim spoluhracom (ktori toho roku hraju aj za mna) 🙂 za dalsie krasne vitazstvo.

  2. Víťa
    09.02.2012 na 00:14 | #2

    Gratulešjšn soukmenovci, dobrá práce. U zajíce nevím, zda přispěl k půlbodu, nebo jeho zlomené ucho nezpůsobilo půlbodovou ztrátu 😮

  3. Víťa
    09.02.2012 na 00:16 | #3

    Jinak hezká reprtáž,.. a proč Bohouš nehraje častěji?

  4. Zdeněk
    09.02.2012 na 00:47 | #4

    je to tak,nechci opomenout zbylé 3výhry,ale de facto rozhodl ‚žolík Bohouš‘

  5. Michal
    09.02.2012 na 01:00 | #5

    Pěkné, to utkání má příběh. Naskočení náhradníků, zčistajasna se vynořivší Bohouš 🙂 Jen tak dál!

  6. Miloš
    09.02.2012 na 08:29 | #6

    Blahopřeji, jedno z těch utkání, kvůli kterým stojí za to ty šachy hrát.

  1. Žádné zpětné odkazy