Domů > Různé > USK B – Sokol Vyšehrad F 4,5 – 3,5

USK B – Sokol Vyšehrad F 4,5 – 3,5

Tentokráte stálo štěstí při nás 😉

Vyrazil jsem do klubovny s patřičným předstihem, aby bylo dosti času vše připravit a o to větší překvapení bylo, když jsem nebyl první, kdo žádal o klíče. Přede mnou již dorazil Zvóňa, kterému tímto děkuji za skvělou podporu a pomoc s klubovnou.

Sestavení družstev bylo i díky souběhu s áčkem opět jen tak tak, akorát osm kousků. S Vyšehradem se nám pravidelně spíše nedaří a papírově silnější soupeř v nás budil jasný respekt. S trochou štěstí alespoň nenastoupili v základní sestavě a hlavně konec měli papírově slabší, než jak jsme dle soupisky původně čekali.

Jako prvnímu se zadařilo Košařovi. Se štěstím soupeř ztrácí jezdce a posléze přidává věž za střelce. Takže čisá věž zisk. Chvíli to ještě zkouší, ale Milan boduje. To je velmi příjemný začátek!
1-0

Chvílu se hraje a po nějakém čase se za mnou stavil Mojmír s dotazem, zda-li má nabídnout remízu. Upřímně tak pozice vypadala, pouze jezdec a 5 pěšců. na každé straně, není šance proniknout. Souhlasím, ale soupeř remízu nebere, což se není čemu divit vzhledem ke stavu utkání.

Nicméně remíza je to jistá, v duchu si tak říkám, že to není špatný stav takhle na začátek 🙂
Mě se hraje docela dobře, i když zase divočím ve svém oblíbeném zahájení…

Netrvá to dlouho a Mojmírův soupeř přehlíží průnik jezdce a ztrátu pěšce a tím i ztrátu celé partie. Bravo! To se počítá.
2-0

Tak to holt dopadá, když se odmítá nabízená remíza 😉

Moje partie se dostala do zajímavé pozice. Získávám pěšce, ale soupeř může mít jako kompenzaci aktivitu a náskok ve vývinu. Soupeř odmítá a raději volí oběť jezdce aby mi zavřel dámu. Dámu mi zavírá, ale ještě nechytá. Jako zázrakem se z toho snad i dostávám. Dáma žije. Ještě z toho mohla být pěkná divočina, soupeř ale volí remízu v podobě vynuceného opakování tahů. Teprve Fritz odhalí, zda-li to byla pro něj šťastná volba, či nikoliv. Pro nás to rozhodně byla volba šťastná 😉
2,5 – 0,5

Lukášova pozice začíná mít trhliny a Luky nevolí nejlepší pokračování. Po ztrátě kvality ztrácí i pozici a prohrává. V podobný okamžik se Honzovi se štěstím daří vyhrát – soupeř dělá hrubku a bodík je na světě.
3,5 – 1,5

Honzova partie zpočátku směřovala k lepší hře za něj. Stál líp. Pak ale jakoby nevěděl co s tím a pár nepříliš přesnými tahy se pozice začíná vyrovnávat a výhoda ztrácet. Kdoví, jestli by se dokázal prosadit, kdyby mu to soupeř tak neusnadnil. To ale není důležite, hlavní je další bodík pro nás 😉

Nyní se trochu zastavme. Skoro to vypadá, jako pěkný debakl pro naše hosty. Netrvalo to ani tak dlouho a my už vedeme 3,5 !!! Tak to nikdo opravdu nečekal. Nechvalme však dne před večerem. Když jsem se rozhlédl po zbývajících třech dvojicích, vypadalo to asi takto:

Šíša stojí špatně. Materiál stejný, ale má více slabin, je pasivnější a soupeř ho začíná pomalu válcovat. To nevypadá dobře. Kudrna také tahal za kratší konec. Méně prostoru, méně figur ve hře a soupeř tlačí.
Peter Vass, naše jednička o které bude ještě řeč, nestojí špatně, ale určitě né na výhru. Proti jedničce soupeře, Horákovi Karlovi mladšímu to ostatně neměl nikterak jednoduché.
Sečteno podtrženo, nikde není nic, co by tomu kýženému debaklu vlastně nasvědčovalo. Ba co více, vypadá to že budeme rádi nakonec za remízu, ale ani na tu nemusíme dosáhnout.

Hraje se ještě nějaký čas, ale pak vzdává Zvóňa. Dneska mu ta partie moc nesedla.
3,5 – 2,5

Zdenda bojuje, zuby nehty, snaží se, seká drápky, ale soupeř má navrch a konec partie tak byl neodvratný.
3,5 – 3,5

Hmmmm. a je to tady. Vše tedy visí na první desce.
Tam to dlouho bylo vyrovnané, spíše se Peter snažil držet krok. Pak ale soupeř nezahrál nejpřesněji a Peter nejen vyrovnává hru a uklidňuje pozici, ale získává i lehkou poziční výhodu, která ho nakonec dovede až k zisku kvality! Paráda. Soupeř má 4 pěchy, střelce a věž a my máme tři pěchy a dvě věže. Leckdy těžká pozice a kvalita nemusí nic znamenat. Naštěstí je náš pěch volný a upaluje a nakonec rozhoduje. Soupeř je nucen dát za něj věž. Ještě zkouší trochu zlobit, ale Vass už nenechává nic náhodě a tak, vážení, zlom a příjemné překvapení dnešního turnaje se stává skutečným. Peter je hrdina, jednička a je dohráno, rozhodnuto.
4,5 – 3,5

Díky všem, co přišli a budu se těšit zase za týden.

Summary:
1. Vass Peter – Horák Karel ml. 1-0
2. Kudrna Zdeněk – Klupka Ondřej 0-1
3. Fuchs Lukáš – Babiš Milan 0 – 1
4. Dvořák Aleš – Muzikář Martin 0,5 – 0,5
5. Košař Milan – Pittermann Jan 1-0
6. Šíša Zvonimír – Kyselka Daniel 0-1
7. Otcovský Jan – Kadlec Adam 1-0
8. Opletal Mojmír – Kudrna Miroslav 1-0

  1. Zdeněk
    20.01.2012 na 09:50 | #1

    Krásně napsané . .body přibývaly jak na běžícím pásu,ale za stavu 3,5:1,5 nebylo fakt nic jisté.Peterovi velký dík!!!

  2. Kvasňa
    20.01.2012 na 12:39 | #2

    Skvělá práce! Gratuluji k nečekanému výsledku a prvním bodům pro Béčko!

  3. Víťa
    20.01.2012 na 14:00 | #3

    Ja! Sehr gut genose schachisten 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy