Domů > Přebor Prahy > USK A – Praga E 5-3

USK A – Praga E 5-3

Nástup do zápasu se nevydařil.

Že by nemuselo vše běžet jako po drátku, jsem zavětřil v momentě, kdy slečna na recepci nebyla schopna najít klíče „od ledu“. Pozorování reje na ledě v podání šikovných krasobruslařek patří mezi mé oblíbené kratochvíle jak si odpočinout od duševního vypětí během partie. Kromě toho chladný a čerstvější vzduch na stadionu přispívá k prokrvení mozkových buněk. A nyní bylo již předem rozhodnuto, že nám tato možnost zůstane upřena.

Druhá nejistota vznikla v momentě, kdy jsme se scházeli. Lukáše trochu znepokojilo, když zbývalo 5 minut do výkopu a nás pořád jen pět. Suverénně jsem mu začal jmenovat všechny, kteří dorazí:
Jirka, Zdeněk, Ota… sakra, Ota!

Náš enfant terrible se poslední dobou jakoby pohybuje v jiném časoprostoru a tak padlo rozhodnutí mu zavolat. „Cože? Kde? Jaký družstva?“, ozvalo se z druhého konce telefonu. „Tak jo, za dvacet minut jsem tam!“. Ano, něco podobného se člověku automaticky vybaví pod pojmem „dýchat pro klub“. Jen doufám, že si Ota taky nepořídí malého caparta, jak se v poslední době v našem oddílu dostalo do módy. Mohli bychom tak přijít o velkého srdcaře 😉

O to více zamrzelo, že to byl právě Ota, kdo skončil jako první – neúspěšně. Sice si takticky udržel jezdce, jenže za věž a k tomu v otevřené pozici, kde koni chyběly potřebné opěrné body. 0-1

V tu chvíli jsme stáli na většině šachovnic vyrovnaně či hůře. Druhý končí Ruda. Bílými získal prostorovou převahu, ale na prosazení to zřejmě nestačilo:

Navrhovalo se připravit postup pěšce g3-g4, ale Rybka rozehrává zajímavým způsobem jezdce – a6, Ja7-c6, což zřejmě drží remízu… 0,5-1,5.

Třetí končí Jirka, stál divně. Soupeř mu na jeho f4 zahrál dlouhou rošádu a bylo jen otázkou času, kdy otevře g-sloupec na bílého krále. Pozice, ale byla hodně složitá a Jirka se v ní zorientoval lépe. 1,5-1,5.

Další končím já. Už před partií mě Jirka upozorňoval: „Ty hraješ s tím slavným rozhodčím!“, v narážce verdikt pana Pauloviče v tolik propíraném zápase extraligy. Pro „pana rozhodčího“ neskončilo dobře ani toto utkání, a my se tak poprvé dostali do vedení. 2,5-1,5.

Jako pátý dohrává Zdeněk. Soupeře rozebral už v zahájení a vše nasvědčovalo miniatuře. Potom však Zdeněk ztratil nit a musel se prosadit až ve střední hře s věží navíc 🙂 3,5-1,5.

Obrat se daří, ale zbylé šachovnice nevypadají moc dobře. Lukáš má pěšce míň ve střelcové koncovce. Karel Obrázek stojí od zahájení stísněně a bojuje o remízu. A Jirka Řehák z koncovky rozdílných střelců s pěšcem méně určitě víc než plichtu nevykouzlí (Jirka mi dokonce jednu chvíli tvrdil, že je prohranej).

Nicméně je to právě Jirka (Ř.), který pojistí zápasovou remízu. Vyhrát/prohrát to nešlo:

Černý může ztratit i h-pěšce a pořád se nic neděje. 4-2

O tom, že body zůstanou doma rozhoduje Lukáš. Získává pěšce nazpět a pozice nezadržitelně spěje do remízy. 4,5-2,5.

Poslední dohrává Karel. Postupně se mu podařilo uvolnit ze sevření a hra přechází do zhruba vyrovnané koncovky. Jeho soupeř už nemá motivaci a partie končí smírně. 5-3

I přes špatný úvod se start do sezóny vydařil. Teď bude klíčové přežít příští týden, kdy máme kolizi áčka s béčkem.

Veselský 1
Obrázek 0,5
Strahl 1
Macháček 0
Matouš 0,5
Řehák 0,5
Fuchs 0,5
Kudrna 1

  1. Víťa
    11.01.2012 na 04:56 | #1

    Míra Šíša říkal, že letos o pořízení malého caparta neuvažuje, tudíž i pro příští rok bude volný :-).

  2. OTA
    11.01.2012 na 06:07 | #2

    Kucí…sem to zvoral! Naštěstí jste to zachránili.
    Jo já s žádnym capartem nepočítám. Teď totiž vláda zaplatí milardy církvím a děti to budou celej život splácet. To si já na svědomí nevezmu.

  3. Zdeněk
    11.01.2012 na 13:12 | #3

    s děláním capartů mám nejlepší zkušenosti . . .nejmladší dceři budou v únoru 2roky,jen tatínku říká někomu jinému:))

  4. Víťa
    12.01.2012 na 01:03 | #4

    @Zdeněk
    Aby ses v tom nezamotal a v budoucnu tvoje nejmladší dcera neřílala maminko tvý nejstarší dceři. Chce to důslednou evidenci!

  1. Žádné zpětné odkazy