Domů > Různé > Černý Baron „B“ – USK „A“

Černý Baron „B“ – USK „A“

Na Václaváku se bojovalo tvrdě.
Nutno však podotknout, že při příchodu jsme byli přivítáni velice přátelsky. Za Barona jsem loni hostoval a tak se mě hned snažili uvrtat na hostování. Nicméně na diplomatickém poli jsme byli úspěšnější my, jelikož během zápasu dorazil Peter Vass, hráč Barona, s kterým jsme vyřídili přestup do našich řad 🙂

Sestava byla poměrně improvizovaná. Vypadala následovně:
Veselský
Macháček
Vogl
Skopec
Procházka
Šíša
Opletal
Hájek

Bohužel jsem moc nestíhal sledovat ostatní. Takže to bude stručnější.
První bod připsal Milan proti našemu hostu za Céčko Martinu Stankevovi. Milanovi evidentně svědčilo, že se začínalo až od šesti a nemusel tak k partii nastupovat s časovým mankem. To je zamyšlení i pro příští sezónu. Šestá hodina mi přijde lepší.
Ota měl určitý tlak. Pan Skopec, který byl přes den mimo Prahu, obětavě dorazil a musel tak bojovat nejen se soupeřem, ale i časovým mankem. Ivan měl zpočátku problémy s rošádou, ale nakonec se mu pěkně podařilo krále uklidit pomocí taktických hrozeb založených na odtažném šachu. Zvonimír stál zhruba vyrovnaně, v pozici byly možnosti za obě strany. Pan Opletal měl blokovanou pozici, kde stál černými o něco stísněněji. A pan Hájek si naopak dobral nějakého pěšce.
Já jsem se tentokrát rozhodl nechodit černými do pomalého pozičního boje, ale tahem 10… Jxe4 přiostřil už tak nejasnou pozici, takže se šachovnice záhy ocitla v plamenech:

Jsa ponořen do vlastní partie, neměl jsem čas obíhat zbytek. Vyhrává pan Opletal, prohrává Zvonimír (1-2). Moje pozice zatím přešla do vyrovnané věžové koncovky, kterou jsem však pod dojmem předchozího boje mylně hodnotil jako lepší pro mě. Výsledkem byla volba špatného plánu a po letech se mi tak podařilo prohrát vyrovnanou koncovku (většinou to bývá naopak). Asi už je dobře, že je konec sezóny, cítil jsem určitou únavu. (2-2) V tu chvíli už se v prostorách Barona pohybovali i naši „béčkaři“ z Vršovic.

V dalším sledu prohrává pan Skopec. Škoda, projevil se nedostatek času. Navíc škoda i proto, že jeho soupeř byl hulvát, který neuměl šeptat, pořád všechny rušil. Navíc předtím ještě analyzoval vedle se hrající partii Stankev-Vogl v době, kdy mu běžel čas – to mi přijde vyloženě neuctivé k soupeři. Hrát se u nás doma, určitě ho určitě napomenu o poznání důrazněji, než jsem učinil, ale Baroni ho vcelku tolerovali. (3-2)

Naopak příjemným překvapením je pan Hájek, který připisuje bod. V Céčku nedostal moc příležitostí. Je škoda, že nebyl napsán raději na soupisce béčka, které celou sezónu trpělo nedostatkem hráčů. Tam by se jistě uplatnil. (3-3)

Zbývaly dvě partie a vše vypadalo nadějně. Ivan měl kvalitu a snad i pěšce navíc. A Otovi vznikla následující koncovka:

V partii se stalo: 1. d6 Vd7 2. Kd5! (Tady jsme Otovi v analýze radili gxf6+?!, ale z toho bílý víc než remízu nevytěží. Naopak Otův tah je jedinou šancí, jak usilovat o celý bod) 2…fxg5 3.Ke6? (Chyba, mělo se stát Kc6! a černý musí okamžitě odevzdat věž za pěšce, jinak přijde Vb7) 3…Vf7 4.d7 Vxd7 5.Kxd7:

Rozdíl oproti variantě Kc6 spočívá v tom, že zde stojí bílý král až na sedmé řadě, zatímco po Kc6 by měl k černým pěšcům o jednu (vyhrávající) řadu blíž. Nyní je pozice remíza, ale i na tu remízu se to musí kapku umět… bohužel náš špílmachr se v podobných koncovkách příliš necítí a tak soupeř nakonec protlačil pěšce do dámy. Škoda, věřím, že s jezdcem namísto věže by Ota ty pěšce udržel… 😉 (4-3)

Naši čest tak musel zachraňovat Ivan, který si počínal mazácky a partii dovedl do zdárného závěru. Hurá! (4-4)

Po zápase jsme skončili u Oty restauraci. Není to tam špatný. Jirka říká, že je to nejlepší hospoda, jakou kdy měl. Těžko říct, na šachy je tam asi opravdu moc tma a zadarmo nám taky nic nedali. Tak snad příští rok, až postoupíme!

I když se útok na postup nevydařil, nemá za sebou Ačko špatnou sezónu. Za zajímavost stojí, že barvách našeho družstva nastoupilo celkem 16 z 19 hráčů na soupisce!

Veselský Michal
Strahl Jiří
Macháček Otakar
Vogl Milan
Matouš Rudolf
Skopec Jiří
Procházka Ivan
Dvořák Aleš
Kvasnička Ladislav
Košař Milan
Šíša Zvonimír
Veselý Jaroslav
Opletal Mojmír
Ondřej Ladislav
Hájek Ludvík
Otcovský Jan

Díky chlapi!

  1. Zvonimír
    09.04.2011 na 08:50 | #1

    Michale, vzhledem k tomu, že jsme se zhruba ve stejné době oba dostali do vážných potíží, Ty jsi byl nucen plně se věnovat svojí partii a neměl jsi možnost možnost sledovat dění na ostatních šachovnicích, musím upravit Tvoji původní informaci. Byl jsem to já, kdo svojí prohrou způsobil vyrovnání průběžného stavu po Milanově vítězství na 1 : 1. Naopak Mojmír Opletal svým vítězstvím zajistil našemu mužstvu druhý bod!

  2. Michal
    09.04.2011 na 10:58 | #2

    @Zvonimír
    Díky, jak je vidět, už si ani nepamatuju, co jsem v tom zápise o utkání podepsal. Opraveno.

  3. Vogl
    11.04.2011 na 17:45 | #3

    Já si myslím, že jsme se zlepšili. Pokud se každý rok o 2-3 místa posuneme, tak kde budeme za 20 let? Já bych nikam nespěchal, hezky rozvážně.

    P.S.: Mám problém, který potřebuji akutně vyřešit a nevím, kam to napsat. Mám doma 12 souprav v těch velkých krabicích a nutně je potřebuji někomu předat.

  4. Aleš
    11.04.2011 na 22:08 | #4

    Milane, já mám dyžtak místo doma, tak pokud se Ti ještě nikdo nenabídl, můžeš to zatím šoupnout ke mě. Dyžtak mi napiš na mail, co je v kontaktech. Aleš.

  5. Michal
    12.04.2011 na 20:27 | #5

    @Aleš
    Aleši, díky, jsem si říkal, že bude taktický s odpovědí chvíli počkat 😉

  6. Vogl
    18.04.2011 na 11:19 | #6

    Ahoj Aleši,

    nějak se nemůžu dostat na správné místo, abych našel tvůj mail.

  1. Žádné zpětné odkazy