Domů > Různé > SK Loko C – USK B 4:4

SK Loko C – USK B 4:4

Samé osmičky, ale hrálo se v sedmi…

8.3. a 8. kolo, bohužel souběh A a B. Pro nedostatek hráčů se někde muselo hrát v sedmi. Volba mi přišla celkem jasná. Béčko by se mělo snad už zachránit, ale Áčko mělo šanci ještě bojovat o postup. Proto jsem zapůjčil Kvasňu do Áčka. Nikdo tedy nečekal moc velké zázraky, když Jirka + Láďa hráli za áčko a my byli jen v sedmi.

A jak se hrálo?
1-0

Jako první dohrál Ilkin.
Ilkinovi se moc nedařilo…
…v posledních kolech a proto se dal čekat zlom a obrat k lepšímu. Nu a stalo se :-). Krásně útočně doslova smetl svého soupeře ze stolu. To byla smršť! Silný útok na královském křídle, který soupeř neustál. Takhle se nám líbíš, Ilkine! Jen tak dál.
1-1

Zanedlouho skládá Honza na osmé. Nutno podotknout, že Honzův soupeř přišel pozdě, takže jsme měli nějaké ty minutky navíc, bohužel to ale nestačilo. Chvíli se mi to zdálo celkem hratelné, ale pak asi přišla nějaká hrubka. Moc jsem tu partii neviděl.
2-1 prohráváme.

Pak se chvílu hrálo a jako další zkončil Aleš na druhém prkně!
Konečně se zadařilo a soupeř taky jednou vzdal. První bod za Béčko. To je docela úspěch, na to že už ta soutěž za chvílu bude končit 😉 Nutno podotknout, že jsem zahájení (Sicilku) vůbec nezvládl. Soupeř si naštěstí s danou výhodou nevěděl moc rady a po jeho zaváhání jsem přešel z obrany do útoku, který se zadařil.
2-2

Tak a jaké jsou šance? No, je to ve hvězdách.
Zdeňkovi se partie moc nedaří, má o pěšce méně :-/. Lukáš má zajímavou pozici. Nemá dámu, ale jako kompenzaci za ní má věž a dvojici střelců. Zní to lákavě, ale černý má více pěšců a jednoho volňáska už na třetí řadě. Takovýto poměr materiálu se nevídá moc často…Nicméně, stát se může cokoli. Spíše jsem ale věřil, že to Lukáš vyhraje. Zdálo se mi, že to tam někde je.
Roman má o pěšce více a partie přechází do koncovky dáma+3p vs dáma+4p. Nevím, jak se tohle dá rychle vyhrát a Roman má navíc celkem o dost méně času než soupeř. No nevím. Ale remiz věčňákem tam dyžtak je.
Košař na první desce hraje slibně, ale je to remizové. Stejně pěšců a J vs S.
Vyhlídky nic moc…

Po nějakém čase se to začíná trochu rýsovat…

Zdenda ve věžovce stále s pěchem na míň hraje přesnou hru a najednou získává pěšce zpět. Hmmm, pěkné, to je hnedle lepší ;-).

Oproti tomu Lukáš nepropočítává obranoútok přesně. Ve složité pozici nakonec dáma vyhrává, Lukáš ztrácí střelce, časem mu nezbývá nic jiného než dát věž za postouplého pěšce. Luky sice ještě hrozí svým postouplým pěchem, ale soupeř není žádné ořezávátko a za chvílu staví druhou dámu. Lukáš ještě projevuje značnou chuť hrát, ale takové pozice se zkrátka vzdávají, šance na pat žádná. To také Luky dalším tahem činí. Njn, škoda. Každopádně zajímavá partie, nechceš se s námi o ní podělit? ;-).
3-2

Romanovi přikazuji vyhrát, protože remízový Košař s horším časem už by nás těžko zachránil od prohry. Upřímně ale nevidím, jak to vyhrát, i když je tam ten pěch navíc. Ty ženský na tej šachovnici si holt dělají co chtěj! Mezitím Košař překvapuje. Soupeř přehlídl obranou hráz Milanových dobře postavených figurek a Milanův král tak má cestu volnou za záda soupeře. Hmmm, to vypadá nadějně!

Mezitím Zdenda vydobyl remízu. Takhle se hrajou věžovky! Paráda, alespoň že tak. Nicméně příště už zase koukej začít vyhrávat 😉
3,5-2,5

Roman mezitím stále přemýšlí, a už má cca 3 minuty oproti soupeřovým 15ti, nebo kolika a já už si jen říkám, aby se na mě podíval a já mu mohl naznačit, ať bere remízu. Roman se dívá třetím okem a věčným šachem zajišťuje plichtu. Uff.
4-3

Košař musí vyhrát!
A taky že jo. Tím průlomem rozhodil soupeře, ten ztratil plno času, takže nakonec Milan získal čas i peníze…teda peníze ne, ale nějakého toho pěšáčka ano. A hlavně vítězství!
4-4

Juchů!

Nutno dodat, že jsme měli štěstí, v jaké sestavě soupeř nastoupil. Ač elově sice stále silnější, přecejenom se sešli v podobně oslabené sestavě, jako my.
Co moje paměť sahá, vždy když hraju na té Vltavské proti Loko, tak se mi celkem daří vyhrávat i proti silnějším a jsem rád, že to vyšlo i dnes. A že jsme neodešli zase s prohrou.
Je fakt, že jsem sice věřil našemu zadku, než předku, ale překvápka se občas stávají…
Škoda, že se to nepovedlo i tomu Áčku, když už od nás dostali ten doping… 🙂

  1. Michal
    09.03.2011 na 01:03 | #1

    Pěkné, gratulace! Nechat si Kvasňu, tak jste určitě dopadli hůř, prtože by měl skoro každej jinýho soupeře… 😉
    Shrnutí z našeho utkání časově nestíhám, tak se toho klidně někdo ujměte. Díky.
    Telegraficky: Prohráli jsme 2,5:5,5

  2. OTA
    09.03.2011 na 08:49 | #2

    Nevim, jestli to trefim uplně přesně:
    První jsem dohrál já. Václav Klaus junior blokoval pozici tak, že za hodínu nebylo co tahat. Na mně moc zavřená hra, žádnej manévrovací prostor, tak jsem raději přijmul remis.
    Na poslední desce paní Přibilová rozdrtila Láďu Ondřeje. Na dvojce Prohrává Jirka Strahl. Opět podivná pozice. Minule jsem mu radil, že kůň nepatří do kouta, ale je nejaktivnější uprostřed-kde napadá co nejvíc políček. Jirka to nějak poplet a místo koně zaktivnil krále. Ve střední hře ho vyvinul tak dobře, že ho měl za krátko uprostřed šachovnice. Ještě se s ním proběhnul do levého rohu, aby nakonec dostal mat v pravém. Milan Vogl hrál proti druhému z bratrů Klausů a neuspěl. Po partii se ještě lehce pohádali. U Milana jsem to viděl prvně v životě. Dokonce musel opustit místnost, páč byl tak napumpovanej, že by moh ještě někoho inzultovat. Ještě tak mít problémy s hradem, to nám chybí ☻☻☻. To už jsme prohrávali 0,5:3,5. Kvasňa záhy vyhrál a nikdo si toho skoro nevšimnul.
    Na první desce bojoval Michal a jeho pozice vypadala remízově, možná o něco výhodnější. Počítal jsem s půlkou a taky to tak dopadlo.
    Teď už bylo jasné, že remízujeme. Pan Skopec byl totiž jasně vyhranej a Ivan taky. Pak se to nějak vykloubilo. Ivan odevzdal uplně zadara střelce a v zápětí koně, načež vzdal. Škoda té chyby, byla to moc pěkná partie. Tím pádem ale už nebylo o co hrát a pan Skopec dal tedy za remis…Myslim, že to na něj bylo dost dlouhý.
    Škoda měli jsme na ně!

  3. Aleš
    09.03.2011 na 10:05 | #3

    Díky Otovi za pěknou reportáž.
    Tak to je škoda kucíííí ! Btw, My jsme také na tu lokotku měli, škoda, no…

  4. Miloš
    09.03.2011 na 10:51 | #4

    velká škoda, Oto měl by ses víc snažit toho Jirku ty šachy naučit

  5. JiříS
    09.03.2011 na 10:59 | #5

    OTA :
    Milan Vogl hrál proti druhému z bratrů Klausů a neuspěl. Po partii se ještě lehce pohádali. U Milana jsem to viděl prvně v životě. Dokonce musel opustit místnost, páč byl tak napumpovanej, že by moh ještě někoho inzultovat. Ještě tak mít problémy s hradem, to nám chybí ☻☻☻.

    Co jsem registroval. Zatím jsem hrál a musím říci, že konflikt mě docela rozhodil. Jestli to nebyl záměr ze strany PORGu, zejména VK.
    Milan sedí u partie a má ji sice prohranou (o figuru méně), ale ještě neproběhla ani první časová kontrola. Takže VK žádá (asi jako kapitán) po našem kapitánovi Michalovi, aby zakročil na 4. desce. Přesně použil slova: „Váš hráč již 20 minut sedí, netahá, neusiluje o výhru.“ Michal měl na hodinách 4 minuty a odkázal ho, že to nebude řešit (to je ten nedostatek hrajícího rozhodčího v této třídě). Na to se VK vrátil ke 4. desce a strhla se slovní přestřelka mezi ním a Milanem, který se správně ohradil, proč jim VK zasahuje do partie. Podle mě je chybou, že jsem nezakročil (nejsem kapitán) a nevykázal VK do patřičných mezí. Omluva Milanovi za nepodporu.
    Můj osobní závěr: Jednoznačně neseriózní chování ze strany VK. Mám z toho špatný pocit.
    Opatření: Příště pozvat rozhodčího na zápasy s PORGem!
    Perlička: Probíral jsem to s rozhodčím a ten mi říkal, že tedy, když použil nesprávnou formulaci mimo k tomu určený časový prostor „Soupeř neusiluje o výhru“, měli jsem opáčit, zda to máme považovat za nabídku remízy, protože tato formulace se za nabídku remízy (v relevantním čase) považuje.

  6. JiříS
    09.03.2011 na 11:32 | #6

    Jsem zapomněl to nejdůležitější! Chcete diagram mého matu? Když se sejde aspoň 5 žádostí, tak to sem hodím.:-)

  7. OTA
    09.03.2011 na 11:50 | #7

    Mě se taky zdálo že byl Milan hodnej. Sice nechápu, proč v tak prohraný pozici nevzdal, ale třebas to ještě promýšlel. Na to má právo. Tam bylo asi něco jinýho. Milan nějak nastínil, že soupeřovi radí brácha lepší tahy.
    Pro to přestal bejt krotkej a rozeřval se jak tygr.
    Že ses zmínil o tom matu….ty vlastně nechceš soupeře ochudit o ten požitek co? Proto to ženeš až do krajnosti. Nebo si to neviděl?

  8. OTA
    09.03.2011 na 11:53 | #8

    Jirko …místo toho matu sem hoď tu pozici, jak máte oba všechny figurky v základním postavení a tvuj král je uprostřed šachovnice. Myslim, že si s ním dobíral koně na e5?

  9. Aleš
    09.03.2011 na 12:02 | #9

    Jirko, dej sem rovnou celou partii, pěkně rozebranou a popsanou Tvými myšlenkovými pochody, podobně jako to udělal Michal.

  10. Miloš
    09.03.2011 na 12:36 | #10

    Václav Klaus má občas zajímavé nápady.
    On to o sobě ví.
    Jen správně nedokáže vyhodnotit to „občas“.
    Při naprostém nedostatku sebekritiky se pak stávají situace, jako je tato.
    Ještě že jsem tam nebyl, při své pomalé a mírné povaze bych asi tentokrát nezůstal.

  11. Víťa
    09.03.2011 na 12:38 | #11

    Jirko raději sem nic nedávej a trénuj!

  12. Víťa
    09.03.2011 na 12:41 | #12

    Takže od Klause to byla falešná kartá…

  13. Aleš
    09.03.2011 na 12:45 | #13

    Tak nevím, co přesně se tam stalo, ale to se prostě nedělá. To není fair play.
    Lidi, co se chovaj tak nadutě, jako se projevil Veka prostě moc nemusím.

  14. JiříS
    09.03.2011 na 13:38 | #14

    OTA :
    Jirko …místo toho matu sem hoď tu pozici, jak máte oba všechny figurky v základním postavení a tvuj král je uprostřed šachovnice. Myslim, že si s ním dobíral koně na e5?

    Krále jsem měl velice aktivního už před koncovkou. Jenom Fritz radil Ke5-e4-f3 a já hrál zbaběle Ke5-f5-g5.

  15. JiříS
    09.03.2011 na 13:47 | #15

    Aleš :
    … a popsanou Tvými myšlenkovými pochody, podobně jako to udělal Michal.

    …mám nějaké nové hormonální pochody v sobě v oblasti hlavy. Nerozumím tomu sám, že by někdo z vás?

  16. JiříS
    09.03.2011 na 13:59 | #16

    @Víťa

    To jsou paradoxy nebo taky nedělej jiným, co nechceš, aby prováděli oni tobě. Než jsem šel na zápas, tak jsem zachytil toto, co píše na blogu, zejména 2. odstavec a musel jsem to odkývat:
    http://www.blog.praguechess.cz/?blog=klaus&orderby=203

  17. Aleš
    09.03.2011 na 15:08 | #17

    Tak to má zase recht. Hezký článek.

  18. Víťa
    09.03.2011 na 20:38 | #18

    Tak teď nevím, který z Klausů to rýpal do Michala a který se hádal s Milanem…? S Milanem hrál Jan, s Otou Václav.

  19. OTA
    10.03.2011 na 04:35 | #19

    @Víťa
    jj já hrál s Václavem. Jenom že jsme brzy dohráli a on se nudil, tak začal vymejšlet. Pocházel po místnosti a radil. Jirkovýho soupeře při přemýšlení, dloubnul do zad a povidá:“nedumej a tahej“. Mě tyhle věci třebas vubec nevaděj. Budu hrát klidně na nádraží, ale někteří jedinci jsou na to hákliví.
    No a Milan se nepohádal se svojim soupeřem, ale právě s Václavem.

  1. Žádné zpětné odkazy