Domů > Přebor Prahy > USK A – FIMA ČSOB B 4 : 4

USK A – FIMA ČSOB B 4 : 4

Kdybychom hráli vždycky aspoň takhle komplet, tak bychom i mohli získávat body.

Po hodině hry to vypadá pro nás na debakl. Lukáš Fuchs i Milan Košař mají o figuru méně. Ostatní partie nevypadají taky nic moc. Skoro to vypadá na naši prohru 6-2.
Končí Lukáš i Milan.
0-2

Pak se dlouho nic neděje a je to boj. Jiří Matyska dává za remízu. A Milan Vogl vyhrává. Otakar Macháček prohrává. Už si přeje a vzkazuje soupeřům, že už nechce jako černý vidět žádný královský gambit.
1,5-3,5

Kupodivu i já vyhrávám. Soupeř nestíhá první časovou kontrolu. Ale byl jsem kolem 18. tahu na odpis. V okamžiku jeho překročení času se mi to jevilo jako remíza.
2,5-3,5

Po sérii slovních přestřelek a vzájemných invektiv, zejména ze strany Michalova soupeře, remizuje i Michal Veselský.
U této partie jsem byl vděčný, že nemusím řešit vzájemnou nevraživost soupeřů-tak ne vzájemnou, ale jednostrannou- a že to leží na bedrech rozhodčího.
3-4

A Peter Vass je vyhranej.
4-4

Někteří z FIMY byli zklamáni, že se neprosadili proti nám. Považovali výhru nad námi za jistou.
Konstatuji: U nás vybouchly poslední dvě desky – možná jsem měl postavit jednoho z Dvořáků. Aleše?…
A Otakarovi už zakážu ty šachy za áčko hrát. Jeho místo bude asi v céčku.
Po bitvě je každý generál.

Jednotlivé desky:
Matyska 1/2
Veselský 1/2
Strahl 1
Macháček 0
Vass 1
Vogl 1
Fuchs 0
Košař 0

  1. OTA
    26.02.2010 na 07:37 | #1

    Tenhle soupeř byl teda voříšek. Je pravda, že byli asi silnější než my. Vypadali jako intelektuálové. A je super, že jsme uhráli aspoň plichtu. Když vedli 3:0 tak už viděli lítat růžový slony. Jeden od nich tam chodil s cedulkou kde měl velkym písmem napsáno 3:0 a všem to ukazoval. Zvláštního pacienta měl Michal.
    Začlo to už tim, že se mu zdálo divný Michalovo zapisování. Tak začal pokřikovat jak na lesy. Pak když myslel, že maji jasně vyhráno, tak nabídnul remízu.
    Michal mu řek že se ještě rozmyslí. Na to on prohlásil, že je to stejně remis, proto,že se s tím nic jinýho dělat nedá. Michal na to, že ty komentáře na víc jsou už zbytečný a on se zase rozčiloval. Pak chvilku Michal přemýšlel a mezi tím Jirka schodil soupeře a Petr stál jasně na výhru. Čili Michal správně zhodnotil, že remis bude v poho a zapsal a podepsal partiář. To jeho soupeř už nevydejchal a začal ječet, proč mu zastavuje hodiny, když remis odmítnul. To už jsem nevydržel já a povidám, co si to vymejšlí že nikdo hodiny nezastavil. Pokračovalo se tedy až do 3x opakované pozice. Jen v časové tísni nebyla zapsaná, tak se muselo vedle na šachovnici analýzovat. Pak se soupeř možná probral z toho šoku a uznal remis. Doufám, že do konce soutěže už budou nastupovat jen šachisti, co si chtěji zahrát a ne vyvolávat konflikty.

  2. JirkaS
    26.02.2010 na 11:09 | #2

    @Honza
    Honzo, moje komentáře jsou vždy více o tom, co se děje kolem a co jsem schopen vůbec zachytit.
    Je v nich i víc emocí. Ale určitá autocenzura funguje i dnes a tady a u mě. Jinak by Otakar dopadl hůře v mých komentářích.
    Nevadí mi, že prohraje třeba i 5 partií za sebou. Ale nedá se na to dívat. Chápu, že je ve svém civilním životě nucen hovořit s lidmi s velice nízkou inteligencí, ale neměl by se jim přizpůsobovat trvale a obzvláště ne, když přijde hrát šachy za áčko.:-)

  3. Michal
    26.02.2010 na 12:23 | #3

    No, mě ani moc silný nepřišli, protože jsem svého soupeře bez problémů přehrával, tudíž jsem očekával, že ostatní by na tom měli být podobně 🙂
    Naše partie byla opravdu divná. Na začátku se choval velmi žoviálně (v 90. roce jsme spolu jako desetiletí kluci hráli v Poděbradech na polofinále přeboru Čech do 12 let). Ale jakmile pochopil, že se jeho bárka naklání, začal na mě řvát jako gestapák, že mám nejdřív zapsat jeho tah do partiáře a pak teprve zahrát svůj. posléze přibyly další komentáře. Víc mi vadil tón než obsah.
    Jeho chování, bylo na úrovni ožralejch týpků, na který lze narazit na různejch víkendovejch blicácích (a to ještě ne vždy). To bych ještě rozdejchal, ale kombinace falešně přátelského chování na začátku a následnýho řvaní mi přišla tak pokrytecká, že jsem se cítil trapně za něj a lehce ztratil nit. Tu partii sem dám s patřičným komentářem, stojí za to 🙂

  4. OTA
    26.02.2010 na 13:32 | #4

    Jirko…Je pravda, že se často nestýkám s akademikama. Potom nemůžu zmoudřet. Ale Ty děláš, jak kdyby se ti muj styl hry někdy líbil. Už jsem si zvyknul, že se moje hra u jedněch setkává s odporem a u druhejch, většinou taky s odporem. Tobě se ale nelíbilo ani když jsem vyhrával. Teď prohrávám a zase si nespokojenej. Já už teda nevim. Tak ti budu u tý partie asi zpívat, nebo aspoň vyprávět básničky.

  5. JirkaS
    26.02.2010 na 14:34 | #5

    @OTA
    Konstruktivně Ti mohu nabídnout, i když nečteš, knížku ke Královskému gambitu a něco by sis vybral za černý. Nebo můžu na téma Královského gambitu jako bílý sehrát s Tebou pár partií. Ale kdy? Bdím tak cca do 1 hodiny a pak spím. Ty se probouzíš večer a spát chodíš, když my vstáváme. Nějaká půlnoční hodinka teorie?

  6. JirkaS
    26.02.2010 na 14:37 | #6

    @Michal
    Jenom k zapisování. Nesmíš, resp. neměl bys, udělat svůj další tah, dokud SVůJ předchozí tah nemáš zapsaný.

  7. OTA
    26.02.2010 na 15:01 | #7

    @JirkaS
    Potřeboval bych najít variantu ve který bych moh útočit já. A ne se zbaběle bránit. Jenom že,to královskej gambit skoro vylučuje.
    Kdyby se něco takovýho našlo, stačilo by mě to ukázat, já bych to vybrousil a byl bych v poho.

  8. Michal
    26.02.2010 na 17:38 | #8

    @OTA
    Tak v tom případě můžeš zkusit 2… d5. To jsem vždycky za bílý nesnášel, když jsem KG jednu dobu hrával…

  9. JiříS
    26.02.2010 na 18:53 | #9

    @Michal
    Jo, jo, to už jsem mu navrhoval, protože to taky velice nerad vidím, když hraju za bílé.

  10. OTA
    26.02.2010 na 21:44 | #10

    mrknu na to klucí…Mam teď toho shreddera, ten tam něco vykope. Díky.

  11. šachysta.důras
    28.02.2010 na 07:37 | #11

    @OTA
    Milý Oto.místo lamentování by jsi měl sehnat jakoukoliv šachovou knihu z období mezi dvěma válkami.“Jsou jich plné antikvariáty“a podívat se na nějakou historickou variantu ve které černý utočí.Jsou jich spousty.Jak sleduji tvé výsledky,jde to s tvým šachem z kopce.S pozdravem sacysta.duras@centrum.cz

  12. OTA
    28.02.2010 na 11:27 | #12

    Milý sacysto.durasy, v atikvariatu jsem v životě nebyl. Ani nevim, jestli ještě existujou. Pokud ano, tak určitě nemaj otevřeno v noci. Ve dne já zase nesmim ven. Jednak jsem světloplachej a pak mám od magistrátu zákaz vycházení. Prý abych neplašil turisty. Tak že asi knížka neklapne. Budu muset najít jiné řešení.
    Teď ještě k mojí hře. Co já vim, tak nikdy to žádná hitparáda nebyla, ale dost dlouho jsem to ůspěšně tajil. Teď se to konečně provalilo. Jen abych se moc neznemožnil, asi se to budu muset doučit.

  13. šachysta.důras
    01.03.2010 na 19:22 | #13

    Mohu ti tedy doporučit zápujčku od někoho z vašeho oddílu.Podívej se hlavně na partie ze začátku 20 století.Dnes to již nikdo nezná a myslím,žetím soupeře nepříjemně překvapíš.Šachu zdar. sachysta.duras@centrum.cz

  14. Jirka R
    03.03.2010 na 14:16 | #14

    Ahoj Oto,
    našel jsem pro tebe zbraň proti králováku.
    Je to velmi málo hraná varianta, kde černý má aktivitu a bílý némůže použít
    naučená schemata útoku a obrany(ústup Kf1 ap.) Jsou i partie na úrovni mistrů elo přez 2400.
    Napiš mi soukromý email a pošlu ti to.
    Jirka Řehák

  15. OTA
    03.03.2010 na 15:35 | #15

    @Jirka R
    No to bys byl moc hodnej. Já vytahuju z netu nějaký varianty Falkbeerova protigambitu. Je to moc zajímavý, ale hodně složitý. Jsou tam hromady možností. Rád se mrknu i na to co jsi našel ty. mach50@seznam.cz

  1. Žádné zpětné odkazy