Domů > Přebor Prahy > Teplárny A – USK A 0,5 : 7,5

Teplárny A – USK A 0,5 : 7,5

Podle Ela a momentální situace při sestavování soupisky jsme jeli pro prohru.

Sestavování soupisky bylo na toto utkání složité. Ze základní sestavy nastoupili 4 hráči. Doufal jsem, že urveme aspoň bod za remízu. Nakonec to byla jízda, kterou už dlouho nepamatuji.

První zabodoval skvěle Láďa Kvasnička. To bude ten signál k dalším výhrám. Není třeba odpočívat, ale je třeba více hrát!
Musím poznamenat, že mu roste sebevědomí, protože jsem se dostavil minutu po začátku utkání, hned mě zprdnul, že když hraje za áčko, tak nikdy nezačneme včas. Nastoupili jsme v 6 lidech a během 10 minut dorazil jak Otakar Macháček, tak i Peter Vass.
0-1

Přišel za mnou Milan Košař, zda může nabídnout remízu. Zatím jsem mu to po zkušenosti z minula nedovolil, ale objektivně jsem měl na to přistoupit, protože hrál s Kameníkem-o 200 bodů vyšší ELO.
Nezdál se mi vůbec Otakar Macháček. Sice měl ihned od začátku partie figuru za 2 pěšce, ale už vyměnil dámy. Pro Otakara hrálo pouze to, že si ponechal oba dva jezdce. Ale vůbec – podle mého názoru – nevěděl, kam je má postavit a jak blokovat dva spojené volné pěšce soupeře!
Aleš Dvořák byl vyhranej.
Já jsem si věřil, ale nechtěl jsem, aby to dopadlo jako minule, čili jenom remízou.
Ostatní vypadalo víceméně vyrovnaně.
Pomalounku to začalo padat. Ivan Procházka prý šel za mnou, že mu soupeř nabídl remízu a zda ji může přijmout. Ale já jsem přemýšlel, nechtěl mě rušit, tak se ještě jednou podíval na svoji partii a uviděl, že soupeř něco zásadního přehlédl. Vida, jak se vyplatí někdy nebýt k dispozici.
0-2

Velice příjemně překvapil – mě ale ne, protože myslím, že na rozdíl od blicek, to ten kluk umí tahat – Lukáš Fuchs. Naprosto přehrál Ziku. Ten ho nakonec tahal na chodbu a říká mu: „To není možné, že nemáte ELO! Vy už jste to někdy musel hrát!“
0-3

Aleše Dvořáka jsem viděl již s figurou navíc. Dotahal to do výhry.
0-4

Blíží se první časová kontrola.
Vedle sebe vidím, že by to mohl Otakar i přes svoji mizernou hru vyhrát. Zbavil se největších problémů, soupeř přehlíží věž a už je to jen otázka času.
0-5

A po Otovi vyhrávám i já, když jsem v partii v jednu chvíli nabízel soupeři oběť dvou figur, kterou nepřijal. Přišel následně o kvalitu a nakonec i o celou věž. Ale zápas už byl rozhodnutý, takže se mi to hrálo s lehkostí.
0-6

Nejvíce hraje na nervy Peter Vass. Na posledních 20 tahů mu zbývají 2 minuty. Během necelé hodiny jsem si desetkrát pomyslel, že spadne a že je to nula. Hraje proti Smolkovi. Peter Vass padá. On má naposledy zapsaný asi 21. tah a Smolka ještě nemá zapsaný 40. tah. Reklamuje výhru na čas, ale Vass i já protestujeme. Smolka nezapisoval řádně a že mají zcela jistě odehráno nejméně o 2 tahy více. Takže proběhne na vedlejší šachovnici rekonstrukce partie, která dává Peterovi za pravdu a hra pokračuje.
Za půl hodiny je Peter v další časovce, ale už je to zjednodušená koncovka stejných střelců. Dokázal ji udržet, ale bílý někde prošel kolem výhry.
0,5-6,5

Zbývá Milan Košař. Pěšcová koncovka, 5 pěšců na každé straně. Milan má málo času – 5 minut do konce partie. Nejen, že koncovku udržel, ale vyhrává. Soupeř je značně rozladěn a deklaruje, že není možné, aby připouštěl takové koncovky s hráčem, který má Elo o 200 bodů menší.
My z USK, kteří jsme viděli vyhrávat Otakara partie, kdy Fritz hodnotí jeho pozice -10, už ale víme, že nějaké Elo body jsou chimerické hodnocení a do hry vstupuje daleko více faktorů, které rozhodují partie tady a teď!
0,5-7,5.

Díky, kluci, zase jednou zápas, který si budu pamatovat.

Ještě zrekapituluji objednávky ve Výčepu. Protože jsme měli hlad, tak to bylo takto (a všechno můžeme doporučit):
Macháček Otakar – kachní maso v husím sádle
Dvořák Aleš – kachní paštika v husím sádle
Fuchs Lukáš – utopenci
Strahl Jiří – kachní játra v husím sádle

Jednotlivé desky:
Strahl 1
Macháček 1
Vass 1/2
Procházka 1
Fuchs 1
Košař 1
Dvořák A. 1
Kvasnička 1

  1. Honza
    02.02.2010 na 07:00 | #1

    Gratulace veliká, tak takhle se hrají šachy…..

  2. Michal
    02.02.2010 na 07:18 | #2

    Ahoj, taky gratuluju! Ted aby se chytlo jeste becko.
    Jinak se mi postestilo si tu zahrat sachy (v Chiang Mai). Muj souper nehral spatne, ale nestacilo to. Snad budu mit casem moznost sem hodit nejake fotky a diagram.

  3. Miloš
    02.02.2010 na 07:34 | #3

    blahopřeji, paráda

  4. JiříS
    02.02.2010 na 07:55 | #4

    @Michal
    To už jseš v civilizovaném Thajsku. Hned je to vidět – už můžeš na internet.
    Ve čtvrtek 11. 2. už s Tebou můžu počítat? Nedostal jsi žádnou ošklivou nemoc, která by ovlivnila Tvůj šachový výkon?

  5. ivan p.
    02.02.2010 na 10:44 | #5

    Malá oprava vývoje utkání: Lukáš i Aleš vyhráli dřív než já.

  6. JirkaS
    02.02.2010 na 13:18 | #6

    @ivan p.
    Co si nezapíšu, tak si nezapamatuji.

  7. JirkaS
    02.02.2010 na 13:24 | #7

    Ještě se vrátím k partii Petera Vasse. Protože Smolka nezapisoval, požadoval Vass po rozhodčím, aby zakročil, např. tím, že by jemu-Peteru Vassovi-přidal čas na hodinách, čímž by se dostal z časové tísně. Rozhodčí ale nijak nezasáhl, i když dle mého mínění měl, protože se jednalo o opakovaný přestupek. Je to prostě na volné úvaze rozhodčího, zda nějaký trest použije nebo ne. I když je přítomen rozhodčí, přesto to není záruka hladkého průběhu zápasu. 🙁

  8. OTA
    02.02.2010 na 13:48 | #8

    Já mam taky malou opravičku. Neni pravda, že jsem nevěděl kam ty jezdce postavit. Jen jsem je přesunul do zálohy, aby číhali na případný vidle. K čemuž taky po sléze došlo a rozhodlo to partii. Ta přehlídnutá věž, byla vlastně už výsledkem tlaku. Ani už jsem ji nepotřeboval. Ale když ji nabízel, tak jsem ji zobnul.
    Super partii sehrál Fuchs. Ten nedal soupeři dejchat.
    A Milan Košař se bil jak lev, až vytočil soupeře do vrtule. Se mě to tak líbilo, že jsem musel dát s klukama pivko.

  9. Jirka Řehák
    05.02.2010 na 09:07 | #9

    Hoši gratuluji! Málem kanár 8:0. Neodskočili jste si načerno z extraligy? Nebo to byly Teplárny F? Jirka Ř

  1. Žádné zpětné odkazy