Domů > Turnaje > Blesk Ústí nad Orlicí

Blesk Ústí nad Orlicí

Někteří si zahráli šachy.
EDIT:

Jirka byl velmi stručný, takže coby nejúspěšnější člen výpravy přidám pár informací 🙂

Z Prahy jsme vyrazili ve třech (Ota, Jirka, já) už v 7:00. Proklínal jsem brzké vstávání a říkal si, proč jezdíme do každé…,  zatímco, když se hraje něco v Praze, tak tam chybíme. Večer jsem dokonce uvažoval, že bych to skrečoval, ale nechtěl jsem v tom kluky nechat a hlavně se tak připravit o Otovy historky a průpovídky.

Chudák Ota se ještě nestihl dostat od Štědrého dne domů a krátký spánek v autě na benzínce, jak nás informoval, nesliboval velkou formu. Drinky z kategorie Red Bull nakonec zabránily nejhoršímu. Ani já jsem neponechal nic náhodě a víc než dva litry vypité koly pomohly odbourat spánkový deficit a významně přispěly k výslednému umístění.

Místo bylo útulné, v prostorách místní hospody. Jedinou potíž představovali kuřáci. Po pár kolech jsem rezignoval na zavírání dveří, protože všudypřítomnému kouři se nedalo vzdorovat. Organizace byla jinak výborná, na rozlosování dalšího kola se čekalo ani ne minutu. Bez ohledu na podmínky však bylo obsazení turnaje velmi slušné s průměrným ELO první desítky 2243.

Novinku představovalo herní tempo 3+2. Už z dřívějších oddílových partií bylo patrné, komu bude nahrávat a komu nikoliv. To se vzápětí potvrdilo také v praxi:

Michal (7. místo 10 bodů/17 partií)

Turnaj mi vyšel. Prakticky od začátku až do konce jsem se pohyboval ve výčepu, kde hrálo prvních šest, posléze osm šachovnic a zahrál si tak se všemi hráči ze špičky. Proti FM Mariánovi Sabolovi jsem po jeho chybě v dlouho vyrovnané pozici získal kvalitu a pěšce, abych v časovce, kdy měl každý na hodinách 10 vteřin, nastavil jednotahově dámu.

Klíč k úspěchu tkvěl v přídavku. Se dvěma sekundami na tah prakticky nelze spadnout v technicky vyhraných pozicích. Ke slovu tak mohla přijít moje hlavní zbraň – koncovka. V závěrečné fázi partie jsem zlomil několik vyrovnaných pozic a pár dalších pohodlně vyhrál bez nutnosti strachovat se o praporek.

Jirka (23. místo 8,5/17)

Jirka měl slušný start, ale výpadek kolem oběda ho stál lepší umístění. Nicméně, performance 2111 není vůbec špatný. Největší úspěch představuje vítězství v naší vzájemné partii a skalp 4. nasazeného hráče (2288).

To, že s námi nešel po příjezdu do krámu, se ukázalo jako taktická chyba. Nedostatek živin a následný hlad měl zřejmě za následek slabší výkony uprostřed turnaje. Jinak by Jirkovi mělo nové herní tempo svědčit.

Ota  (34. místo 8/17)

Osm bodů není špatných, ale až 34. místo ano, i když střed startovního pole byl hodně vyrovnaný. Ota se nedokázal prosadit proti žádnému z papírově silnějších soupeřů.

Na vině je jak nedostatek spánku, tak i nevyhovující herní tempo znesnadňující „hru na čas“. Překvapivě to byl právě Ota, kdo v řadě partií spadnul. No, třeba ho to donutí se ty šachy konečně naučit hrát.

Ze známých se objevil ještě Petr Veselý, ale turnaj mu podobně jako Otovi moc nevyšel.

Kompletní výsledky zde:

Michal

  1. Aleš
    27.12.2009 na 14:32 | #1

    Každopádně gratulka! A díky za hezký článek.

  2. JiříS
    27.12.2009 na 20:43 | #2

    Jo, jo….jenom dodám, že jsem porazil po dost dlouhé době nejen Michala, ale i Petra Veselého. Uprostřed jsem měl psychologický výpadek a v posledním kole jsem už na soupeře neměl.
    Otakara jsem naštěstí nepotkal. Ale Otakar by se měl pochlubit, jak ho zmatil v 6 tazích Matěj Půlpán (ELO 1491). Děti se prostě Otakara nebojí. A ještě vystihl nějvětší Otovu slabinu, protože mu na konci objasnil, že je to všechno v teorii.

  3. OTA
    27.12.2009 na 22:52 | #3

    Ten kdo mě porazil šestým tahem nebyl Matěj Půlpán (toho jsem v klidu porazil).
    Tu miniaturku jsem sehrál s jinym mlaďasem. Ten byl talentovanej a elo měl přes 1900. Fakt jsem ale nepochopil, jak to že jsem v tolika partiích spadnul. To tempo je nesmysl. Chtělo to hodiny Garde a ukázal bych jim „baník“.

  4. JiříS
    29.12.2009 na 23:14 | #4

    @OTA
    1. hodinám Garde už odzvonilo.
    2. a tempu 5 proti 5 asi taky. Přečti si diskuzi pod článkem tady: http://www.novoborsky-sk.cz/?modul=zpravodajstvi&akce=aktual&orderby=3117&strankovani=15&zobrazeni=ano
    Dozvíš se i něco z pravidel pro blesk.

  1. Žádné zpětné odkazy