Domů > Přebor Prahy > USK A – Steinitz-Makabi

USK A – Steinitz-Makabi

Před dnešním zápasem jsem konečně našel formulář o platbě rozhodčímu.

Nicméně, tak trochu Kafkovskou ironií osudu, v momentě, kdy jsem byl konečně vybaven, pan rozhodčí nedorazil. Nebyl však sám. Nedorazil i jeden hráč Makabi, takže jsme hned vedli 1-0 Do vedení nás poslal Láďa.

Makabi vůbec nastoupilo v oslabené sestavě. Před zápasem Pavel K. upozorňoval, že v rámci prvních osmi hráčů ještě nikdo nevyhrál ani jednu partii (max remis). Makabi vyřešilo produktivitu první osmičky svérázně, když z nich do zápasu poslalo pouze tři.

Na jedničce zatím i Radek čeká na soupeře.

Divočina panuje u Pavla K. Soupeř ho sevřel na králvoském křídle, ale Pavel po partii tvrdil, že mu nic nehrozilo a měl to dobré a asi to tak i opravdu bylo:

Bílý na tahu

U mě je to poměrně ostré. Opačné rošády a pěšcový nástup na obou stranách. Získávám figuru, abych ji vzápětí ztratil. Dochází mi, že to dnes asi nebude taková pohoda, když v tom mi soupeř daruje dámu za věž. 2-0

Kamal získává kvalitu, ale je vidět, že se trápí. Figury soupeře, který jako jediný z hráčů Makabi v této sezóně sbírá pravidelně body, jsou aktivní a v pozici je spousta hrozeb.

Paprsek tvrdí, že jedinej prohranej je Ota, ale ani jeho pozice nevypadá úplně přesvědčivě.

Ota je skutečně připrohranej, ale protože na šachovnici zbyla na obou stranách dáma, věž a jezdec, začíná se pozice překlápět a strejda Ota připisuje bod! 3-0

Lukášova pozice je dobrá. Černý zaostal ve vývinu a šlape vodu.

Rychle se prosazuje taky Radek pěknou kombinací:

Mám za to, že partie pokračovala Kxg6 Dg4+ Kh7 Vf7 a vedeme 4-0

Další body přináší Paprsek a Pavel 6-0

Strahl-Kühnmund 1-0
Vyhraný jsem od začátku partie; na rozdíl od ruplýho Otakara.
První diagram po tahu černého 18.-;dxe4. je příklad oběti kvality tzv. z nezbytnosti, aby nedošlo k výměně dam. 

Na druhém diagramu je pozice, kdy v partii černý hrál 23.-;Sxg5. V 28. tahu překročil soupeř čas v prohrané pozici (méně 2 pěšci v koncovce).
Následně v popartiové analýze mu Pavel Komprda doporučoval obranu 23.-;e5?, což jsem nedokázal v ten moment vyvrátit. Tak nevím, zda bych to našel v partii. Pořád jsem zkoušel 24.Sb3+ Kh8 a co dál? Neviděli jsme ani jeden v analýze nádherné 25.Dxf4! Jsou tam varianty pěkně až do matu. Prostě dvojice střelců partii rozhoduje. 🙂
Nicméně počítač nabízí suché: 24.Vh1! a je konec. 24.-;exd5 25.Vxh7 Vf7 26.Sb3.

Vypadá to na soupeřův debakl. Prosazuje se také Lukáš. 7-0

Dlouho se bojuje u Kamala. V analýze v hospodě bylo vidět, že partie byla opravdu bohatá na spoustu motivů od zahájení až po koncovku. S posledními pár minutami na hodinách končí remízou. Třebo to sem tu partii Kamal dá. Sněhulák se nekoná, ale i tak jde nepochybně o nejvyšší vítězství áčka za poslední roky.

Paprsek. Pozice, kdy počítač už dává Kamalovi +6,00. Měl ale časovku a předtím dlouhý boj. V hospodě to komentoval (není to náhodou poklona ruskýmu šachu?) : „Proti Rusovi mi nestačili ani dvě figury navíc na výhru!“
Kamal byl černý a je na tahu. Zahrál Jd5, což je skoro nejhorší tah v pozici
(nepočítám nějaké přímé oběti figur). Přitom mohl pěkně zavřít do klece bílého krále. 


7,5-0,5

Na pivo/limo jsme ve čtyřech: Pepa, který nás přišel podpořit jako divák, Kamal, Paprsek a Michal.

 

 

  1. OTA
    07.03.2020 na 17:35 | #1

    Tady je vidět, že ten paprsek rozumí šachu asi jako koza náklaďáku! Celou partií jsem měl pod kontrolou a asi od dvanáctého tahu jsem měl pěšce k dobru. Později vidle koněm na krále a dámu. Jasný vítězství. To jen šachový neumětel může posoudit obráceně!

  2. Paprsek
    07.03.2020 na 19:56 | #2

    @OTA
    Byl bych rád, kdybys zveřejnil svoji pozici po svém tahu Kc7 a poslal hodnocení pozice. Něco v tom smyslu: „Stojím na výhru, a to mi nevyvrátí ani prezident Šachového svazu, natož Paprsek.“ 🙁

  3. Paprsek
    07.03.2020 na 19:58 | #3

    Musel jsem přidat 2 diagramy, protože jsem z figur opět vymačkal několikrát více, než mají v popisu práce. 🙂

  4. Paprsek
    07.03.2020 na 20:11 | #4

    Ještě jsem přidal Kamala. Na uzavření krále do matové sítě nás upozornil až Pepa Poborský v hospodě. Zase se potvrdilo, že divák vidí nejvíce!

  5. Pclector
    08.03.2020 na 10:15 | #5

    No, chlapci, já navrhuji od příštího zápasu pořizovat kopie zápisů partií a osobně jsem ochoten všechny partie do 24 hodin zapsat do pgn a poslat ke zveřejnění i s analýzou. Pak by nedocházelo k „tvrzení proti tvrzení“, křemík hovoří jasnou řečí. Osobně si myslím, že Ota to má vždy pod kontrolou, jen ho občas soupeř „přetlačí“… Já jsem vlastně od Otakara nikdy neslyšel „Kluci, já jsem tak zkur…, zahájení…“ Takže souhlasím s Otakarem. Měl to pod kontrolou!

  6. JirkaR
    08.03.2020 na 16:54 | #6

    Kamalův soupeř začal v roce 2015 s elem 1000. Letos má elo 1470 a uhrál 58% se soupeřema s průměrným elem 1950.

  7. OTA
    08.03.2020 na 19:26 | #7

    @JirkaR
    Hele, já tomu moc nerozumím. Ten můj soupeř měl jako Elo 0. To snad ani neexistuje?

  8. JirkaR
    09.03.2020 na 14:56 | #8

    @OTA
    Tvůj Hráč Talmi Yoav nemá dosud odehraný počet utkání na výpočet Ela. Kdyby mu vyšlo pod 1000 tak mu bude elo 1000 zapsáno. Nižší Elo se nevede, jedině ta 0 než odehraje počet zápasů na výpočet. Jinak toho příjmení je v ČR jeden. Všichni Yoav jsou u Fide registrování ve federaci Izraele.

  1. Žádné zpětné odkazy