Domů > Přebor Prahy > USK A – Aurora

USK A – Aurora

Proti Auroře jsme nastoupili v prakticky nejsilnější možné sestavě.

Report od Michala:

Soupeř byl tradičně silný vepředu, když do zápasu nasadil dva mezinárodní mistry a jednoho velmistra. Naše šance tak spočívala v tom, že budeme bodovat hlavně na zadních šachovnicích od čtyřky dolů.

Na první rozehrává Radek snad dokonce Evansův gambit (?) proti Tigranovi Petrosjanovi. Ne, nejde o bývalého mistra světa, ale ani Aurorácký Tigran není s elem přes 2400 žádné ořezávátko. Nicméně Radek stojí ze zahájení skvěle, protože černý si nabídnutého pěšce nevzal a má za zahájení horší pozici.

Pavel J. udržel v zahájení černými prakticky rovinu. Jedinou výhodou bílého je dvojice střelců.

Pavel K. stojí rovněž dobře. Na šachovnici se objevilo 1.e4 a velmistr přemýšlí… respektive je stále někde na cestě…

V mé pozici získává bílý prostor na dámském křídle, což kompenzuji aktivnějšími figurami. S volným c-sloupce a pěšci e4-d5 vs. d6-e5 očekávám hru proti mé slabině d6, bílý hraje ale poměrně opatrně dává mi čas zaměstnat ho na královském křídle.

Paprsek hraje svoji hru. Daří se mu umístit střelce na e5, odkud neutralizuje královské fianchetto černého. Tady to vypadá dobře.

Ota má vyrovnanou otevřenou pozici, která by mu měla vyhovovat.

Lukáš stojí jako král. Stihl rošádu, zatímco král černého se choulí na d8. Do toho Lukáš buší do f7 a zdá se, že černá pozice půjde snadno rozlousknout.

„Nejtěžšího soupeře má Aleš“ prohodí ke mě s úsměvem Paprsek. Něco na tom bude. Zhruba desetiletý kluk s ratingem pravděpodobně hlubokou pod skutečnou výkoností není někým, na kom by si člověk mohl vydobýt čest a slávu, zato ostudu si lze uříznout snadno.

Pavel K. dnes hraje prostě skvěle. Soupeře k ničemu nepouští. Vlastně ho nepustil ani do budovy, takže na třetí desce je rozhodnuto už po hodině. Grossmajstěr ně prijechal. 1-0

Naše šance se tím rázem zvyšují s bodem ze třetí prkna se, při vší úctě k Pavlovi, nepočítalo.

Otova pozice přechází do koncovky a soupeř nabízí remízu. Ota možná stojí mikroskopicky lépe, ale jsa si vědom jeho koncovkářských schopností, ho přesvědčuji, aby ji vzal. 1,5 – 0,5

Radkova pozice se mezitím vyrovnává a je silně značně asymetrická. Prostě pozice, jakou člověk úplně nechce mít proti hráči mistrovské úrovně.

Pavel J. zbavil soupeře dvojice střelců výměnnou za svého dvojpěšce na e-sloupci. Černopolý střelec, který mu zůstal je o něco horší než soupeřův, ale zase svými věžemi kontroluje d-sloupec.

U mě je pozice zhruba vyrovnaná. Oba poměrně lavírujeme v tom, na kterém křídle usilovat o aktivní hru. Nakonec je to bílý, kdo nastupuje pěšci na královském křídle, zatímco já obsazuju c-sloupec.

Paprsek vyměnil pár figur, ale má nebezpečný útok na královském křídle. Který, zejména poté, co černý vymění střelce na b7 za Paprskova jezdce, nabírá na síle.

Lukáš hodně přemýšlí, jak rozlousknou černou pozici. Kolem 13. tahu mu zbývá jen asi půl hodiny. Pak se ale zamýšlí i soupeř a čas se vcelku vyrovnává.

Aleš nabízí oběť jezdce, po kterém bílý skočí. Těžko říct, zda byla obět korektní, ale kola Alešova útoku už junnior zadržet nedokáže. 2,5-0,5!

U Radka se situace komplikuje. Tigran operuje s matovými hrozbami a do toho dokáže aktivně ostřelovat Radkovo dámské křídlo. Díky svému tlaku získává pěšce a po oběti dámy s matem i celou partii. 2,5 – 1,5

Přicházím k Paprskově partii a koukám, že má o věž méně. Sice se snaží o jakýsi útok, ale vypadá to dost beznadějně. Po partii, kdy následovala obsáhlá analýza, se dozvídám, že šlo o oběť…

Alespoň psychologicky zafungovala skvěle, černý jí byl paralyzován a Paprsek vítězí. Klobouk dolů, já bych na to nervy neměl a podobnou pozici do vítězného konce určitě nedotáhnul. 3,5 – 1,5

Kde sebrat potřebnou půlku nebo bod? To začíná být otázkou večera.

Pavlova pozice se zhoršila. Bílý dokázal vyměnit pár věží a v koncovce V+S má pěšce navíc.

Radostné to není ani jinde. Ukvapuji se s průnikem dámou. V pozici na diagramu hraji příliš optimistické Dc4 a podceňuji soupeřův úder (můžete si to zkusit prokoumat a doložit variantou).

Ten získává pěšce s nezadržitelným útokem.

Smutný pohled je i na Lukáše. Někde tam musela být výhra (třeba to sem Lukáš dá), ale po výměně dam přestal černému král v centru vadit. Výsledkem je věžovka, kde má Lukáš pěšce méně.

Poměrně v rychlém sledu se hroutí moje a Pavlova pozice, je srovnáno 3,5 – 3,5

Rád bych zůstal na místě jako morální podpora, ale musím se sbalit na hory, takže platím panu rozhodčímu (tentokrát jen 300,- J) a loučím se.

Report musí dopsat někdo z těch, co vydrželi do konce…

Nejdříve pohřební předpovědi, zda uděláme aspoň 1 bod a nakonec jsme mohli i vyhrát.

 

Report od Paprska:
Jenom telegraficky. Nebude to chronologicky, protože jsem taky musel hrát. Můžete někdo doplňovat.

Na 1. desce Radek Wasserbauer nepřetlačil IM Tigrana Petrosjana. Otakar říkal po zápase, že nic, nic a najednou, že tam Radkovi naskákal figurkami a hrozil mu sebrat všechny tři pěšce před malou rošádou. 🙂
0-1

Radek a Tigran

Na 2. desce Pavel Janda – Frolov. Od soupeře nebyla Pavlovi povolena ani remíza.
0-2

Pavel bez Artura

Pavel s Arturem

Na 3. desce to byl první bod. Soupeř se nedostavil a po hodině jsme vedli dokonce. Připsal Pavel Komprda.
1-2

Na 4. desce Michal Veselský padl za vlast. Neviděl jsem od střední hry. Byla tam nějaká šance aspoň na půlku?
1-3

Soupeř Michala nebyl zastižen při akci

Na 5. desce jsem nekorektně obětoval věž a nakonec jsem vyhrál. Srandy kopec, vyždímal jsem z figurek, co se dalo a soupeř pomohl.
Strahl – Sargsjan 1-0

Jenom jeden diagram. Černý je na tahu, ale figurky mu stojí tak špatně, že měl odevzdat Jf5 a partie by pak směřovala do remízy. Soupeř ale držel materiál a zahrál Df6?? a přišlo Da8 s následným matem.

Doplním ještě diagram z okamžiku, kdy mě po partii správně upozorňoval Aleš, že jsem mohl chytit dámu. Ale je tam obrana a srovnal by se materiál.

2-3

Pořád stejná pozice

Na 6. desce naštěstí Otakar nedostal mat a remizoval.
2,5-3,5

Možná vyhraju? Ale nejsem ve formě, dám to rád za remízu.

Na 7. desce mohl rozhodnout Lukáš Fuchs. Tato partie se dohrávala jako poslední za stavu 3,5-3,5. Celou partii stál Luky na výhru. Nakonec tahal beznadějnou věžovku. A když vzdal, tak nám IM Artur Frolov ukázal, jak mohl remizovat nebo ještě dokonce vyhrát!! Tady je diagram.


2,5-4,5

Když Luky nebyl schopen zaříznout, tak ho mlaďas potrestal.

Na 8. desce vyhrál Aleš Dvořák po oběti jezdce.
3,5-4,5

David a Goliáš…nechtěl bych sedět na místě Aleše.

  1. JirkaR
    21.02.2020 na 10:31 | #1

    Je zapotřebí vyreklamovat stav 3,?4,5. Díval jsem se na stránky svazu. Není tam zapsáno kontumačční vítězství. Konečný stav 2.5:4,5 . jak kdyby obě družstva hrála v 7 hráčích.

  2. Paprsek
    21.02.2020 na 11:19 | #2

    Michal soupeře přivítal rusky. Nejsem si zcela jistý, že z toho byli – všichni ze soupeřů – nadšeni. 🙂
    Opatření: Příště raději anglicky.

  3. Paprsek
    21.02.2020 na 11:28 | #3

    @JirkaR
    Jirko, nevím přesně, jak je to v této soutěži družstev. Ale do družstev do skóre máme počítáno 3,5 bodu. Individuálně je to možná tak, že partie nebyla sehrána a Pavlovi Komprdovi se nebude počítat do ELA.
    Myslím, že je to stejné, jako když později kontumuje STK výsledky z důvodu špatného postavení hráčů na jednotlivých šachovnicích, ale výsledky sehraných partií ponechávají do zápočtu ELA.

  4. Michal
    21.02.2020 na 12:08 | #4

    @Paprsek
    Když se jmenují Aurora, tak je nebudu vítat anglicky 😉 Navíc se rusky bavili i mezi sebou před zápasem…
    Jinak na webu jsou i špatně vysledky na šachovnicích, volal mi kvůli tomu kapitán Aurory. Napsal jsem Milanovi Paulovičovi, tak to snad opraví.

  5. Paprsek
    22.02.2020 na 22:40 | #5

    Přidal jsem fotky od Pavla a ještě jeden diagram z mé partie pro Aleše.

  6. pclector
    24.02.2020 na 10:17 | #6

    @Paprsek
    Paprsku, a co když jsou ti hráči z Aurory na tom jazykově jako Otakar? Michal to udělal správně…
    И в этом дело! – tedy česky „A vvvo tttom ttto je“!

  7. pclector
    24.02.2020 na 10:26 | #7

    @Paprsek
    To je vcelku logické, že se mi to nebude počítat do ELA. Zajímavé ale je, že partie, kterou jsem prohrál kontumačně já asi před pěti lety se soupeřem cca 1600 Elo vinou zazvonění mého – dokonce vypnutého – telefonu se do Ela počítala. Hned mi Elo pěkně kleslo. Asi v 17 tahu jsem měl soupeře na lopatě a najednou takový šok. Od té doby si na to dávám pozor.

  8. Paprsek
    24.02.2020 na 10:33 | #8

    @pclector
    …to jsi ale partii sehrál…i kdyby Ti zazvonil ten mobil po pár tazích.

  9. OTA
    25.02.2020 na 09:23 | #9

    Co je to tu zase za nevhodný narážky?!
    Ná zeměkouli existuje asi 7000 jazyků. Nemůžu všechny umět. Stačí, že všude kam jsem přijel, tam jsem se domluvil. Dokonce po třech letech práce v Burgasu, jsem se naučil i bulharštinu!

  1. Žádné zpětné odkazy