Domů > Různé > Dukla B – USK A

Dukla B – USK A

Na Duklu jsme si jeli prostě zahrát.

V naší skupině máme dva týmy z Julisky (B a D). Při pohledu na soupisku béčka bylo zřejmé, že i v plné síle budou pravděpodobně nad naše možnosti. Z toho důvodu jsem nechal sedět Radka, který plánuje odehrát jen pár zápasů. Stejně tak nám chyběla trojka Pavel Komprda. Do přípravy nám zasáhl i šotek, když se komusi podařilo přepsat v tabulce u některých hráčů „N“ na „A“. Díky tomu se spousta z vás po telefonu divila, jaktože s nimi počítám, když dávali vědět, že nemůžou. Dlouhou dobu tak chyběl osmý hráč, až nám vytáhl trn z paty Jarda Veselý.

Nakonec byla překvapivě zájemců o hru spousta. Na příchodu vidím Radka. Překvapeně se ho ptám, co tu dělá. On, že prý jsme se domluvili, že odehraje první čtyři partie. Asi bych neměl lidem volat v pátek večer, zvlášť pokud zrovna sedí v hospodě. Naštěstí je Radek jako vždy výborně naladěn a bere to v pohodě 🙂 Ale pojďme k zápasu:

Na první hraje Pavel Janda černými proti Baumovi, který je hodně originálním hráčem. Ten nezůstává své pověsti nic dlužen a hned v zahájení staví pěšce na g4 a f3. O pár tahů později pak dokonce dělá krátkou rošádu.

Na dvojce rozehrávám „to svoje“. Pozice se zavírá a čeká nás poměrně složité manévrování. Soupeř má mírnou prostorovou převahu v centru a já zase o trochu aktivnější figury.

Adam, nová posila, hraje Sicilku a připravuje si nástup na dámském křídle, kterému se snaží bílý všemožně bránit.

Kamal získává ze zahájení krásného jezdce na d5 a stojí lépe.

U Paprska jsem prošvihl, co se hrálo za zahájení. Každopádně se v pozici vyměnili všichni střelci a obě strany tak mají k dispozici dvojici jezdců.

Čtyři jezdci by bylo pošušňání pro Otu. Ten má na stole skoro tradičně největší divočinu ze všech a není jasné, co se stane.

Milan má trochu pasivnější pozici – hlavně kvůli střelci na g7, kterého zavírá pěšec e5 a jezdci na h5, ale nic strašného se zatím neděje.

Jarda má asymetrickou pozici s prostorovou převahou na dámském křídle, zatímco černý se prosazuje na královském.

První končí, ano hádáte správně, Ota. Jeho soupeř se v určitou chvíli odhodlal dát jezdce za tři pěšce. V koncovce jezdce proti pěšcům se o Otu trochu bojím, ale ten si to pohlídá. Kůň je potvora. Vedeme 0:1

Ve střední hře se mi pozice komplikuje a nestíhám moc koukat, co se děje jinde.

Kamal tlačí, ale soupeři se daří vyměnit materiál a nápor už nemá tu sílu. Partie končí smírně. 0,5:1,5.

Prohrává bohužel Paprsek, u kterého najednou vidím o figuru méně. 1,5:1,5

Na první se hrají velmi zajímavé šachy, ani Pavel není žádný přizdisráč, takže se objevují opačné rošády. Přitom paradoxně obě strany rochovaly na křídlo kde mají horší pěšcovou strukturu. Bílý: f3, g5. Černý: a6, b5 a c pěšec chybí. Pavel má o pěšce méně, ale dokázal skvěle zaktivizovat své střelce, hlavně ten b7 je monstrum.

Mě soupeř pozvolna přehrává. Snažím se pozici držet a současně zkoušet různé „špeky“. Ve chvíli, kdy už pomalu klesám na mysli, se můj soupeř chytí… zřejmě se projevila únava, stejným způsobem prý prohrál i včera v lize.

Paprsek mi hlásí: tak už vedeme o dva body!

Přemýšlím, kde se vzala druhá výhra… Vedle Adam má o figuru méně a i když je pozice ostrá, nelze na moc pomýšlet. Milan stál hůř a Jardův král se nacházel v obklíčení černých jezdců.

Ukazuje se, že to byl Adam, kdo prokázal duchapřítomnost a bojovnost a nachytal soupeře na jednotahový mat! Bílému se muselo spát hodně špatně 1,5:3,5

Bohužel prohrává Milan. Soupeř měl dvojici střelců, aktivnější figury a silné středové pěšce. Asi se to nedalo držet. 2,5:3,5

Říkám Jardovi, že stačí remíza. Má zablokovanou pěšcovku, takže tam by to mělo být v pohodě. Teď už to může zkazit spíš jen soupeř.

U Pavla se vyměnil materiál do koncovky V+S, kde má o pěšce (nebo dva?) méně. Těžko říct, zda tam ve střední hře něco bylo. Jeho soupeř si už s materiální převahou poradí a vzápětí končí Jardova partie smírem – stejně jako celý zápas. 4:4

Měli jsme kliku, ale úplná náhoda to nebyla. Nikdo partii nevypustil a z týmu byla cítit bojovnost a hlad po úspěchu. Naopak žízeň už neměl skoro nikdo, takže jsme průběh zhodnotili jen ve dvou s Paprskem, ale zase nám do toho nikdo nekecal…

  1. OTA
    14.01.2020 na 12:05 | #1

    S takovým soupeřem je to docela slušnej výsledek. Já seděl vedle Paprska a trpěl jsem hrozně. Musel jsem raději hned po partií odejít. Ten to zase šmudlal příšerně. Po hodině hry byl zdechlej, jak moucha na okně auta. Už bylo jen otázkou času, kdy soupeř pustí ostřikovač a stěrače a smázne ho.
    Tuhle partii Jirka asi taky nezveřejní, stejně jak tu mojí z přeboru oddílu. S takovejma výkonama se zrovna nechlubí!

  1. Žádné zpětné odkazy