Domů > Přebor Prahy > USK A – Dukla D

USK A – Dukla D

Včera na náš stadion dorazilo trestné komando.

Nejednalo se o týpky s Kalašnikovy, ale kolegy týmu Dukly B, kterým jsme v minulém kole uzmuli trochu nečekaně bod. I když možná, že „vojáci“ by i nějaký ten Kalašnikov splašit dokázali?

V tomto zápase chceme tři body, takže to stavíme hodně na sílu. Na prvních třech šachovnicích první tři hosté ze soupisky: Radek a Pavlové. Dále moje maličkost, Paprsek, Ota, Milan a snajpr z béčka, Lukáš, který do této sezóny naskočil s ohromnou chutí.

Pan rozhodčí mě před zápasem upozorní, že bude chtít tři stovky. Už jsem pár let nekapitánoval, takže jsem zapomněl na existenci této milé povinnosti, ale blahosklonně potvrdím, že s tím nebude žádný problém. Každopádně bychom možná měli na domácí zápasy využívat Paprska. Ten by mohl být levnější a aspoň by nabral nějaké rozhodcovské zkušenosti.

Zápas může začít. Radek na jedničce hraje otevřenou hru, kde se soupeřem přechází ze zahájení do zahájení. Už ani nevím, zda to nakonec byla Vídeňská, či Hra dvou jezdců v obraně, anebo úplně něco jiného. Každopádně si bílý udržuje ze zahájení mírnou výhodu.

Pavlova (J.) pozice je poměrně asymetrická a zahájení si už moc nevybavím. Každopádně o něco později se jeho věž vydává do středu šachovnice a vzniká velmi originální postavení, kde stojí Pavel o něco lépe.

Pavel K. hraje s mým bývalým kolegou z práce. Ten však odložil brýle a na hlavě má výrazně delší prošedivělé háro, takže nejdřív vůbec nepoznám. Pavel získává pěšcovou majoritu na královském křídle. Pěšci e4, f4 mu zajišťují i převahu v centru. Navíc černý se bude na dámském kvůli dvojpěšci c7, c6 prosazovat hůře. Jeho jediným trumfem je dvojice střelců.

U mě se hraje poklidně. Dostávám darem dvojici střelců (rovněž za dvojpěšce c7, c6) a mám pocit, že stojím od začátku lépe, což mi ale počítač po partii vyvrátil. Výhodu má spíš bílý. Tím se také vysvětluje, proč jsem v zahájení nebyl schopen vymyslet nic kloudného, čím bych svoji „výhodu“ realizoval.

Paprsek hraje opět svoji hru. V pozici vznikla zajímavá pěšcová struktura, kdy bílému chybí g-pěšec a černému e-pěšec. Paprsek svého krále i tak parkuje na královském křídle, ale zdá se, že zranitelnější král by díky jeho prostorové převaze neměl nijak vadit.

Ota má stejného soupeře jako před rokem (nebo před dvěma). Posledně stál Ota naprosto na prohru, když ho protihráč drtivě přehrál, ale dokázal se vysmeknout díky fintičkám a urvat celý bod. Teď se situace opakuje. Otovy teenagerovské šachy opět tvrdě narazily. Bílý už přetáhnul pěšce na f5 a zle Otu tísní. Bude napínavé sledovat, zda si se vzniklou šlamastikou poradí stejně elegantně jako posledně.

Milan bojuje proti Sicilské. Daří se mu otevřít f-sloupec a dlouho drží černého krále v centru… Ten má problém rochovat na kteroukoliv stranu. Černému navíc ani příliš nehrají figury, vypadá to nadějně.

Z Lukáše je cítit chuť do hry a od prvních tahů ukazuje, že se toho nebojí. Od prvních momentů se tvrdě tlačí proti bílému polootevřenému centru a po zahraném d5 určitě nestojí hůře. Rozehráno to máme zatím velmi slušně.

Velkou herní pohodu prokazuje Radek. Vývin dokončuje rychleji než soupeř a díky taktickým hrozbám svých dvou věží a dámy si vynucuje zisk kvality. Černý nehodlá sázet na čistě pasivní obranu a tak o něco později končí taktická přestřelka Radkovým vítězstvím. 1-0

Lukášova pozice se mezitím drobet zploštila a je vyrovnaná. Přichází se zeptat, zda je remíza ok. Mezitím se ukáže, že hráči již potřetí zopakovali tahy. Lukáš měl černé a tento vývoj nám hraje do karet. 1,5-0,5

Na další výsledky se bude chvíli čekat:

Každopádně Pavel J. má o pěšce více a jeho věž si dál vesele cestuje v táboře bílého.

Pavel K. si drží mírnou převahu, i když zatím není jasné, zda to bude stačit na výhru.

Já získávám věžovku, kterou považuji, díky soupeřovým slabinám b3 a e3, za vyhranou.

V Paprskově pozici zmizeli všichni pěšci od a po c-sloupec a pokud tam nebude nějaká taktika, skončí partie nejspíš remízou.

Ota dostává těžkou čočku. Jiní by to na jeho místě nejspíš už vzdali, jenže náš enfant terrible je z jiného těsta.

Milan si udržuje převahu. Soupeř sice uklidil krále na královské křídlo, ale stále tahá za kratší konec.

Otův soupeř obětuje dámu za věž a dvě lehké figury. Současně svou věží bere pod kontrolu 7. řadu což spolu s postouplými pěšci a aktivním jezdcem představuje smrtelné hrozby. Tohle by nevydržel nikdo. Otá chvíli tahá a vzdává až s věží a střelcem méně 🙂 1,5-1,5

Současně končí remízou Milanova partie. 2-2

Nicméně pohled na zbylé šachovnice vypadá dobře.

Pavel J. získal dva pěšce navíc. Jedinou šancí bílého jsou rozdílní střelci v koncovce V+S.

Pavel K. definitivně rozhoduje partii ve svůj prospěch, když soupeři vyzobal asi tři pěšce. 3-2

U mě se situace zkomplikovala. Laxní hrou jsem soupeři umožnil ovládnout f-sloupec a víc jak remíza tam už nejspíš nebude.

Dobré zprávy však přináší Paprsek, který ze své pozice dokázal vykřesat celý bod. Třeba se pochlubí. 4-2

Paprsek:
Strahl-Mašek 1-0.
Černý přikryl hrozbu proti bodu h6 tahem Jf7, což je chyba. Přijde vítězný úder; najděte si ho. 

Pavel J. se dostává pod tlak a přes svou materiální převahu ještě nemá nic jisté.

Já si pohrávám s myšlenkou zkoušet partii vyhrát:


Ale po 1…Ve8 2.Vxe8 Kxe8 3.e5 bych možná mohl i prohrát. A pokračování 1…Kg6 2.Va8 mi taky přijde (a zřejmě právem) jako příliš velké dobrodružství. Byť počítač se např. po 2… Kh5 3.  Vg1 g4 4.  Vxa5 Vf7 5.  Va8 Vf3+ 6.  Kd2 Vxe4 7.  Vg8 Vxb3 8.  Vh1+ Vh3 9.  Vh8+ Kg5 10.  V1xh3 gxh3 11.  Vxh3 Vxc4 12.  Va3 tváří, že je pozice remíza.

Na šachovnici se tak objevuje Vg8 s remízou. Lehkou pachuť z nevyužité šance smývá týmová výhra! 4,5-2,5

Větší divácký zájem je o Pavlovu partii a určitě právem. Nakonec se mu daří pozici vyčistit a bílý v následujícím postavení vzdává:

Mezi gratulanty se přimotává Milan a hraje tah, po němž by se zřejmě hrálo ještě hodně dlouho. Třeba ho najdete také (zvlášť, když už teď víte, že ho tam máte hledat).

Do hospody jsme vyrazili ve třech s Paprskem a Pepou Poborským, který nás prakticky celou dobu podporoval, takže se lepšíme… Vlastně občerstvovat se byli také rychlíci Radek s Lukášem, jen se budeme muset lépe synchronizovat 🙂

  1. Paprsek
    25.01.2020 na 10:49 | #1

    Zejména pro Otakara jsem přidal jednotahovou kombinaci, jak se vyhrávají partie.

  2. Jarda M
    25.01.2020 na 12:17 | #2

    Jestli jsem to měl nechat i pro ostatní, tak to klidně smázněte.

    Paprsek: Je7
    Michal: e8-> D , ale přijde mi to moc jednoduché, tak nevím, jestli jsem něco nezkonil.

  3. Aleš
    26.01.2020 na 17:40 | #3

    Nene Jardo, nic jsi nezkonil, skutečně to je tak jednoduché.
    Super, že se to v Paprskově partii takhle krásně seběhlo…
    Kluci gratulka, skvělá výhra!

  1. Žádné zpětné odkazy