Domů > Různé > Praga D – USK B

Praga D – USK B

V úterý do sebe narazily dvě lokomotivy.
Lokomotiva Praha D a Lokomotiva Radlice :). Srážka lokomotiv způsobila, že Radlice jen remizovaly 4:4.
Jak dopadlo béčko posílené Michlem a Paprskem popíše kapitán.

Kapitán:
Zápas proti Pragovce nebylo radno podcenit, vytasili jsme se tak s tím nejsilnějším, co se dalo (viz zápis dole).

Trochu zrádnou klubovnu jsme letos našli veskrze v pohodě, někteří dorazili o třičtvrtě hoďky dříve, kdo si neprohlídl mapku, tak o něco později :-P. Soupeř také postavil dosti silnou sestavu, takže boj mohl naplno vypuknout.

Jako první dohrává kápo…soupeř nabízí remízu v 15.tahu. Nevidím jak to hrát na výhru a nabídku přijímám. U mě takové brzké remízy vůbec nebývají zvykem, alespoň mám čas v klidu fotit a sledovat hru. Hraje se dlouho.
0,5-0,5

Další výsledek se rýsuje u Bohouše. Jeho pozice je nejhorší ze všech a vypadá to, že to nedopadne moc dobře.
Soupeř má navíc slibně vyhlížející oběť, kterou i hraje, byť trochu jinak, než bych čekal. Jen tak tak se zachraňujeme a vzniká pozice, kdy soupeř má věž a dva pěšce navíc za střelce a jezdce, ve hře jsou ovšem ještě další figury a naše slabiny. Bohouš se snaží čeřit vodu.

Vedle sedící Láďa hrál stejné zahájení jak já, dostal se ovšem dále a z celkem vyrovnané pozice začínal získavat více prostoru a aktivnější figury. To nakonec vyústilo až v drtivý útok na soupeřova krále, který se vzdal!
0,5-1,5

Bohouš záhy též končí svou partii. Obětuje věž, aby získal dámu a figuru proti dvoum věžím a šanci vyzobat pár soupeřových pěšců. Pak už to netrvá dlouho a soupeř vzdává. Radost z výhry Bohoušovi silně zkalil fakt, že ta oběť byla silně nekorektní, čehož si naštěstí nevšiml ani soupeř. To byla klika!
0,5-2,5

No, teď už to bylo nadějnější, celkový výsledek neodpovídá průběhu. Nepřijít naše přední špičky, se zlou bychom se nejspíše potázali…

Jako další končí Jirka. Ze zahájení získal pěšce navíc a celou partii hrál v klidu, aby ke konci utáhl šrouby a matové hrozby. Tohle byl náš trenér, jak ho známe!
0,5-3,5

Jarda hrál opět své pevné šachy. Jeho soupeřem byl nám velmi dobře známý pan Řezanka, který svého času míval elo přes 2000 a který má letos i přes své nizké elo skvělou bilanci. Jarda měl o něco horší pěšcovou strukturu, ale po výměnách dospěla pozice do nestejných střelců a i vzhledem k vývoji utkání bylo strategické nabídnout remízu, kterou soupeř logicky bere. Jarda měl horší čas navíc!
1-4

Naše jednička, Michal, hraje ostrou pozici, kdy velmi brzy získává s černými pěšce na g2. Soupeř se brání urputně a dlouho, ale Michal mazácky vše připraví, aby mohl vlákat soupeře do matových sítí. Hezká partie.
1-5

Poslední dohrávají dvě prkna. Paprsek na dvojce má prostorovou převahu a soupeř se jen brání. Zisk pěšce na sebe nenechá dlouho čekat, soupeř má navíc brutální časové manko. Paprsek měl vůbec nejsilnějšího soupeře, urputného pana Havrlíka, který měl před zápasem úspěšnost 88%.
Paprsek:
Strahl-Havrlík 1-0
Soupeř se houževnatě s předstihem bránil. Ale je v zoufale stísněné pozici. Někde to musí rupnout. A tady byl první moment, ale bohužel ke své škodě jsem neviděl. Musel jsem pak ještě hrát. Vyhrávalo: 46.Vb8! a po 46.-;Va7 47.Vxd8!  nebo po 46.-;Se7 47.Sa5 Va7 48.Db6. Jak jednoduché! A já to neviděl. Právě kvůli 46.-;Va7 jsem hrál měkké 46.Va1. 

Pomohla výměna dam. Černý je svázaný. Bílý maximálně vylepšil své figurky. A konečně dobírá pěšce 63.Vxc6 a konec partie je už jen technika. Počítač už hodnotí -i při rovném materiálu- už pozici jako zcela zdechlou (nejdříve +4, pak +12 a v závěru hlásí 8-tahový mat, který dokonce vidím, protože je naprosto triviální).  

1-6

Dohrává utrápený Vašek, kterému dnešní hra tentokráte úplně nevyšla. Sice měl zajímavé zápletky, svůj útok a zajímavé hrozby po g sloupci, soupeř ale vše viděl a navíc ubránil ve stylu: „Nejlepší obrana je útok!“. Po pár nepřesností navíc přicházíme o materiál a pozice se Vaškovi úplně hroutí. Může už jen doufat v pat, toho se ovšem nedočká.
Nevadí, důležitý je celkový výsledek a ten byl skvělý!
2-6

Jdeme na pivo do Víťovi restaurace ;-P.

P.S. fotky a finální úpravy dodám posléze, nyní jsem v klubovně a fandím Áčku! 😉

  1. JirkaR
    07.03.2019 na 13:31 | #1

    Srážka lokomotiv se naštěstí obešla bez zranění 🙂
    Teď má béčko náskok 4 bodů. K postupu stačí vyhrát jedno z posledních dvou utkání.

  2. Paprsek
    09.03.2019 na 12:00 | #2

    Přidal jsem komentář ke své partii. Opět jsem musel zdolávat toho nejsilnějšího ze soupeřů, který hrál (hraje) za Žamberk divizi(?). A to bez varování od místních Vaška Janečka a od trenéra Jirky Řeháka. Byla to past na mě? Možná jenom varianta tréninku mého osobního trenéra JŘ. 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy