Domů > Různé > Loko D – USK B

Loko D – USK B

To tu ještě nebylo…!

Hned na úvod si posypu hlavu popelem, soupeře jsme krapet podcenili!
V boji o postup jsme nenasadili naše přední hráče, nehrál ani Michal, ani Paprsek, ani Pepa, ani Jirka Ř. Loko se papírově zdála „slabší“, trochu jsme už ale pozapomněli, o jaké veterány se jedná a že na nízká ela nemá smysl koukat.

Než se pustím do té smrště, zmíním snad jen, že na Třebešíně už začínáme býti pomalu jako doma, hrajeme tam každý rok (celkem již 4x) a proti sympatickým Loko hráčům je to vždy velmi vyrovnané. I dneska se jednalo o příjemný večer, byť ke konci již trochu vypjatý.
Jediné, co mi lezlo na nervy byl neskutečný rachot / rány čehosi do čehosi, jestli nějaká rekonstrukce někde…to bylo nepříjemné. Edit Lukáš: Nebyli to ti basketbalisté v tělocvičně?

Zápas se začal komplikovat hned po prvních tazích. Jindy pevný a skvěle hrající Vašek byl soupeřovou agresivní hrou zaskočen hned v zahájení, hrozila ztráta pěšce po pár tazích. Vašek sice pěšce ubránil, ale za cenu oslabení svého krále a po zbytek né-moc dlouhé partie tahal za kratší konec provazu. Soupeř využil své výhody a Vaška lapil do matových sítí. Můj hlavní žolík zápasu nevyšel.
Prohráváme 1-0

Vzadu prohrává i Milan na sedmé desce. Černými hrál sice své milované a nacvičené zahájení, díky tomu na tom byl překvapivě i skvěle časově, pak ale zbytečně daroval centrálního pěšce s nulovou kompenzací, soupeř se v klidu dovyvinul a dílo zkázy završil sám Milan, když si nesmyslně zalezl králem do vazby, aby tak soupeř mohl obětovat kvalitu za svázání černé dámy.
2-0

To už ale pojďme zpátky na přední příčky, kde bojuje Roman Fejt na druhé desce. Ztratil sice pěšce, ale šel do koncovky těžkých figur, věřil jsem, že udrží remízu.
Partii jsem pak již neměl čas sledovat, nicméně další bodík domácích na sebe nenechal moc dlouho čekat.
3-0

Bylo vidět, jak se soupeři radují, jakou mají radost, jak si vyměňují veselé úsměvy. Bodejť by ne. Radovali se už za stavu 2-0, natož teď…favorité dostávali jasnou nakládačku…

A jaké byly naše další šance?
Jarda Veselý na trojce hrál celkem vyrovnanou partii, ale byl dost zavinutý na třech řadách, zatímco soupeř měl více prostoru. Vyloženou cestu k výhře tam ale za soupeře vidět nebylo.
Aleš na čtyřce stál pozičně lépe, hrozilo že získá pěšce, musel ale dávat pozor na svého krále bez rošády. Bohouš na pětce někde získal kvalitu, jak to ten vykuk provedl? Že by také jednou neremizoval? Kvasňa na šestce hrál stejná zahájení jako já a nebylo to špatné. Získal prostor a postouplého pěšce, cesta k výhře ale vidět nebyla. Luky na osmičce hrál obě fianchetta, stál ale také o trochu pasivněji.
Tenhle zápas jsme moc nezvládli, nic jiného se v danou chvíli nedalo na to říci… :-(.

Tajně jsem doufal v dalšího žolíka Kvasňu, situace nám ovšem také nepřála.
Jeho soupeř udělal průnik dámou do tábora bílého, vynutil nějaké výměny a zlobil natolik, že nakonec získal pěšce navíc, lepší pozici a k tomu nabídl takticky remízu.
Proti veškeré taktice hrající pro nás jsem ovšem remízu Láďovi přikázal vzít. Jeho pozice mi přišla spíše už prohraná, bez viditelné protihry.
Lepší půlka, než nula, i když po bitvě je každý generál…
3,5-0,5

Nutno podotknout, že se v tu chvíli rýsovaly dva body…pak už by musel přijít jen zázrak, no. :-/

O dva body se postarali Dvořáci, kteří dneska hráli solidně.

Bohoušovu kvalitu jsem již zmiňoval. K ní měl ještě volného pěšce a i když soupeř též nebyl bez protihry a chvíli nabízel remízu s vidinou věčného šachu, Bohouš vše ustál,
vynutil výměnu dam a pak už se to hrálo samo. Důležitý bod.
3,5-1,5

 

Aleš těžil z lepší pozice, když si soupeř nechal záměrně udělat dvojpika na f-sloupci. Volný g sloupec sice vypadal nebezpečně a nemohl jsem kvůli němu rochovat, stačilo ovšem vše hlídat,
a správně umístit jezdce. Soupeř mi ještě pomohl ne zcela přesným tahem jeho krále. Získal jsem dva piky navíc. Tentokrát jsem to nepo… jak minule, hrál jsem trpělivě a…partii jsem již nestačil dohrát ;-).
Soupeř si nějak vsugeroval, že má stále více času, než-li já a v 25.tahu spadl na čas! Nutno podotknout, že mě zbývalo asi jen 6 minut…Ještě jsem odehrál 26.tah a pak reklamoval spadlý čas, soupeř jen nevěřícně „kroutil“ hlavou.
Holt digitální hodiny jsou neúprosné. Nicméně na šachovnici jsem to měl dle mého též již vyhrané.
3,5-2,5

Přiblížili jsme se, ale…

Bylo by hezké odejít alespoň s remízou, což znamenalo, aby alespoň jeden náš hráč vyhrál a druhý remízoval…
Dohrává Jarda a Luky. Obě partie vidím objektivně jako remizové, což pro nás znamená celkovou prohru v daný okamžik…
Jarda má oboustraně otevřené pozice na královském křídle, kde útočí věž a dáma. Pak už k tomu zbývají jen pěšci, 6 na každé straně. Jarda má lepší pěšcovou strukturu do případné koncovky.
Nevypadá to ale moc reálně, soupeř má též nebezpečnou protihru, černý král není v bezpečí. Naštěstí má Jarda asi o 20 minut více, než soupeř.
Luky má také remizovou pozici. Sice má lepší pěšce, ale nestejné střelce a dámu. Soupeř vynutí výměnu dam a pak…poučka o nestejnopolných střelcích…všichni to známe.

Nedá se ale už nic dělat, taháme až do konce.

Jarda občas brnká trochu na nervy, tu ztrácí plno času nad jediným možným tahem, tu si komplikuje situaci, soupeř si ale nakonec nechá vyměnit dámy, za chvíli se mění i věž a Jarda se může radovat z lepší koncovky, kterou…si opět lehce komplikuje. Naštěstí má soupeř jen poslední minutu na hru a nutno podotknout, že mu to vůbec nevadí. Umí blicat. Jarda nakonec ale přece jenom uplatňuje lepší pěšce a krále v koncovce a staví si dámu o tah dříve, než soupeř…nebo už nestaví…a soupeř vzdává ;-).
Remíza je na dosah.
3,5-3,5

Jestliže hrál Jarda krapet na nervy, Luky tomu nasadil korunu. Jinak to nešlo.
Časově totiž takovou vatu neměl, hodně se to střídalo, tu chvíli náskok byl, tu zase nee..
Kolem 4. minuty od konce navíc nesportovně soupeřův spoluhráč upozorňuje Lukyho soupeře, aby nezapomněl mačkat hodiny (shodou okolností to byl ten můj soupeř, jinak úsměvavý sympaťák.Nyní ale zřejmě zapomněl na pravidla i slušné mravy a zřejmě i trochu pod tíhou svého vlastního omylu s časem se nechal lehce unést). Nabuzený Lukáš, jehož mozkové závity šrotovaly o sto šest zastavuje hodiny a dožaduje se u rozhodčího o vykázání nezbedného hráče ven z hrací místnosti. Tomu se ven moc nechce, ale alespoň se na chvílu někam uklidí a hra může pokračovat. Soupeř naštěstí nehraje vždy úplně nejlépe a Lukymu se daří prosadit pěšcovou převahu na pravém křídle ;-). V čase, kdy oboum hráčům zbývala cca minuta do konce partie, nasazujeme dámu díky „jednomu“ tempu navíc, které rozhodlo.
3,5-4,5 !!!

To bylo drama! Vážně bylo! To se muselo jít zapít! Otočit z 0,5-3,5 na vítězných 4,5-3,5, to si fakt nepamatuji!
Takhle se utíká hrobníkovi z lopaty. Drama téměř do poslední vteřiny zápasu!
Nakonec jsme to zvládli, Luky nám to zase vyhrál! 😉 Zakončení této partie se mu vážně povedlo! Gratulace! Když jsme přežili tohle, tak už musíme postoupit. Michale, Paprsku, Jirko…připravte se na nasazení do dalších zápasů ;-P.

Symbolicky nás šlo pět na krátké pivko, všichni, kteří dělali body ;-).

  1. Paprsek
    20.02.2019 na 06:48 | #1

    Samozřejmě gratulace. Škoda, že jsem to neviděl.
    Vidím samé plusy:
    – Dvořáci vyhráli,
    – zabral Luky, Jarda,
    – aspoň vidíte, že dokážete vyhrávat i bez celých bodů takových opor jako je Roman Fejt, Vašek Janeček, Milan Košař a půlek Ládi Kvasničky. 🙂
    Bojovat se musí až do konce.

  2. Uhliházi
    20.02.2019 na 07:34 | #2

    Taky velká gratulace. Škoda, že jsem to neviděl.
    Našel jsem podobu s Céčkem:
    – také jsme minulý týden šli na pivo
    – taky nás šlo pět
    – shodou okolností všech pět nás ruplo 😀
    Aspoň vidíte, že dokážeme jít na pivo i bez opor.
    Bojovat se musí, i přes kontumace, až do hořkého konce.

  3. JirkaR
    20.02.2019 na 08:41 | #3

    Aleši zachránil Tě Bohouš, že začal hrát na výhru :).
    Kluci z áčka moc času nemají. Natoupit by měli ještě jednou na Pragovku.
    Máš tam k Vaškovi další další výborné hosty. Oslov Pepu, Rudu, (Karla). Je potřeba hlavně první dva aktiviovat, ve druhé třídě je budeme potřebovat.

  4. Aleš
    20.02.2019 na 09:12 | #4

    @JirkaR
    JJ, beru to v patrnosti. Pepa je momentálně ale nemocný, jsem s ním v kontaktu. Na Rudlu/Karla už většinou nezbývá, těch H+V máme v béčku opravdu hodně. Ještě to ale vykoumáme, nicméně postup je stále hlavní prioritou pro letošní sezónu.

  5. Paprsek
    20.02.2019 na 09:37 | #5

    @Aleš
    Karel je přes týden v SRN. Nebude do konce sezóny dosažitelný v pracovní dny.
    Rudlu bych vytěžoval, aby ho nenapadl nepříjemný soupeř Alzheimer.

  6. Michal
    20.02.2019 na 12:02 | #6

    Skvěle napsaný report, přijde mi škoda nastupovat a připravit se tak o napínavé čtení 😉

  7. Honza
    20.02.2019 na 16:31 | #7

    Základ B éčka zabral, dobrej příslib na 2.třídu, gratulace.

  8. Luky
    20.02.2019 na 22:43 | #8

    Přidal jsem partii, kdo je dobrý v koncovkách může potvrdit Alešova slova, že to byla remíza. Nemám počítač a úplně do detailu se mi to už teď večer rozebírat nechce, ale myslím, že po 56. … Kd6 místo Kb6 by to remiza mohla být… Jo a zapsané to mám jen do 57. tahu, takže to pak už nemusí být úplně přesně, ale na tom asi nezáleží…

  9. Paprsek
    21.02.2019 na 06:28 | #9

    @Luky
    Správně. Se slabším soupeřem do koncovky.

  1. Žádné zpětné odkazy