Domů > Přebor Prahy > Vyšehrad D – USK A 3 : 5

Vyšehrad D – USK A 3 : 5

Na Vyšehrad jsme letos přijeli už podruhé.
Poměrně velkým strašákem byl vzduch, ale překvapivě se dýchalo lépe než jindy. Nebo že by to bylo mým kašlem?
K našemu štěstí už měl Vyšehrad jen teoretickou šanci na postup a tomu odpovídala i sestava, ve které chyběli první dva hráči 2400+, resp. 2300+. Ovšem i tak jsme papírově převahu neměli.
Můj soupeř doráží se zpožděním, jenže se vytasí s variantou, kterou mám na stole poprvé v životě a hodiny se rychle převažují v jeho prospěch. Ani jeden z nás nehraje úplně přesně, ale pozice zůstává vyrovnaná a tak záhy přistává nabídka remízy. Pavel od mi od vedlejšího stolu říká, ať ji vezmu a já se nakonec nenechám dlouho přemlouvat. Aspoň je čas napsat report, poprvé v této sezóně…


0,5-0,5

Což o to, Pavel stojí na výhru, ale na dalších šachovnicích už to tak růžové není. Paprsek má černými o pika méně, byť Alpha Zero by dal díky dvojici střelců a aktivním figurám dost možná přednost černé pozici.
O pěšce méně má i Ota, ale tam už není kompenzace žádná. O pěšce méně má také Pepa, který ho ztratil při útoku v lepší pozici… A, překvapivě, o pěšce méně rovněž Milan, který z úvodního útoku nic nevyždímal.
To Roman si svůj materiál hlídá, horší je to ale s časem. Na cca 15 tahů mu v obtížné pozici zbývá jen 5 minut. Jediný potěšující pohled je na Aleše, který svého soupeře svírá a určitě později přispěje nějakým tím diagramem 🙂

Každopádně zatím se vyvíjí vše dobře. Pavel potvrzuje dobrou formu, když svého soupeře doslova přejel a dostává nás do vedení! Partie by zcela jistě stála za zveřejnění.



0,5-1,5

Romanova pozice není objektivně úplně špatná, hrozí rozbít bílý střed a odříznout tak křídelní útok bílého, ale s minimem času nakonec ztrácí věž a vzdává.


1,5-1,5

Aleš zatím přemýšlí… pozice se láme, objektivně stojí lépe, ale každá chybička může znamenat pád do propasti. Navíc čas mu začíná tikat neúprosně rychle. Do kontroly mu zbývá v průměru méně než minuta na tah…
Paprsek zatím vylepšuje figury a už nejenom Alpha Zero, ale i já bych upřednostnil černé 😉
Aby to nevypadalo, že jsem bojoval jen o remízu. Tady je diagram, kdy stojím nejlépe, ale současně jsem ztratil nit, jak dále pokračovat? Každý by chtěl mít černé, ale pozice bílého drží a není vidět, jak rychle do ní vnikat. 41.-;De8 nebo počítač dává přednost 41.-;Sd5.
Stalo se 41.-;hxg3 42.Vxg3!, což jsem myslel, že nejde pro zisk kvality 42.-;Sh4, ale pak by přišlo 43.Vh3 a ztráta figury.

Ota hraje koncovku Jezdce proti střelci s pěšcem méně a loví v kalných vodách.
Pepa má D+J proti D+S a pěšce méně. Snad by mohlo platit, že dáma s jezdec spolupracuje lépe… Jenže Pepa přehlíží další taktiku a ztrácí už pěšce dva.
Milan hraje koncovku 2xV+S stále s pěšcem méně, ale šancí by mohl být špatný čas černého, který má na posledních 5 tahů 1,5 minuty a to v poměrně ostré pozici.
Mezitím Aleš nezklame. Kombinací hrozeb proti černému králi a neutralizací tlaku soupeře získává vedení opět na naši stranu! Jdu mu gratulovat s tím, že nás nejspíše dostal naposledy v zápase do vedení.

Aleš:Moje partie nebyla nic, na co bych mohl být hrdý. Tolik nepřesností a hrubek v jedné partii jsem už dlouho neviděl. Naštěstí mi je soupeř ztrestal méně, než-li já ty jeho a to rozhodlo celou partii. Posuďte sami:


Po 11. tahu bílého h4 se naštěstí pozice trochu uklidnila, protože soupeř přecenil moje hrozby po diagonále a2-g8. V tento okamžik jsem byl ovšem nejvíce ruplý z celé partie. Černý zahrál slabé 11.Se6. Jaký byl jeho vyhrávající tah jistě snadno nalezne každý z vás. Nutno podotknout, že oba dva jsme tento tah v daný moment viděli, ani jednomu z nás se to ale nechtělo více propočítávat.
Klíčový moment partie se odehrával ve 27. tahu:


Po mém správném 27. Dc2 neměl černý lehkou volbu dalšího pokračování. Je to silný dvojúder – jednak hrozím matem na c7 a jednak kryji do budoucna svůj vlastní mat přes slabé pole f2 (2in1!). Má tam jeden jediný tah, který měl hrát, vše ostatní už je pro něj hodně špatné. Pozice je za bílého vyhraná ale i tak, jen bych to měl těžší a to i s ohledem na velmi málo času, co mi zbývalo do časovky, klasika. Černý zahrál 27. … c5 a po mém 28. Jb3 se jeho pozice rozpadá. Kluci v hospodě mi radili hrát místo 28. Jb3 braní mimochodem pěšáka c5, to ale tak silné nebylo, byť k výhře by to též stačilo. Ve 39. tahu černý vzdal. Uff. Objektivně jsem byl ale ze zahájení prohraný!

1,5-2,5

Je zřejmé, že sledování zbylých partií bude utrpení. Vyhodnotil to tak asi i Pavel, který podobně jako Roman vyráží pryč. V tu chvíli netuší, že připravili o zajímavé drama.
Překvapení se rodí u Milana, který loví v kalných vodách. Černý se zamýšlí a čas ubíhá… Zbývá mu 8 vteřin na poslední tři tahy… A právě nedostatek času má za následek osudné přehlédnutí v podobě celé věže! Znovu jsme zpět ve hře.


1,5-3,5

Paprsek stojí s pěšcem méně v zásadě vyrovnaně i když jeho poslední tahy nebyly úplně přesvědčivé…
Zajímavá pozice vznikla u Oty, který má šanci soupeře ještě nachytat:

Pozice po Jxb5.
Hrdinou večera se ale stává Pepa, který dokáže uplést past do níž se soupeř chytí i s navijákem. Jeden z jeho posledních pěšců se najednou neohroženě rozbíhá vpřed a není možnosti jak ho zastavit. Vítězíme!


1,5-4,5

Fotografova vsuvka: Vypadalo to hodně nadějně, ale žádná další cesta, jak vyhrát tento zápas nikde vidět nebyla. Vypadalo to, že budeme rádi za celkovou remízu.
Pak se ale stal zázrak a náš hrdina Pepa změnil zápis do hezčí podoby… viz foto:

Další rozuzlení přichází u Oty. Soupeř se nachytat nenechal a Ota musí složit zbraně (jezdce).


2,5-4,5

Paprsek se nyní vyhřívá v centru pozornosti. Brnká trochu na nervy, když ztrácí druhého pěšce, ale nakonec koncovku rozdílných střelců dokormidluje do remízového závěru.
Byl jsem v závěru objektivně prohraný, ale ani jeden jsme to neviděli. Je to už vyšší dívčí…Ale podívejte se na to, protože je to instruktážní, jak hrát při nestejných střelcích. Strana v útoku má vždy obrovskou výhodu.
Bílý zahrál 61.Dc5 a po 61.-;De2+ 62.Kc1 De1+ 63.Kb2 Dxe5+ remíza.
Jak mohl bílý v pozici diagramu vyhrávat?

Spousta-Strahl 0,5



3-5

Tohle se podařilo! Nicméně je třeba přiznat, že nám v tomto zápase přála štěstěna měrou vrchovatou 🙂

  1. Paprsek
    02.03.2018 na 07:47 | #1

    Za mě jsem viděl prohraný zápas. Při vedení 2,5-1,5 byl prohraný: Otakar, Milan a Pepa pokazil vyhranou partii. Pak jsem seděl u své partie, kterou jsem taky pokazil a jenom mi přicházeli neuvěřitelný zprávy. 🙂
    Teoretici, už jsme zachráněný definitivně?

  2. OTA
    02.03.2018 na 08:09 | #2

    Bílý postaví dámu na c8 a je tam asi třetím tahem mat

  3. Paprsek
    02.03.2018 na 08:15 | #3

    @OTA
    Jednoduché řešení alá Macháček nefunguje.
    Musí se víc pracovat nad tím.
    Za bílého c8D+, černý vezme Kxc8 a pak tam NENÍ mat. Ale bílý vysbírá se šachy pěšce a6+b5. Potom zahraje De3 a dále začne postupovat pěšci a krále schová přes Ka3-b4-c5 před pěšce.

  4. Paprsek
    02.03.2018 na 08:34 | #4

    Přidal jsem Pavlovu partii.

  5. Milan Vogl
    02.03.2018 na 09:35 | #5

    Nejsem křemík, ale nevidím jak to vysbírá, když ve vhodný okamžik černý představí střelce na b7 a pěšce tím pokryje.

  6. Milan Vogl
    02.03.2018 na 09:49 | #6

    už to vidím

  7. Paprsek
    02.03.2018 na 10:18 | #7

    @Milan Vogl
    …je to klasika – když dostaneš návod, jak postupovat, tak by to i Otakar vyhrál.

  8. Milan Vogl
    02.03.2018 na 13:38 | #8

    No to právě není. Návod byl nepřesnej, ale chybějící větu jsem si doplnil sám.

  9. Paprsek
    02.03.2018 na 13:59 | #9

    @Milan Vogl
    …ale vždyť píšu: „…se šachy vysbírá pěšce…“
    Nevím tedy, na co narážíš?

  10. JirkaR
    02.03.2018 na 14:13 | #10

    @Paprsek
    Skvělé vítězství. Pomůže nám výhra i skóre. Škoda, že to vítězství nebylo s Vyšehradem E (ten se svým Déčkem též vyhrál). Má lepší vylosování a ještě nás předběhne.
    Příští kolo bude rozhodující, nesmíme prohrát!

  11. Aleš
    04.03.2018 na 17:23 | #11

    Přidal jsem fotky a také diagramy ze své partie + drobné úpravy. Jak tak na to koukám, tohle je velmi vydařená reportáž z velmi vydařeného zápasu… 😉

  1. Žádné zpětné odkazy