Domů > Přebor Prahy > USK B – Vršovice E 4 : 4

USK B – Vršovice E 4 : 4

Obě mužstva přijela vyhrát…

Že jde o tuhý boj o udržení se ve skupině si uvědomil i soupeř a postavil proti nám to nejlepší, co mohl (prvních osm prken… 😉 ).
Nutno podotknout, že ani my jsme zápas nepodcenili a též jsme stavěli nejsilnější možnou sestavu. Také zmíním, že soupeř takto vymazlenou sestavu postavil vůbec poprvé. Holt konec sezóny už pomalu klepe na dveře a možné sestupové příčky jsou až nebezpečně blízko pro oba zúčastněné manšafty.

Musím všechny pochválit za včasný příchod. Někteří soupeři si mysleli, že se hraje už od šesti, takže jsme se mohli pěkně družit, v klidu postavit figury a začít na minutu přesně. Ve Vršovicích navíc máme mnoho známých a přátel, namátkou zmíním Martina Stankeva, Frantu Šaura, Fialu Honzu atd… Celý zápas probíhal naprosto v pohodě, duchu fair-play a do poslední sekundy nebylo jasné, jaký bude celkový výsledek!


Že se bude jednat o nelehký zápas bylo jasné už dle soupisky soupeře bez ohledu na to jak manšaft postaví, pojďme se tedy vrhnout do víru tance…

Jako první končí Ota. Hrál opět svou typickou hru, partie to byla poměrně krátká, došlo i na oběť kvality…Tu ale Ota bohužel provedl předčasně a po uhamounění se na pěšce a hrubce v podobě uzavření svého střelce mohl partii již v klidu vzdát.
Škoda…začátek se moc nepovedl!


0 – 1

Jako druhý končí Bohouš. Hrál svou hru a nedopustil žádné větší zvraty. Stejně tak i soupeř a partie skončila smírem. Remíza tam byla, tady se čarovat moc nedalo.


0,5 – 1,5

Další vývoj je ve hvězdách…

Paprsek se mi zdá lepší, hrozí trochu vazbami, potencionálním ziskem pěšce a celkově stojí lépe. Záleží, co bude soupeř hrát.Zajímavá pozice, on se jistě s námi podělí o nějaký ten diagram…
Vašek hraje své hezké šachy, výrazná převaha asi zatím není ani na jedné straně. Předseda hraje s Martinem Stankevem. Též se tam nic neděje, i když opticky vypadá soupeř o chlup lépe. Aleš se snaží zkonsolidovat své černé figury. Soupeř stojí lépe, hrozí do budoucna zlobit po c sloupci a na slabém d6 poli černého. Jarda hraje své pevné šachy, hlavně neudělat chybu. Kvasňa nestojí moc dobře. Soupeř má náskok ve vývinu, více prostoru, žádné slabiny…tohle nevypadá vůbec dobře!

Věřil jsem Paprskovi, že vyrovná skóre, ale další vývoj jsem úplně růžově už neviděl. Budeme muset zamakat, tady se možná rozhoduje o našem sestupu!

Další dohrává Paprsek. Soupeř přehlíží taktický motiv na uzavření dámy a bere otráveného b3 pika. Tady se projevila zkrátka Jirkova hráčská síla, kdy přesným propočtem vidí všechny možné varianty pěkně dopředu a tak trochu telepatií soupeře naláká. Tahle partie se mu povedla! Jirko, tady můžeš vkládat své diagramy, sem s tím! :-).
Strahl-Horyna 1-0
Zrovna jsi zachytil kritickou pozici na fotce.
Černý na tahu vzal otráveného pěšce a zavřel si dámu: 17.-;Dxb3. Asi nejlepší bylo 17.-;Dxc5.
Braní pěšce (Dxb3) hodnotí Otakar jako výborné a pozice bílého bude „vysbírána“, pokud se bude hrát přesně za černého. Mám naprosto opačný názor a považuji už pozici za bílého ne-li za vyhranou, tak aspoň za přivyhranou. 🙂

A tady ještě ta slíbená transformace materiálu D+J za 2xV. Pozice je už ale zcela vyhraná, černý je bez materiálu a bez protihry.
20.Vcb1 Jc3 21.Dd3 Dxb1+ 22.Vxb1 Jxb1 23.Dxb1

Gratulace! Velmi důležitý bod zápasu!
Ostatně, jako jakýkoliv jiný, že ano… 😉


1,5 – 1,5

Je vyrovnáno!

Předseda má nabídnutou remízu od Martina…Jirka má izolovaného pika a o maličko horší pozici, objektivně to remízové je, ve hře jsou ovšem ještě těžké figury. Tohle by se zřejmě již vyhrávalo špatně. Jediné plus pro nás byl časový náskok, předseda měl cca dvojnásobek času (cca 14min vs. 30min). S těžkým srdcem k remíze svoluji…


2-2

Je to boj „o každý míček“, řečeno ping-pongovou terminologií…

Bohužel pro nás se nám to trochu komplikuje, sestup se blíží… Aleš dělá hrubku a ztrácí centrálního e-pika!
Tohle se mi zkrátka nepovedlo. V hlavě jsem zvažoval několik variant, rozhodl se pro jednu, kde jsem pika v klidu kryl a ještě lehce útočil na krále, ale moje ruka postavila tu dámu o políčko „vedle“ a blunder byl na světě! Tohle byl zkrat!

Ani jinde nevidím cestu k výhře. Horší Kvasňa se alespoň zatím drží a dokonce se mi zdá, že už soupeř nemá tak výraznou převahu. Stále ale taháme za slabší konec provazu. Jarda drží pevně, ale více než remiz tam nevidím. Vašek získal trochu aktivitu a hezký sloupec, cestu k výhře tam zatím taky ale nevidí.

Aleš pomalu ztrácí ztracenou partii. Bez centrálního pika se mu pozice rozpadla. Přišel jsem k tomu i o dalšího pika. Druhého pika jsem ovšem už neřešil úmyslně. Upínám veškerou pozornost na soupeřova krále. Z dámského křídla si převádím druhou věž a doufám, že si soupeř nevšimne možných obětí, které se mi začínají honit hlavou. Vypadá to nevinně. Soupeř má jasnou převahu a napadá mi dámu tahem g3 (později dodám diagram). Vymýšlím si oběť dvou věží za jezdce a dva pěšce s cílem věčného šachu. Obětuji první věž a nabízím remízu. Nevím, jestli to soupeř v tu chvíli viděl, nebo ne, ale hraje dál. Po oběti druhé věže docílím svého a partie končí smírem!
Uff, utekl jsem hrobníkovi z lopaty!

Lexxa Václav – Dvořák Aleš – po 21.f3:


Hrubkou jsem přišel o pěšce na e4 a ani pěch na c4 není moc v bezpečí. Partii už považuji za prohranou a volím plán co nejvíce kalit vodu na královském křídle. Nic tam ovšem nemám.
Potřebuji se zbavit souhry obou jezdců a hraji:
21. … Sxe4
22. Jxe4 Vg6
23. Dxc4 Ve8

Soupeř může cokoliv, klidně si vzít třetího pěšce dámou na a6. Máme ale štěstí a soupeř hraje překvapivé:
24. g3 ?


Tímto mi soupeř dovolil pěknou záchranu:
24. … Vxe4!
25. fxe4 Vxg3+
26. hxg3 Dxg3+


a bílý král nemůže utéci z věčného šachu!


2,5 – 2,5

Kvasňa si též oddychl. Vyhrabal se z nejhoršího a po pár výměnách dospěla partie do rovných šancí. Tady už by to bylo jen o tom, kdo udělá nějakou chybu. Partie končí remízou. Vzhledem k tomu, jak Kvasňu soupeř zpočátku přehrával, je toto skvělý výsledek.


3 – 3

Zbývají dvě desky. Jarda má zablokovanou pozici. Soupeřova pozice je možná o trošičku lepší, ale není kde prorážet.
Vašek se snaží něco vytěžit ze své aktivnější pozice a z vazby černého krále a dámy. Cesta k výhře stále není vidět. Vašek se rozhodne obětovat věže za dámu a nějaké píšky. Nespočítá to ale úplně přesně a situace se mu značně zkomplikuje, když mu zůstane pouze dáma (+ 5 pěšců) a soupeři zůstávají tři figury (V + V + S) a 2p.
Cesta k celkové prohře je opět velmi blízko…

Mezitím Jarda s Honzou končí partii – remízou. Jinak to tam ani dopadnout asi nemohlo. Gratulace Jardovi za vzornou pevnou hru!


3,5 – 3,5

K Vaškově nelibosti se veškeré oči upínají na jeho partii. Nevidím to moc dobře. Dvě černé věže ve spolupráci s černopolným černým střelcem vypadají hrozivě, proti jediné bílé figuře, byť se jednalo o samotnou, ó velikou dámu ;-). Vašek dělá ale co může, využívá možnosti vazeb na soupeřova krále a soupeř chvíli nehraje nejpřesněji. Buďto nevidí, nebo se mu nechce hledat cesta k výhře, možná už to tam najít bylo opravdu těžké, to by asi věděl sám Vašek a křemík, ale partie nakonec končí též smírem. Uff…
Janeček-Poš 1/2
Slíbená další transformace materiálu. Černý na tahu se mohl pokoušet o výhru tahem Sc5 a tlačit na f2. To měl být plán černého. Bílý naopak po vzetí pěšce h6 měl utíkat pěšcem „h“. Vašek zvolil ale postup pěšci na opačném, dámském, křídle. Nyní ukazuje křemík malé plus pro černého (+1,2), ale po dalších pár tazích začíná hlásit bez ohledu na to, co se děje na šachovnici (samozřejmě kromě hrubek) 0,00.


4 – 4

Co dodat? Při pohledu do zápisu to vypadá jako na dohodnutou remízu (všude sáme půlky, krom prvních dvou desek 😉 )
Teď už nás čekají jen samí těžší soupeři, tak třeba někde překvapíme 😉

Po zápase se šlo na pivko, účast byla tentokráte hojná!
Gratuluji všem, k dnešnímu výkonu, bylo to o fous…

  1. Paprsek
    08.03.2018 na 16:34 | #1

    V sobotu začíná turnaj 8 kandidátů. Jeden z nich pak vyzve Carlsena. Na http://www.chess24.com budou komentovat GM Jan Gustafsson a GM Peter Svidler.

  2. Aleš
    09.03.2018 na 12:08 | #2

    Michal
    Je to tak, ústupy králem na h1 či f1 apod tam bílému opravdu nevycházejí. Byla to prostě klika… Bílý má materiální převahu a je mu to k… 😉

Stránky s komentáři
1 2 10799
  1. Žádné zpětné odkazy