Domů > Přebor Prahy > USK A – Bohnice A 4,5 : 3,5

USK A – Bohnice A 4,5 : 3,5

Nejstručnější report. Můžete rozšiřovat a doplňovat. Aktualizováno!

Na zápas jsem dorazil s 15 minutovým předstihem. Již v „posilovně“ čekali někteří hráči. Bohužel jsme byli upozorněni, že probíhá „schůze“ (2 lidi s notebooky) a v žádném případě je nesmíme rušit před 18,30 hod. Mezitím jsme byli seřváni, abychom nehlučeli, že kluci posilují. A my, když hrajeme šachy, taky si nepřejeme být rušeni! Můj osobní pocit je, že šachisti nejsou vítáni v USK?!
Ve stanovený čas jsme vstoupili do klubovny. Oba týmy až na jednoho hráče kompletní, včetně rozhodčího.

Věnoval jsem se své partii, takže jsem jenom zaznamenal, že mezi prvními skončili Aleš Dvořák a Milan Vogl remízami.
[Alesh:] Je to tak. Většinou dohrávám mezi posledními, ale tentokráte to vypadalo, že jsem skončil jako první! To u mě nebývá zvykem. Pak se kouknu na Milanovo místo a tam už jsou vzorně vyrovnány figurky. Takže moje plichta byla nakonec druhá…i tak ale celkem fofr… O to více jsem mohl fotit a fandit ostatním, byly to napínavé boje.

Milanova partie byla zajímavá, jako vždy a zdálo se mi to za něj lepší. Jenže soupeř vše úspěšně bránil a pozici tak trochu „uzamkl“. Viz fotky, ostatně většina partií je na fotkách celkem dobře zachycena i pro ostatní hráče…

Ohledně mé partie:
Hrálo se klasicky (já s černými, takže každý již tuší… ;-P ). Přesto jsem se dostal do variant, které jsem na stole ještě nikdy neměl:


po 16. Sb1. Hrála se Francouzská s nepřetaženým e5 pěšcem bílého. Soupeř hrál navíc trochu pasivně, takže mi umožnil aktivitu na dámském křídle. Povedlo se mi soupeře díky tomu sevřít a ten se musel po většinu partie jenom bránit. A to mu šlo celkem obstojně. Nenašel jsem cestu k výhře a partie tak skončila nakonec remízou, přestože jsem to měl dle předsedových slov „přivyhrané“. Že to mám vyhrané jsem tušil i já, ale… viz dále… 😉
V pozici nicméně hraji to nejsilnější, co šlo, tedy 16. … Sb5!
Nutno podotknout, že většinu tahů jsem hrál vzorně, vždy první, křemíkem doporučovaný tah. Soupeř mi zkrátka umožnil pozici, která se hrála tak trochu „sama“. O tři tahy později jsem se dostal do kritické pozice celé partie:


po. 19. Kd1
Ovoce mého sevření uzrálo, stačilo si ho jen utrhnout! Tady jsem cca 1,5 bodů v plusu. Po 19. …Jxg2 by bílý už jen těžko hledal šance na vyrovnání, pokud bych neudělal nějakou tu chybku… Zalekl jsem se ovšem neexistujících hrozeb na královském křídle a zároveň jsem věřil v další možnosti mého „útoku“ a chtěl jsem pozici ještě více zesílit a hraji 19. … Vfc8 ?. Černý má stále výhodu, ale už jen 0,5b.
Bílý hraje 20. g3 ! a já dělám největší hrubku partie! Vybírám si zkrátka svou chvilku nesmyslů – špatné tahy jsou neradi samotné… po 20. … Dc7 ?:


Přeceňuji sílu tahu 21. … Dc1+! a pokračuji v „útoku“. Soupeř, snad tak trochu zblblý neustálou obranou a možná také přeceněním zmiňovaného šachu naštěstí tuto mou hrubku netrestá a hraje 21. Sc2 ?. Pokud by ovšem hrál správné 21. gxf4! hodnocení by se rázem bílému přehouplo z mínusu do plusu a já bych bojoval o remízu, v tom lepším případě. Spíše bych to prohrál. Tímto okamžiky slabých chvilek vypršely a partie pak již pokračovala dle křemíku správně, ale bohužel více než remízu jsem z toho už vydolovat nemohl, byť jsem stál o trochu lépe:


Bílý zahrál 29. Jg2 a nabídl mi remízu. Sám jsem mu ji chtěl ostatně navrhnout taky. Chtěl jsem se ptát kapitána, ten byl ale plně ve víru své partie a ono nakonec kdybych to tlačil na výhru, ještě bych to někde po…
Soupeř byl elově jasně silnější, než-li já, tak mě to nemusí tak mrzet, ale v téhle partii jsem si zasloužil vyhrát – dalo se to.

Otakar se kupodivu snažil. Vyhrát nejen na čas, ale i na pozici. Dokonce proběhla i rekonstrukce partie při první časové kontrole. Nakonec udělal nějaký přešlap a prohrává. Jeho soupeř mi to okomentoval: „Nechal jsem Otovi jezdce a pak jsem ho znemožnil.“ Berte to jako fór a ne jako útok na integritu klubu.
JS: V každém případě Otakar prohrál s mistrem světa z roku 2010 – viz zde: Mensovní Mistrovství světa ve cvrnkání kuliček

Strahl-Hořínek 1-0
Diagram po 16. tahu černého De7.
Počítal jsem s Dg7, a proto se mi zdála obrana De7 špatná. Ale ani po 20 minutách jsem nenašel další správný postup, což vidí počítač: 17.e4! Sxf4 (17.-;dxe4 je špatné pro 18.Jh6+ Kh8 19.Jc3) 18.e5 Sg5 19.exf6 atd. Toto mě vůbec nenapadlo.

Pokračoval jsem nepřesvědčivě: 17.Jh6+ Kh8 18.d3 c4 19.dxc4 dxc4 20.g4 e5. Nástup pěšcem „g“ nebyl dobrý. Černý se ubránil. Lépe rozehrát jednoho nebo druhého jezdce Jc3 nebo Jg4.
Viz diagram.

Soupeř je v časovce. Pozice je pro něho stísněná a já ji hodnotím lépe pro sebe. Chci mu předkládat další problémy. A najednou jako z čistého nebe hraji prohrávající tah. To jsme neviděli ani jeden v tom okamžiku. Já na to koukám na počítači i při analýze, jak zjara. Nechce se mi tomu uvěřit, že jsem ruplej! Počítač ukazuje nekompromisně -5, tj. celá věž pryč!
37.Vc4?? a mělo se stát 37.-;e4!
A to je úkol pro vás. Jak se mi to sesype ta pozice, jako domeček z karet? Ještě vám pomůžu – když se nevzdám materiálu, tak dostanu mat. Sloupce d+f a diagonála b8-h2, to je smrtící kombinace.

Černý však hraje 37.-;Sd6? a po mém 38.Jb7 by byl prohraný on. Nevidím a hraji 38. Jc6.
A ještě poslední diagram v okamžiku reklamace překročení tahu po 40.-;Df7.
Mám pěšce navíc a hodnotil jsem to jako lepší pro mě. Počítač však ukazuje kompenzaci pro černého na f-sloupci a hodnotí to lépe pro černého -0,4.
V závěru jedna hrubka za druhou z obou stran. Ale byly neviditelný.

Moje partie taky dospěla do časové kontroly. Soupeř má udělat jeden tah. Má na něj sekundy. Když už se rozhodne táhnout, vezme dámu, postaví ji na políčko, dáma spadne, zvedá ji, postaví ji korektně a zmáčkne hodiny. Koukám na jeho hodiny a je tam -0:30. Reklamuji překročení času. Soupeř nesouhlasí. Zastavuji hodiny, voláme rozhodčího. Podle mě je to jasné, ale nastupují spolubojovníci soupeře a snaží se rozhodčího přesvědčit, že je časový limit dodržen. Začíná být hlučno v místnosti. Aleš vytahuje pravidla, ukazuje rozhodčímu. Argumentuji tím, že po provedení 40. tahu nesmí mít hráč spadlý prapor (čili na digitálech mínus). Jediné, co zvažuji, pokud by rozhodčí neuznal reklamaci překročení času, je, že nebudu již dále pokračovat v partii.
Nakonec soupeř se slovy, že se nechce hádat (o čem?) podepisuje partiář.


[Alesh:]Jenom dodám, že dle pravidel se vám počítá i čas, který uběhne, než zmáčknete hodiny po vámi provedeném tahu. Teprve až zmáčknete hodiny, je váš tah ukončený. Jak ukazuje fotka hodin po 40. tahu černého (tedy Paprskova soupeře), je zobrazeno mínus (-0:30). Mínus na těchto digitálních hodinách je analogie ke spadlému praporku na analogových hodinách ;-). Tady zcela logicky soupeř nestihl provést 40. tah do první časové kontroly, byť to bylo zřejmě o fous. Tady není o čem a přizvaný rozhodčí měl rázně veškeré pochybnosti rozprášit hned v jejich počátku.
Je pravdou, že se tato situace nestává tak často, tak to zkrátka může uvést nás všechny v počáteční nejistotu, byť Paprsek i většina lidí okolo neměla sebemenší pochybnosti hned od začátku.
Všiml jsem si ovšem už i na jiných turnajích, že se najde celkem dost šachistů, kteří neumějí na digitálních hodinách rozeznat, kdy spadl praporek a jestli a komu a jak se přičetl čas do konce partie atd. Pokud nějaký takový hráč čte právě nyní tento komentář, snad mu to pomůže v budoucnu… 😉

Je vyrovnáno, ale další partie se hrají až do druhé-definitivní kontroly. Je to boj.
Pavel vypadá, že nemůže prohrát, spíše bych viděl výhru.
Jirka-předseda taky nemůže prohrát, spíš stojí na výhru.
Pepa má dámu proti věži. Tam není o čem diskutovat.
Michal na první desce se mi zdá nejohroženější. Hraje jezdcovou koncovku se stejným počtem pěšců.
Když to dopadne nejhůř, tak by to měla být remíza 4-4.

Mezitím se na nás přišel podívat i Jarda Mráz!

Pepa končí výhrou. Soupeř už to nemůže dál bránit, žádnou pevnost nepostaví.


[Alesh:]Pepa je bourák! Jak to ten kluk dělá? Daří se mu. V této partii došlo k zajímavé výměně dámy za dvě figury, což bylo pro Pepu dosti nepříjemné, protože ve hře bylo ještě plno figur, obě věže atd. a soupeřovi sehrané střelce nebylo radno bráti na lehkou váhu. Pepa to ovšem zvládl bravurně, a ke konci partie dospěla do koncovky D + 4p proti V + 3p. Soupeř ještě zkoušel finty na pat, ale nebyl vyslyšen. 😉 Gratulka!
Ještě jenom dodám malé upozornění:
Všiml jsem si, že Pepa má ve zvyku někdy zapsat svůj budoucí tah a pak teprve táhnout. Vypadá to nevinně, jedná se ale o porušení pravidel (viz bod 8.1.2*). Asi s tím nikdo prudit nebude, ale znáte to, všechno je o lidech. Pokud narazíte na nějakýho zoufalce, může se vám stát, že to bude reklamovat jako porušení pravidel. Pokud toto čte ještě někdo další, kdo má ve zvyku zapisovat tahy předem, raději to nedělejte… ;-).

Sleduji Pavla, který obětoval kvalitu za postup svých spojených pěšců. Zatlačil soupeře i na čas a najednou se objevují matové motivy. Jak je tam mat, tak to Pavel vidí. Je to na doraz, ale vítězí.


[Alesh:] Pavel hraje taky skvěle. Poráží silnější soupeře, řeže to tam se šachovým přehledem sobě vlastním. Celou dobu měl více ze hry a v pravý moment se nebál obětovat kvalitu s vizí budoucího prosazení pěšcové převahy na dámském křídle. Líbilo se mi, jak pak v pozápasové analýze v hospůdce k některým tahům komentoval své myšlenkové pochody, důvody, proč tak hrál a své další plány. Možná, kdyby Otakar dával větší pozor, více sledoval a poslouchal a méně do toho zasahoval, tak se ještě něco zajímavého přiučí :-P.

Vedeme 4-2 a potřebujeme půlku. A tu nám zajišťuje, jak jinak, předseda. Sice říká, že to zkazil, ale vyhrávající půlka je doma.


[Alesh:] Jirka hrál svojí hru, ale v některých momentech se mi zdálo, že to s ním nevypadá nejlépe. Partie ovšem v koncovce dospěla do pozice, kdy náš předseda udělal dobrý průlom a vytvořil si tak volného h pěšce. Měl to o něco lepší, hrál zkrátka střelcovou koncovku a Jirka tyhlety pozice umí!
Tady jsem si zhoršil svoji vyhranou koncovku. Místto 1.Sd4 jsem zahrál o něco slabší 1.Sg7 a nechal soupeři rozehrát jeho střelce.
Rozhodovalo se na královském křídle, kde měl soupeř lehce narušenou strukturu piků, nebylo ovšem kudy se na ně dostat a partie skončila smírem. Aspoň že tak!

Nakonec se strhne ještě krvavá blicka na první desce, ale Michal prohrává.


[Alesh:] Michal to na první desce neměl se soupeřem skoro 2300 vůbec lehké. I tak hrál ovšem své kvalitní a přesné šachy. Partie mohla dopadnout úplně jakkoliv, rozhodovalo se až v závěrečných sekundách ve složité jezdcové koncovce s oboustranně proměněnými piky do dámy. Rozhodl jeden chybný úhyb našeho krále. Myslím, že za tuto partii se Michal nemusí vůbec stydět, i když ten začátek jsem moc sledovat nestíhal.
Měl bych tady ovšem jednu výtku, jeden apel, na nás, na všechny!
V časovce se nenašel nikdo, ani jediný hráč, který by Michalovi v časovce zapisoval tahy. Dokonce ani sám pan rozhodčí, ale ten to nezapisoval nikomu a to není žádná omluva pro nás ostatní. Týmová spolupráce a souhra je něco, co nám občas trochu chybí a v čem máme jako oddíl tak trochu určité mezery. Nechci teď tady chrlit oheň, každý se nad tím může zamyslet sám za sebe a máslo na hlavě v tomto ohledu máme úplně všichni. Nechci se v tom vůbec ani více šťourat, proto to ani prosím nijak nekomentujte dole v komentářích. Byl bych ovšem rád, kdybychom si z toho všichni vzali ponaučení a příště se tato situace již neopakovala.
Na druhou stranu, dle pravidel (bod 8.5.1*) hovoří o tom, že se musí rozhodčí, nebo jeho zástupce snažit být přítomen a průběh partie zaznamenávat. Jak to tedy je? Nebylo by pak takové zaznamenávání tahů někým z nás, když je přítomen rozhodčí, porušením pravidel? K tomuto tématu už klidně diskutujte. Více to teď ve čtvrt na tři ráno v pravidlech hledat nehodlám. ;-P

V hospodě analyzujeme, ale po 0,30 hodině se prchá na poslední MHD + odvoz šachovým taxíkem + pěšky.

Veselský – Matras 0-1
Komprda – Valeš 1-0
Strahl – Hořínek 1-0
Macháček – Petras 0-1 – po výplachu v úterý už byl výkon o poznání lepší, ale pořád je to Macháček.
Poborský – Vlček 1-0
Vogl – Novák 0,5
Řehák – Ursta 0,5
Dvořák A. – Brož 0,5

*odkazuji se na Pravidla šachu FIDE (platná od 1.1.2018)

  1. Michal
    09.03.2018 na 09:34 | #1

    @Paprsek
    No Ota možná zfušoval partii a Ty zase zápis 😛

  2. Paprsek
    09.03.2018 na 10:15 | #2

    @Michal
    Dělat snadno to, co je obtížné pro druhé, je talent. Dělat to, co je nemožné talentu, je dílo génia.

  3. Paprsek
    09.03.2018 na 11:15 | #3

    Je to doplněno a rozšířeno. Přidám ještě ze své partie diagramy.
    Přidejte diagramy svoje a Aleš fotil – tak až bude mít čas. Hlavně bych si přál foto svých šachových hodin – děkuji. 🙂

  4. Michal
    09.03.2018 na 12:06 | #4

    @Paprsek
    Jo, teď už je to lepší 🙂
    Jinak, když jsme vešli do místnosti a vyloupli se ti dva strejcové s notebooky, tak jsem měl co dělat, abych se nezačal smát… Bohužel po partii už mi tolik do smíchu nebylo, zvlášť proto, že ta prohra byla skutečně o fous. Jak na šachovnici, tak na čas…

  5. JirkaR
    09.03.2018 na 12:30 | #5

    Bohnice již dvě předchozí kola zamíchala sestavou a začala její záchranářská mise.
    V obdobné sestavě jako proti nám remizovali s vedoucím družstvem Kobylisy E, se kterým jsme prohráli 7,5:0,5. Vítězství je o to cennější, že nemohl na první šachovnici nastoupit Radek pro „Zranění v horní části těla“ 🙂

  6. Paprsek
    09.03.2018 na 12:34 | #6

    Dejte sem pozice ostatní, zejména Pavla. Už nebudu nic přidávat. Jenom komentovat.

  7. Milan Petras
    09.03.2018 na 13:48 | #7

    Rád čtu vaše stránky, a tak vím, že Ota M. dokáže s jezdci kouzla. To je mi sympatické. A taky mi Ota v naší partii hned sebral střelcem jezdce a získal převahu v počtu koní. Jenže nakonec, při troše štěstí, byl můj střelec důstojným protivníkem Otova pověstného jezdce.
    Potvrzuji, že výrok „Nechal jsem Otovi jezdce a pak jsem ho znemožnil.“ byl myšlen jako vtip, a upřesňuji, že jsem myslel znemožnění jezdce, nikoli Otakara. 🙂

  8. Aleš
    11.03.2018 na 02:40 | #8

    Fotky, diagramy a komentáře k většině partií z mé strany přidány.

  9. Paprsek
    11.03.2018 na 11:26 | #9

    @Milan Petras
    Omluva pro Otakara je, že prohrál s mistrem světa z roku 2010 – viz zde: https://www.kulicky.eu/mensa/

  10. Paprsek
    11.03.2018 na 11:39 | #10

    Pavel mi poslal svoji partii, tak jsem ji přidal do reportu.

  11. Pavel
    11.03.2018 na 16:22 | #11

    Ještě ke své partii: Oběť kvality byla správná a korektní, doporučuje ji jednoznačně křemík a honotí pozici černého 1,55 bodů, tedy lehce přivyhranou. Ve 44.tahu jsem opravdu měl vzít dámu na g2, jak doporučoval Otakar v osvěžovně po zápase, bílý by nechytil jednoho z pěšců na b, c sloupci. Byl jsem už ale v časovém presu a chtěl jsem si nechat nějaký náskok na soupeře, táhl jsem tedy poměrně bystře, on ten čas taky hraje určitý a ne nepodstatný faktor. Svým tahem jsem ale nic nepokazil, pořád to byl soupeř, kdo byl pod tlakem a řešil úkol, kam uschovat krále. Nakonec díky nedostatku času nenalezl správnou obranu soupeř…
    A vvvo tttotttom ttto je.

  12. Zdeněk
    12.03.2018 na 06:27 | #12

    @Pavel Jo jo,po 50. – Dc1 je přece věčňák . .

  13. JirkaR
    12.03.2018 na 10:53 | #13

    Přidal jsem diagram střelcové koncovky na 7. šachovnici. Po chybách černého se ji bílému podařilo zremizovat. Byla to však náš 4,5 bod a ještě hrál na prvním prkně vyrovnanou pozici Michal.

  1. Žádné zpětné odkazy